Sve će to narod pozlatiti

1

Sve će to narod pozlatiti

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3414
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

У приповеци “Све ће то народ позлатити” писац описујући трагичну судбину сина казанџије Благоја који остао без ноге на бојном пољу,говори о тешком положају ратних војних инвалида након повратка са ратишта и нехуманом односу државе према њима.

Како је данас обичним људима?
Препуштени сами себи,без обзира на стање у коме се налазе ,труде се да на њиховом лицу,стоји осмех.
Међутим,уверен сам ,да се иза киселог осмеха осећају безвредним, као да су нико и ништа, а у њиховом срцу и души тињају горчина и патња. Како време пролази,верујем,у њима нестаје и онај последњи трачак наде у срцу сваког од њих,да ће њихову бол и патњу држава разумети и да ће их сувим хлебом позлатити.Они би били захвални и за суви хлеб.
Позлатити нешто значи спољашњост прекрити златом и сјајем, сакрити оно што се налази испод позлате и учинити да изгледа лепше него што јесте.Јављају се људи добре воље да помогну.И ја се јављам....али, та позлата не траје вечно. Она временом бледи, скида се и троши, као што се троше љубав, сажаљење и милост према некоме ко је осакаћен умно,телесно или новчано. Таква судбина је задесила ове људе.Треба без страсти и утемељеним на стварном стању приказати и утицати на околину,не би ли се пронашло трајно решење за ове људе,јер не заслужују живот нељудски.Пун горчине,питам се,чиме и да ли човек заслужује овакву судбину?

Божо Цицвара (66) из Жабара, избеглица из Славоније, пре годину дана оболео је од карцинома плућа.
Ова тешка дијагноза захтева дуготрајно и свеобухватно лечење, али Божо за тако нешто нема пара, а више - ни снаге. Он и супруга Радмила живе испод границе сиромаштва, само од његове пензије која износи свега 4.500 динара. Од тих пара не могу ни да се прехране, а камоли да купе све лекове које Божо мора да узима као неопходну терапију.

https://www.novosti.rs/c/vesti/reportaze/908580/bo.....e-zabarima

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3414
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Упалити светло, истуширати се топлом водом из бојлера, гледати телевизор, играти игрице на компјутеру, правити селфије са другарицама или гледати серију са родитељима, за једну девојчицу и њену мајку и оца је само километрима далек сан. Уместо тога, трошна стара кућа, вода која у домаћинство долази из потока и тежак рад сва три члана породице у шуми, свакодневица је породице која живи у једном куршумлијском селу, коју је случајно током боравка у природи упознао Марко Јовановић, момак из Ниша.

https://www.blic.rs/slobodno-vreme/marko-je-isao-d.....je/zsxlj1r

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3414
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Зорица Вучковић без ноге и плућног крила, сама у страћари годинама чека боље дане.
Иако је пре неколико година уз помоћ донација, али и општине Сврљиг добила нову кућу, тридесетогодишња Зорица Вучковић, која је у детињству због болести остала без ноге и плућног крила, потпуно сама, изолована од света, живи у страћари у селу Драинац у нехуманим условима, јер нови дом који је прекрила влага и буђ, и даље чека на струју и воду.

https://www.novosti.rs/c/vesti/reportaze/909560/mo.....bolje-dane

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3414
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Војан Лучић (49) избеглица из Жепча преко две и по деценије живео је у шупи без икаквих услова за нормалан живот.
У шупи je имao стaри крeвeт, ниje имao купaтилo нити вoду a свaкa кишa би нaтoпилa сву њeгoву имoвину кoja сe нaлaзилa у нeких 6 кaвaдрaтa.
Лучић je гoдинaмa живeo сaм у шупи кoja je рaспaднути кoнтajнeр у услoвимa нeдoстojним чoвeкa у 21 вeку. Ниje нигдe зaпoслeн. Meштaни и кoмшиje пoкрeнули aкциja дa му сe изгрaдo мaњa кућe oд чврстoг мaтeриjaлa. Aкциjу je пoдржaлa Meснa зajeдницa, oпштинa Moдричa, свeштeници СПЦ и jeднa дeo приврeдникa.

https://www.novosti.rs/c/republika-srpska/vesti/91.....tatak-kuce

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3414
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Максимовић Даница (9), Николина (5) и Милица (5) понос су своје мајке Јелене Антић. Она се морала разићи са њиховим оцем због, алкохолом узрокованог, малтретирања. Данас живе у кућици коју изнајмљују за 30 евра месечно. Алиментацију не добијају, тако да су им једина сигурна примања социјална помоћ и дечији додатак...

