Sve će to narod pozlatiti

1

Sve će to narod pozlatiti

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3121
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

У приповеци “Све ће то народ позлатити” писац описујући трагичну судбину сина казанџије Благоја који остао без ноге на бојном пољу,говори о тешком положају ратних војних инвалида након повратка са ратишта и нехуманом односу државе према њима.

Како је данас обичним људима?
Препуштени сами себи,без обзира на стање у коме се налазе ,труде се да на њиховом лицу,стоји осмех.
Међутим,уверен сам ,да се иза киселог осмеха осећају безвредним, као да су нико и ништа, а у њиховом срцу и души тињају горчина и патња. Како време пролази,верујем,у њима нестаје и онај последњи трачак наде у срцу сваког од њих,да ће њихову бол и патњу држава разумети и да ће их сувим хлебом позлатити.Они би били захвални и за суви хлеб.
Позлатити нешто значи спољашњост прекрити златом и сјајем, сакрити оно што се налази испод позлате и учинити да изгледа лепше него што јесте.Јављају се људи добре воље да помогну.И ја се јављам....али, та позлата не траје вечно. Она временом бледи, скида се и троши, као што се троше љубав, сажаљење и милост према некоме ко је осакаћен умно,телесно или новчано. Таква судбина је задесила ове људе.Треба без страсти и утемељеним на стварном стању приказати и утицати на околину,не би ли се пронашло трајно решење за ове људе,јер не заслужују живот нељудски.Пун горчине,питам се,чиме и да ли човек заслужује овакву судбину?

Божо Цицвара (66) из Жабара, избеглица из Славоније, пре годину дана оболео је од карцинома плућа.
Ова тешка дијагноза захтева дуготрајно и свеобухватно лечење, али Божо за тако нешто нема пара, а више - ни снаге. Он и супруга Радмила живе испод границе сиромаштва, само од његове пензије која износи свега 4.500 динара. Од тих пара не могу ни да се прехране, а камоли да купе све лекове које Божо мора да узима као неопходну терапију.

https://www.novosti.rs/c/vesti/reportaze/908580/bo.....e-zabarima

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3121
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Упалити светло, истуширати се топлом водом из бојлера, гледати телевизор, играти игрице на компјутеру, правити селфије са другарицама или гледати серију са родитељима, за једну девојчицу и њену мајку и оца је само километрима далек сан. Уместо тога, трошна стара кућа, вода која у домаћинство долази из потока и тежак рад сва три члана породице у шуми, свакодневица је породице која живи у једном куршумлијском селу, коју је случајно током боравка у природи упознао Марко Јовановић, момак из Ниша.

https://www.blic.rs/slobodno-vreme/marko-je-isao-d.....je/zsxlj1r

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3121
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Зорица Вучковић без ноге и плућног крила, сама у страћари годинама чека боље дане.
Иако је пре неколико година уз помоћ донација, али и општине Сврљиг добила нову кућу, тридесетогодишња Зорица Вучковић, која је у детињству због болести остала без ноге и плућног крила, потпуно сама, изолована од света, живи у страћари у селу Драинац у нехуманим условима, јер нови дом који је прекрила влага и буђ, и даље чека на струју и воду.

https://www.novosti.rs/c/vesti/reportaze/909560/mo.....bolje-dane

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3121
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Војан Лучић (49) избеглица из Жепча преко две и по деценије живео је у шупи без икаквих услова за нормалан живот.
У шупи je имao стaри крeвeт, ниje имao купaтилo нити вoду a свaкa кишa би нaтoпилa сву њeгoву имoвину кoja сe нaлaзилa у нeких 6 кaвaдрaтa.
Лучић je гoдинaмa живeo сaм у шупи кoja je рaспaднути кoнтajнeр у услoвимa нeдoстojним чoвeкa у 21 вeку. Ниje нигдe зaпoслeн. Meштaни и кoмшиje пoкрeнули aкциja дa му сe изгрaдo мaњa кућe oд чврстoг мaтeриjaлa. Aкциjу je пoдржaлa Meснa зajeдницa, oпштинa Moдричa, свeштeници СПЦ и jeднa дeo приврeдникa.

https://www.novosti.rs/c/republika-srpska/vesti/91.....tatak-kuce

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3121
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Максимовић Даница (9), Николина (5) и Милица (5) понос су своје мајке Јелене Антић. Она се морала разићи са њиховим оцем због, алкохолом узрокованог, малтретирања. Данас живе у кућици коју изнајмљују за 30 евра месечно. Алиментацију не добијају, тако да су им једина сигурна примања социјална помоћ и дечији додатак...

