HIV virus

HIV virus

offline
 • DR  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 08 Okt 2004
 • Poruke: 5450
 • Gde živiš: Beograd

ХИВ вирус

Стечени имунодефицијентни синдром који је трајан и има леталан исход је AIDS.Изазивач болести је вирус ХИВ који примарно инфицира CD4+T ћелије,макрофаге,дендритичне ћелије.
ХИВ(Human Immunodeficiency Virus) припада групи ретровируса.Преко 30 милона људи је инфицирано хивом,скоро 20 милиона умрло(2-3 милона годишње).
Вирусна партикула се састоји од два идентична ланца РНК (вирусни геном) и
ензима реверзне транскриптазе,интегразе и протеазе(битни су за улазак вирусне партикуле у ћелију домаћина,за интеграцију у ћел. домаћина и за преживљавање и функцију вируса).У састав генома улазе и два протеина P24 капсидни протеин и P 17 матрикс протеин који чине нуклеокапсид.Око нуклеокапсида су два гликопротеина порекла ћелија домаћина GP41 i GP 120 и чине фосфолипидни омотач.Гликопротеини су значајни за ХИВ инфекцију.
ХИВ геном се састоји изгена који кодирају:
-интегрисање ДНК у геном ћелије домаћина
-структурне протеине вируса и ензиме неопходне за репликацију
-протеине који регулишу животни циклус вируса и одговорни су за оштећења ћелија домаћина

Животни циклус ХИВ се састоји од следећих фаза
-инфекције ћелија домаћина
-продукција вирусне ДНК и њене интеграције у геном ћелија домаћина
-експресија вирусних гена
-продукција вирусних партикула
GP120 има висок афинитет везивања за CD4 молекул на Т лимфоцитима и мононуклерним фагоцитима.После везивања ХИВ партикуле за CD4, вирус улази у ћелију директном фузијом вирусног омотача и мембране ћелија домаћина.
По уласку у ћелију ,ХИВ вирион активира ензиме и започиње репликација(помоћу ензима реверзне транскриптазе ствара се ДНК копија вирусне РНК,вирусна РНК се интегрише у геном домаћина помоћу интегразе) и интегрише у ћелијски геном.Овостање се зове провирус.
Стадијум провуруса означава инактивну форму вируса,која може да перзистира месецима,па и годинама (латентна фаза болести).Реактивацију провируса у Т ћелијама подстицу практично свиони стимулуси који и нормално активирају Т-лимфоците(антигени,цитокини)
Када дође до активације инфициране ћелије покреће се транскрипција ћелијских гена,али и вирусне РНК и вирусних протеина.
Нова вирусна партикула мигрира до ћелијске мембране.Обавија се липидним омотачем ћелије домаћина и избацује се као комплетан вирус спреман да инфицира друге ћелије.Вирус убија циљну ћелију.
Најизраженији знак болести је драстично смањење броја CD4+ Т лимфоцита,вероватно зато што вирус изазива лизу ћелија,али и зато што ЦТЛ (цитотоксични Т лимфоцити) убијају инфициране Т ћелије.Јавља се и поремећај функције Б лимфоцита(поремећена фагоцитоза).Инфициране макрофаге не бивају уништене и оне представљају главни извор инфекције у организму.Имуни одговор на ХИВ инфекцију је слаб и недовољн да се заштити организам.
Болест пролази кроздва стадијума.Акутни ХИВ синдром се јавља после неколико недеља од инфекције и одликује га повишена температура.главобоља,кожна оспа.генерализовано увећање лимфних чворова.У тој првој фазимогуће је детектовати вирус у крви и цереброспиналној течности јер се тада интезивно умножава.После ове фазе наступа латентни период болести који траје и по неколико година.Болест напредује даље,вирус постоји у макрофагама и дендритичним ћелијама лимфних чворова.Честе су повишене температуре,ноћно знојење,губитак телесне тежине,дијареја,промене на кожи,генерализовано увећање лимфних чворова.Ови клинички знаци познати су као ARC(AIDS-related complex).Дијагноза АИДЦ поставља се на основу појаве опортунистичких инфекција,прогресивног губитка тежине,дијареје,честог налаза малигних неоплазми и промена у ЦНСу(централни нервни систем).
За сада не постоји ефикасна заштита од ХИВ инфекције.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Recoba20  Male
 • Stručni saradnik
  Umrežavanje
 • Pridružio: 19 Apr 2003
 • Poruke: 2715
 • Gde živiš: Beograd

Odlican text.

