...Znam da ništa ne znam...

2

...Znam da ništa ne znam...

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17857
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Мени је такав усуд да памтим лако и брзо. Није то фотографско памћење (то нема нико), већ једноставно - дар природе. Као професор сам имао муке с тим, у почетку. Шта год би они несрећници питали, ја сам имао одговор (што и није нека тековина, с обзиром на низак ниво знања у средњим школама). Међутим, одавно сам научио да не одговарам или да импровизујем одговор ако не знам. То ми је значајно помогло у пракси, јер и ученици су ђаволичићи. Окрену неку енциклопедију, извуку тачан податак и онда ме фол наивно питају шта значи то-и-то, очекујући да се ''свезналица'' упеца. Имао сам две врсте одговора у тим случајевима - ''не знам, погледаћу па ћу вам јавити'' и други, знатно ефектнији: ''то би ја требало вас да питам'' (за случај кад питају нешто из уџбеника који им је доступан).Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2039
 • Gde živiš: Karlmarksland

natrix ::
Al bez radoznalosti takođe nema pomeranja sa jedne tačke, kad se tiče znanja...


Ту је поред сумње и радозналости,и чуђење покретач стицања знањаoffline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1896

Citat:Ту је поред сумње и радозналости,и чуђење покретач стицања знањаЧуђење..
И то је оно детиње у нама;
Које дете се прво нечему није чудило...
И онда неко је нешто постао у току живота, захваљујући том чуђењу...архитекта, здравесвени радник, истраживач, археолог, пилот, сликар, писац, философ, свештеник....

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1896

Кад је амстел, већ поменуо чуђење, још нешто...
нађох један занимљив философски текст о томе...

Čuđenje, izvor filozofske svesti

Čuđenje je poseban sklop znanja i neznanja, začinjen slobodom.

Platon i Aristotel su se davno složili: sa čuđenjem započinje filozofsko promišljanje i potraga za odgovorima tj. znanjem. Nakon njih to su ponavljali mnogi filozofi: od Akvinskog, preko Dekarta, Vajtheda, Hajdegera do Jaspersa. Sasvim je legitimno uzeti u obzir čuđenje kao agens filozofske svesti. Ali možemo se pitati kakva je struktura tog čuđenja koje otvara vrata filozofskog prostranstva? Po čemu se ono razlikuje od emocija koje su mu naizgled slične, kao što su iznenađenost, radoznalost, divljenje?

Čuđenje je poseban sklop znanja i neznanja, začinjen slobodom. Ne proizlazi ono iz neznanja kao takvog, već iz svesti o neznanju i nepoznavanju nečega, što mi se činilo poznatim ili bar delimično znanim. Preciznije, čuđenje započinje kolizijom, sa jedne strane mojih predstava i mog znanja o nekom predmetu, a sa druge, izrastajuće svesti o nepoznavanju i neznanju tog istog predmeta. Tada mi taj predmet svesti postaje problematičan, ne samo misaono već i emocionalno, i obično najpre stvara različita osećanja. To mogu biti: iznenađenost, radoznalost, uzbuđenost, zadivljenost. To je samo jedan deo čuđenja, koji ga još uvek ne čini filozofskim čuđenjem. Preciznije, to su sve preduslovi za pojavu čuđenja, koje može obuhvatati sve te emocije, ali ih ipak prevazilazi u jednom bitnom smislu.

Čuđenje koje poprima formu iznenađenosti je čuđenje na površnom nivou kada nam "za oko" zapada ono neobično, nesvakidašnje, o čemu uglavnom razmišljamo posredstvom čulnih predstava. Ona se može opaziti i kod dece, pa čak i kod nekih razvijenijih životinja. Na engleskom jeziku "surprise" doslovno znači "overtaken", što se može prevesti kao "obuzetost" Kada smo iznenađeni nečim obuzeti smo time što nas je iznenadilo. Tu još uvek ne mora nužno biti i radoznalosti. Iznenađenost je u tom smislu pasivno stanje. Ona se ne bira! Ona se prosto desi. Gotovo poput neke prirodne nužnosti, ona se desi, kao što se desi i da nam oči zasuze kada predugo gledamo u Sunce. Takva začuđenost ostaje fiksirana za šarenu i blještavu fasadu koja se svakog časa može srušiti.

