Poslovi

1

Poslovi

offline
  • igi81 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 17 Apr 2008
  • Poruke: 11

Zna li neko da mi objasni organizaciju i nacin rada osnovnih skola



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 29 Mar 2006
  • Poruke: 2215
  • Gde živiš: in the heart of the city

Evo ovako. Prijavu i odjavu radnika, kao i popunjavanje obrazaca obavlja sekretar skole. Dostavu obrazaca obavlja isto sekretar ili kurir ili ko vec, to zavisi od organizacije u konkretnoj skoli.
Porezi i doprinosi se oduzimaju od bruto plate (znaci skola ih placa) a posto je deo obracuna plata prebacen na ministarstvo, cini mi se da je upravo to njihov deo posla. Skola im dostavi ostvarene casove rada i ostale potrebne podatke a i na osnovu toga oni obracunavaju i uplacuju plate.
Sekretar, pored gore navedenih, obavlja jos i sledece poslove: izradjuje ugovore, pravilnike i sve akte koji se ticu skole, bavi se svim pravnim pitanjima i poslovima i, izdaje potvrde ucenicima i zaposlenima, vodi zapisnik na sastancima skolskog odbora i obavlja druge poslove ukoliko je tako u samoj skoli organizovano.
Ukoliko te jos nesto zanima, pitaj slobodno.
A sad ja moram da pitam, zasto sve to tebe zanima?



offline
  • igi81 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 17 Apr 2008
  • Poruke: 11

Hvala puno na odgovorima.

offline
  • Pridružio: 29 Mar 2006
  • Poruke: 2215
  • Gde živiš: in the heart of the city

Koliko znam, nasa pravnica je u startu primljena na neodredjeno vreme a mislim da je ista situacija i sa svim ostalim pravnicima u opstini. Jedino sto moras da ispostujes je da polozis sekretarski ispit u roku od dve godine od zasnivanja radnog odnosa ali zaista nisam ni cula da bilo ko spominje pripravnicki.

offline
  • igi81 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 17 Apr 2008
  • Poruke: 11

Sto se tice polaganja strucnog ispita

offline
  • Pridružio: 29 Mar 2006
  • Poruke: 2215
  • Gde živiš: in the heart of the city

Da, zaposlena sam u skoli. Evo ovako, sad sam pitala pravnicu. Posto tek zavrsavas fakultet, moras da odradis taj pripravnicki i u skoli to traje godinu dana. Ovde su, izgleda svi pravnici imali nekog iskustva posto su svi automatski bili primljeni na neodradjeno vreme, s tim da im se, ukoliko ne poloze ispit u roku od dve godine, radni odnos prekida. Sto znaci da oni i jesu i nisu pripravnici (tek posle godinu dana su mogli da polazu taj ispit). E sad za mentora, verovatno ces ga naci u nekoj drugoj skoli. To nasi nastavnici rade kada se desi da su jedini u ovoj skoli koji predaju neki predmet a tako su odradili to i pedagog i psiholog kada su polagali svoje strucne ispite.

offline
  • igi81 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 17 Apr 2008
  • Poruke: 11

Zaista mi puno pomazes, hvala jos jednom.

offline
  • Pridružio: 20 Sep 2008
  • Poruke: 2

Ne mogu se sloziti sa Neprilagodjenom.

Na radnom mestu sekretara skole radni odnos zasnivas na neodredjeno vreme, ukoliko, pored ostalih neophodnih uslova, ispunjavas uslov u pogledu strucne spreme – znaci ako imas diplomu pravnog fakulteta. Ti trenutno ne ispunjavas taj uslov, prema tome, radni odnos mozes da zasnujes samo na odredjeno vreme, do izbora kandidata po raspisanom konkursu (iako ne vidim razlog zasto bi se bilo koji direktor odlucio na takvu kombinaciju, osim ako je vec raspisivao konkurs za to radno mesto pa mu se niko kvalifikovan nije javio).

Ako u medjuvremenu diplomiras, moci ces i da apliciras za to radno mesto kada tvoja skola raspise konkurs za njega. U tom slucaju, morace da te zaposle na neodredjeno vreme. Nikakav pripravnicki staz nije moguc u toj situaciji. Dakle, ne postoji ama bas nikakva mogucnost da te neko na tom radnom mestu zaposli kao pripravnika, niti da te zaposli na odredjeno vreme ako si diplomirani pravnik (izuzetak je, naravno, zamena privremeno odsutnog zaposlenog). U roku od dve godine od dana zasnivanja radnog odnosa moras da polozis ispit za sekretara skole - u protivnom ti ex lege prestaje radni odnos. I to je to. ("Odredbe o pripravnicima koje sadrzi i Zakon o radu se odnose na pripravnike iz reda nenastavnog osoblja OSIM na sekretara skole, ciji je status uopste i posebno u pogledu obaveze polaganja strucnog ispita regulisan Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja” – Dragoslav Hadzi Tancic / Slobodan Martinovic, "Radnopravni prirucnik za predskolske ustanove, osnovne i srednje skole").

