Vise raznih recepata

Vise raznih recepata

offline
  • Pridružio: 02 Sep 2003
  • Poruke: 4955

Imate ovde razne recepte, mrzi me sad da citam, ako neko od moderatora hoce neka izdvoji zanimljive a ostalo pobrise Smile


Kolac od hleba i jabuka
SASTOJCI
1 kg ocišcenih jabuka
125 grama šecera
3 kašike vode
3 kašike džema od kajsija
125 grama putera
12 kriški hleba, bez korice
NACIN PRIPREME
Jabuke, šecer i vodu kuvajte na laganoj vatri dok ne omekšaju, a zatim dobro izmešajte varjacom tako da smesa postane ujednacena. Umešajte džem pa, povremeno mešajuci, lagano zagrevajte.
Kriške hleba isecite na trouglove, pa po jednu stranu svake kriške premažite puterom. Namastite i tepsiju u koju cete poslagati trouglice hleba. Kada prekrijete pleh hlebom, nanesite smesu od jabuka, pa preko smese ponovo poslažite trouglice hleba.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta, dok kolac ne postane hrskav i rumen. Poslužite vruce.


Letnji desert
SASTOJCI (za 6 osoba)
8 srednje debelih kriški bajatog belog hleba bez kore
875 grama mešanog letnjeg voca (jagode, ribizle, trešnje, maline)
150 grama šecera
75 ml vode
2 kašike likera od jagoda ili višanja
šlag
NACIN PRIPREME
Okruglu posudu obložite kriškama bajatog hleba. Ocistite i prepolovite jagode ako su velike, ribizlama skinite peteljke, a trešnjama izvadite košcice.
Ribizle, borovnice i trešnje stavite u duboku posudu, zajedno sa šecerom i vodom. Lagano zagrevajte tako da voce pocne da ispušta sokove. Mešajte dok se šecer ne otopi, pa kuvajte dok voce ne omekša. Sklonite posudu s vatre, pa dodajte jagode, maline i liker.
Voce i polovinu soka izlijte na kriške hleba u okrugloj posudi. Sacuvajte polovinu soka. Površinu voca pokrijte dvema sacuvanim kriškama hleba.
Okruglu posudu stavite u plitku posudu kako biste sacuvali sok koji bi iz nje mogao da iscuri. Zatim površinu kolaca prekrijte tanjirom. Kuhinjski teg stavite na tanjir i ostavite da se sve hladi 8 sati.
Sklonite teg i tanjir, pa kolac preokrenite na poslužavnik. Površinu kolaca prelijte sacuvanim sokom, narocito delove hleba koji su ostali bledi.
Poslužite uz šlag.


Sorbe od malina
SASTOJCI (za 6-8 osoba)
500 grama malina
175 grama šecera
600 ml vode
sok od jedne narandže
3 belanca maline i grancice nane za ukras
NACIN PRIPREME
U mikseru usitnite maline, propasirajte ih kroz najlonsko sito kako biste odstranili sve semenke. U duboku posudu stavite šecer i vodu, pa lagano zagrevajte dok se šecer ne otopi. Pustite da provri, pa kuvajte 5 minuta.
Ulijte masu u posudu i ostavite da se ohladi. Umešajte pire od malina i sok od narandže. Stavite u posudu za zamrzavanje, pa ostavite u zamrzivacu oko 2 sata da bi smesa postala kašasta. Smesu stavite u posudu i nežno lupajte da biste ustinili vece kristalcice leda.
Od belanaca ulupajte cvrst sneg, vodeci racuna o tome da ne bude suv. Dodajte ga smesi od malina. Vratite u zamrzivac dok smesa ne postane cvrsta. Sorbe 30 minuta držite u frižideru da bi omekšao. Ukrasite ga pre posluživanja.


Svadbena torta
SASTOJCI
6 jaja
450 grama šecera u prahu
400 grama lešnika
3 dl slatke pavlake
1 vanilin šecer
1 kašicica putera
NACIN PRIPREME
Dobro umutiti 6 belanaca, dodati 250 grama šecera u prahu i kesicu vanilin šecera, pa na kraju umešati 250 grama mlevenih lešnika. Promešati masu i od nje ispeci 5 kora.
Fil: 3 dl slatke pavlake ulupati u cvrstu penu. Postepeno dodavati 200 grama šecera u prahu. Ovom cvrsto ulupanom pavlakom premazivati kore, a svaku premazanu koru posipati prepecenim mlevenim lešnicima. Tortu i spolja premazati pripremljenim filom, ili bilo kojim filom po želji i obavezno svecano ukrasiti.


