Za sve je kriv Dzajic!

1

Za sve je kriv Dzajic!

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2004
 • Poruke: 9661
 • Gde živiš: Čačak

LIČNI STAV Zašto Crvena Zvezda rasprodaje tim usred sezone, a igra bez duše i tela

Za sve je kriv Džajić!


STRUČNI štab Crvene zvezde najavljivao je pobedu u Liberecu, odnosno da će sve muke oko plasmana u Ligu Kupa UEFA rešiti već u prvom meču, a doživela je ubedljiv poraz od 0:2!

Postavlja se pitanje? Ko su krivci za takvo izdanje crveno-belih? Suvišno pitanje. Zna se... i za poraz u Liberecu kriv je bivši predsednik Crvene zvezde, Dragan Džajić. Zašto da ne?

Kako je Džajić „dežurni krnvac" za sve - za finansijsku dubiozu, za rasprodaju igrača, za... pa može se okriviti i za aktuelnu rasprodaju i igrača i ugleda Crvene zvezde. Jedna krivica, manje ili više, na leđima eks-predsednika Crvene zvezde, kojeg neki nastavljaju da satanizuju, ne može predstavljati neki ozbiljniji problem.

Ali, manimo se šale. Stvari sa Crvenom zvezdom su daleko ozbiljnije, ako to želi da bude (mislimo ozbiljna) i fudbalska javnost. Elem, novo rukovodstvo Crvene zvezde, na čelu sa Draganom Stojkovićem Piksijem, bilo je jako transparentno - i to se može pozdraviti - kada je javnosti obelodanjivalo koliku je „finansijsku dubiozu" ostavilo staro rukovodstvo na čelu sa Draganom Džajićem i Milanom Vujinom.

Rasla je prvobitna cifra. koju je verifnkovala i Skupština i Nadzorni odbor, od četiri miliona, pa sve do osam! Dolazili su u Crvenu zvezdu sponzori, prinosili „darove", ali se dug stalno uvećavao...

Hajde da verujemo da prvobitni revizori nisu imali svoj dan i nisu tačno izračunali koliko je staro rukovodstvo ostavilo praznu kasu na Marakani.
Međutim, ako su novi ljudi Crvene zvezde znali da budu tako transparentni kada se radilo o njihovim prethodnicima, zašto te iste kriterijume nisu zadržali i za vreme svoje vladavine.

Na primer: Zašto srpska sportska javnost, pa ni navijači Crvene zvezde, ne znaju koliko se slilo u kasu crvevo-belih od prodaje Stojkovića, Lukovvća, Dramanija, Biševca, Jankovića, Kovačevića, Žigića... To što znaju mediji, ne mora ništa da zvači. Jer, novivari ko novinari: Tamo gde nema zvaničnih saovštenja - ima nagađanja.

Zatim, zašto se na Marakani ne kaže koliko je novca od tih silnih transfera zaista završilo u kasi Crvene zvezde?
Takođe bi neko na Marakani morao da objasni zašto je odbijena ponuda za Nikolu Žigića od 10,5 miliona evra (engleski Vest Hem) da bi se prodao u skromni Santander u Španiju za, kako su to takođe mediji izvestili, svega pet i po miliona evra?!

Neko je, sem toga, dužan da odgovori kako je moguće la je od Žigićevog transfera menadžeru Milanu Ćalasanu pripala polovina sume od ukupnog transfera?
Glasnogovornici te trgovine Zvezdinim igračima imaju za to spreman odgovor: Takav je, vele, ugovor Žigić imao u vreme starog rukovodstva?!

Naravno da je to netačno. Jer, novo rukovodstvo je obnovilo ugovor sa Nikolom Žigićem i tada je, varavno, moglo da dođe do revizije istog... ako je on, naravno, bio štetan po Crvenu zvezdu.

Svako dobronameran će videti da mi apelujemo samo da se rukovodstvo Crvene zvezde, ovo aktuelno, drži svog kriterijuma.
Kala je sladostrasno moglo da iznosi cifre koliko je staro rukovodstvo ostavilo duga, prijatnija je dužnost, za njih, da svojim navijačima i ljubiteljima fudbala objasne - koliko su zaradili prodajući sve same reprezentativce.
A to su mladi igrači, koji su mogli još najmanje pet-šest godina da brane boje Crvene zvezde...