Sekretar skole vise nije “sekretarica”, iako to mnogi direktori skola (ali ni mnogi pravnici koji su poceli da rade kao sekretari skola) jos uvek nisu ukapirali. Naime, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (clan 67.) propisuje da sekretar obavlja “upravne, normativno-pravne i druge pravne poslove". Dakle, izdavanje potvrda ucenicima i zaposlenima bi jos i moglo tu negde da se uglavi, ali popunjavanje obrazaca ili vodjenje zapisnika na sastancima skolskog odbora definitivno ne pripada niti jednoj od gore pomenutih vrsta poslova. To radi ADMINISTRATIVNI RADNIK (koji je, po pravilu, bivsi sekretar skole, odnosno "sekretarica"). Sekretar skole je sada PRAVNIK skole - niko ne zavrsava pravni fakultet da bi jednog dana bio zapisnicar ili da bi popunjavao/ dostavljao obrasce. Cinjenica je da je radno mesto sekretara skole momentalno najnize i najmizernije radno mesto za koje je potreban diploma pravnog fakulteta, ali ipak je potrebno zadrzati neki minimum dostojanstva.

Savetujem ti da se trenutno ne opterecujes ispitom za sekretara skole - prvo diplomiraj, imaces vise nego dovoljno vremena da udjes u posao i da se pripremis za ispit (naravno, ako se zaposlis na tom radnom mestu) tokom prve dve godine rada.

mycity.rs/must-login.png

offline
  • Pridružio: 29 Mar 2006
  • Poruke: 2215
  • Gde živiš: in the heart of the city

Krstic Jeremija ::... ali popunjavanje obrazaca ili vodjenje zapisnika na sastancima skolskog odbora definitivno ne pripada niti jednoj od gore pomenutih vrsta poslova. To radi ADMINISTRATIVNI RADNIK (koji je, po pravilu, bivsi sekretar skole, odnosno "sekretarica"). Sekretar skole je sada PRAVNIK skole - niko ne zavrsava pravni fakultet da bi jednog dana bio zapisnicar ili da bi popunjavao/ dostavljao obrasce. Cinjenica je da je radno mesto sekretara skole momentalno najnize i najmizernije radno mesto za koje je potreban diploma pravnog fakulteta, ali ipak je potrebno zadrzati neki minimum dostojanstva.
Izvini, ali ja ovde sa tobom ne mogu da se slozim. U mojoj skoli te poslove obavlja sekretar, sa sve zavrsenim pravnim fakultetom a to sto neko obavlja poslove zapisnicara ili popunjava/ dostavlja obrasce ne znaci da nema dostojanstva. Iznela sam svoje iskustvo, tj. situaciju u skoli u kojoj sam zaposlena i ocigledno da nije u svim skolama situacija ista.

offline
  • Pridružio: 20 Sep 2008
  • Poruke: 2

Rekoh g. Peci da vise necu odgovarati na ovom forumu, medjutim, mislim da je u interesu momka koji je postavio pitanje da neke stvari razjasnimo. G. Peca je, editujuci moj odgovor kako bi iz njega uklonio neke delove koje je smatrao previse sarkasticnima, iz mog odgovora uklonio i jedan vrlo vazan savet ovom momku (savet je glasio: "Nemoj da dozvolis da te bilo ko ‘vezba’ na taj nacin) i to je najverovatnije dovelo do ovog nerazumevanja.

Neprilagodjena, ja cenim to sto ti govoris iz svog licnog iskustva, medjutim, to sto u tvojoj skoli sekretar radi poslove koje ne bi trebao da radi ne znaci da tako i treba da bude. Obrati paznju na deo mog odgovora u kojem kazem da mnogi direktori (ali ni pravnici koji rade kao sekretari skola) jos uvek nisu ukapirali da sekretar skole vise nije ‘sekretarica’. Ocigledno je da tvoj direktor i tvoj sekretar spadaju medju njih.

Cak mogu da se slozim i sa tvojom tvrdnjom da to sto neko obavlja poslove zapisnicara i popunjava i dostavlja obrasce ne znaci nuzno da on/ona nema dostojanstva. Mozda je samo neobavesten/a (a dostojanstven/a do bola...). Medjutim, u tom slucaju, situacija je jos tuznija, posto bi covek koji zavrsi pravni fakultet trebao da ume da cita zakon i da ga pravilno tumaci. Zakon propisuje koje poslove u ustanovi obavlja sekretar. Tacno je da se ova stura zakonska odredba razradjuje aktom o sistematizaciji radnih mesta, ali, ko u skoli vrsi izradu opstih akata? Pa, sekretar skole, naravno. A cega je sekretar skole duzan da se pridrzava prilikom izrade opstih akata? Zakona, naravno. E, sad, ako je neko toliko... hm... koji izraz sada da upotrebim a da to ne zvuci sarkasticno/bezobrazno/uvredljivo... dakle, ako je neko toliko neoprezan/nemaran/neobavesten/neuk da opstim aktom koji sam izradjuje sebi nametne obavljanje poslova koje bi trebao da radi neko drugi i koje zakon ne odredjuje kao njegove poslove... to vec dovodi u pitanje ili njegovu strucnost ili njegov zdrav razum (ovde ne govorim o nekoj maloj seoskoj skolici u kojoj direktor brine da li ima dovoljno krede a sekretar skole zimi cisti sneg ispred ulaza – takvi izuzeci su uvek postojali i postojace).

