Domaći burek /kao iz pekare/

Domaći burek /kao iz pekare/

offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196



Može biti slan /prazan, sa pečurkama, mesom, sirom, zeljem itd/ il sladak /jabuke, višnja/

Potrebno je:

Dve tepsije, ili tepsija i pleh za pizzu.
pek papir izrezan u krug za dno tepsije
500 gr kora
Nadev za kore slatki ili slani, odokativno, al recimo, oko 300 gr nadeva
Za prelivanje kora-slana verzija:
U šolji od bele kafe /ulje, mlaka voda, so, malo sode bikarbone/

Dve kore su potrebne za dno i jednu preklopljenu ili dve ostaviti za kraj

Na dno tepsije staviti pek papir, pouljiti dobro i staviti dve kore al tako da se krajevi ne poklapaju već dijagonalno da budu jer se posle savijaju ka unutra svih osam krajeva. Pritisnuti rukom da kore budu ravne.
Kore koje su ostale se cepaju i nabacaju, stavi se fil, i preliva supenom kašikom sa uljem, vodom i solju, tako se ponavlja dok se ne potroše kore i nadav. Prekrije se sa ostavljenom korom, krajevi se saviju.
Burek se prelije ostatkom mešavine ulja i vode, rasporedi četkicom i stavi da se peče.
Kad dobije zlatkastu boju izvadi se iz rerne.
Preruči okrenut naopačke u drugi pleh, al pažljivo jer je pleh vreo, i skine se pek papir, poulji još malo i nastavi da se peče dok ne dobije zlatno-žutu boju ili da bude reš. Ostavi koji minut da odstoji kad se izvadi iz rerne.
Seče se okruglim nožem za pizzu na četvrtine



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4073

Burek obožavam. Nisam ga pravila godinama, ali kada sam pravila, sama sam mesila kore i trebalo je grdilo svinjske masti. Bio je dobar a bio je i 'bomba kalorija'.

Baš me izaziva tvoja slika. Možda i probam ovih dana, mada se trudim da ...



offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

Ја немам простор да развлачим коре, мала радна површина кухињског елеметна, а и трпезаријски сто мали, једном само се то десило, да развлачим коре, и то за мантије са месом, било релативно успешно, ал више ни једном од тад.
Не волим да користим маст за бурек јер не волим тај мирис.

Иначе предност домаћег, са домаћим куповним корама, код куће спремљеног бурека, је што може по укусу да се стави мање или више надева који волимо, или да буде маснији и сланији или мање мастан.
Мени, рецимо, замерају скоро увек да би требао да буде маснији.
Иначе у просеку спремам га једном у месец дана некад за ручак некад за вечеру...

offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4073








Bio odličan burek! Mr. Green

offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

Неприметна,
Smajli
То је то, а и лепо изгледа и делује укусно овако са слике...
Драго ми је ако си задовољна како је испао.
И баш је једноставан за прављење.

Иначе најређе правим са месом, и печуркама, најчешће са сиром или празан.

offline
  • Pridružio: 04 Jul 2011
  • Poruke: 5424

Mangupi me prevarili. Mr. Green

offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4073






Burek sa kozjim sirom.
Bio je odličan.

offline
  • Pridružio: 12 Okt 2010
  • Poruke: 10904

Pravim uglavnom sa sirom. Sa mesom, to je više pita nego burek, ali ih pravim različito. Nisam imao u vidu da se isti recept može i za to koristiti...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 794 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 5 sakrivenih i 753 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, _Sale, A.R.Chafee.Jr., Apok, Bane san, bigfoot, Bobrock1, coaaco, cuculo, dozorni, draganca, Georgius, goxin, hologram, HrcAk47, indja, laki_bb, milenko crazy north, MiroslavD, nikoladim, Oscar, Parker, procesor, Ripanjac, shone34, sokars, Srky Boy, Stanlio, stokssone, styg, tmanda323, vladetije, x9, xoxxvelja, yrraf, |_MeD_|