Preduzetnik ili privredno drustvo

Preduzetnik ili privredno drustvo

offline
  • Pridružio: 05 Mar 2009
  • Poruke: 4

Molim sve one koji prvenstveno imaju licnog iskustva u vodjenju trgovinske radnje ili iz iskustva svojih prijatela ili onih koji se bave tom materijom,mi kazu sta preporucuju,registrovati se kao preduzetnik ili privredno drustvo.Imam nameru da otvorim radnju u kojoj bi prodavala zenski ves.Hvala svima koji ce mi pomoci .



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 29 Jan 2009
  • Poruke: 488
  • Gde živiš: tako blizu, a tako daleko

Zakonom o privrednim društvima navedeni su oblici privrednih društava: DOO, komandintno društvo, ortačko društvo,akcionarsko (zatvoreno i otvoreno) društvo i preduzetnik. Toplo ti preporučujem da se registruješ kao preduzetnik: kazne za isti prekršaj su manje za preduzetnike nego za pravna lica - privredna društva, vođenje poslovnih knjiga je jednostavnije i manje ga naplaćuju knjigovođe, a ima i drugih stvari o kojima bi se dugo moglo pričati. Obzirom da tek otvaraš radnju, dobro razmisli da li ćeš se prijaviti u sistem PDV-a, jer ako se prijaviš, moraš biti najmanje 2 godine u sistemu, a može ti se desiti da ti prethodni PDV uvek bude manji od dugovanog, tako da ćeš ga uvek morati plaćati. Na taj odnos utiču mnogi faktori, ono što se odmah zna je činjenica da ćeš od prethodnog PDV imati samo PDV sadržan u ulaznim računima o nabavci robe i da ćeš morati registrovati promet preko fiskalne kase i za svaki prodati artikl stvoriti sebi obavezu dugovanog PDV, te će ti dugovani PDV u ovom slučaju uvek biti veći od prethodnog i uvek ćeš ga morati doplaćivati. E, sad, ukoliko budeš obavljala delatnost u poslovnim prostorijama čiji je vlasnik u sistemu PDV, on je dužan da ti fakturiše zakupninu sa obračunatim PDV-om, te ti on smanjuje tvoj dugovani PDV. PDV iz računa za benzin za tvoja kola kojima ćeš vršiti prevoz robe, se ne priznaje u prethodni PDV, ali se priznaje iz računa za prevoz koji ti ispostavi prevoznik koji je u sistemu PDV, dalje-PDV iz računa za struju i telefon, grejanje, ti se priznaju samo ako isti glase na ime tvoje radnje, ali ne i na tuđe ime i t.d., za ovo postoje knjigovođe. Ako nećeš da uđeš u sistem PDV pri otvaranju radnje, niko te ne može naterati da uđeš, sve dok u roku od 12 meseci i to ne kalendarskih, već se uvek gleda 12 meseci unazad, ne ostvariš promet preko 4 miliona, tada po sili zakona ulaziš u sistem.Ali, ako pri otvaranju radnje hoćeš sa uđeš u sistem, ne mogu te odbiti! Da sam na tvom mestu, obzirom da je radnja s vešom u pitanju,ne bih ulazila. Eto još jedne povoljnosti: pri zatvaranju radnje, ako nisi u sistemu PDV, ne plaćaš PDV na zalihe, po sada važećim propisima. Još nešto, diskutabilno je pitanje opstanka radnje u ova vremena, pa dobro odmeri pre no što odlučiš. Nisi dala nikakve podatke na tu temu.
Zaboravila sam ti reći zašto sam pomenula kazne? Zato što su propisi i uslovi privređivanja takvi da nema šanse da se kad-tad u nečemu ne pogreši. I šta se onda desi? Ideš kod prekršajca, a on ti za počinjeni prekršaj ako si radnja-preduzetnik na primer izrekne minimalnu kaznu u iznosu 50.000. i 2,5% troškovi prekršajnog postupka, a ako si pravno lice za isti taj prekršaj preduzeće dobije kaznu od 100.000. in., a direktor dodatno dobije 50.000. i 2,5% troškovi prekršajnog postupka.



Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1077 korisnika na forumu :: 48 registrovanih, 6 sakrivenih i 1023 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aleksandarbl, antonije64, BlekMen, Bobrock1, bokisha253, BRATORIII, cenejac111, darkangel, doom83, dragoljub11987, drimer, FOX, Georgius, goxin, HogarStrashni, ILGromovnik, Insan, jackreacher011011, Karla, Kibice, kikisp, kokodakalo, Krvava Devetka, Kubovac, kybonacci, Marko Marković, Mi lao shu, milenko crazy north, Ne doznajem se u oružje, nemkea71, Nobunaga, NoOneEver Dreams, novator, ObelixSRB, operniki, Parker, rasok, Ripanjac, RJ, robertino, Rogan33, sasa87, slonic_tonic, Srle993, stegonosa, suton, vladulns