Svetsko prvenstvo, Filipini/Japan/Indonezija 2023.

1

Svetsko prvenstvo, Filipini/Japan/Indonezija 2023.

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8481
  • Gde živiš: Esgaroth

Citat:Košarkaši Srbije igraće u kvalifikacionoj Grupi A protiv selekcija Letonije, Belgije i Slovačke...

Tri najbolje plasirane selekcije iz grupe plasiraće se u drugu fazu takmičenja, koja se ukršta sa Grupom B.

U finalnoj fazi po tri najbolje selekcije iz svake grupe osigruaće plasman na Svetsko prvenstvo.

Kvalifikacije će početi u novembru ove godine, a završiće se u februaru 2023. godine.

Svetsko prvenstvo se održava u Indoneziji, Filipinima i u Japanu, od 25. avgusta do 10. septembra 2023. godine

Kvalifikacije za Mundobasket 2023. godine:

Grupa A: Srbija, Letonija, Belgija, Slovačka
Grupa B: Grčka, Turska, Velika Britanija, Belorusija
Grupa C: Slovenija, Hrvatska, Finska, Švedska
Grupa D: Nemačka, Poljska, Izrael, Estonija
Grupa E: Francuska, Crna Gora, Mađarska, Portugal
Grupa F: Litvanija, Češka, Bosna i Hercegovina, Bugarska
Grupa G: Španija, Ukrajina, Gruzija, Severna Makedonija
Grupa H: Italija, Rusija, Holandija, Island
https://www.b92.net/sport/kosarka/vesti.php?yyyy=2.....id=1915123



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8481
  • Gde živiš: Esgaroth

Citat:Светислав Пешић селектор Србије!

Наш трофејни тренер Светислав Пешић нови је селектор мушке репрезентације Србије! Пешић ће предводити наш национални тим већ у новембарском прозору квалификација за Светско првенство 2023, када ће Србија 25. новембра 2021. дочекати Летонију, док ће три дана касније гостовати Белгији...
KSS



offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8481
  • Gde živiš: Esgaroth

Napisano: 18 Nov 2021 12:35

Citat:СЕЛЕКТОР кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић одредио је... списак од 24 кандидата за национални тим, уочи почетка квалификација за Светско првенство 2023. године.

Србија ће први меч у Групи А квалификација играти 25. новембра на свом терену против Летоније, а три дана касније играју на гостовању против Белгије.

Коначан списак играча који ће наступати за селекцију Србије биће објављен накнадно.

Списак кандидата:

Василије Мицић (Ефес), Филип Петрушев (Ефес), Огњен Јарамаз (Бајерн), Јован Новак (Фуенлабрада), Душан Ристић (Фуенлабрада), Милош Теодосић (Виртус Болоња), Никола Ребић (Мителдојчер), Немања Недовић (Панатинаикос), Вања Маринковић (Басконија), Драган Апић (Зелена гора), Далибор Илић (Игокеа), Алекса Раданов (Игокеа), Балша Копривица (Партизан), Алекса Аврамовић (Партизан), Урош Трифуновић (Партизан), Немања Дангубић (Партизан), Раде Загорац (Партизан), Ален Смаилагић (Партизан), Алекса Ускоковић (Црвена звезда), Огњен Добрић (Црвена звезда), Дејан Давидовац (Црвена звезда), Никола Јовић (Мега), Никола Ђуришић (Мега), Марко Јагодић Куриџа (Будућност Подгорица)...
https://www.novosti.rs/c/sport/kosarka/1055449/kos.....sak-igraca

Osim ukoliko se ne radi o nekakvom dogovoru, za mene je iznenađenje što na spisku nema Vladimira Lučića koji je pre samo dva dana potvrdio odličnu formu...

https://www.novosti.rs/sport/kosarka/1056527/fener.....vije-vesti

Dopuna: 22 Nov 2021 22:36

Pešić je skratio spisak na 17 imena:Citat:...

