Osteoporoza

1

Osteoporoza

offline
 • DR  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 08 Okt 2004
 • Poruke: 5450
 • Gde živiš: Beograd

Vaša majka se nedavno vratila od lekara sa novostima koje vam se, blago receno, nimalo ne dopadaju: boluje od osteoporoze. Pored toga što ste zabrinute za majku - ne dopada vam se ideja da može da slomi neku kost samo zato što se sagnula, ili cak i bez toga - brinete i za sebe, jer ste cule da je osteoporoza nasledno oboljenje. To znaci da isto ceka i vas, zar ne?

Ne baš. Premda je uloga gena mocna, svemocna ipak nije. Bolest krhkih kostiju može se preduprediti u velikoj meri.

Uzrok osteoporoze je gubitak koštane mase, to jest gubitak kalcijuma iz kostiju. Gubitak kalcijuma iz kostiju je prirodna pojava u menopauzi; da od tog gubitka kosti ne bi postale previše krhke, potrebno je, dok još ima vremena, izgraditi solidnu koštanu masu. To znaci, za pocetak, unos dovoljne kolicine kalcijuma (ima ga u mlecnim proizvodima, plavoj ribi, povrcu i mahunarkama). Sa ovim treba poceti što ranije, jer iskorišcavanje kalcijuma iz hrane slabi nakon 35. godine života - samo, ukoliko imate problema sa bubrezima, obavezno se konsultujte s lekarom o kolicini kalcijuma koju bi trebalo da unesete, jer višak smeta bubrezima. Zatim, da bi se taj kalcijum i ugradio u kosti, treba da vežbate ili da ste na drugi nacin fizicki aktivni (ukoliko se samo izležavate ili sedite, kalcijum ce vam se znatno manje ugradivati u kosti), kao i da unosite dovoljne kolicine vitamina D (suncanjem - ne preteranim - leti, i povecanim unosom preko hrane zimi), jer je vitamin D neophodan da bi se pravilno iskoristio kalcijum. Pored pravilne ishrane i dovoljno kretanja, bilo bi poželjno da ostavite pušenje (od njega cete ranije uci u menopauzu) i da izbegavate alkohol (utice na metabolizam fosfora i kalcijuma i time smanjuje cvrstinu kostiju).

Vec imate osteoporozu i želite da znate koliko je to opasno? Može da vam se ne desi ništa, a može i da dode do potpuno bezrazložnog loma kostiju. Istraživanja pokazuju da veliki broj pacijenata, nakon osteoporoticnog preloma, ne živi duže od godinu dana.

Šta uraditi ako vec imate osteoporozu? Lek koji se pojavio i na našem tržištu, "fosamaks", pokazao se kao veoma efikasan u obnavljanju koštane mase (uz paralelno uzimanje kalcijuma i vitamina D). Lagane vežbe takode pomažu (joga je odlicna, samo proverite koje vežbe smete da radite). Ako nemate vremena za vežbanje, makar se prošetajte svakog dana. Apsolutno se odreknite cigareta i alkohola. Konsultujte se sa lekarom o hormonskoj terapiji - ukoliko nije kontraindikovana (tumorom dojke ili rakom grlica materice, na primer), može znatno ublažiti osteoporozu.

Ne ocajavajte! Naoružajte se osmehom! Premda je nazivaju tihim ubicom i mada se ne može do kraja izleciti, osteoporoza je bolest sa kojom se ipak može, uz malo opreza i dobru terapiju, jako dugo živeti.


http://www.grupa.org.rs/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board.....1067613093Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 17 Okt 2005
 • Poruke: 334

Osteoporoza

Osteoporoza je metaboličko oboljenje kostiju, koje je progresivno i sistemsko. Karakterišu je gubitak koštane mase, usled povećane mobilizacije kalcijuma iz kostiju, odnosno redukcije koštane mase, što smanjuje čvrstinu koštanog tkiva i povećava poroznost kostiju, što za posledicu ima povećan rizik od nastajanja preloma. Koštana masa u toku života se postepeno menja prolazeći kroz tri faze.