Ovo vulgarno čuđenje, bez sumnje, ponekad može biti podsticaj za filozofsko čuđenje, ali isto tako može biti i prepreka. Ono što je iznenađujuće, što nas šokira, što ima karakter senzacije, ima sposobnost da nas uvuče u sebe i da nam otupi oštricu uma ukoliko ga ne prevladamo. jer tada jedini cilj postaje ta senzacija, to što iznenađuje, i pri tom se ne pitamo zašto, pa čak ni šta? Hajdegerov izraz "žudnja za novim" može donekle rasvetliti smisao tog vulgarnog čuđenja ovde.

"Ali, slobodnom postala žudnja za novim brine da vidi, no ne da bi razumela ono viđeno, a to znači da bi dospela u neki bitak ka njemu, nego samo da bi videla. Ona traži ono novo samo da bi iznova od njega odskočila ka novom." (Hajdeger, Bitak i Vreme, str. 209)

Radoznalost jeste aktivnije stanje koje podrazumeva određenu težnju za znanjem stvari koja je pobudila našu pažnju ili koja nas je prvobitno iznenadila. Ali ta težnja je strogo determinisana težnja. Radoznalost, u velikoj meri kao i iznenađenost, ne biramo mi. Ona se desi. Javi se poput gladi. Apetit za znanjem. Međutim, kada jednom dođemo do tog znanja radoznalost nestaje. Glad je zadovoljena. Sve dok se ponovo ne pojavi. Engleski filozof Alfred Nort Vajthed je dobro uočio ključnu karakteristiku čuđenja koja ga u bitnom razlikuje od radoznalosti:

"Početak filozofije je u čuđenju. Na kraju, kada je filozofsko mišljenje dalo sve od sebe, čuđenje ostaje." (A. N. Whitehead, Modes of Thought, str. 232)

To je zbog toga što se radoznalost uvek tiče konkretne, pojedinačne stvari. Ona je težnja za znanjem neke konkretne stvari. Od onog pojedinačnog polazi i na njemu se završava. Dok je čuđenje, sa druge strane, više težnja za znanjem uopšte. Čuđenje polazi od onog pojedinačnog, ali se na njemu ne zadržava, već ide ka opštem. Zbog toga je ono nepresušni izvor.

Još jedna ključna razlika koja postoji između iznenađenosti i radoznalosti, sa jedne strane, i čuđenja, sa druge, jeste akt slobodne volje. Čuđenje je slobodno-voljni čin. Nije dovoljno da me nešto iznenadi da bih se čudio i počeo da promišljam to što me je iznenadilo. Kao što ni (slučajna) radoznalost nije dovoljna da bih filozofski mislio. Iznenađenost i radoznalost moraju biti krunisani slobodnom težnjom za saznavanjem uopšte; tek onda možemo govoriti o istinskom filozofskom čuđenju. Tek kada prevaziđem tu iznenađenost (pojedinačnog), i kada ne dozvolim da me ono neobično zacementira u svojoj neobičnosti, mogu ići dalje u čuđenju do filozofske svesti. Ne čudim se, dakle, samo zato što mi je nešto neobično i nesvakidašnje, već zato što to želim.

Zato se filozofija i javlja tamo gde postoji svest o slobodi, odnosno slobodna svest - kod Helena. Ujedno, sa tim se javlja i samopouzdanje duha za suprotstavljanje onom prirodnom i ustaljenom. Za razliku od istočnih naroda, koji imaju svoja objašnjenja i modele stvarnosti, ali koji nisu prožeti slobodnim mišljenjem, već mitovima, predstavama čulnog, prirodnom voljom, Heleni su prvi narod starog veka koji sebe prepoznaje kao slobodan narod. Istočnjake je odlikovala svest uronjena u ono prirodno i običajnosno, konkretno i pojedinačno, prema čemu su oni imali strahopoštovanje i divljenje, koje je uključivalo i iznenađenost, posebno prema onom prirodnom. Oni to nisu pokušavali da objasne slobodnom misaonom delatnošću (argumentima i dokazivanjem), koja bi se uzdigla iznad onog običnog i predstavnog, već tradicionalnim mitovima i običajima. Nisu se pitali o pojavama koje su susretali u svom svetu, već su ih tumačili ustaljenim predstavama.

