Otvaranje STR- e kao dopunska delatnost!

1

Otvaranje STR- e kao dopunska delatnost!

offline
  • Pridružio: 02 Sep 2008
  • Poruke: 4092
  • Gde živiš: Bg

Zdravo.

Interesuje me sledeće:

Kako kao penzioner može da se otvori STR i da li je to moguće?

Tražio sam po netu neki zakon ili neku informaciju o tome, ali ništa konkretno nisam pronašao. Poenta je u tome, da kao penzioner ne gubi status istog otvaranjem neke radnje. Reč je o mojoj mami koja ima neku malu radnjicu i drži tu radnjicu već 4 godine (regularno plaća ono što joj zahtevaju iz opštine i iz JKP - a). Ona je penzioner, na određeno vreme mora da dostavlja potvrdu da je živa (što je normalno), ali isto tako mora da dostavlja i potvrdu da nije vlasnik nekog preduzeća ili radnje. Samim tim bi izgubila status penzionera, a to ne ide u prilog normalnom građaninu koji zna kako je teško izganjati sve papire oko penzije u ovoj birokratskoj državi.
Pa me sada interesuje kakve su njene mogućnosti oko otvaranja STR - e i nastavka daljeg rada, a da ne ugrozi status penzionera?

Ako treba još nekih podataka, recite mi i ja ću ih izneti ovde.

Hvala unapred!



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 29 Jan 2009
  • Poruke: 488
  • Gde živiš: tako blizu, a tako daleko

Nisi nam rekao koja je penzija u pitanju, da li je mama korisnik starosne penzije, porodične ili invalidske?



offline
  • Pridružio: 02 Sep 2008
  • Poruke: 4092
  • Gde živiš: Bg

Porodična penzija je u pitanju. (ako se to tako kaže, nasleđena je)

Nije valjda da se i to gleda?

offline
  • Pridružio: 29 Jan 2009
  • Poruke: 488
  • Gde živiš: tako blizu, a tako daleko

Što nam ne daš više podataka? Na primer: otac nam je umro, imao je toliko i toliko radnog staža,bio je ili nije bio u penziji, iza sebe je ostavio ženu, moju majku, mene i mog brata-sestru,koji smo đaci na redovnom školovanju ili šta već, svo troje smo korisnici porodične penzije ili nismo svo troje nego su korisnici mama i sestra,ili samo mama. Majka ima toliko i toliko godina, nezaposlena je, radila je ili nije radila, ima toliko radnog staža, ja imam toliko godina i redovan sam ili nisam redovan đak osnovne-srednje škole ili sam ili nisam na redovnim studijama ili nisam ni đak ni student, nezaposlen sam, to isto i za drugo ili koliko već ima dece.

Žena, nosilac porodične penzije, uživa tu penziju dok se ne zaposli, ali su tu važne i njene godine života, koliko je dugo bila u braku s tatom.Morali bi znati više činjenica da bi ti dali valjan odgovor.

offline
  • Pridružio: 02 Sep 2008
  • Poruke: 4092
  • Gde živiš: Bg

Hvala na pomoći, ali sam dobio sve potrebne informacije direktno iz tržišta rada, PIO - a, agencije za privatizaciju.

Zahvaljujem još jednom na ponuđenoj pomoći.

offline
  • Pridružio: 02 Sep 2003
  • Poruke: 4955

Bilo bi lepo da napises sta su ti rekli, mozda ce nekom znaciti.

offline
  • ivanzb 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 12 Feb 2013
  • Poruke: 1

Hteo bih da otvorim poljoprivrednu apoteku, da li neko zna sta i kako ? Da li kao d.o.o. ili kao str? Da li da prijavljujem pdv ili ne... ?

offline
  • Pridružio: 24 Apr 2013
  • Poruke: 1

Zdravo,penzionerka,koristim porodicnu penziju,pokojnog supruga,penzija mi je12hiljada dinara.Nemam druga primanja,htela bih da otvorim komosion polovne robe u svom mestu.Zanima me kakva je procedura,troskovi registracije radnje,treba li fiskalna kasa,kakvi su porezi?Da li imam prava na umanjene poreze kao penzioner sa malim primanjima?

