Sočivo

Sočivo

offline
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 1037

Biljka iz porodice mahunarki.
Sadrži dosta dijetnih vlakana, proteina, B vitamina, magnezijuma, gvožđa..
Ima više vrsta sočiva: žuto, zelenkasto, braon, crno.
Koristi se za pripremu vegeterijanskih jela, al i kao prilog uz meso, koristi se za pripremu variva,
Pre kuvanja sočivo treba potopiti u vodu preko noći, odnosno pre pripreme.
A kad se kuva stavi se vode tri puta više...


Salata od sočiva

Kad se sočivo skuva, procedi se od vode, prelije maslinovim uljem, doda se u njega seckan crveni luk i feta sir, na kockice il rendan, so biber.
Nema potrebe kuvati više od jedne šolje od 200ml sočiva.

Faširane šnicle od sočiva

Za nekih dvadesetak faširanih potrebna je šolja, šolja ipo sočiva
Kad provri kuva se još oko 20 min. Da bude meko al da se ne raspada
Ocedi se i ohladi
Preruči u dublju posudu.

Ostali sastojici:
seckan crni i beli luk, može manja rendana šargarepa na sitno,
tri kašike maslinovog ulja,
rendanog kačkavalja /50-100 gr/
dva jajeta
7 kašika prezli
seckanog svežeg peršuna, so, začin ce, biber, slatka alava i malo ljute
Sve se umesi zajedno.
Oblikuju se faširane, uvaljaju u smesu brašno i kukuruzno brašno.
Veći pleh se obloži pek papirom i poulji,
Poređaju se faširane, poulji svaka četkicom i peče na oko 200 stepeni, onda se okrenu poulje četkicom da i druga strana porumeni.
Uz njih ide sos koji se pravi od pavlake i majoneza il samo pavlake /može se dodati mirođija i beli luk/

Kako izgledaju kad su gotove:





Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 14 Feb 2011
  • Poruke: 621

Prilog od sočiva

Potrebno:
350 gr sočiva
1 glavica luka
1 šargarepa
100 gr spanaća (može i iz zamrzivača)
200 gr sosa od paradajza (može i koncentrat od paradajza)
ulje, so, biber

Namočiti sočivo u vodi (kao za pasulj)
Iseckati luk i šargarepu i propržiti na ulju
Dodati isprano sočivo, spanać i paradajz
Nasuti oko pola litra vode
Posoliti i pobiberiti po ukusu
Kuva se oko 30 min.



Ovo je u Italiji prilog koji se obavezno jede za Novu Godinu.
(Tvrdi se da će tako biti novca cele godine).
To ovako treba da izgleda:
https://www.google.com/search?q=lenticchie+in+umid.....mp;bih=711

Može, uz neku salatu, da se posluži i kao posna večera. Za razliku od pasulja ne nadima želudac.
Ako više volite čorbu naspite malo više vode dok se kuva.



offline
  • bibliotekar
  • Pridružio: 19 Jul 2013
  • Poruke: 83
  • Gde živiš: BG

Данас ме је мрзело да се нешто претерано ломатам по кухињи, да бих кувао само за омиљеног абонента-себе.
Ставио уље да се загреје, протрљао прстохват кумина (који НИЈЕ ким!), па убацио.
Кад су зрна почела да пуцкетају, придружила им се главица црног лука, насецкана, као и комадић свежег ђумбира, још ситнији.
Пошто је лук "застаклио",придодах и пар роштиљских кобасица, огуљених и на колутиће насецканих. Кад и оне заличише на полуготовост, убачена би и добрана прегршт опраног и оцеђеног пиринча (басмати, јербо бејах у могућнос' ). После пар минута, у игру и лонац ускочи опрано и оцеђено сочиво, црвено (дал, како би га назвали у Индији, земљи необичној ), приближно количина колико и пиринча. Благословена сорта која не мора да огрезне, ноћи у води и сличне перипетије.

После мало мешања, подлих читаву креацију са мало белог, јефтиног вина (служи за кување, пије се тек од невоље ), а одозго пак свеже млевени бибер ( црни, бели, зелени...).

Да не џоџим поред шпорета, топла вода (одокативна процена количине), још пар завеслаја кутлачом, па пред крај зачини свакојаки, махом Исток (Блиски, Средњи и тзв "Далеки").
Температура сведена на сићу, лонац нађе поклопац, уз моју свесрдну помоћ, а ја узех да читам .
Кад је, по слободној уметничкој процени, јело било "тек што није", искључих ринглу, не дирајући ништа- нек још мало медитира о смислу живота.
Укратко, ПАНТЕЛИЈА.
Ништа епохално, али да поновим, зготовљено личног благоутробија ради.

Помишљао сам да одозго заблесавим са мало сира (качкаваљ, пармиђано...) , али ипак глумим скромност, то ћу неки други пут.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 592 korisnika na forumu :: 61 registrovanih, 11 sakrivenih i 520 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2413 - dana 03 Okt 2019 05:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, _Sale, A.R.Chafee.Jr., aljosa7, Apok, baza, celik, cicus91, Cvijo_ue, cvrle312, DENA2, DENIRO2, docadoca, dolinalima, Dorcolac, Dragan Smiljanić, Faki-Valjevo, Filodendron, hermann.kottmann, ivance95, janezek67, kolateralnasteta, kozi, krkalon, ljiljak, ltcolonel, LUDI, marija_ned, MarKhan, Marko Marković2, mikrimaus, Milan A. Nikolic, milandjupovac, Milos ZA, Milos1977, nenad81, Neo BetOnBit, nuke92, ostoja, pedja63, pein, proka89, repac, scimitar19, shaja1, Skywhaler, StepskiVuk, stringer bell, tanakadzo, ucenik32, USSVoyager, Van, vathra, Vlad000, Vlada1389, Vlada78, vlvl, voja64, Vojkan Petrovic, W123, zziko