SMS za obrok gladnima na KiM-humanitarna akcija

2

SMS za obrok gladnima na KiM-humanitarna akcija

offline
 • Pridružio: 29 Jan 2009
 • Poruke: 488
 • Gde živiš: tako blizu, a tako daleko

Neću pridoneti temi time što ću reći da sam prvi put za ovu akciju saznala preko Tv-a prošle godine, da obavezno šaljem poruke na taj broj, da se osećam jadno svaki put kad to vidim na Tv-u, posebno sad oko novogodišnjih praznika i da mislim da bi trebalo ljude potsećati, jer znam da su naši ljudi u suštini dobri, humani i da će svaki put pomoći, čak iako sami teško žive.

offline
 • RIA  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 20 Feb 2005
 • Poruke: 2839
 • Gde živiš: Around Belgrade

Ваш СМС заиста помаже!

У оквиру хуманитарне акције „1 смс за 1 оброк гладнима на КиМ" покренуте фебруара 2008. године од стране Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске прикупљено је више од 22 милиона динара. Прикупљена средства искоришћена су за изградњу још једне народне кухиње, треће по реду, и пекаре које за сада имају 150 корисника из пет села витинске општине. У овим народним кухињама свакодневно се храни преко 700 људи, што значи да треба припремити 2100 оброка дневно или око 600.000 оброка годишње.

Потребе су, међутим, много веће јер је број оних којима је потребна помоћ у обезбеђивању барем једног оброка дневно огроман. Процењује се да у овом тренутку постоји потреба за отварањем још седам народних кухиња, а ситуацију чини још компликованијем недавно укидање бесплатних ужина за ђаке у четири школе, као и скоро свакодневни проблеми са нестанком струје.

У кухињама ради 10 особа који за своју пожртвованост и свакодневни труд добијају минималну надокнаду. Они припремају, служе, пакују и транспортују храну и до 70км удаљених и забачених места у енклавама до оних људи који због здравствене немоћи или безбедности нису у могућности да дођу по храну у кухиње.

У настојању да самостално прехрањују своју породицу, велики број породица на КиМ бави се пољопривредом. Веома често, због непостојања тржишта за произведена привредна добра не могу се наћи други купци сем народних кухиња што указује на њихов двоструки значај.

Ако би сваки пети корисник мобилног телефона, послао само један смс на број 1033 проблем прехрањивања најугроженијих на Косову и Метохији би за наредних неколико година био решен.

Извор: Епархија рашко-призренска

* Косово и Метохија

http://www.spc.rs/sr/vas_sms_zaista_pomaze

offline
 • FAMAS  Male
 • Legendarni građanin
 • Ivan Milanović
 • Pridružio: 10 Avg 2007
 • Poruke: 5475
 • Gde živiš: Strawberry Field

I ja sam učestvovao u ovoj akciji. Samo mi jedna stvar bode oči, a to je da ovi naši ni ovde nisu mogli da odole a da ne stave PDV.

offline
 • RIA  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 20 Feb 2005
 • Poruke: 2839
 • Gde živiš: Around Belgrade

Napisano: 11 Avg 2009 17:05

ΠДВ постоји увек на сваку хуманитарну помоћ,па и у овом случају.

Citat: 'Једна уплатница за један корак даље од глади!'

Извор: Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска

Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска, у сарадњи са ЈП ПТТ саобраћаја „Србија“ покренула је хуманитарну акцију ‚‚Једна уплатница за један корак даље од глади!“ како би се прикупила помоћ за гладне на Косову и Метохији.

У поштама у свим градовима Србије постављене су кутије са хуманитарним уплатницама чијим једноставним попуњавањем сви људи добре воље могу да се прикључе акцији и помогну да се нахране гладни на КиМ.

Због веома тешке ситуације на КиМ и сваким даном све већих потреба ускоро се очекује и отварање нове, четврте народне кухиње и пекаре у Гњилану. Нова кухиња се гради захваљујући прилозима људи који су послали смс на број 1033 кроз акцију ‚‚Један смс за један оброк гладнима на КиМ“ у којој је до сада више од 500.000 људи узело учешће.

Oтварањем нове кухиње биће обухваћено више од 1000 људи и покривен већи део Косовског Поморавља које се сматра за социјално најугроженији део Косова и Метохије.