DR ::После везивања ХИВ партикуле за CD4, вирус улази у ћелију директном фузијом вирусног омотача и мембране ћелија домаћина.
Ne, virus ne ulazi u celiju, vec samo virion.offline
 • DR  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 08 Okt 2004
 • Poruke: 5450
 • Gde živiš: Beograd

http://www.sgi.rs/html/008/00804.html

Dopuna: 21 Maj 2005 0:58

TODoXIN® je zvanično u upotrebi od 1963.godine. Lečeno je više od 1300 HIV 1 i 2, inficiranih pacijenata i rezultati su sledeći:

Kod pacijenata čiji je serum virusa meren u kratkim intervalima, u početku terapije zapaženo je periodično pojavljivanje HIV 1 slobodnih virusa (RNA seruma virusa) tokom prvih 14 dana ciklusa udarne terapije (uzimane na svaka 2 sata).Dolazi do povećanja 20 puta iznad osnovnih vrednosti a nakon toga dolazi do postepenog pada seruma virusa koji se nalazi na granici detekcije (do 4 log) u periodu između druge i šeste nedelje. I nadalje, zabeležen je konstantan dalji pad vrednosti seruma virusa (na granici otkrivanja, manje od 20c/ml) nakon dva do četiri ciklusa udarne terapije odnosno od 12-14 nedelja.

Nakon 6 - 8 meseci, broj CD 4 ćelija se povećava od 50-150% osnovnih vrednosti i to kod većine pacijenata. Vreme potrebno za dostizanje i prekoračenje osnovnih referentnih vrednosti srazmerno je vremenskom periodu trajanja HIV infekcije pre početka terapije.

Zapažene promene nastale u toku terapije iniciraju uvođenje posebne uvodne terapije sa odgovarajućim doziranjem. Ovom terapijom klinički simptomi viremije dovode se do minimuma (na manje od 2%).

http://www.torexin.rs/hiv_aids.html

offline
 • Pridružio: 22 Mar 2006
 • Poruke: 40
 • Gde živiš: Gornji Jerusalim

da li neko zna nesto o HIV-polyneuropathy i HIV-myelopathy?

offline
 • SSpin 
 • Saradnik foruma
 • Pridružio: 09 Dec 2004
 • Poruke: 6488
 • Gde živiš: Nis -> ***Durlan City***

Ne znam da li si trazila, ali imas nesto o tome na ovim linkovima

HIV-polyneuropathy

www.hivguidelines.org
http://www.guideline.gov/summary/summary.aspx?doc_id=3821&nbr=3047

i evo ukratko sta je to

Citat:OBJECTIVE: HIV-polyneuropathy is common in AIDS and concurrent autonomic nervous system involvement has become a matter of controversial discussion. We therefore evaluated these neurological complications by electrophysiological means and related it to established autonomic function tests and autonomic lung function in different stages of HIV-infection (CDC;WR).

METHODS: In a prospective study 38 HIV-infected subjects (HIV-S) (no drug or alcohol abuse, no diab. mellitus, no lung disease) were investigated. Modalities included nerve conduction velocity and amplitude of the tibial and sural nerve potential (Atib, Asur), F-wave, peripheral autonomic surface potentials (PASP), 5 autonomic function tests (AFT), spirometry and bronchial response to inhaled carbachol (body plethysmography).

RESULTS: All subgroups (CDC II-IV, WR 1-6) revealed significantly decreased Atib and Asur and increased F-wave latencies. PASP latencies were longer in HIV-S (p less than 0.01) compared to controls. On average HIV-S with pathologic PASP showed a higher bronchial sensitivity. AFT revealed a smaller 30:15 ratio in advanced stages (CDC IV) (p less than 0.05).
http://www.aegis.com/conferences/iac/1990/2143.html


HIV-myelopathy

http://www.neuro.wustl.edu/narc/narc_004.htm

i sta je to ustvari ...

Citat:Vacuolar myelopathy may occur in the early stages of HIV infection but is much more commonly observed in advanced disease. Although its prevalence is not known, HIV myelopathy is the most common cause of spinal cord disease in HIV infection.

i na http://hiv.expert-expert.com/hiv-myelopathy/

Dopuna: 02 Apr 2006 14:33

Na pomolu preventivni lek protiv side


Četvrt veka pošto su prvi slučajevi side potresli svet, američki istraživači misle da bi uskoro mogli da imaju pilulu koja bi sprečavala inficiranje HIV virusom.