Miloš Teodosić (Virtus) - 34 godine, plejmejker
Alen Smailagić (Partizan) - 21 godina, krilni centar
Aleksa Avramović (Partizan) - 27 godina, kombo bek
Rade Zagorac (Partizan) - 26 godina, krilo
Uroš Trifunović (Partizan) - 20 godina, bek
Nemanja Dangubić (Partizan) - 28 godina, krilo
Balša Koprivica (Partizan) - 21 godina, centar
Nikola Jović (Mega Mozzart) - 18 godina, krilo
Nikola Đurišić (Mega Mozzart) - 17 godina, bek/krilo
Marko Jagodić Kuridža (Budućnost) - 34 godine, krilni centar
Dalibor Ilić (Igokea) - 21 godina, krilo
Aleksa Radanov (Igokea) - 23 godine, bek
Dušan Ristić (Fuenlabrada) - 25 godina, centar
Jovan Novak (Fuenlabrada) - 27 godina, plejmejker
Dragan Apić (Zjelona Gora) - 26 godina, centar
Nikola Rebić (Miteldojčer) - 26 godina, plejmejker
Aleksa Uskoković (Crvena zvezda) - 22 godine, plejmejker...
https://www.mozzartsport.com/kosarka/vesti/pesicev.....ana/404887

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8481
  • Gde živiš: Esgaroth

Prva pobeda je upisana, i to je najvažnije... mada je lako moglo biti i drugačije: Srbija - Letonija 101:100.

Borbeni gosti sasuli su pravi rafal iza linije 6,75 i pogodili čak 16 trojki, ali srećom po Srbiju, ni to nije bilo dovoljno za trijumf u Beogradu. Statistički, timovi su bili vrlo ujednačeni, a presudili su za nijansu bolji šut (Srbija 64%, Letonija 58%), kao i naših devet skokova više.

https://www.fiba.basketball/basketballworldcup/202.....b=boxscore

Statistika otkriva i još jedan bitan detalj: igrač odluke bio je Aleksa Avramović koji je imao najviše minuta u igri, skoro 33, uz 17 poena, sedam asistencija, pet skokova, odnosom ukradenih i izgubljenih lopti 3/4 i tokom čijeg boravka na terenu Srbija je ostvarila plus od čak 22 poena! Njemu uz rame stoji i centar Marko Jagodić Kuridža, čijim poenima u finišu je i ostvarena pobeda i sa kojim je Srbija na terenu imala +16. Poređenja radi, najefikasniji u našem timu Miloš Teodosić imao je 21 poen uz vrlo lep procent šuta, ali i sa kojim na terenu je naša reprezentacija bila na -8.

Interesantno je i da je od 12 igrača, na terenu šansu dobilo svega devet. Već prekosutra sledi gostovanje u Belgiji koja je u drugoj utakmici naše grupe bila ubedljiva u Slovačkoj 83:57.

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8481
  • Gde živiš: Esgaroth

Neprijatno iznenađenje u drugom meču kvalifikacija, Belgija - Srbija 73:69.

Početak je bio više nego solidan, na kraju prvog perioda imali smo +8, na poluvremenu +12, na ulasku u poslednju četvrtinu +9... Šta se dogodilo u 4/4 u kojoj smo postigli svega šest poena i u kojoj je domaćin prvi put i poveo na manje od četiri minuta pre kraja, pitanje je na koje moraju da odgovore sami igrači i stručni štab... bez obzira što ovo nije mogao biti najjači sastav Srbije...

Drugi meč u našoj grupi, Letonija - Slovačka, igra se sutra, a naredni kvalifikacioni ''prozor'' igra se u februaru, kada Srbiju očekuje dvomeč sa Slovačkom, 25. kod nas, a 28. u gostima, s tim da mesta odigravanja još nisu poznata.

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8481
  • Gde živiš: Esgaroth

Srbija - Slovačka 75:63, u 3. kolu grupe A evropske zone kvalifikacija. Već prekosutra, sastajemo se sa istim rivalom u gostima.

