Šta je umetnost?

1

Šta je umetnost?

offline
 • Pridružio: 07 Avg 2008
 • Poruke: 2528
 • Gde živiš: VII kat

"Nešto kao Umetnost zapravo ne postoji. Postoje samo umetnici. Nekad su to bili ljudi koji su uzimali obojenu zemlju i grubim potezima ocrtavali oblike bizona na zidu pećine; danas neki kupuju boje koje će upotrebiti i crtaju plakate za gradilišne table; činili su i čine još mnogo štošta. Ništa neće smetati ako te delatnosti nazivamo umetnošću sve dok imamo na umu da ova reč na različitim mestima i u različita vremena može označavati veoma različite stvari, i sve dok shvatamo da Umetnost sa velikim početnim U ne postoji. Jer Umetnost sa velikim početnim U postala je nešto kao bauk ili fetiš. Kažete li nekom umetniku da ono što je upravo napravio može biti sasvim dobro na svoj način, ali da to nije Umetnost, možete ga uništiti. A možete izazvati pometnju u svakom ko uživa u nekoj slici time što ćete mu reći da ono što mu se dopada nije Umetnost nego nešto drugo.

U stvari, ne mislim ja da postoje ikakvi pogrešni razlozi zbog kojih bi se voleli neki kip ili slika. (...) Postoje pogrešni razlozi iz kojih nam se neko umetničko delo ne dopada.

"Čovek nikada ne prestaje da uči o umetnosti. Uvek se otkriva ponešto novo. Kad god čovek stane pred velika umetnička dela, ona kao da izgledaju drugačije. Kao da su podjednako neiscrpna i nepredvidljiva kao istinska ljudska bića. Svet umetnosti je uzbudljiv svet za sebe, sa čudnim sopstvenim zakonima i sopstvenim pustolovinama. Niko ne treba da misli da o tome svetu zna sve - jer niko i ne zna. Možda ništa nije važnije od sledećeg: da bismo uživali u tim delima, moramo biti sveža duha, duha koji je spreman da uhvati svaki nagoveštaj i da reaguje na svaki skriveni sklad: duha, što je najvažnije od svega, koji nije pometen dugim, visokoparnim rečima i unapred pripremljenim frazama. Neuporedivo je bolje ne znati ništa o umetnosti nego imati nekakvo poluznanje koje vodi put snobovštine"


Ernst Gombrih


Nije mi namera da pitanje bude provokativno, ni preterano "filozofsko". Wink Umetnost je svuda, i umetnost je sve, ali verujem da je svako od nas različito doživljava, da taj pojam dovodi u vezu sa različitim pojavama. Šta je za vas umetnost, ili koje iskustvo biste mogli opisati kao ono koje je za vas definisalo svet umetnosti.

Prvi odlazak u muzej, reprodukcija slike u nekoj knjizi, skulptura u parku, fasada neke zgrade koju ste videli na putovanju, šta vas je obuzelo na taj način da ste sebi rekli - ovo je umetnost, ili, zašto da ne - ovo mi se baš sviđa?

Možda još uvek niste otkrili svet umetnosti, i mislite da je proučavanje umetnosti gubljenje vremena?

Ili ... bilo šta što biste hteli da napišete na ovu temu. smešakRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • mcrule  Male
 • Legendarni građanin
 • Michael
 • Spy[Covert OPS], Gathering Intel/Info & The Ultimate Like Master[@ MyCity]
 • Pridružio: 21 Feb 2010
 • Poruke: 16934
 • Gde živiš: 43.6426°N 79.3871°W

Neki lik napravio "skulpturu" od smeca, odnosno metalnog otpada, iako ni na sta ne lici, covek se potrudio kao Homer Simspon u onoj epizodi Simsponova Mr. Green LOL

Bar je bio kreativan Smile

I ja sam nesto slicno bio jednom pokusao Mr. Green Mr. Green


Citat:mislite da je proučavanje umetnosti gubljenje vremena?

Ne, ne mislim smešak
Mislim....pre jesam, sad ne toliko Mr. Green

Pre sam bio misljenja:

"Eh nikad necu razumeti ove "umetnike" "
Primer, Pikaso, bio sam misljenja da svako moze biti Pikaso...
Samo nesto nasvrlja, nabaca neke boje tu i tamo i fala Mr. Green
A na to misljenje me je dovelo sledece iskustvo:
U osnovnoj skoli kad sam jos imao likovno(dobro imao sam i u srednjoj ali to se ne racuna...) isli smo u razne muzeje nastavnik nam pokazivao razne crteze Pikasa, S. Dali-ja, i vidjali smo sve i svasta, a par crteza je bilo, ono sto bi se onako strucno reklo - Havarija! Mr. Green
Bukvalna skrabotina, a na jednom crtezu samo je pobacao boje na papir i nazvao umetnost.
Tada smo ga svi ismevali, i rekli "Pa to svaka budala moze" Mr. Green Razz
Ja znam da su danas mnogi jos uvek takvog misljenja.
Doduse tada sam mislio da su samo crtezi "ART" Mr. Green Mr. Greenoffline
 • tuzor  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Sep 2007
 • Poruke: 4115
 • Gde živiš: U Kraljevstvu duha

jelkica7 ::"Možda ništa nije važnije od sledećeg: da bismo uživali u tim delima, moramo biti sveža duha, duha koji je spreman da uhvati svaki nagoveštaj i da reaguje na svaki skriveni sklad: duha, što je najvažnije od svega, koji nije pometen dugim, visokoparnim rečima i unapred pripremljenim frazama. Neuporedivo je bolje ne znati ništa o umetnosti nego imati nekakvo poluznanje koje vodi put snobovštine".