Lako je prodavati

NEĆE, valjda, neko da nam kaže, kako je dobar domaćin onaj koji nasledi neki imetak, pa ga brzo rasproda i komšijama saopšti - da je preko noći stvorio značajan kapital.
Tako nekako izgleda i priča sa Marakane. Imaju potpuno pravo Dragan Stojković i njegov sveži verni saradnik Nebojša Leković, da u svakoj prilici koriste floskulu – „dug je napravilo staro rukovodstvo".

Voleli bismo, međutim, da čujemo kako kažu – čije oni to igrače danas prodaju po belom svetu? Da li su to igrači starog, grešnog rukovodstva, kao što su Luković, Javković, Biševac, Mrđa, Žigić, Kovačević...
Dakle, te igrače su Piksi i kompanija nasledili od bivšeg rukovodstva i njihov jedina zasluga je u tome što su ih konvertovali - u evre!

Pa, zar se tu može govoriti o nekom izuzetvom poslovnom potezu, kada bez griže savesti rasprodajete ono što ste nasledili od starog rukovodstva.

Koliko je nama poznato, kad je dolazio Dragan Stojković (postoji njegovih deset tačaka o stvaranju velike Crvene zvezde) nisu padala takva obećanja - da će se prodati sve živo što vredi i igra na Marakani.

Ali, dobro... nužda Boga ne moli. Ako je moralo sve tako da se dogodi, da Crvena zvezda proda sve što je vredelo, da vidimo kako stvari stoje sa pojačanjima.

Od Silve do Ailtona

NIKAD niko, u domaćem fudbalu, nije izrekao besmisleniju tvrdnju, da Crvena zvezda posluje domaćinski, odnosno - da prodaje skupo, a kupuje jeftinnje.
To je, sasvim izvesno, uvreda i za armiju navijača crveno-belih.


Čak i oni nešto mlađi, znaju da je Crvena zvezda bila i evropski i svetski klupski prvak. I da je devedesetih godina plaćala pojačanja i po milion i po nemačkih maraka, što je za to vreme, i te prilike, bila basnoslovna suma.

Da li se još neko seća onih taze „slavnih pojačanja" - od onog Silve iz Rada, do Dramanija, Suzukija, Trajkovića, Raškovića... pa sve do aktuelnih Gaja i Ailtona.
Da ostavimo ovu dvojicu po strani, pridružujući im i Kastilja. Ali, da pitamo „majstore" za dovođenje igrača sa Marakane – šta je bilo sa tim njihovim gromoglasno najavljivanim pojačanjima?

Možda ni jedan od apostrofiranih prolaznika kroz ulicu Ljutice Bogdana ne zaslužuje ozbiljniju pažnju. U pitanju je bilo čisto opsenarstvo.
Međutim, jedan igrač, nekada i fudbaler godine, Nikola Trajković, zavređuje da se nađe u našem pitanju: Ko se to, za ime Boga, poigrava sa ovim izvanrednim fudbalerom? On je u Liberecu bio prekobrojan, iako je praktično iz Crvene zvezde otišlo sve što je valjalo, ili se tek sprema za transfer?!

Pravo je, svakako, trenera Dušana Bajevića da sastavlja tim, bira igrače, pa i odgovara za rezultate. Oko toga se nije teško složiti. No, da ga i mi pitamo: Da li se on u Crvenoj zvezdi pitao oko prodaje igrača? Da li se pitao oko pojačanja?

Ako se pitao oko prodaje, evo dodatnog pitanja: Gde je to video, u Grčkoj ili Evropi, da se najbolji igrači jednog tima prodaju kada već počne sezona? Da li se tako radilo u AEK-u, Olipijakosu, PAOK-u... ili već gde je radio u fudbalu vaših bivših južnih suseda?

S druge strane, ako je njegova reč bila presudna oko dovođenja Kastilja, Tadeja, Georgijeva, Ailtona, Pantića... da li je to ta budućnost Crvene zvezde o kojoj se sa punim ustima priča na Marakani?

Da li rukovodstvo Crvene zvezde, sve sa trenerom Dušanom Bajevićem, ima priliku da se susretne i sa „povratnim informacijama" – šta to navijači misle o pojedinim pojačanjima.