Prva faza obuhvata period od rođenja do oko 30-te godine života, kada se koštana masa neprekidno povećava. Ukoliko se tokom mladosti stvori mala koštana masa, to je značajan faktor rizika za kasniji nasatanak osteoporoze. Zatim sledi period od sledećih 10-20 godina života, kada ne dolazi do bitnijih promena i ta se faza zove plato. Onda sledi druga faza, koja je postepeni gubitak koštane mase uslovljen starenjem. Ovaj proces se dešava podjednako i kod muskaraca i kod žena. Treća faza se odnosi isključivo na žene, preklapa se sa drugom fazom i predstavlja ubrzani gubitak koštane mase uzrokovan smanjenjem nivoa estrogena u menopauzi ili tokom života iz bilo kog drugog razloga.

Prema faktorima rizika za nastanak i razvoj ovog oboljenja osteoporoza je podeljena na grupe i tipove.

Primarna osteoporoza - javlja se kod žena nakon menopauze i nije striktno vezana za životno doba. Senilna osteoporoza zahvata kosti i žena i muskaraca nakon 75. godine života.
Sekundarna osteoporoza - javlja se kao posledica drugih oboljenja ili dugotrajne primene lekova koji izazivaju demineralizaciju kostiju i pojavu osteoporoze ( jatrogena osteoporoza ). Kortikoidi se optužuju kao najčešće primenjivani lekovi koji dovode do osteoporoze. Do osteoporoze dovode i druga hronična zapaljenska oboljenja, razna hematološka oboljenja i dugotrajne imobilizacije, a postoji i osteoporoza u trudnoći. Postoje i urođene osteoporoze koje se javljaju kao posledica poremećaja u sintezi koštanog tkiva.

Najčešća je postmenopauzalna osteoporoza, koja nastaje usled smanjenja funkcije jajnika i estrogena u krvi u menopauzalnom periodu, kada počinje ubrzani gubitak koštane mase.

Dijagnostifikovanje oboljenja

Radiografsko merenje denziteta kostiju i razne vrste kvalitativne ultrazvučne osteodenzitometrije zauzimaju sve važnije mesto u kliničkoj praksi. Ovim metodama se može otkriti osteoporoza u ranom stadijumu bolesti. Meri se gustina kostiju, tj. količina minerala koju sadrži kost, čime može da se predvidi mogući rizik od preloma. Merenje gustine kostiju je bezbolno i preporučuje se posle 65. godine života ili ranije, ako postoje faktori rizika, a to su: deficit estrogena kod rane menopauze, što znači kod žena sa manje od 45 godina života, prolongirana amenoreja koja traje više od jedne godine, hipogonadizam. Faktori rizika su i kada je terapija kortikosteroidima duža od dvanaest meseci, a uzima se 7,5mg na dan. Faktori rizika su i frakture, mala telesna masa, hematološki i reumatološki poremećaji... Poznato je i da antiepileptički lekovi dovode do poremećaja metabolizma vitamina D, a time i kalcijuma, što dovodi do osteoporoze, pa se kod dugotrajne primene antiepileptika savetuje ishrana bogata kalcijumom i vitaminom D. Kod starijih bolesnika gde je osteoporoza jasno izražena, dovoljan je rendgenografski pregled.Slika daje prikaz preseka dve kosti različitih gustina (leva, zdrava, sa većom gustinom i desna, sa manjom gustinom i osteoporozom

Osteoporoza kod muskaraca

Osteoporoza je oboljenje karakteristično za žene, mada ni muškarci nisu pošteđeni. Pored uobičajenog gubitka koštane mase sa starošću, dugotrajna upotreba kortikosteroida, hipogonadizam (poremećaj lučenja testosterona), alkoholizam, poremećaj rada štitne žlezde i paratiroidne žlezde, transplatacija organa su faktori rizika za nastanak sekundarne osteoporoze kod muškaraca. Posebno su ugroženi muškarci koji boluju od bronhijalne astme, jer je utvrđeno da dugotrajna upotreba kortikosteroida preko pumpica sprečava lučenje testosterona, što dovodi do sekundarne osteoporoze.