Naime, dva leka koja se već koriste u lečenju side, testirana kombinovano na majmunima pokazala su se toliko moćnim u prevenciji oboljenja da je krajem marta odlučeno da se znatno prošire preliminarna testiranja ovih medikamenata na ljudima.

Reč je o lekovima "tenofovir" (viread) i "emtricitabin" (FTC ili emtriva), čiju je kombinaciju pod imenom "truvada" razvila kalifornijska farmaceutska kompanija "Giled Sajensiz", poznata kao izumitelj "tamiflua", medikamenta koji zasad najviše obećava za lečenje ptičijeg gripa.

Ukoliko bi šira ispitivanja na ljudima ppkazala da je "truvada" isto tako efikasna na ljudima kao što se pokazala na majmunima, onda bi ovaj lek mogao da se distribuira onima koji su izloženi najvećem riziku od infekcije HIV-om.

Kondomi i edukativna aktivnost u svakom slučaju se pokazuju nedovoljnim - svakog minuta virusom side inficira se novih 10t ljudi širom sveta, što godišnje čini 5.000.000 novih slučajeva. Vakcina ostaje najveća nada, ali zasad je još nema u izgledu.

Uzimanjem "truvade" jednom dnevno, ili nedeljno (niko još ne zna koliko često će biti potrebno), pre izlaganja virusu, čovek bi, bar kako pokazuju testiranja na majmunima, mogao da se zaštiti od side isto kao što je zaštićen od malarije kad uzme odgovarajući lek pre nego što ga pecne zaraženi komarac.

Takvu nadu pružili su testovi na šest majmuna vrste makaki, koje su obavili stručnjaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Tim majmunima je prvo davana "truvada", a zatim im je injekcijom tokom tri i po meseca svake nedelje ubrizgavana smrtonosna kombinacija majmunskog i ljudskog virusa HIV-a. Virus im je ubrizgavan rektalno, kako bi se oponašao način na koji se zaražavaju pripadnici gej populacije.

Nijedan od testiranih majmuna, koji su dobili "truvadu", nije "zaradio" infekciju, dok su se u kontrolnoj grupi svi osim jednog majmuna inficirali već posle dva izlaganja virusu.
Medjutim, ima i kritičara istraživanja kombinovanog leka, koji postavljaju etičko pitanje da li će se njime svet samo učiniti "bezbednijim za nebezbedan seks".

Ono što može da ograniči primenu pomenutih lekova koji su se dobro pokazali u borbi protiv side je i njihova cena. Kompanija "Giled" ih za potrebe studija daje besplantno, dok ih u zemljama u razvoju prodaje po 57 centi (za pilulu tenofovira), odnosno 87 centi (za pilulu truvade).

To je skuplje nego što koštaju kondomi, koje svetski proizvodjači doniraju Afrikancima na tovare, mada ih znatan procenat tamošnjeg stanovništva ne koristi.

U SAD je velikoprodajna cena mesečne doze "tenofovira" 417 dolara, a "truvade" 650 dolara.

izvor

offline
 • Pridružio: 22 Mar 2006
 • Poruke: 40
 • Gde živiš: Gornji Jerusalim

Jel cuo neko za udruzenje koje se bori protiv bolesti motornih nurona ?

HIV-myelopathy+HIV polyneuropathy = bolet motornih neurona
Dopuna: 08 Apr 2006 16:54

ps. spelling is my goal

DR-izbrisana dupla poruka

Dopuna: 16 Apr 2006 19:15

Nisam se zahvalio za adrese(HIV poly) , pa sada to cinim.

