Potrebna pomoć oko knjigovođstva

Potrebna pomoć oko knjigovođstva

offline
  • Pridružio: 13 Mar 2010
  • Poruke: 4
  • Gde živiš: Užice

Pozdrav ja sam Velibor i potrebna mi je mala pomoć oko vodjenja knjiga.Otvorio sam kafić i u poreskoj su mi rekli da nisam uslovljen da imam knjigovodju pa bih da pokušam sam da se organizujem i uštedinm 50 e mesečno.Radio sam pre 8-9 godina kao konobar pa većinu materije poznajem,ali me zanimaju još neke "sitnice".Hvala unapred svima na pomoći koji se jave.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 29 Jan 2009
  • Poruke: 488
  • Gde živiš: tako blizu, a tako daleko

Ne slušaj nekog tamo neupućenog službenika iz Poreske, jer jeftinije često bude mnogo skuplje! Jedini pravu informaciju ti mogu dati inspektori terenske kontrole koji rade u Poreskoj upravi, jer to je njihova intelektualna elita, mada i među njima ima različitih nivoa znanja, a inspektori kancelarijske kontrole znatno zaostaju u znanju, uopstalom, i posao koji obavljaju je različit. Obzirom da si iz Užica, lako ti je proveriti iskustvo tvoje sugrađanke Bogojević Lj. koju je nestručni uput službenika te iste Poreske koštao nekoliko hiljada E.
Kafići potpadaju pod ugostiteljsku delatnost, a ugostitelji su po sili zakona (o porezu na dohodak građana) oporezovani po stvarno ostvarenom dohotku, što znači da moraju voditi poslovne knjige. Sem vođenja poslovnih knjiga, nećeš i ne možeš raditi sam, rizik ti je da upošljavaš radnike na crno (nezakonito je i kazne su velike). Koliko si vičan da obračunavaš porez i doprinose na obavezno socijalno osiguranje zaposlenih? Da popunjavaš PPOPJ i PPOD?
Nadam se da nisi poslušao savet i uleteo i u sistem PDV, jer se pitam kako ćeš znati baratati s eviencijama prethodnog i dugovanog PDV i kako ćeš znati na šta imaš, a na šta nemaš pravo odbitka PDV, kako ćeš popunjavati PPPDV i t.d., da te ne zamaram i ne plašim. Naravno da je poželjno biti u sistemu PDV, ali ne baš i tebi i to u samom startu.
Ukratko, moj ti je savet da nađeš dobrog knjigovođu, a ako treba, cenjkaj se s njim oko visine naknade za izvršene usluge, kao argument navedi da nećeš imati mnogo knjigovodstvene dokumentacije, da je početak, a lako je kasnije korigovati visinu naknade.Ne uzimaj da radiš stvari koje su ti nepoznate, jer se greške skupo plaćaju.
Voditi Knjigu dnevnih izveštaja, sačinjavati naloge za ispravku, je najmanji problem, ali ne možeš kroz to gledati kompletno knjigovodstvo.



offline
  • Pridružio: 13 Mar 2010
  • Poruke: 4
  • Gde živiš: Užice

hvala nevena na pomoći,nisam još u pdv,a sada pravac kod knjigovodje

offline
  • Pridružio: 29 Jan 2009
  • Poruke: 488
  • Gde živiš: tako blizu, a tako daleko

Pravac, nego šta i nek ti je sa srećom i u poslu i sa knjigovođom, a i u životu!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1169 korisnika na forumu :: 56 registrovanih, 6 sakrivenih i 1107 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, Atomski čoban, babaroga, BORUTUS, cavatina, darionis, darios, darkojbn, debeli, djboj, doktor1964, DonRumataEstorski, Dorcolac, elenemste, ginjica, goxin, havoc995, HrcAk47, Insan, JOntra, Karla, krkalon, kunktator, maiden6657, Marko Marković, marsovac 2, Metanoja, Mi lao shu, MiG-29M2, mikrimaus, milenko crazy north, Milometer, miodrag, mnn2, novator, opt1, ozzy, panzerwaffe, Polemarchoi, powSrb, randja26, raptorsi, Rogan33, royst33, S2M, Shinobi, slonic_tonic, solic, Srle993, stankolich, Steeeefan, theNedjeljko, vladaa012, W123, YU-UKI, zbazin