"Teetet: I tako mi bogova, Sokrate, neobično se čudim što su te pojave i gdjekad me hvata vrtoglavica kad se uistinu u njih zadubim.

Sokrat: ... I baš je svojstvo filozofa to duševno stanje, tj. čuđenje. Jer nije drugi početak filozofije nego ovaj..." (Platon Teetet, 155 c/d)

"...primetiti neku teškoću i začuditi se znači priznati sopstveno neznanje..." (Aristotel, Metafizika, 982b)

"Čuditi se znači težiti ka saznanju" (K. Jaspers, Filozofija egzistencije, str. 133), artikuliše Jaspers Platonovu i Aristotelovu misao.

Priznati, težiti, te reči pokazuju voljni momenat čuđenja i njegovu gradivnu strukturu. Ono htenje koje je ugrađeno u svako filozofsko čuđenje. Ono ne izranja iz prirodne nužnosti, ono je čedo slobode koja kida okove senzacije sadašnjosti, onog ovde-sada. Za razliku od iznenađenosti i radoznalosti, filozofsko čuđenje se javlja posredstvom onoga što još nije-sada. Ono je svest koja polazi od onog naizgled neobičnog i nesvakidašnjeg, pojedinačnog, koje se potom prepoznaje kao obično, ali ono se na tome ne zadržava već ide dalje iza njega. Jednom kada je začeto onim pojedinačnim, čuđenje dobija krila slobode i nastavlja nezavisno od njega.

Zbog toga se može reći da čuđenje nema svoj konkretni predmet, nad kojem bi se ono moglo vršiti. Zato "čuđenje ostaje", kako Vajthed kaže. Jer je ono težnja za znanjem, ne "ovim" ili "onim" znanjem, ne za znanjem "ovog" ili "onog", već za znanjem.

Kada Sokrat izjavljuje kako "Zna da ništa ne zna", on to ne čini misleći kako ne zna "ovu" ili "onu" stvar, već kako ne zna ništa, odnosno ono opšte. Upravo je čuđenje, kao težnja za opštim, odnosno znanjem uopšte, učinilo da onaj koji "ništa ne zna", postane onaj koji "zna da ništa ne zna". Svest o tom ništa koje je nešto (opšte-nepoznato) jeste čuđenje.

Iako danas postoji mnoštvo stvari nad kojem bismo se mogli čuditi, naše čuđenje je ostalo zatvoreno u polutami senzacionalizma i iznenađenosti, sa tek po kojom mrvicom radoznalosti. Ta vrsta iznenađenosti i primitivne radoznalosti može podstaknuti filozofsko čuđenje, ali ga lako može i ugušiti. Polazeći od/iz tog svakodnevnog/pojedinačnog, negirajući ga, filozofska svest, uvek praćena čuđenjem, ide van granica toga, u mogućnost i ono što još nije, ka onom opštem, samo da bi se na kraju tom svakodnevnom vratila.

Zato, čudimo se! Ne zbog toga što smo na to primorani nužnošću "šoka" iznenađenosti, strahopoštovanja ili uzbuđenosti, već zbog toga što to želimo, hoćemo da idemo iza onoga što nam se (gotovo nasilno) nudi. Jer, samo čuđenje, koje želimo, može da bude korisno za nas, ono nas jedino svojevoljno angažuje, a ne uvlači nas u vir proizvoljno i protiv svake volje. Ono je istinski izraz slobode i samopouzdanja duha.

Autor: Nikola Ačanski
https://impulsportal.net/index.php/kolumne/drustvo.....ske-svesti

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2039
 • Gde živiš: Karlmarksland

Мало ван од теме

natrix ::
Čuđenje je poseban sklop znanja i neznanja, začinjen slobodom....


Оставимо филоСофију и философе по страни и кренимо од места боравка и радног окружења.Ко се све ту чуди и изражава чуђење?
Из искуства са околином у разговору о свакодневници,рекао бих да у том склопу има више незнања од знања,а слобода се преображава у безобразлук.А то су најчешће,они што воде аброве и завидни,који пате од комплекса ниже вредности.

"Ненаде,шест година си у Немачкој,а ниси купио стан...нова кола...ми се чудимо,како..."
Наравно после трећег повученог дима,да простите,изнапушавам све редом,који се чуде.