offline
  • Pridružio: 27 Feb 2013
  • Poruke: 2318
  • Gde živiš: Zapadna Srbija

Obzirom da si korisnik porodične penzije, automatski znači da imaš neka ograničenja, jer recimo da postaneš osiguranik gubiš pravo na porodičnu penziju...Međutim ovo ne treba uzeti u obzir kao nešto konačno, jer ima tu raznih finesa, koje se moraju uzeti u obzir (da li se nekim deliš penziju itd.). Zato je najbolje da odeš u PIO i o tome se detaljno raspitaš.
Ja ti samo otvaram pitanja na koja bi trebalo da obratiš pažnju.

Član 117. PIO govori o tome...
''Član 117
Ako porodičnu penziju koriste dva ili više članova porodice, pa nekom od njih prestane pravo na penziju, ostalim članovima koji imaju pravo na porodičnu penziju ponovo se određuje visina penzije. Tako određena visina penzije pripada od prvog narednog dana u odnosu na dan kada je korisniku prestalo pravo na penziju.

Korisniku porodične penzije koji stekne svojstvo osiguranika obustavlja se isplata porodične penzije.

Korisniku porodične penzije, koji stekne svojstvo osiguranika po osnovu člana 11. tač. 9) i 10) i člana 12. stav 1. tačka 3) ovog zakona, obustavlja se isplata porodične penzije, nakon utvrđivanja staža osiguranja za period utvrđenog staža osiguranja.

Izuzetno od st. 2. i 3. ovog člana, korisniku porodične penzije ne obustavlja se isplata porodične penzije u slučaju kada je ostvario ugovorenu naknadu na mesečnom nivou u iznosu nižem od 50% najniže osnovice u osiguranju zaposlenih, važeće u momentu uplate doprinosa.

Ako se isplata porodične penzije obustavi, ili ako pravo koje pripada pojedinom članu porodice miruje, porodična penzija se ponovo ne određuje.

Ako se korisniku porodične penzije, zbog zaposlenja, odnosno obavljanja delatnosti po osnovu koje je obavezno osiguran ili zbog korišćenja starosne ili invalidske penzije, ne isplaćuje porodična penzija koja mu pripada, ostalim članovima uže porodice isplaćuje se za to vreme porodična penzija u visini koja se određuje kao da korisnik penzije nema pravo na porodičnu penziju.''

Što se tiče same procedure otvaranja radnje imaš link od druge teme na ovom forumu gde sam postavila detaljan tekst o tome kao i o naknadama koje se plaćaju ...

http://www.mycity.rs/Ekonomija/Potrebni-saveti-za-.....l#p1530347

Što se tiče fiskalne kase na ovom linku je Uredba Vlade RS od 28.avgusta 2012.god. o izmenama i dopunama Uredbe, u određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase.

http://www.srbija.gov.rs/vesti/dokumenti_pregled.php?id=175119

Ukoliko delatnost kojom želiš da se baviš nije na tom spisku, onda si u obavezi evidentiranja prometa putem fiskalne kase...

offline
  • Pridružio: 13 Sep 2013
  • Poruke: 1

Interesuje me dali invalidski penzioner moze da otvori radnju za prodaju suhomesnatih proizvoda ali kao neku dopunsku delatnost?.Unapred hvala!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 855 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 8 sakrivenih i 808 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, anta, babaroga, bladesu, darios, darkangel, Denaya, Dukelander, FileFinder, Georgius, goxin, Griffon vulture, Joja, kalens021, Kubovac, Leonov, Mcdado, mercedesamg, Milometer, MiroslavD, Mixelotti, mnn2, nenad81, nuke92, ostoja, Ripanjac, RJ, Sančo, sasa87, Simon simonović, sokojet, Stanlio, stegonosa, voja64, YugoSlav, zeo, ZetaMan, žeks62