Principi terapije osteoporoze

Prevencija osteoporoze ima za cilj sprečavanje gubitka koštane mase do nivoa za nastajanje frakture, a cilj terapije je da održi postojeće stanje ili da se popravi koštana gustina iznad rizika za nastanje fraktura. Nefarmakološka terapija podrazumeva pravilan način ishrane, fizičku aktivnost i vežbe, otklanjanje faktora rizika. Lekovi koji se koriste u lečenju osteoporoze mogu se podeliti u dve velike grupe: antiresorptivni lekovi i koštani formeri. Antiresorptivni lekovi zaustavljaju gubitak koštane mase, tj.inhibiraju razgradnju kostiju, i tu spadaju estrogeni. Koštani formeri su lekovi koji povećavaju koštanu masu. Primena vitamina D, zajedno sa kalcijumom čine bazičnu terapiju osteoporoze i to samostalno ili u kombinaciji sa drugim lekovima.

Prednost u lečenju ove bolesti imaju lekovi iz grupe bifosfonata, pre svega Fosamax (alendronat natrijum), tablete od 10 mg i 70 mg. Fosamax smanjuje incidencu preloma kuka za 54 %, a višestrukih preloma kičmenih pršljenova za čak 87 %. Tablete od 70 mg, omogućavaju primenu ovog leka samo jednom nedeljno što povećava komfornost lečenja, a smanjene su i neželjene gastrointestinalne smetnje.

Bifosfonati inhibiraju aktivnost osteoklasta koji razaraju kosti i smanjuju resorpciju kosti kod žena u postmenopauzi, a nemaju direktnog dejstva na osteoblaste, tj. procese stvaranja tkiva kosti. U kliničkom pogledu dejtsvo bifosfonata se ogleda u povećanju gustine kosti pri denzitometriji, odnosno smanjivanjem incidence spontanih i provociranih fraktura kičmenih pršljenova i kostiju ruku i nogu karakterističnih za starije žene u postmeonopauzi, pa i za starije muskarce.

Kada se bifosfonati uzimaju oralno moraju se strogo postovati uputstva za uzimanje leka, jer mogu nastati opasni ulkusi ezofagusa:
- tabletu treba uzeti najmanje 30 min. pre doručka ili bilo kojeg drugog leka koji se uzima oralno, jer hrana i mnogi lekovi smanjuju inače malu bioraspoloživost
- tabletu treba uzeti sa punom čašom obične vode, jer kafa i sokovi takođe smanjuju bioraspoloživost, a treba obezbediti da dovoljna količina vode sigurno spere tabletu iz jednjaka u želudac
- tabletu treba obavezno uzimati u stojećem stavu, jer to obezbeđuje da se tableta neće zadrzati u donjem delu jednjaka i izazvati lokalni nadražaj i ulceracije.

dipl.ph. Vesna Stankovic
http://www.novosadski.net/viewtopic.php?t=11033offline
 • Pridružio: 11 Jan 2006
 • Poruke: 43
 • Gde živiš: bgd

tvrdoje ::Primena vitamina D, zajedno sa kalcijumom čine bazičnu terapiju osteoporoze
Na to sam se nadovezao, a sad citiram da neadekvatan unos kalcijuma i osteoporoza su u direktnoj vezi. Pitanje je zasto bas koral kalcijum, tj. sta jos preparat sadrzi osim vitamina D?

Opsirnije: top-vitamins.com/sr/coral_calcium.htm

offline
 • DR  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 08 Okt 2004
 • Poruke: 5450
 • Gde živiš: Beograd

Vowel, ne koristi priliku da reklamiras svoje proizvode, to ovde nije i nece biti dozvoljeno. Siguran sam da postoji jos proizvoda koji ne sadrze samo vit.D Exclamation

offline
 • Pridružio: 11 Jan 2006
 • Poruke: 43
 • Gde živiš: bgd

koralni kalcijum je hit u svetu, ja sa tim nemam veze, ali mislim da bi bilo glupo da se nasim ljudima uskrati ta informacija (a od moje reklame nema nikakve vajde za mene za sada-par meseci, tako da mi preostaje samo altruizam)

offline
 • DR  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 08 Okt 2004
 • Poruke: 5450
 • Gde živiš: Beograd

evo nesto o coral kalcijumu

Coral Calcium ( sa Magnezijumom i vitaminom D )

Čvrsti kosti i jak nervni sistem !