А за мерцедеса,кад ме питају,смислио сам један дипломатски одговор:"Довољно сам велики сељак и без мерцедеса..." Mr. Green
Тако већини затворим уста Zagrljaj
За женидбу су престали да ме питају LOL

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1896

Citat:
Оставимо филоСофију и философе по страни и кренимо од места боравка и радног окружења.Ко се све ту чуди и изражава чуђење?


Колико свакодневница и философија имају заједничког уствари...
И колико та реч чудан има примену..

Обично кад нешто нећеш или си другачији кажу баш си чудан, или кад има некo свој фазон, кад је замишљен, сањар, уметник, другачије се облачи, кажу: ма пусти га, видиш да је то неки чудак....
Па кад сумњају да нешто није како треба или неко није искрен имају обичај да кажу: нешто си ми чудан...

....Некад си ме чудила. О, данас би ми тако легла.
Додај мало лудила, додај свету мало вергла.
О, дај окрени…


Citat:Из искуства са околином у разговору о свакодневници,рекао бих да у том склопу има више незнања од знања,а слобода се преображава у безобразлук.

Ово је постало аксиом, увек је било ,ал умножавањем безобразлука и незнања је обрнуто пропорционално ономе, колико начина постоји да се човек информише и едукује.
Слобода је и знање све више појам који је жртва манипулације...

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2039
 • Gde živiš: Karlmarksland

natrix ::
Обично кад нешто нећеш или си другачији кажу баш си чудан, или кад има некo свој фазон, кад је замишљен, сањар, уметник, другачије се облачи, кажу: ма пусти га, видиш да је то неки чудак....
Па кад сумњају да нешто није како треба или неко није искрен имају обичај да кажу: нешто си ми чудан...Или кажу:"Он је на своју руку"

Обично из незнања кажу да је неко чудак.Да знамо његову прошлост,услове живота или детињство,не би олако некога назвали чудаком.

Чуђење,као једну од полуга философије,можемо сврстати само,ако се не ради о запитаности модела живота индивидуе.То се код мене зове абровисање.
Док год посматрамо појаве око нас на саморазумљив начин и не видимо у њима нешто ново,нема напретка.
Примера ради,уметници кад би гледали на уобичајен начин,појаве око себе,не би ништа створили.Сликари ,за разлику од философа,не пишу и не причају пуно,већ своје чуђење преносе на платно,предмет итд.

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1896

Čuđenje kao poluga i filosofije i nauke i umetnosti tj. stvaralaštva, sa jedne strane,
a sa druge strane malograđanskog...

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2039
 • Gde živiš: Karlmarksland

natrix ::Čuđenje kao poluga i filosofije i nauke i umetnosti tj. stvaralaštva, sa jedne strane,
a sa druge strane malograđanskog...


Сјајно речено Zaljubljen

Нисам се сетио ове сјајне речи,која доста казује.Остарело се... Crying or Very sad

...више сам заборавио,него што знам Mr. Green

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1896

Citat:...више сам заборавио,него што знам Mr. Green

Ништа ми не причај,
све и да жваћем лишће гинка три пута дневно нема вајде Mr. Green

то је ваљда постало ин и не само кад се пређе четрдесет година..


Знање је моћ. Чувена флоскула од Франсиса Бејкона, енглеског философа, политичара, оца емпиризма /знање као плод искуства-искуствено/.


Данас моћ није само у знању већ и у полуистинама и незнању ал и безобразлуку...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 720 korisnika na forumu :: 53 registrovanih, 7 sakrivenih i 660 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _commandos_, A.R.Chafee.Jr., AbleArcher83, AC-DC, AK - 230, Apok, aramis s, Belac91, bojankrstc, Ctrl x, dankisha, dekao, Dimitrise93, Dragan1998, dragon986, dukikan, Duško, flash12, Georgius, goxsys, HrcAk47, Insan, ivan979, kolateralnasteta, Konda, KRCO95, maks l 5735, Markoni29, menges, mercedesamg, Milan A. Nikolic, mrmr, nuke92, ostoja, Rakenica, raketaš, raskoljnikov, RJ, royst33, S2M, Sirius, ssekir75, stegonosa, theNedjeljko, Toni, vathra, virked, VJ, Vlada1389, vlvl, wizzardone, wolf431, |_MeD_|