https://www.novosti.rs/c/vesti/reportaze/919494/da.....og-30-evra

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3121
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Владимира Којанића (29) из Лапова живот не само да је шибао, већ му је толико био напоран и неподношљив да је пре 14 година, у тренутку највећег очаја, помислио да себи прекрати муке... Данас је све много другачије. Уз помоћ пројекта ЕУ "Друга шанса", завршио је школу, а захваљујући једној руској фирми, у штампи су четири Којанићеве књиге... Али и даље са оцем живи у контејнеру од 15 квадрата. Лети је у њему 50 степени, а зими дане проводе умотани у ћебе. Због слабих инсталација, кувају на шпорету иза куће...

https://www.novosti.rs/c/vesti/reportaze/919663/kn.....etiri-dela

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3121
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

У оронулој, дотрајалој кући, далеко од града и главног пута, у селу Жуч, удаљеном 15 километара од Куршумлије живи бака Сока, сама, без деце и без примања, у нехуманим условима, преживљавајући од онога што јој други дају.
- Нема ништа, ни децу, ни примања, ни башту. Посади лук и то је то, ништа... Познаници су ме замолили да идем да је посетим, да јој се нађемо. Када сам отишао тамо... то је да те душа заболи - прича Милошевић.

https://www.novosti.rs/c/vesti/drustvo/921105/baka.....ider-video

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3121
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Плаћају кирију симболичних 1.500 динара месечно, али у кући нема ни воде ни струје. Она је заправо само какво-такво решење да Милена (13), Маја (12) и Милица (9) нису на улици.
Вредна бака Вида вади воду из бунара и кроз сузе прича како ју је живот натерао да и под старост буде девојчицама све - мајка, отац, бака.

Док старица прича и крије сузе да унуке не примете њену муку, најмлађа Милица (9) се не одваја од ње. Раније се вратила из школе и чека да и старије сестре дођу.
Питамо је шта би највише волела да има, а она одговара:
- Наочаре за сунце...

https://www.novosti.rs/c/vesti/reportaze/924370/ne.....-tri-unuke

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3121
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Препуштена милосрђу, Љубица Аћимовић (69) брине о Драгану (15) и Давиду (10) и са стрепњом чека зиму.
Мајка их је напустила, а отац више мари за алкохол него за њих.

У оронулој кући бака и унуци брину једни о другима. Држе се исто као страћара у којој живе - страхују од онога што ће донети зора.
Навикли су Драган и Давид на немаштину. Научили су да живе без мајчиног загрљаја и да се склоне кад пијани отац ломи ствари по кући. Научили су да спавају празног стомака и још много тога што њихови вршњаци нису имали прилике да науче. Бака Љубица, са пензијом од 16.000 динара, труди се да дечацима пружи оно најосновније, али често и за неопходне ствари новца нема. Мајка им алиментацију од 10.000 динара уплаћује повремено. Изгурали би они и ову зиму, али трошна кућа напуклих зидова неће издржати.
Највећа жеља им је да им се сазида купатило и доведе вода у кућу.
- Летос нам је било лакше да угрејемо воду. Не знам како ћемо да се купамо кад стигне мраз. Мачак је пре неколико месеци упао у бунар и сад морамо да доносимо воду од комшија.
Затечени у трошној кући, Аћимовићи су препуштени туђем милосрђу.

https://www.novosti.rs/c/vesti/reportaze/928607/ba.....-ceka-zimu

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3121
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

У трошној кући без врата, прозора, воде и струје живи бака Слободанка у коју се уселила пре неколико дана.
Слободанка Шелест живи као бескућник већ две године. На улазу у њен привремени дом уместо врата и прозора затекли смо ћебад и најлоне који је штите од ветра и кише. Без мужа је остала пре неколико година и од тада је препуштена сама себи...

https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/ima-li.....78440.html

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 874 korisnika na forumu :: 21 registrovanih, 1 sakriven i 852 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aleksmajstor, debeli, DejanSt, goxin, hyla, ivan979, jackreacher011011, ladro, Mi lao shu, Milometer, Oscar2, proka89, raketaš, raskoljnikov, ruma, samsung, solic, tomigun, Trpe Grozni, W123, Zvrk