Raskošni sladoled od vanile
SASTOJCI
4 žumanca
125 grama šecera
300 ml mleka
300 ml slatke pavlake
1,5 kašicica ekstrakta vanile
narezane jagode za ukras
NACIN PRIPREME
Žumanca i šecer stavite u posudu i penasto umutite. U teškom dubokom tiganju lagano zagrejte mleko. Malo vruceg mleka dodajte smesi od jaja. Promešajte, pa dolijte i ostatak mleka. Smesu ulijte u duboku posudu i uz mešanje lagano zagrevajte, sve dok s površne ne nestane penica, a krem ne postane dovoljno gust. Pazite da ne provri. Ostavite krem od jaja da se ohladi, zatim mu dodajte slatku pavlaku i ekstrakt vanile.
Sladoled ulijte u posudu koju cete u zamrzivacu ostaviti 3 sata. Zatim stavite u posudu i lupajte da biste usitnili nastale kristalcice leda. Vratite sladoled u posudu i zamrzavajte još dva sata. Izvadite ga iz zamrzivaca 30 minuta pre posluživanja i ukrasite.


Torta od lešnika
SASTOJCI
8 belanaca
250 grama šecera
250 grama lešnika
Krem
8 žumanaca
8 kašika šecera
3 rebra cokolade
200 grama putera
NACIN PRIPREME
Ulupati cvrst sneg od belanaca i šecera, pa dodati ocišcene samlevene lešnike (prethodno malo propržene u rerni). Od ove mase ispeci 3 kore u umereno zagrejanoj rerni. Krem kuvati na pari, uz neprestano mešanje žumanaca sa šecerom i struganom cokoladom, sve dok se ne zgusne. Krem ohladiti, dodati umucen puter i filovati tortu, a zatim je posuti mlevenim lešnicima.


Kuglice lubenice u sirupu
SASTOJCI (za 6 osoba)
1 kg lubenice
4 narandže
2 kašike tekuceg meda
2 štapica cimeta
1 mahuna vanile
1 kašicica bibera u zrnu
1 kašicica narendanog dumbira
NACIN PRIPREME
Operite narandže i limunove, pa iscedite sok, a meso plodova sacuvajte. U pleh ulijte 1/2 litra vode, dodajte sok i narendanu koricu agruma, med, štapice cimeta, mahunu vanile prerezanu napola po dužini, zrna bibera i narendan dumbir. Kuvajte 2 minuta, sklonite s vatre i pokrijte. Kad se ohladi, stavite u frižider i ostavite da se hladi 4 sata. Ogulite lubenicu, pomocu kašicice ili kugle za sladoled vadite kuglice i rasporedite ih u 6 tanjira. Ocedite sirup, prelijte ga preko kuglica lubenice i odmah poslužite.


Maline u želeu od šerija
SASTOJCI
1 kg malina
6 kašika limunovog soka
1/4 litra suvog šerija
6 kašika šecera
8 listova želatina
2 dl punomasnog mleka
2 kašike šecera
1 kašika narendane limunove kore
1 kašika šerija
maline za ukrašavanje
NACIN PRIPREME
Maline brzo isperite hladnom vodom. Polovinu voca promešajte sa limunovim sokom, šerijem i šecerom i držite jedan sat u frižideru. Marinirane maline prokuvajte sa 1/2 šoljice vode, stalno mešajuci. Procedite, a cele komade izgnjecite kašikom.
Razmoceni želatin dobro ocedite i pomešajte sa vrucim vocnim sokom. Hladnom vodom isperite 4 okrugle cinijice i u njih raspodelite preostale maline. Ohladenim želeom malo prelijte maline i držite 2 sata na hladnom. Za krem pomešajte mleko sa šecerom, limunovom koricom i šerijem. Cinijice kratko namocite u vrucu vodu, pa izvrnite sadržaj na tanjirice. Na svaki tanjiric stavite po malo krema i ukrasite malinama i limunovom koricom.


Rolat sa vinom
SASTOJCI
Testo
4 jajeta
4 kašike vode
125 grama šecera
1 vanilin šecer
75 grama brašna
50 grama gustina
1 prašak za pecivo
Fil
1 pakovanje želatina
2 kašike vode
1 puding od limuna
125 grama šecera
1/2 litra belog vina (ili vode, ako nemate vino)
1 kašika limunovog soka
200 grama šlaga
Po želji
50 grama listica badema
10 celih badema
NACIN PRIPREME
Pomešati žumanca sa vodom i dodati 2/3 potrebne kolicine šecera i vanilin šecer. Mešati dok se ne dobije kremasta masa. Belanca penasto ulupati i dodati ostatak šecera. Pomešati sa žumancima. Dodati gustin, brašno i prašak za pecivo. Masu staviti u podmazanu tepsiju i peci na 200 stepeni oko 15 minuta. Testo staviti na krpu posutu šecerom i urolati ga.
Za fil pomešati želatin sa vodom i ostaviti da se rastopi. Pomešati puding sa šecerom, dodati vodu, a zatim skuvati puding. Dodati želatin i sve dobro umešati. Dodati vino i sok od limuna i ostaviti fil da se hladi. Ulupati šlag. Izrolati testo i premazati ga sa 2/3 fila, a zatim ga ponovo urolati.
Premazati kremom i posuti bademovim listicima. Ostatak krema staviti u špric i dekorisati rolat. Odozgo staviti cele bademe. Rolat ostaviti da se ohladi, pa ga onda seci i služiti.


