Nema rizika od ptičjeg gripa

Nema rizika od ptičjeg gripa

offline
  • DR  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Okt 2004
  • Poruke: 5450
  • Gde živiš: Beograd

Nema rizika od ptičjeg gripa za potrošače ako se živina i jaja dobro termički obrade
Ženeva - FAO (Hrana i Poljoprivreda) i WHO (Svetska Zdravstvena Organizacija) su izdale zajedničko sapštenje i prosledila ga svim nacionalnim vlastima nadležnimm za zdravstvenu ispravnost hrane i namirnica, u kojoj se kaže da su piletina i ostala živina bezbedne za upotrebu u ljudskoj ishrani, ukoliko se adekvatno pripreme. Svakako, ptice iz jata zaraženih ptičjim gripom ne treba da uđu u lanac ishrane.

FAO/WHO su dale ovo saopštenje kako bi razjasnile detalje o vezi zdravstvene ispravnosti hrane i ptičjeg gripa. Izjava je prosleđena kroz INFOSAN (Međunarodna mreža državnh organa nadležnih za zdravstvenu ispravnost hrane) i dostupna je svima na 6 službenih jezika Ujedinjenih Nacija na sl. web adresi:

http://www.who.int/foodsafety/fs_management/infosan_archives/en/index.html

U područjima gde ptičji grip nije zahvatio živinu, ne postoji ni opasnost da potrošači budu ugroženi virusom preko živine i živinskih proizvoda.

Spremanje živine (piletina, patke, guske, ćurke) na 70 ili više stepeni tako da meso nigde ne ostane crveno ili sirovo je sasvim dovoljna mera da se ubije virus H5N1 u područjima sveta koja su zahvaćena ptičjim gripom medju živinom, po izjavi FAO/WHO. Ova mera uverava da ne može ostati aktivni virus ako je živa ptica bila zaražena i već ušla u lanac ishrane. Do danas nema epidemioloških podataka da su ljudi zaraženi virusom posle konzumiranja zaraženog mesa koje je ispravno pripremljeno.

Živina

Prema trenutno dostupnim informacijama, veći broj slučajeva ljudi zaraženih virusom su isti dobili uglavnom klanjem živine u kućnim uslovima kao i u kontaktu sa zaraženom ili mrtvom živinom pre nego što je bila termički obrađena. FAO i WHO naglašavaju da u procesu ubijanja i pripreme žive živine za hranu, najriskantniji momenat za prenošenje virusa sa živine na čoveka je upravo kada se živina kolje. Najveća količina virusa ptičjeg gripa su uglavnom nađena u respiratornom i gastrointestinalnom traktu zaražene ptice, ali ne u mesu. Mada, visoko patogeni virusi, kao što je H5N1, raširen je zapravo po svim delovima zaražene ptice, uključujući i meso. Odgovarajuća priprema živine na 70 i više stepani Celzijusa će dezaktivisati virus u svim delovima ptice.

Kada je zaražena ptica/živina zaklana, očerupana i izvađena utroba, virus sa ptice može direktno da se prenese na čoveka kroz direktni kontakt. Zaražena ptica luči virus kroz sekreciju i izmet. Izloženost može da se poveća kada je virus udahnut sa prašinom i moguće kroz kontakt sa površinom koja je kontaminirana virusom.

U područjima gde je prodaja živih ptica uobičajena kao i klanje živine u kućnim uslovima, čerupanje i uklanjanje utrobe ptica povećava rizik izloženosti zaraženim delovima živine. Ovakvo ponašanje rezultira značajno povećanom riziku od infekcija u područjima gde postoji zaraza među živinom.

Nije uvek moguće da se razlikuje zaražena ptica od nezaražene u području kome ima zaraze medju pticama. Neke ptičje vrste, kao što je domaća patka, može da ima virus, a da ne ispolji simptome. Iz tih razloga ljudi treba da budu potpuno informisani o merama predostrožnosti, uključujući upotrebu zaštitne opreme. Običaj klanja i konzumiranja zaražene ili već uginule živine mora da se spreči, upozoravaju iz FAO i WHO. Ove životinje takođe se ne smeju koristiti kao životinjska hrana.

Čak i u područjima i zemljama gde postoji zaraza ili je u začetku, verovatnoća da se zaražena živina koristi u industriji, prodaje na tržištu ili se koristi u restoranima, je vrlo mala ukazuju FAO/WHO. Pridržavanje higijenskih pravila pri pripremi i spremanju živine na temperaturi 70 i više stepeni Celzijusa će samo doprineti beybednosti upotrebe spremljenog živinskog mesa. Prikladna vakcinacija domaće živine može biti vrlo korisno oružje kao deo opšte primenjene strategije za kontrolu visoko patogenog ptičjeg gripa i mora biti primenjeno u saglasnosti sa postojećim standardima i procedurom vakcinisanja uz odgovarajuću kontrolu, vakcinisana živina može da uđe u lanac ishrane bez nekih većih rizika za potrošače.