Da li znaju za one silne anegdote, kako neki od njih ne bi imali mesta ni u veteranima Crvene zvezde, koji putuju Srbijom i sve redom pobeđuju?

Na kraju, kako mogu da na teren izvedu onog debeljuškastog i nespremnog Ailtona? Zašto ga prvo nisu pripremili, pa onda postavili u tim? Jedno je revijalna utakmica u Banjaluci, a sasvim nešto drugo prvo kolo Kupa UEFA?!

Zar je najbitnije imati TV kanal

JOŠ nekoliko reči na adresu Dušana Bajević. Kada se ostvari neki zapažen rezultat, pobedi u domaćem prvenstvu, čelnici Crvene zvezde se prosto utrkuju ko će se iaći za konferencijskim stolom, pred medijima?

Kad se izgubi i onako skandalozna igra, kao protiv Liberaca, pred novinare se pošalje nesrećni Boško Đurovski. Zašto?

Ima li Bajević elementarne hrabrosti čak i morala, da upravo on izađe pred novinare i kaže šta se to, u stvari, događa sa Crvenom zvezdom?!

Tim nije uigran? Slažemo se. Bajević je imao malo vremena da složi sve kockice sa novim igračima. Takođe se slažemo. Ali, Dušan Bajević nije mlad i neiskusan stručnjak. Znao je on dobro šta ga čeka kada pristane da mu se, u sred sezone, prodaju najbolji igrači.

Nije valjda očekivao da će preko noći uspeti da promeni stil igre, da nadoknadi nedostatak Kovačevića, Jankovića, Žigića...

I, kada smo kod Nikole Žigića, što, bar, ostalim igračima Crvene zvezde neko nije objasnio da je on prednost, da ga nema više u crveno-belom dresu, i da je pogrešno (kao u Češkoj) tražiti dugim loptama Ailtona i Đokića...

Sve što smo apostrofirali ima samo jedan cilj – da se postavi ono fundamentalno pitanje: Da li Crvena zvezda, odnosno njeno aktuelno rukovodstvo, ima odgovornosti prema javnosti, kao bi se u svakom trenutku znalo šta se radi, zašto se to radi, odnosno kao se to priprema Zvezdina velika budućnost?!

To se svakako može očekivati od rukovodstva koje, vidimo, priprema projekt sportske televizije, odnosno svog TV kanala. No uzgred budi rečeno, i to je apsolutno preuzeta ideja od direktora marketinga Sportskog društva Crvena zvezda, Zorana Avramovića, koji je godinama vredno radio na tom projektu.

Čudno je da su u Crvenoj zvezdi brzo zaboravili obećanje najvernijih navijača Delija — da oni samo gledaju šta se i kako radi. Narodski rečeno — nikome ne zavidite dok mu ne vidite kraj...

Na kraju, sve ovo što smo izneli samo su suve činjenice i one nemaju nikakve veze sa mogućnostima, da se Crvena zvezda ne plasira u Ligu UEFA. Žarko želimo i verujemo da će fudbalski uspeti u tom nastojanju u beogradskom revanšu.

Ali, ako se i ne plasira, to nije smak sveta za veliku Crvenu zvezdu. Uz to, tu je i dežurni krivac - Dragan Džajić!autor: Nikola Simić, Sportski Zurnal, 18.09.2006. god.


Uh, ubio sam se dok nisam sve prekucao, pa izvinite zbog gresaka u kucanju.

ps. tekst je iskucan zbog onih koji nisu u mogucnosti da kupe Zurnal (a.k.a. MoskowBeast)

Inace, clanak je na mene bas ostavio utisak, jer gospodin Simic ima zanimljive i provokativne clanke u kojima se primecuje pristrasnost Draganu Dzajicu (a moram priznati da sam i ja tu negde).Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 25 Mar 2005
 • Poruke: 1456
 • Gde živiš: Tamo negde