Vanila kocke s ružinim laticama
SASTOJCI
Testo
200 grama putera
150 grama šecera
3 kesice vanilin šecera
1 šipka vanile
4 jaja
200 grama brašna
1 kesica pudinga od vanile
1 prašak za pecivo
3 kašike mleka
Fil
2 kesice želatina
750 ml mleka
1 šipka vanile
100 grama šecera
5 žumanaca
1 kašika ružine vode
1 limun
500 ml pavlake
Ukrašavanje
3 jestive ruže
sok od limuna
1 belance
150 grama šecera
NACIN PRIPREME
Rernu zagrejati na 175 stepeni. Penasto umutiti puter sa šecerom, vanilin šecerom i prahom vanile, umešati jedno po jedno jaje i svako mutiti po dva minuta. Na kraju postepeno umešati brašno sa praškom za pecivo i pudingom, dodajuci i malo mleka. Testo izruciti u pleh obložen papirom za pecenje, izravnati i peci 25 minuta. Kolac preruciti na papir za pecenje, a gornji papir skinuti. Ostaviti da se ohladi.
Želatin pripremiti prema uputstvu. Mleko sipati u šerpu. Šipku vanile isprati, zaseci, srž istrugati, zajedno sa šipkom staviti u mleko i ostaviti na vatri tako da se zagreje (ne kuvati). Umešati želatin sa ružinom vodicom i sokom od limuna. Posudu sa kremom spustiti u ledenu vodu i snažno mutiti dok se ne ohladi. Pavlaku cvrsto ulupati i umešati u krem. Oko podloge staviti okvir za tortu, sipati krem, izravnati i ostaviti da se hladi 2 sata. Latice ruža najpre umakati u sok od limuna, pa u belance, uvaljati u šecer i osušiti. Kolac iseci na kocke i ukrasiti ušecerenim laticama


Slatko od grožda
SASTOJCI
1 kg grožda
1,25 kg šecera
1 limun
1 caša vode
NACIN PRIPREME
Slatko od grožda treba kuvati od sitnog grožda, posebne vrste koja se zove sultanija. Ovo grožde nema semenki, a ima vrlo nežnu kožicu, tako da se plod bez ikakve obrade može lepo skuvati. Sultanija koju ste odabrali za slatko ne sme biti prezrela, vec poluzrela.
Grožde pažljivo operite i skinite zrna sa grozda, jedno po jedno. U šerpu za kuvanje slatka sipajte šecer, nalijte cašu vode i kuvajte sirup kao i za svako drugo slatko. Kada sirup bude skuvan, spustite grožde u njega i kuvajte dalje. Dodajte limun, oljušten i isecen na kolutove. Kuvajte sve dok se slatko ne zgusne tako da sa podignute kašike pada u krupnim kapima. Tada skinite slatko sa šporeta, pažljivo otklonite penu sa površine i pokrijte mokrim cistim platnom. Ostavite da stoji 12 casova, a onda sipajte u suve ciste teglice. Povežite teglice celofanom i ostavite na ostavite na prohladno mesto.


Mod note by Mad Zec



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 03 Apr 2004
  • Poruke: 4513
  • Gde živiš: Novi Sad

Svaki recept je dobrodosao Smile
Svaka cast Djole



offline
  • Pridružio: 02 Sep 2003
  • Poruke: 4955

Jos da neko to spremi pa da me pozove na degustaciju... Wink

offline
  • Pridružio: 23 Jun 2004
  • Poruke: 3996

Pa dobro.. pola ovog voca nema trenutno, evo, ja sutra planiram da pravim ove kolace sa hlebom i jabukama, ali cu probati neko drugo voce, sta iskopam iz frizidera, a i uskoro me ceka slatko od grozdja Smile
Ovaj rolat sa vinom zanimljivo deluje (mada ja ne volim taj ukus...)

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1395 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 5 sakrivenih i 1353 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Ageofloneliness, Aleksandar Tomić, Arahne, bladesu, Bubili, celik, cifra, d bos, Dannyboy, debeli, Dukelander, Dvojac005, Fabius, GandorCC, Georgius, hatman, ILGromovnik, kinez88, Kubovac, loon123, Luka Blažević, Lutvo_Redzepagic, Magistar78, mkukoleca, nenaddz, RiV, royst33, Shinobi, Skywhaler, StefanopuloZ, stegonosa, Trpe Grozni, vathra, Vlada78, vladulns, zixmix