Nešto domaće, zaboravljena žitarica koja je u ishrani podcenjena, a ujedno je i jeftina namirnica.
Obiluje sa puno hranljivih elemenata, a malo kalorija
I od prosa se mogu praviti i slana jela i neke poslastice.
Može se koristiti umesto testenina, i preliti nekim sosom.
Može se koristi za spremanje pita, poput proje.
Može se staviti kao -tarana- u čorbe, ili se praviti kroketi ili pljeskavice i u posnoj i mrsnoj varijati se može koristiti.
Kao tarana za čorbe i supe je mnogo dobra i nema razlike između tarane od testa i ove od prosa, bar ukućani nisu primetili to .
Kroketi od prosa:
Šolju prosa prvo prokuvati, kad bude kuvano, procediti dobro od vode.
U međuvremenu u dubljem tiganju prodinstati luk, malo praziluka i belog luka i pola rendane šargarepe i pola sveže paprike sitno iseckane ili sitno seckane maslinke.
Dodati skuvan i oceđen proso u to, začiniti po ukusu, slatka i ljuta aleva, biber, biljni začin, origano morska so, malo maslinovog ulja, nekoliko kašika prezli malo sode bikarbone.
Sve dobro izmešati.
Praviti okrugle krokete ređati na pomašćen pek papir u pleh.
Na svaki u sredinu udenuti kockicu kačkavalja /ako je posna varijanta ne mora ili može biljni kačkavalj/
Peći dok ne porumene. Ne vaditi ih odma iz pleha jer su rastresiti, već sačekati da se ohlade.
Idu uz pire krompir il grašak, zelenu ili neku drugu salatu, tartar sos i majonez..
|