Ne mogu Zvezda i Partizan postati jak i stabilan tim jer nemaju navijace.
Uzmite sad u obzir koliko recimo Barsa zaradjuje od navijaca.
Recimo prosecna karta je 20 evra (a sigurno je puno vise), nek bude prosecno 30 utakmica godisnje na kamp nou, i nek bude 50k gledalaca prosecno na svakoj utakmici.
To je 20x30x50k = 30 000 000!!!!
E sad uzmite i ovo u obzir. Prosecna karta je sigurno vise od 20 evra, igra se sigurno vise od 30 tekmi po sezoni na kamp nou. TO je liga Spanije, kup spanije i liga sampiona, a sigurno ima vise od 50k gledalaca po tekmi prosecno.
Zvezda ima prosecno 5-10k gledalaca u sezoni. Igra se 20tak utakmica na Marakani, a ulaznice su smesne (nekad su i dzabe). Da nismo igrali protiv Milana ove godine, prihod od karata bi bio gotovo neprimetan. Znaci Zvezda ne uzme ni 1M evra od prodaje karata. Danas se retko ko odluci za kupovinu zvezdinog dresa, a ko kupi dres, nosi ga najmanje 5 godina, i posle najverovatnije odraste i vise ni ne kupuje Zvezdin dres. Opet ko se odluci da kupi Zvezdin dres. Pa samo najverniji Zvezdini navijaci. Ko kupuje dres Barselone? Pa svi. Nebitno odakle su i nebitno za koga navijaju. U koga sponzori ulazu vise para? U veci klub naravno.
E sad ja ne zelim da budem vama smesan sto uporedjujem Zvezdu sa Barselonom posto se to ne moze uporediti, nego vam samo zelim reci to da Zvezda zaradjuje za leba preprodajom igraca. Svi visoki ljudi u Zvezdi sigurno imaju dobre plate i svi oce da obezbede svoje unuke. Sad ce neko od vas reci:"Pa ima Piksi para." Ima naravno, ali kao i svaki (ja bih ipak reko normalan) covek on bi hteo jos, jos i jos. Tako stoji sa svima u Zvezdi. E sad kad pogledate taj biznis kome se recimo Zvezda bavi je mnogo dobar biznis. Zamislite situaciju da mozete kupiti kravu za 500 evra i da je drzite kod sebe jedno dve/tri godine i da je mozete posle toga prodati za 5000 evra. Uff al bi se to isplatilo. To upravo Zvezda moze. Svakog igraca kog dovede proda za 10 puta vece pare, dok recimo Abramovich iz Celzija moze sebi da dopusti da na transferima izgubi milijarde evra.
Pomirite se sa tim da su Zvezda i Partizan postale biznis firme koje se bave preprodajom igraca i da je to jedini i pravi izvor para oba tima, i da nijedan individualac to ne moze promeniti. Niti ce se situacija promeniti dolaskom Piksija, niti ce se situacija u Partizanu popraviti ako Bjekone i Zekone odu.offline
 • Pridružio: 12 Jan 2004
 • Poruke: 9661
 • Gde živiš: Čačak

@Exodus
Cini mi se da nisi ukapirao poentu ovog clanka.

Izmedju ostalog u clanku se kaze da Zvezda ne treba da kupuje jeftino i da prodaje skupo jer time nista nece postici.
Da bi napravila nesto u Evropi, ne moze da kupuje Pantice, Tutorice... za dzak ipo krompira i prodaje po "milku" i kusur evra, vec da dovodi jaka i kvalitetna pojacanja kako bi uspeli nesto da uradi.

offline
 • Pridružio: 25 Mar 2005
 • Poruke: 1456
 • Gde živiš: Tamo negde

Ali odakle da dovodi ta jaka pojacanja? Odakle kinta za kvalitetne igrace? Za koje navijace da igra taj kvalitetni igrac? Da igra svake subote pred 3 hiljade navijaca?
Ukapirao sam ja clanak dosta dobro, i slazem se da se tako ne treba raditi, ALI DRUGACIJE NE MOZE.

offline
 • Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
 • Pridružio: 22 Jun 2005
 • Poruke: 7912
 • Gde živiš: Moskva, Rusija

@nikoola

Hvala puno na prenetom clanku. Kad svarim utiske poslacu i svoj komentar... Tekst zaista tera na razmisljanje.