Поред три постојеће народне кухиње у којима се свакодневно храни преко 800 људи, незавидни услови за живот и рад на Косову и Метохији утичу на повећање броја корисника. Процењује се да у овом тренутку постоји потреба за отварањем још седам народних кухиња.

Епархија позива све људе добре воље да се путем уплатнице у оквиру акције „Једна уплатница за један корак даље од глади!“ или слањем смс-а на број 1033 у оквиру акције „Један смс за један оброк гладнима“ укључе у хуманитарне акције и на тај начин помогну решавању проблема прехрањивања најугроженијих на Косову и Метохији.


http://www.eparhija-prizren.com/default.asp?idvestep=3783

Dopuna: 11 Nov 2009 21:31

12. октобар 2009. 07:44
Отворена четврта народна кухиња на Косову и Метохији

У Косовском Поморављу, у селу Кормињане, Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски господин Артемије служио је у недељу, 10. октобра 2009. године, свету архијерејску литургију и извршио освећење нове народне кухиње са пекаром.
Кормињански храм Успења Пресвете Богородице је малих димензија, па је због присуства великог броја верника литургија служена под тремом цркве. Епископу је саслуживало осам свештеника и три ђакона.
По завршетку литургије владика Артемије је извршио чин освећења нове народне кухиње и пекаре.
Ово је четврта по реду народна кухиња коју је Епархија рашко-призренска отворила у српским енклавама на Косову и Метохији, где преостали Срби живе у веома тешким условима, и немају могућности да сами себи и својим породицама обезбеде парче хлеба и голи опстанак.
После освећења кухиње и пекаре Епископ Артемије обратио се присутнима беседом:
«У име Оца и Сина и Светога Духа. Ево, браћо и сестре, извршили смо освећење ове кухиње и ове пекаре, четврте по реду, овде у поморавском крају.
Данас су наша осећања подељена. С једне стране осећамо велику радост и благодарност Богу на овоме дару који нам је Бог омогућио преко добрих људи - донатора, приложника, да се отвори и ова кухиња поред постојеће три, које ће служити нашем народу из ових околних села.
Али с друге стране, осећамо данас и једну дозу туге у срцима нашим, што и после десет година наш народ није у стању да слободно брине о себи као што је то радио раније, пре деведесет девете године. Ево већ десет година како наш народ и наша црква живи и ради у изузетно тешким условима и околностима. Зато је и била потреба да се Епархија рашко-призренска заузме, да отварањем народних кухиња омогући останак и опстанак нашега народа на овим нашим светим косовско-метохијским просторима.
Почело се са малим - са једном кухињом, онда и са пекаром, па су се после отварале по потреби и остале.
Са овом четвртом народном кухињом нису решени сви проблеми на Косову и Метохији. Има много потребе на другим местима, али Епархија није у стању да истовремено задовољи све потребе. Ипак, надамо се, уз помоћ Божију и добрих људи нашега народа из осталих крајева, из дијаспоре, да ћемо у своје време отварати још кухиња тамо где је потребно, а има таквих места много на Косову и Метохији.

......

комплетна вест и фотографије на линку

http://www.eparhija-prizren.com/default.asp?idvestep=3843

Dopuna: 17 Feb 2010 23:08

Саопштење НВО “Мајка девет Југовића“
17. фебруар 2010 - 12:43

Поводом информација које се појављују у дневној штампи у вези злоупотребе новчаних средстава прикупљених за потребе народних кухиња на Косову и Метохији, осећамо моралну одговорност да обавестимо јавност о чињеницама везаним за овај немили случај.

НВО „Мајка девет Југовића" ради још од 2000. године и захваљујући акцији „Један смс за један оброк" успели смо да оформимо четири народне кухиње, које функционишу свих ових година и у којима се хране социјално најугроженији Срби на Косову и Метохији.

По благослову Епископа Рашко-призренског, новац прикупљен за народне кухиње уплаћиван је на епархијски жиро-рачун, а не на посебан жиро-рачун НВО. Средства за наше потребе су подизана из благајне Епархије, а НВО је редовно подносила извештаје Епархији и донаторима о утрошеним средствима.

НВО „Мајка девет Југовића" у последње време није био дозвољен пуни увид у стање жиро-рачуна и износ средстава за потребе народних кухиња. Отуда се појавила сумња, и не само у нашем НВО, да долази до одливања средстава за неке друге потребе, што је убрзо истрагом Комисије Св. Архијерејског Синода и доказано.