Kao što znamo izvori kalcijuma mogu da budu razne namirnice, ali nije sve jedo koje supstence prate kalcijuma pri unosu. Verovatno ste znali da unosom kalcijuma treba povećati i unos MAGNEZIJUMA u odnosu 1:2. Formula koju nudi xxx je specialna jer je proizvod Coral Calcium dobijen iz fosila prirodnog koral kalcijuma u praškastom obliku, koji sadrži kalcijum, magnezijum i još 72 minerala, mikroelemenata . Kalcijum je mineral neophodan za jake i zdrave kosti, za regulaciju nervne transmisije, za pravilno funkcionisanje krvnih sudova, a koristan je i u regulciji skladištenja i iskorištavanja masti. Coral calcium smanjuje kiselost u krvi (pH) čime se održava pH nivo u telesnim tečnostima. Odgovarajuća alkalnost (pH) u krvi je važna za opšte zdravlje a narošito za zdrave i jake kosti. Coral Calcium sadrži “jonizovani” kalcijum koji, za razliku od elementarnog kalcijuma, ima visok nivo bioiskorišćenosti. Takođe, ova jedinstvena formula sadrži vitamin D, čak 400mg koralnog kalcijuma, kao i magnezijum u odnosu 1:2 prema kalcijumu, što omogućava bolje apsorbovanje kalcijuma.
Osobe sa povećanim lučenjem želudačne kiseline konzumiranjem gore opisanog proizvoda mogu da smanje svoje tegobe.

pansport.rs/vestzan/index.php?id=0173&zanim

offline
 • Pridružio: 12 Avg 2005
 • Poruke: 3

vowel ::koralni kalcijum je hit u svetu, ja sa tim nemam veze, ali mislim da bi bilo glupo da se nasim ljudima uskrati ta informacija (a od moje reklame nema nikakve vajde za mene za sada-par meseci, tako da mi preostaje samo altruizam)

Ja sam nabasao na internetu na izvorni Sango Koral kalcijum.. Pre dva dana sam dobio prvu narudzbinu.. Koga interesuje, neka mi se javi na eco2line@yahoo.com..

Pregledao sam po internetu sve o ovim preparatima, imam skinuto preko 200MB podataka, filmova, gledao sam cene, sta je "pravo" a sta ne itd..

Pozdrav, Robert. Very Happy

DR-forum Zdravlje ne sluzi za spamovanje, editovao sam taj deo poruke

offline
 • Pridružio: 11 Jan 2006
 • Poruke: 43
 • Gde živiš: bgd

Pa, ... bilo bi ok da nam javno predocis par informacija, npr. koji je to "izvorni Sango Koral kalcijum", da nam das neki size, pregled tih silnih MB. Moja internet saznanja su da je jedan od najkvalitetnijih nadjen na Ryukyu Islands, Okinawa Islands.

offline
 • Pridružio: 12 Avg 2005
 • Poruke: 3

vowel ::Pa, ... bilo bi ok da nam javno predocis par informacija, npr. koji je to "izvorni Sango Koral kalcijum", da nam das neki size, pregled tih silnih MB. Moja internet saznanja su da je jedan od najkvalitetnijih nadjen na Ryukyu Islands, Okinawa Islands.

Koliko ja znam, ovo je upravo odatle, explataciju radi Marine Bio Co iz Japana.. vise mozete saznati na xoomaworldwide.com/draganajovanovic . Nisam planirao da pravim reklamu ovde, ako nekog interesuje vise, ostavio sam email..

Pozdrav, Robert. Very Happy

offline
 • Pridružio: 08 Okt 2007
 • Poruke: 20
 • Gde živiš: Liliputan

Ne znam da li još uvek nekoga interesuje ova tema ali bih baš volela da kontaktiram nekog lekara u vezi osteoporoze jer mi nije jasno da naši lekari još uvek veruju da je ova bolest "bolest starih žena" ja sam živi primer da to nije tako.Imam 25 godina i prošle godine su mi nakon preloma stopala pronašli osteopeniju, što nije tako strašno, ali je strašno to što se ja nikako ne lečim iz gore navedenih razloga.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 507 korisnika na forumu :: 17 registrovanih, 3 sakrivenih i 487 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, djboj, ekser222, elenemste, eulereix, gagidjuric, Klecaviks, LeGrandCharles, Marko Marković, mean_machine, Mirage 2000N, Penzula, Sirius, Smiljke, suton, vlad the impaler