offline
 • Pridružio: 05 Apr 2005
 • Poruke: 229
 • Gde živiš: k mitrovica

Moram i ja da te pohvalim za ulozeni trud,a sto se tice teksta mislim da ima dosta istinitih stvari ali takodje ima i dosta poltronisanja prema staroj upravi i Dzaji....
Slazem se da je sramotno prodati skoro ceo tim i to pred pocetak vaznih utakmica a jos kada se pridoda upravo ono sto Sima naglasava da za nijedan od transfera ne znamo koliko je pripalo klubu sto je po meni i najbitnija stvar u svemu....Dakle Piksi mora da shvati da necemo novog Dzaju i neka konacno kaze kakva je finansijska situacija posle svega,verujem da bi to smirilo sve nas.....
Druga stvar u ovom tekstu je ogromno poltronisanje Dzaji koji i jeste veliki krivac za mnoge stvari i budimo realni taj covek je radom u nasem klubu obezbedio sebi egzistenciju za narednih 100 zivota dakle po meni gramzivijeg coveka necemo videti u skorije vreme(lopov je najmanja uvreda za takvu bagru) .....
Na kraju verujem da ovaj tim Zvezde ipak moze mnogo bolje a narucito verujem Bajevicu koji je posle svega dokazao da je castan covek...

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2004
 • Poruke: 9661
 • Gde živiš: Čačak

U drugoj temi sam rekao nikoola ::Preporucio bih svima da procitaju clanak iz danasanjeg Zurnala (18.09.2006.) sa naslovom "Za sve je kriv Dzajic!" od autora Nikole Simica (namerno sam neveo autora, jer ko prati i cita Zurnal znace o cemu je rec)
Cak sam i naglasio jer ko cita Zurnal, zna ko je Nikola Simic i kakve rubrike on pise.
A to sam bas rekao zbog ovoga:
bnovakovic ::Druga stvar u ovom tekstu je ogromno poltronisanje Dzaji
Tako deluje. Ali gospodin Simic nije takav covek (bar ne na osnovu onoga sto sam ja zaskljucio, a njegove tekstove pomno pratim bar 3-4 godine).

Jeste da voli Dzaju, ali nikad nisam naslutio da se poltronise, jer ga ja i dosta puta kudio.

Jeste kriv i Dzaja, ali ja taj tekst nisam shvatio na taj nacin prebacivanja krivice, vec malo drugacije.


Prvo, moramo biti realni, staro rukuvodstvo jeste ostavilo dugove i odredjene probleme. Ali isto tako moramo biti realni i uvideti da ovo rukovodstvo za bilo sta sto ne valja, krivi ono staro.

Drugo, da li ste ikad culi da je sadasnja vlast, pohvalila predhodnu? npr. za odlicne mlade igrace koji su ostali iz njih.

Trece, stara vlast nije morala da ostavi dugove. Mogla je da rasproda ceo tim mladih talenata i da pokrije sve rupe (kao sto su ovi uradili). Ali oni nisu tako razmisljali. Vec su prodavali po jednog-dvojicu najboljih igraca kako bi samo preziveli. A ovi danasnji, jbt, rasporodase ceo tim. I jel to resenje? Da li za to treba da im se skine kapa? Sto su popunili sve rupe i vratili dugove?

Cetvrto, koliko ja znam stara garnitura se dosta oslanjala na mladje generacije i ulagala u njih. Godinama su Perovic, Basta, Milovanovic... isli na kaljenje po Ubu i ostalim klubovima. Koliko znam Dzaja kad nije znao i nije imao koga da dovede, on se oslanjao na omladinsku skolu.
A ovi danas? Sta poradise? Prodadose sve ono sto je godinama stvarano i kaljeno! Umesto da dovedu neke mlade igrace da od njih stvori igracine, oni (pa makar i zvrtvovali sezonu), oni dovode kojekakve neproverene strance ili pak drugu krajnost, proverene, a matore i debele... A epilog opet ce da bude isti: Sezona je propala.

Peto, a sta cemo sa onim ljudima iz UO koji bukvalno pobegose iz Zvezde? Da li je ikome palo napamet, da su oni ostali, mozda sad Piksi ne bi morao da proda pola prve postave?!


"Zadrzacemo Zigica za LS" - ajd' naletosmo na Milan, pa covek ne moze da krivi dusu, mnogo su jaci.
"Idemo u Liberec po pobedu" - u cemu? da smo imali neku igru, pa i da mi ne bude zao "Jbg, ljudi dobro igrali ali nisu imali srece".
"Mozemo uz pomoc navijaca do pobede na Marakani" - kojih navijaca? pa ko, bre, ima zivaca i strpljenja da gleda takve utakmice?