Jaja

Visoko patogen virus ptičjeg gripa može da se nađe u jajetu, ali i na ljusci a koje je izlegla zaražena ptica. Mada će zaražena ptica prirodno prestati da leže jaja, ona jaja koja je ptica snela u ranoj fazi gripa mogu biti zaražena, kako belance, tako i žumance i sama ljuska.

Pravilna priprema jaja dezaktivira virus koji se nalazi unutar jajeta. Pasterizacija koja se koristi u industriji da se spravljaju tečni proizvodi od jaja je takođe efikasna u dezaktivaciji virusa.

Jaja sa zaraženih područja ne bi trebalo da se koriste ako su rovita ili delimično kuvana, savetuju FAO i WHO. Do danas nema dokaza da su se ljudi zarazili ptičjim gripom konzumiranjem jaja i proizvoda od istih.

Preporučena pojačana higijena za smanjenje izloženosti virusu u zaraženim područjima:

1. Ptice iz zaraženih jata nikako ne smeju da uđu u lanac ishrane

2. Ne treba jesti sirove delove živine, uključujući sirovu krv, rovita jaja u zaraženim područjima ili ako dolaze iz istih.

3. Odvojiti sirovo meso od već spremljene hrane ili one koja tek treba da se sprema da bi se izbegla kontaminacija iste. Ne koristiti čak ni istu dasku za sečenje niti isti nož. Nikako doticati sirovo živinsko meso/jaja i drugu hranu ukoliko se ne operu ruke pre i posle toga, niti spremljeno meso vraćati na tanir na kome je bilo kao sirovo. Ne koristiti živa ili termički slabo obradjena jaja u hrani koja naknadno neće biti tretirana visokom temperaturom.

4. Perite ruke. Posle obrade smrznute ili otopljene živine ili jaja, oprati ruke sapunom. Oprati i dezinfikovati površinu kao i sav kuhinjski pribor koji je korišten u pripremanju sirovog mesa.

5. Hranu dobro skuvati. Kuvanjem se uništava virus u mesu. Ili proveriti da je meso pripremljeno na temperaturi od 70 stepeni Celzijusa i više, kao i proveriti da u spremljenom mesu nema delova koji su ostali ružičasti. Žumanca za ljudsku ishranu ne smeju biti rovita niti tečna.

Sve izjave za štampu ali i druge informacije po pitanju ove teme mogu se naći na internetu, na stranici WHO http://www.who.int.
Potpune informacije po pitanju ptičjeg gripa i ispravnosti hrane na sl. adresi: http://www.who.int/foodsafety/micro/avian/en/index.html ili http://www.fao.org/ag/againfo/subjects/en/health/d.....avian.html



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • SSpin 
  • Saradnik foruma
  • Pridružio: 09 Dec 2004
  • Poruke: 6488
  • Gde živiš: Nis -> ***Durlan City***

A koliko i vidim i mediji se malo stisali, nema vise onolike panike, itako toga.

A sto se tice bezbednosnih mera, uglavnom pridrzavam se svih, gore navedenih, a i UOPSTE se ne plasim, nemam razloga Wink



offline
  • Pridružio: 18 Dec 2003
  • Poruke: 7953
  • Gde živiš: Graceland

Pa normalno... Rausch je uzeo silne pare, sad su na Maldivima i uzivaju...

offline
  • Goran 
  • Prof.Mr.Dr.Sci. Traumatologije
  • Pridružio: 05 Maj 2003
  • Poruke: 9977
  • Gde živiš: Singidunum

Eh da, vakcine i raznorazne tablete su planule iz apoteka, pogotovo oni najskuplji. Very HappyVery Happy

Opet nije zgoreg povesti računa o pomenutoj higijeni.

Pitao sam se neki dan je li moguća kontaminacija preko ptičjeg izmeta s obzirom da ga ima svuda, pa i po našim kolima što je meni sinulo kad sam video na svom autu? Dosta ljudi skida ptičji izmet maramicom dok ne ode na pranje pa se na taj način dolazi u direktan kontakt.

offline
  • DR  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Okt 2004
  • Poruke: 5450
  • Gde živiš: Beograd

DR :: Zaražena ptica luči virus kroz sekreciju i izmet. Izloženost može da se poveća kada je virus udahnut sa prašinom i moguće kroz kontakt sa površinom koja je kontaminirana virusom.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 651 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 3 sakrivenih i 621 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amar54k, amaterSRB, arsa, Boris90, Cufo, darios, dragoljub11987, Dukelander, GreenMan, ILGromovnik, Jovan Nenad, kovac9mm, m0nstrum_, Mercury, milos.cbr, mushroom, novator, pacika, repac, simazr, Smd, ssekir75, Tenk, vasa.93, wolf431, Zi0mek, Zvrk