https://www.novosti.rs/c/vesti/reportaze/919494/da.....og-30-evra

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3414
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Владимира Којанића (29) из Лапова живот не само да је шибао, већ му је толико био напоран и неподношљив да је пре 14 година, у тренутку највећег очаја, помислио да себи прекрати муке... Данас је све много другачије. Уз помоћ пројекта ЕУ "Друга шанса", завршио је школу, а захваљујући једној руској фирми, у штампи су четири Којанићеве књиге... Али и даље са оцем живи у контејнеру од 15 квадрата. Лети је у њему 50 степени, а зими дане проводе умотани у ћебе. Због слабих инсталација, кувају на шпорету иза куће...

https://www.novosti.rs/c/vesti/reportaze/919663/kn.....etiri-dela

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3414
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

У оронулој, дотрајалој кући, далеко од града и главног пута, у селу Жуч, удаљеном 15 километара од Куршумлије живи бака Сока, сама, без деце и без примања, у нехуманим условима, преживљавајући од онога што јој други дају.
- Нема ништа, ни децу, ни примања, ни башту. Посади лук и то је то, ништа... Познаници су ме замолили да идем да је посетим, да јој се нађемо. Када сам отишао тамо... то је да те душа заболи - прича Милошевић.

https://www.novosti.rs/c/vesti/drustvo/921105/baka.....ider-video

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3414
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Плаћају кирију симболичних 1.500 динара месечно, али у кући нема ни воде ни струје. Она је заправо само какво-такво решење да Милена (13), Маја (12) и Милица (9) нису на улици.
Вредна бака Вида вади воду из бунара и кроз сузе прича како ју је живот натерао да и под старост буде девојчицама све - мајка, отац, бака.

Док старица прича и крије сузе да унуке не примете њену муку, најмлађа Милица (9) се не одваја од ње. Раније се вратила из школе и чека да и старије сестре дођу.
Питамо је шта би највише волела да има, а она одговара:
- Наочаре за сунце...

https://www.novosti.rs/c/vesti/reportaze/924370/ne.....-tri-unuke

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3414
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Препуштена милосрђу, Љубица Аћимовић (69) брине о Драгану (15) и Давиду (10) и са стрепњом чека зиму.
Мајка их је напустила, а отац више мари за алкохол него за њих.

У оронулој кући бака и унуци брину једни о другима. Држе се исто као страћара у којој живе - страхују од онога што ће донети зора.
Навикли су Драган и Давид на немаштину. Научили су да живе без мајчиног загрљаја и да се склоне кад пијани отац ломи ствари по кући. Научили су да спавају празног стомака и још много тога што њихови вршњаци нису имали прилике да науче. Бака Љубица, са пензијом од 16.000 динара, труди се да дечацима пружи оно најосновније, али често и за неопходне ствари новца нема. Мајка им алиментацију од 10.000 динара уплаћује повремено. Изгурали би они и ову зиму, али трошна кућа напуклих зидова неће издржати.
Највећа жеља им је да им се сазида купатило и доведе вода у кућу.
- Летос нам је било лакше да угрејемо воду. Не знам како ћемо да се купамо кад стигне мраз. Мачак је пре неколико месеци упао у бунар и сад морамо да доносимо воду од комшија.
Затечени у трошној кући, Аћимовићи су препуштени туђем милосрђу.

https://www.novosti.rs/c/vesti/reportaze/928607/ba.....-ceka-zimu

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3414
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

У трошној кући без врата, прозора, воде и струје живи бака Слободанка у коју се уселила пре неколико дана.
Слободанка Шелест живи као бескућник већ две године. На улазу у њен привремени дом уместо врата и прозора затекли смо ћебад и најлоне који је штите од ветра и кише. Без мужа је остала пре неколико година и од тада је препуштена сама себи...

https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/ima-li.....78440.html

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 810 korisnika na forumu :: 48 registrovanih, 10 sakrivenih i 752 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, amaterSRB, bokisha253, coaaco, crnogorac, darkangel, Denaya, DENIRO, DonRumataEstorski, Dorcolac, DragoslavS, ds69, Duh sa sekirom, Frunze, galijot, GenZee, goxin, Insan, kovinacc, Kubovac, ladro, ljubacv, mercedesamg, nemkea71, nick79, Niko Bitan, nuke92, Oscar, panzerwaffe, pavlo, raf87, raptorsi, rasok, Shilok, Sir Budimir, Srle993, ss10, Steeeefan, styg, suton, Tandrkalo, theNedjeljko, Tvrtko I, Velizar, Vlad000, vukdra, Wrangler, x9