?A sta je sledece?


Usra ga i ja sad, ali brate, kad pogledamo istinu u oci tako je. Ne kazem da su oni predhodni bili nesto bolji, ali ovi sadasnji me iz dana u dan sve vise i vise razocaravaju.

ps. mrzim i da pisem i da citam duge tekstove, ali sta da se radi...

offline
 • Pridružio: 06 Apr 2005
 • Poruke: 1023

pazite, sve krece od glavnih ljudi u klubu (bio to partizan ili zvezda) i oni svakako odgovaraju za sve sto se desava. Ova situacija sa okrivljivanje proslog predsednika je skinuta sa politicke scene (za sve su krive 90-te mi nista nismo krivi) Ne pratim dovoljno nas fudbal da bi bio kompetentan da dajem neke zakljucke. Po onom sto sam procitao kontam da siv kradu, i nije problem, jer ako je neko predsednik i treba da ima ali je problem sto nista ne ostavljaju "nama". Svako gleda svoj interes pa ako nesto ostane dacemo klubu.
Mislim da si ti nikola rekao da se kupuju igraci koji su stari i da se ne ulaze dovoljno u mlade igrace. E tu zavisi, sta je cilj. Eto primer partizana. Koga je bese onda doveo? Mateusa, tariba i drulovica. Mateus poprilicno neiskusan (ali naterao ih je da trce, pa ovaj cirkovic mu bio jedan od najboljih igraca Smile ) Taribo stariji igrac, iskusan ali poprilicno u godinama, drulovic pred penzijom ali eto uz malo srece prodjose do lige sampiona. Nije njukastl bas tako los klub a ako cemo iskreno da im nije falilo bas to malo srece koju su imali u kvalifikacijama mogli su dobiti i real (sta je sve sasa ilic promasio + cini mi se u jednoj utakmici gol reala iz ofsajda) a probajte uporediti realov budzet i partizanov budzet.
Dzaja jeste verovatno kriv za sve i svasta ali izgleda ni ovi posle njega nisu cvecke. No mozda treba pustiti sve do sledece sezone pa onda videti da li je nesto poboljsano ili nije.
kasno je danas pa ako nesto pametno smislim sutra nastavicu ovo moje razmisljanje

offline
 • Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
 • Pridružio: 22 Jun 2005
 • Poruke: 7912
 • Gde živiš: Moskva, Rusija

Jutro je po mnogo cemu pametnije od veceri. Morao sam da ostavim da 'prenoci' da bih smirenije izneo misljenje.

Istina je da je Zvezda u doba kad je bila prvak Evrope kupovala dobre igrace za velike pare i stvorila tim koji je mogao da osvoji tu titulu. Isto tako moramo da priznamo da osvojiti Kup Sampiona tada i Ligu Sampiona sada nisu ni priblizno ista stvar. Od 1991. do danas se promenilo dosta toga, a najbitnija promena je da je fudbal iz unosnog sporta postao jos unosniji biznis. Veliki kroje scenu kako njima odgovara, a mali mogu samo da se bore da ne umru od gladi. Dalje, Zvezda je 1991. bila u Kupu sampiona kao sampion jedne velike i mnogo puta jace lige nego sto je ova danasnja. Novac jeste bio bitan tada, ali razlike izmedju malih i velikih klubova nisu bile toliko izrazene.

Danas je nesto potpuno deseto. Danasnji fudbal je kao sto sam rekao, biznis, sport i takmicenje je postalo nebitno, sve se podredjuje zaradi novca. Lepo je Exodus primetio - Barselona moze da zgrce basnoslovne pare od marketinga, Zvezda ne moze. Da bi Zvezda mogla da kupi dobrog igraca (pod uslovom da taj dobar igrac uopste zeli da se bakce i da igra po livadama Srbije) mora da ima novca da ga plati. Odakle Zvezdi novac da kupi nekog novog Mihajlovica (koliko se secam njegov transfer iz Vojvodine je bio za ono doba rekordnih milion maraka), ako ne proda pre toga nekoliko losijih igraca? Drugog nacina za dobijanje novca Zvezda ni bilo koji nas klub nema.

