Pametne privatizacije u Srbiji

Pametne privatizacije u Srbiji

offline
  • Pridružio: 10 Okt 2011
  • Poruke: 212

Nije verovali ili ne rubrika! Iako su rijetke izgleda da pametne privatizacije ipak postoje u Srbiji. Američka kompanija "Filip Moris" je 2003. godine kupila Duvansku industriju Niš (DIN) i u toj fabrici trenutno zapošljava oko 1.000 ljudi.

Izuzetan podatak je da će u 2012 na ime PDV-a i akciza "Filip Moris" uplatiti 383 miliona evra u budžet. Što predstavlja 6% prihoda budžeta. Odličan podatak je i da firma ima partnerstvo sa 530 domaćih dobavljača, 600 poljoprivrednih proizvođača i 14.000 maloprodavaca. Iz čega možemo da vidimo ogromnu korist za region.

Sa druge strane možete da vidite šta se desi ako se privatizacija neke fabrike uradi na pogrešan način kao što je urađeno u Fabrici Duvana Banjaluka u Republici Srpskoj. Firmu je kupio sa 51% akcija domaći čovjek i postoji Velika opasnost da će preduzeće nestati, a 260 radnika završiti na birou za zapošljavanje.
http://www.nezavisne.com/posao/privreda/Ubrzati-rj.....64984.html

Neće biti ni akciza, ni PDV-a, ni koristi za partnere . . .



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
rip
  • argus  Male
  • Anti Malware Fighter
    Rank 2
  • Pridružio: 27 Apr 2008
  • Poruke: 9160
  • Gde živiš: Prokuplje

Nemacka fabrika Leoni je takodje jedan od primera.
Nemac je kupio propalu fabriku Fiaz, napravio dve ogromne hale i trenutno zaposljava 2 000 radnika.

Nikad nijedna fabrika u Prokuplju nije imala toliko radnika. Proizvode kabl za najnoviji BMW, sve sto se proizvede ide u izvoz. Radi se u tri smene i prekovremeno, plate redovne, svi troskovi puta placeni i topli obrok. Imaju kantinu gde mogu da kupe sta zele.

Cuo sam da je trazio da srusi stadion (ruinu) koja se nalazi neposredno pored fabrike, da bi se prosirio, za uzvrat bi napravio novi stadion sa druge strane reke gde je bila deponija, ali ne znam, to su price koje sam cuo.



Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 922 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 4 sakrivenih i 891 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 9k38, A.R.Chafee.Jr., antonije64, bojcistv, BRATORIII, crnitrn, dankisha, darionis, Georgius, hawkeye, HrcAk47, ladro, laki_bb, Lazarus, Leonov, Litostroton, mercedesamg, Mercury, MiroslavD, moldway, nikoli_ca, royst33, Srle993, stegonosa, Trpe Grozni, vathra, vukovi