U drugom meču naše grupe Letonija je kao gost savladala Belgiju i donekle zakomplikovala situaciju u grupi A. Naime, sada Belgija, Srbija i Letonija imaju 2/1, dok je Slovačka na začelju bez pobede. Međutim, u narednu fazu plasman će obezbediti tri prvoplasirana tima, pri čemu timovi iz grupe A formiraju novu grupu sa tri prvoplasirana tima iz grupe B u kojoj se nalaze Grčka, Belorusija, Turska i Velika Britanija. Pretpostavljam da se rezultati iz prve faze prenose u novu grupu.

U ostalim grupama uglavnom vidimo očekivane rezultate, dok najveće, i to neprijatno iznenađenje, predstavlja Hrvatska koja nakon tri kola u grupi C ima učinak 0/3 i kao domaćin poraze od Slovenije i Švedske, a u gostima od Finske.

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8481
  • Gde živiš: Esgaroth

Slovačka - Srbija 63:71, čime je i praktično obezbeđen plasman u narednu fazu kvalifkacija.

Srbiji se pridružila i Letonija koja je po drugi put savladala Belgiju 68:63. Do kraja prve faze, krajem juna i početkom jula, Srbija će prvo gostovati u Letoniji, a zatim dočekati Belgiju.

U grupi B sa kojom se ukršta naša grupa, situacija se zakomplikovala pošto u ovom prozoru, a zbog krize u Ukrajini, nije odigran dvomeč Belorusija - Velika Britanija. Slično se dogodilo i u grupama G i H gde su odloženi mečevi Ukrajina - Španija i Holandija - Rusija. Nadam se da će doći do smirivanja situacije u Ukrajini i da će odloženi mečevi u nekom trenutku ipak biti odigrani.

Beležimo i iznenađenja: u grupi C, Finska potvrđuje dobru formu, pa je u dva meča pala Slovenija(!), 86:76 u Espou i 83:79 u Kopru. Hrvatska u istoj grupi pokušava da se vrati u igru, pa je nakon dva produžetka i minusa koji je nekoliko puta iznosio 15 poena ipak uspela da slavi u Švedskoj.

Ipak, najveće iznenađenje dogodilo se u Podgorici gde je Crna Gora, nakon ubedljive pobede u Debrecinu 83:67, poražena na svom terenu od Mađarske(!) 84:88.

U ovom trenutku, osim Srbije i Letonije, plasman u drugu fazu kvalifikacija obezbedili su još i Francuska, Litvanija, Španija i Gruzija.

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8481
  • Gde živiš: Esgaroth

Srbija je na najlošiji mogući način završila prvu fazu kvalifikacija, sa dva poraza u Letoniji (59:66) i na domaćem terenu od Belgije 73:74.

Poraz na Baltiku došao je nakon očajne igre u 3/4 kada se plus sa poluvremena (31:25), pretvorio u minus (7:21 za 38:46!) pred ulazak u poslednjih deset minuta, a u kojima je domaćin u jednom trenutku imao i celih +17 (62:45)!

Duel sa Belgijom u Nišu potrajao je dva dana... u nedelju je, nakon početka utakmice, već u prvom periodu došlo do nestanka struje, a kako nije moglo biti obezbeđeno dovoljno osvetljenje za nastavak meča, pomeren je za 24 sata. Postojala je čak i mogućnost da meč ne bude odigran, pošto po prvobitnim informacijama Belgijanci nisu želeli da izađu na parket dan kasnije... s obzirom na epilog, možda bi bilo i bolje Bebee Dol

Nakon izjednačenog prvog poluvremena (38:38), Srbija je u 3/4 ostvarila prednost (60:53), a u poslednjoj četvrtini imala i 68:57, odnosno na pet minuta do kraja 71:61, kada je Jaramaz postigao dva poena uz faul Belgijanaca i poentirao iz dodatnog slobodnog bacanja. Nažalost, ispostavilo se da su ti poeni Jaramaza bili i poslednji za našu selekciju iz igre GUZ - Glavom U Zid Serijom 11:0 Belgija na dva minuta do kraja preokreće reuzltat na 72:71 i u neizvesnoj završnici u kojoj je ponovo sa linije penala Jaramaz vratio prednost 73:72, borbeni i uporni Belgijanci stižu do pobede 74:73.