HVALA
_______________________________
jos da provalim di su smajliji

offline
 • Pridružio: 23 Jul 2008
 • Poruke: 66

Sida(francuski naziv, Syndrome d'immunodeficience acquise), ili Aids(engleski naziv, Acquired Immune Deficiency Syndrome) je stanje ili sindrom stechenog gubitka imuniteta. AIDS je pojam koji je u upotrebi uveden juna/jula 1981. u SAD , da bi se njima oznachila jedna tada potpuno nova i nauchno nedefinisana bolest.
*Shta prouzrokuje pad imuniteta?
Pad imuniteta uzrokuje virus koji su nauchnici nazvali LAV(Pasterov institut), HTLV-III(Institut za istrazivanje raka u Betezdi) ili jednostavno HIV-Human Immunodefinency Virus(to smo valjda svi znali). On napada jednu vrstu belih krvnih zrnaca , takozvane T-limfocite "pomagache" u ljudskoj krvi.Pripada retro virusima.Jednom inficirana osoba ostaje dozzivotno nosilac virusa i izvor zaraze.
*Gde se HIv nalazi?
nesumnjivo je utvrdjeno da se ovaj virus nalazi u telesnim technostima, kao shto su pre svega krv i sperma a potom vaginalni sekret majchino mleko...osim toga mozze se naci u mokraci , a prema nekim izvorima i u stolici.
*Kako se prenosi virus side?
Virus side napada chovekov imuni sistem. Prenosi se svim nachinima seksulanog kontakta, preko krvi , sa mjek na dete(u trudnoci, za vreme porodjaja, za vreme dojenja). U salonima lepote, prilikom tetoviranja bushenja ushiju , akupunkture, postoji odredjeni rizik od nastanka infekcije, poshto aparati dolaze u kontakt sa krvlju.
*Kako se sida ne prenosi ?
Svakodnevnim , uobichajenim kontaktom za zarazzenom osobom ili obolelom osobom. Rukovanjem , zdravljenjem , disanjem u istoj prostoriji, obedovanjem za istim stolom. Nema dokaza da se viru smozze preneti preko pljuvacke znoja ili suza.takodje se ne prenosi ni preko bazena, wc-a lavaboa, kada.. Principi nalazzu da se bazen hlorishe a sanitarije odrzzavaju chistim.Ipak , obololela osoba bi trebalo da ima svoj lichni pribor za higijenu, pogotovo onaj poput mashinica za brijanje, zzileta, metalnih ili oshtrih cheshljeva. i slichno.
*Ko su rizichne grupe?
-intravenski narkomani
-homosexualci(jer je analni odnos dosta rizichniji)
-bisexualci
-osobe chiji su seksualni partneri iz rizichnih grupa
-hemofilichari
Van rizichnih grupa , najvishe izlozzeni infekciji Hiv-om su lekari, stomatolozi medicinske sestre, babice i ostalo lekarsko osobblje, zbog stalnog kontakta sa krvlju i shtrim predmetima naizmenichno.odbrana protiv side pochinje dobrom obaveshtenoshtju, shto znachi pre svega svest o zdravom zzivotu, posebno seksualnom kao i sprecavanju narkomanije. znaci infekcije su : neobjashnjena stalna malaksalost, gubitak apetita, groznichava stanja, nocna znojenja, otechene limfne zzlezde, uporna glavobolja, bolovi u misitjima, otok jetre i slezineruzzichaste mrlje pod i na kozzi, suvi kasalj...
*Kako se sida razvija i kakav je ishod?
Sida je bolest sporog toka. U roku od 5 godina po infekciji bolest se razvija u 5-20/30% inficiranih. Kada se bolest razvije, fatalni ishod je neminovan.
Moja saznanja o sidi i HIV-u sam uglavnom pokupila iz medicinske literature skorijih godina koju nije teshko pronaci )autor Mirjane(Milene,Milanke?)Lalovic Brajovic itd.) knjige o sidi iz '80-ih i ranih 90-ih su okej, ali nisu toliko pouzdane."Sida ubija, zar ne!"od dr Stevana Litvinjenka je precizna , iako je iz '87.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 744 korisnika na forumu :: 56 registrovanih, 4 sakrivenih i 684 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _commandos_, Areal84, babaroga, Bahuss, BlackPhantom, BlekMen, celeron, cropape, Dannyboy, Dorcolac, dragisa dragisa, dragon986, drgnk, Drug pukovnik, dzoni25, Faki-Valjevo, Gama, gorozup, goxin, igorkozar83, Ilija Cvorovic, Insan2, ivance95, Krstić, Kubovac, MarKhan, Markoni29, marsovac 2, Mercury, Milan A. Nikolic, milanstankovic087, Oscar2, ozzy, Panonsky, Profica2, RJ, Rote Baron, ruger357, sabros, Sale.S, sale755, saputnik plavetnila, Senne, Sirius, Sr.Stat., srbi, TheChains, vasa.93, VJ, vlvl, voja64, Vule 3, zogi036, zooix, zox-ni, |_MeD_|