Mislim da je i tvoja i moja namera da pomognemo momku koji je postavio pitanje da se pripremi za ono sto ga ceka kada pocne da radi na tom radnom mestu. Moje bogato iskustvo mi govori da postoji prilicno velika verovatnoca da ga ceka sledece:

Momak dolazi na posao u skolu u kojoj je na radnom mestu sekretara skole do krajnjeg roka do kojeg je to bilo moguce radio neko ko nije diplomirani pravnik. To je u velikom broju slucajeva ostarija punija gospodja Mara koja 90 posto radnog vremena provodi citajuci ljubavne romane, turpijajuci nokte i pijuci kafe sa cistacicama i ogovarajuci ostale zaposlene, ili, u drugoj varijanti, ostariji sedi gospodin s brkovima, nazovimo ga Pera, koji na posao dolazi sa dva decilitra a s posla odlazi sa pola litre konjaka u sebi. Mara (i/ili Pera) je stari, provereni radnik skole koji pravne propise ima u malom prstu i o pravu zna vise od bilo kojeg profesora pravnog fakulteta, i direktor zaista ne shvata zasto je zakonodavac u krovni zakon odjednom uvrstio odredbu da na tom radnom mestu mora da radi diplomirani pravnik. Ali, zakon je zakon, mora da se postuje, i direktor tako zaposli ovog naseg mladica na radnom mestu sekretara skole (pretpostavimo da je mladic vec diplomirao i da radni odnos zasniva na neodredjeno vreme). Pre toga je direktor odveo nacelnika skolske uprave na veceru i iskamcio od njega da mu odobri da ima administrativnog radnika sa punim radnim vremenom (jer sta bi inace s Marom/Perom, ne moze ljude na ulicu da izbaci posle tolikih godina...) i Mara/Pera je sada ADMINISTRATIVNI RADNIK. Dakle, momak dolazi na posao i direktor mu kaze: "Evo, sine, ovde ces ti da radis, ovo je gospodja Mara/gospodin Pera, oni su to do sada radili, sada ces ti to da preuzmes, nemoj nista da brines, Mara/Pera ce tebi sve lepo da objasni, a ti, ako nesto ne budes znao, slobodno pitaj Maru/Peru, ona/on ti je ekspert za pravna pitanja i sve te stvari, nemoj nista da se sekiras, sve ce oni tebe da nauce. I zaista, Mara (ili Pera) ljubazna i komunikativna kakva vec jeste, momku sve objasni za par dana. "Vidi, sine, tu ti stoje pecati, u ovoj fioci su ti prijave, kada budes popunjavao prvi put obavezno me zovi, da nesto pogresno ne popunis, u ovoj svesci ces da vodis zapisnike sa sednica skolskog odbora, pazi da citko pises, tamo na onom kompjuteru u cosku u 'maj dokjuments' su ti svi ugovori o radu, pa kad budes radio nove ti pogledaj ove sto sam ja vec napravila, da ti bude lakse, samo, stampac nam ne radi, tako da bi bolje bilo da koristis pisacu masinu kada to budes kucao...”. I momak, zatecen i pogubljen (svi smo takvi kada se prvi put zaposlimo), pocne da radi ono sto mu je gospodja Mara rekla, onako kako je rekla, jer, ko je on, obicni rookie, pa da sad postavlja pitanja treba li to tako ili ne treba. A i direktor bi mogao da se naljuti. Valjda Mara (Pera) zna sta i kako treba da se radi, pa vec 20 godina to radi.

A sta ce Mara (ili Pera) da rade, dok novi momak revnosno popunjava obrasce, dostavlja ih tamo gde treba i vodi zapisnike na sednicama skolskog odbora? Pa, posto su se oslobodili ovog dosadnog dela posla tako sto su nasli klinca koji ce umesto njih to da radi, moci ce u potpunosti da se posvete turpijanju noktiju, ispijanju kafa (ili, u Perinom slucaju, konjaka u obliznjoj kafani) i ogovaranju drugih zaposlenih. Savrseno.

A direktor ce svima da hvali novog sekretara, kao: “Jao, sto je momak vredan, a sto je tek skroman, samo da znate...”.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1226 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 8 sakrivenih i 1172 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., airsuba, Apok, babaroga, bagor10, Bojan85, bojank, Bubimir, bufanje, CrazyDiablo, darkangel, dejina811, djordje92sm, flash12, GandorCC, Georgius, GORDI, goxin, ivicasimo, Kubovac, kybonacci, loon123, M1los, madza, mean_machine, Mercury, milenko crazy north, Milometer, moldway, nuke92, pein, procesor, radionica1, SR-3m, Srle993, Toper, vathra, vlad4, vladaa012, vladulns, voja64, YugoSlav, zdrebac, zeo, zillbg