Sočivo

Sočivo

offline
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 1022

Biljka iz porodice mahunarki.
Sadrži dosta dijetnih vlakana, proteina, B vitamina, magnezijuma, gvožđa..
Ima više vrsta sočiva: žuto, zelenkasto, braon, crno.
Koristi se za pripremu vegeterijanskih jela, al i kao prilog uz meso, koristi se za pripremu variva,
Pre kuvanja sočivo treba potopiti u vodu preko noći, odnosno pre pripreme.
A kad se kuva stavi se vode tri puta više...


Salata od sočiva

Kad se sočivo skuva, procedi se od vode, prelije maslinovim uljem, doda se u njega seckan crveni luk i feta sir, na kockice il rendan, so biber.
Nema potrebe kuvati više od jedne šolje od 200ml sočiva.

Faširane šnicle od sočiva

Za nekih dvadesetak faširanih potrebna je šolja, šolja ipo sočiva
Kad provri kuva se još oko 20 min. Da bude meko al da se ne raspada
Ocedi se i ohladi
Preruči u dublju posudu.

Ostali sastojici:
seckan crni i beli luk, može manja rendana šargarepa na sitno,
tri kašike maslinovog ulja,
rendanog kačkavalja /50-100 gr/
dva jajeta
7 kašika prezli
seckanog svežeg peršuna, so, začin ce, biber, slatka alava i malo ljute
Sve se umesi zajedno.
Oblikuju se faširane, uvaljaju u smesu brašno i kukuruzno brašno.
Veći pleh se obloži pek papirom i poulji,
Poređaju se faširane, poulji svaka četkicom i peče na oko 200 stepeni, onda se okrenu poulje četkicom da i druga strana porumeni.
Uz njih ide sos koji se pravi od pavlake i majoneza il samo pavlake /može se dodati mirođija i beli luk/

Kako izgledaju kad su gotove:





Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 14 Feb 2011
  • Poruke: 615

Prilog od sočiva

Potrebno:
350 gr sočiva
1 glavica luka
1 šargarepa
100 gr spanaća (može i iz zamrzivača)
200 gr sosa od paradajza (može i koncentrat od paradajza)
ulje, so, biber

Namočiti sočivo u vodi (kao za pasulj)
Iseckati luk i šargarepu i propržiti na ulju
Dodati isprano sočivo, spanać i paradajz
Nasuti oko pola litra vode
Posoliti i pobiberiti po ukusu
Kuva se oko 30 min.



Ovo je u Italiji prilog koji se obavezno jede za Novu Godinu.
(Tvrdi se da će tako biti novca cele godine).
To ovako treba da izgleda:
https://www.google.com/search?q=lenticchie+in+umid.....mp;bih=711

Može, uz neku salatu, da se posluži i kao posna večera. Za razliku od pasulja ne nadima želudac.
Ako više volite čorbu naspite malo više vode dok se kuva.



Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 602 korisnika na forumu :: 53 registrovanih, 6 sakrivenih i 543 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1567 - dana 15 Jul 2016 19:18

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amaterSRB, Apok, arsa2, atrkulja, babaroga, bankulen, bubrija, celik, cikadeda, commando nord, Cranium, cvrle312, DARKMEN22, darkstar101, Djurdevdan, Dragan Mačak Damljanović, Dusan Medojevic, Džandrlja, Filip Ilic, j22, Kos93, Kubovac, kurcoslavejakulatovic, Lieutenant, Macak_u_čizmama, Marko Marković, Markoni29, mean_machine, Mercury, Metanoja, milimoj, miljannis, nradukic, nuke92, Outis, pados63, Predrag Macura, Raptor1, renoje2, sakota79, sekretar, Serbian Vampire, Skywhaler, Snorks, Srky Boy, TEMPLJAR, uruk, vathra, voja64, vukovi, Warhawk, Webb, zlatkoa987