Srbija je time od, pre početka kvalifikacija viđena kao sigurni prvi u grupi A, na kraju zauzela tek treće mesto sa skorom 3/3. Plasman u drugu fazu je ostvaren, ali u novoformiranoj grupi sa prenesenim rezultatima iz prve faze i predstojećim mečevima sa selekcijama Grčke, Turske i Velike Britanije, na početku ima samo 1/3. Računica je više nego jasna: ukoliko želi na SP 2023. u Japanu, Indoneziji i Filipinima, Srbija do kraja mora da ostvari svih šest pobeda. U suprotnom, moraće da čeka rezultate iz ostalih mečeva, a već sada ima slabiji međusobni skor i sa Letonijom (1:1, -6) i Belgijom (0:2)...

Iako praktično nijednu utakmicu nije igrala u najjačem sastavu, igra Srbije ne ohrabruje i opravdanja teško da može biti...

***

Verovatno najveće i neprijatno iznenađenje prve faze kvalifikacija je Hrvatska koja je u grupi sa Finskom, Slovenijom i Švedskom ostvarila samo jednu pobedu, čime je i eliminisana iz daljih kvalifikacija, a u nekim narednim kvalifikacijama moraće da igra predkvalifikacionu fazu sa reprezentacijama iz najslabije kvalitetne grupe evropske zone.

Prijatnim iznenađenjem može se smatrati reprezentacija Islanda koja je u grupi sa Italijom i Holandijom imala 3/1, uz jednu pobedu i nad Azurima.

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8481
  • Gde živiš: Esgaroth

U nastavku kvalifikacija, Srbija - Grčka 100:94, nakon produžetka. Posle 40 minuta bilo je 87:87, iako je naša reprezentacija na nešto više od minut do kraja imala +8.

Ponovo nešto izmenjen sastav, ovaj put konačno sa Jokićem, ali i uz povredu Micića... Već prekosutra sledi gostovanje Turskoj koja je u Letoniji prošla kao bosa po trnju, 85:111. Letonci su nakon prvog meča druge faze usamljeni na čelu naše grupe sa 5/1, slede Grci i Belgijanci sa 3/2, pa Srbija i Turska sa 2/3. Na začelju je Velika Britanija sa 1/5...

U drugim grupama pažnju privlače Finci koji su pokazali da u Zemlji hiljadu jezera znaju i nešto više od hokeja na ledu, pa listi svojih trofeja dodali i Izrael (79:73) i sa iznenađujućih 6/1 dele prvu poziciju sa Nemačkom u grupi J.

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8481
  • Gde živiš: Esgaroth

Turska - Srbija 72:79

Situacija sada sa skorom 3/3 izgleda znatno povoljnije po našu reprezentaciju koja, istina, i dalje zauzima četvrto mesto u grupi I, ali sa preostalim duelima sa Velikom Britanijom dva puta, kao i Turskom na domaćem terenu i Grčkom u gostima, šanse su sve veće za jednu od prve tri pozicije u grupi koje vode na SP.

U ostalim grupama iznenađenje je priredila Bosna i Hercegovina koja je na svom parketu savladala Francusku, a iznenađenje koje to više i nije je Finska koja je nakon pobede nad Estonijom dva kola pre kraja i definitivno obezbedila plasman na SP, postavši prvi tim sa Starog kontinenta koji se kvalifikovao za planetarnu smotru najboljih reprezentacija.

U sledećem kvalifikacionom ''prozoru'' Srbija najpre gostuje Velikoj Britaniji 10. novembra, a tri dana kasnije dočekuje Tursku.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 560 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 0 sakrivenih i 555 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Ageofloneliness, Bubili, Japidson, JOntra