Наше четири народне кухиње и даље раде са благословом Администратора Епархије Епископа Атанасија и прехрањују 1200 људи. Тренутно се ради на отварању и пете кухиње у гњиланском крају. Користимо прилику да напоменемо да цена једног оброка по особи није 750 динара, као што су неки медији грешком објавили, већ 75 динара.

Позивамо наше донаторе и све људе добре воље да због ових немилих догађаја не престану са помагањем народних кухиња и српског народа на Косову и Метохији јер је Св. Арх. Синод благовремено предузео све мере да заштити фонд који је прикупљен за народне кухиње и тиме сачува морално достојанство наше НВО и целе наше Епархије.

Наша НВО се нада да ћемо у наредном периоду уз подршку наших донатора и верног народа успети да оправдамо њихово пуно поверење.

Председник НВО „Мајка девет Југовића"
Светлана Стевић

http://forum.verujem.rs/index.php?topic=5021.msg259127;topicseen#msg259127

offline
 • FAMAS  Male
 • Legendarni građanin
 • Ivan Milanović
 • Pridružio: 10 Avg 2007
 • Poruke: 5475
 • Gde živiš: Strawberry Field

Ja sam dosta puta učestvovao u toj akciji, jer sam hteo da pomognem tim ljudima. Ako sam uspeo u tome, ja sam prezadovoljan a ako je to neko zloupotrebio (kao što je moglo da se čuje u medijima), to neka njima služi na čast.

offline
 • RIA  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 20 Feb 2005
 • Poruke: 2839
 • Gde živiš: Around Belgrade

Napisano: 21 Apr 2010 22:00

Отворена нова, пета народна кухиња на КиМ

Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска са НВО "Мајка девет Југовића" данас је свечано отворила пету народну кухињу и пекару у селу Прековцe код Новог Брда. Нова народна кухиња, која је смештена у просторијама Прековачке народне кухиње, ће свакодневно најсиромашнијим грађанима из општине Гњилане обезбеђивати топли оброк и хлеб.

Отварањем нове народне кухиње обезбеђен је сигуран оброк за још 250 људи из 6 села на територији општине Гњилане. Самим тим, повећан је укупан број корисника народних кухиња на КиМ који у овом тренутку броји више од 1500 људи.

Тим повод Владика Атанасије, Администратор Епархије рашко-призренске је потсетио:

Отварање и рад нове народне кухиње на КиМ обезбеђено је захваљујући прилозима који су прикупљени путем хуманитарне акције „Један позив за један оброк гладнима на КиМ", која је реализована у Републици Српској преко црквене општине Лазарица, а по благослову Владике бањалучког Јефрема, када је од прикупњених средстава купљено 105 тона хране, а у новцу приложено 25.000 евра.

комплетна вест

http://spc.rs/sr/otvorena_nova_peta_narodna_kuhinja_na_kim

Dopuna: 24 Maj 2010 17:16

Отворена шеста народна кухиња у селу Видање, Косово и МетохијаВладика Теодосије данас је пре пријема НАТО званичника отворио шесту народну кухињу у селу Видање која би требало да обезбеђује храну за 250 социјално најугроженијих лица на простору општина Исток и Клина. Ову народну кухињу као и осталих пет које делују у другим деловима Косова и Метохије води НВО "Мајка девет Југовића" на челу са гђом. Светланом Стевић. Ово је још један у низу напора Епархије Рашко-призренске и НВО "Мајка девет Југовића" да се помогне онима којима је помоћ најпотребнија. Кухиња је модерно опремљена и поседује савремену пекару. Ова шеста по реду народна кухиња је отворена захваљујући прилозима верних из Америке и Аустралије као и прилозима које за потребе рада народних кухиња на КИМ стижу преко смс порука. Владика Теодосије је у име Епархије захвалио свим донаторима на њиховој братској солидарности.

http://www.spc.rs/sr/otvorena_sesta_narodna_kuhinj.....o_metohija

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 750 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 6 sakrivenih i 710 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Bane san, bato, benne, botta, darkangel, dekao, doklevise, Don, Drug pukovnik, dzoni19, goxin, helen1, kaptain, kiltae, krkalon, Milometer, milos.cbr, miodrag, mnn2, mustangkg, Panter, Parker, Pohovani_00, ras007, Recce, Sale.S, Smd, Srle993, Stoilkovic, suton, Van, vathra, Vzor50, Šraf