S druge strane, ne bih bas rekao da nova uprava gleda da rasproda sve sto moze da bi pokrpila rupe. Da su to hteli da urade, dali bi Zigica Vest Hemu za 10 miliona. Imali su zelju da udjemo u Ligu Sampiona i zato nisu zeleli da prodaju ni njega ni ostale igrace. Da smo usli u Ligu Sampiona, pa taman da smo i izgubili svih 6 utakmica, samo od TV prava i nagrade za ulazak u ligu bismo dobili 5-6 miliona evra i onda bi prodaja Zigica za jos 5 miliona kolika mu je cena bila bial sumarno taman tih 10 miliona. To je bio zdrav poslovni rizik. Nije uspelo, Zvezda nije imala srece u zrebu i nije bilo sile da udje u LS. Sta da se radi onda nego da se pokusa sa prodavanjem tih igraca? Liga UEFA nije ni priblizno unosna kao LS i profit se mora naci prodajom.

Ostavka borda direktora mi je i dalje iznenadjujuc potez, jer ne znam (i nikad ni necemo saznati) koje su igre bile iza toga. Da li su oni ocekivali da ce da pune dzepove parama, a Piksi to nije dao, ili je obrnuta prica u pitanju? Ili nesto trece? Ne zaboravite ko vodi nas fudbal, nisu to ni Piksi ni Zeka i Bjeka, u pitanju su ljudi cija se imena ne znaju, koji ne barataju loptama, vec oruzjem, koji su dovoljno mocni da ubiju i generalnog sekretara FSJ i da nikad niko za to ne bude ni uhapsen, a kamoli osudjen. Dokle god imamo njih (a kako stvari stoje jos dugo ce nas sport grcati zbog njihove pohlepe) ne mozemo ocekivati ekstremne uspehe.

Na kraju mozda i najbitnije - zasto se ne objavljuju podaci o novcu koji se dobija transferima? Jednostavno je - kako sakriti sav taj novac koji ide u ko zna cije dzepove ako se pokaze crno na belo koliko je novca uslo u klub i koliko je stanje na racunu?

A narod? Navijaci? Pa ko njih ista pita? Njihovo je da navijaju ili da ne navijaju, na upravama klubova je da im maze oci politickim izjavama. Ako se malo bolje pogleda, u fudbalu ima svega samo ne sporta.

offline
 • Cigarette Smoking Man
 • Pridružio: 14 Feb 2005
 • Poruke: 9113
 • Gde živiš: Beograd

Ne želim da polemišem o tome ko je kriv, stara ili nova uprava, ko je više doprineo ili pokrao. To je istorija i u ovom trenutku nije mnogo bitna. Sve me ovo podseća na naše političare kada počnu da optužuju jedni druge za razne stvari koje su se dešavale pre pet, deset ili dvadeset godina. Ljudi, to što je bilo-bilo je i nema ispravljanja. Nema potrebe gubiti vreme na ono što se već deslio nego treba praviti planove za budućnost kako bi klub(ovi) i liga bili sve jači iz sezone u sezonu.
Moje mišljenje je da ni Zvezda ni Partizan (važi i za sve ostale klubove) ne mogu postati dobri i jaki klubovi dok god ne pređu u privatno vlasništvo. Znate kako se kaže, što je državno to je svačije, a ono što je svačije to je i ničije... Sve dok ne čelo kluba ne dođe čovek (kapitalista u bukvalnom smislu reči), koji će uložiti velike pare, i koji ima jasne planove i vizije budućnosti od svega toga nema ništa. Taj koji ima veliki novac sigurno neće dozvoliti da mu u klubu/firmi sede kojekakve vucibatine, koje samo gledaju kako će nešto da ukradu. Sa druge strane, niko ne ulaže veliki novac iz ljubavi, već iz interesa, i prema tome interesovaće ga samo rezultati. Taj čovek ne mora da bude ni bivši fudbaler, ne mora da bude ni veliki poznavalac fudbala, jedino što je bitno je da bude pametan i sposoban biznismen. Jedino tako možemo dalje...

P.S.
Kad sam već pomenuo temu o privatnom vlasništvu, zna li neko šta se dešava sa tim? Znam da je neki zakon bio u pripremi, ali ne znam šta se dalje deslio sa celom tom pričom...

pozz

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 548 korisnika na forumu :: 2 registrovanih, 0 sakrivenih i 546 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: dragoljub11987, goxin