Ernst Gombrih


Дакле, то би било то... Тај "свежи дух" се другачијим речима исказује на разним језицима, али је поента у разумевању појма. То што Гомбрих тврди, да је боље немати никаква предзнања, него напабирчити полузнања, можемо да прихватимо као истинито. Али, ваљало би да схватимо да "свежи дух" (а дух подразумева креативни моменат) у себи већ садржи нешто од исконског знања, пра-знања, тако да је далеко боље не кварити га "припремљеним фразама" и полу-(са)снањима. Надоградња "свежег духа" има смисла само ако је усмерена ка Савршеноме.

Моје прво сазнајно, духовно и душевно искуство са "светом уметности" тицало се (тиче се и данас) неких графика мог пок. оца, и његових "збрзаних" акварела. Када сам интуитивно спознао планску и емоционалну дубину у тим остварењима (не само рас-познао линију и сенку, и њихову функцију, не само рас-познао боју и утисак простора), рачунам да сам од тада заогрнут плаштом уметности.

offline
 • mcrule  Male
 • Legendarni građanin
 • Michael
 • Spy[Covert OPS], Gathering Intel/Info & The Ultimate Like Master[@ MyCity]
 • Pridružio: 21 Feb 2010
 • Poruke: 16934
 • Gde živiš: 43.6426°N 79.3871°W

Citat:Šta je umetnost?


Уметност је људска делатност или производ људске делатности која има за циљ стимулисање људских чула као и људског ума и духа; према томе, уметност је активност, објекат или скуп активности и објеката створених са намером да се пренесу емоције или/и идеје.

Mr. Green Razz Razz


http://sr.wikipedia.org/sr/Уме&#.....89;т

Art is all around us! smešak (Just like Love) Mr. Green

offline
 • Pridružio: 07 Avg 2008
 • Poruke: 2528
 • Gde živiš: VII kat

mcrule citira Vikipediju ::Уметност је људска делатност или производ људске делатности која има за циљ стимулисање људских чула као и људског ума и духа; према томе, уметност је активност, објекат или скуп активности и објеката створених са намером да се пренесу емоције или/и идеје.
Eh, nije "ili/i ideje". Uvek je i ideje, barem mi kontekstualci tako mislimo. Mr. Green

Ako ćemo već da se frljamo sas citatima iz Vikipedije, biram ovaj, kao ilustraciju dva osnovna pristupa ovom pitanju:

Wikipedia ::The definition of the term “art” is a subject of constant contention and many books and journal articles have been published arguing over the answer to the question, What is Art? Definitions can be categorized into conventional and non-conventional definitions. Non-conventional definitions take a concept like the aesthetic as an intrinsic characteristic in order to account for the phenomena of art. Conventional definitions reject this connection to aesthetic, formal, or expressive properties as essential to defining art but rather, in either an institutional or historical sense, say that “art” is basically a sociological category.


Više o jednom konvenšenal difinišinu - ali to temu već skreće u neke druge vode. Wink

offline
 • natrix 
 • Zauvek prijatelj foruma
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 2196

Umetnost, najbolje bi bilo kad ne bi mogla da se definiše, isto kao i filosofija, naročito ne konvencionalnim definicijama jer je to kao njihovo obezvrednovanje, umetnost je slobodna i ne sme niti moze biti sputana ograničena čak ni konvencionalnim definicijama jer sama po sebi moze biti sve osim nešto što je konvencionalno…

Umetnost je... komunikacija.....
..neverbalna... nekonvencionalna..

Pri čemu su umetnik i posmatrač- subjekt, a posrednik, provodnik, prenosnik mentalne i duhovne energije, emocije, impresije, razumevanja, osećanja, empatije…. izmedju njih je umetničko delo.
/posmatrač takodje mora imati umetničku crtu u sebi kako bi se preko umetničkog dela razumeli...../

Umetnik se kao takav radja to se ne postaje..

Citat:"Čovek nikada ne prestaje da uči o umetnosti.

Ali uz umetnost se uči i o sebi....

offline
 • Pridružio: 07 Avg 2008
 • Poruke: 2528
 • Gde živiš: VII kat

Napisano: 01 Feb 2011 19:44

Setila sam se našeg filma "Čavka".

To smo davno, davno gledali sa učiteljicom, i danas mi je najupečatljivije sećanje u vezi sa tim filmom da sam tada htela da umrem od dosade u bioskopu. Embarassed

No, nekako sam upamtila scene sa slikom u kabinetu psihologa škole, i to je jedno od mojih najranijih sećanja u vezi sa konkretnim umetničkim delom, kog sam danas svesna.


"Umetnost ne reprodukuje vidljivo, ona čini da vidimo."
—Paul Kle

Dopuna: 26 Feb 2011 2:24

"Kako se ponašati u umetničkom muzeju", odličan, zanimljiv i duhovit tekst o tome kako generacije obrazovane u različitim sistemima različito doživljavaju umetnost, i kako se u današnje vreme pod izgovorom približavanja umetnosti, svuda i svakome, ruše temelji tradicionalnog odnosa između posmatrača i umetničkog dela.

Citat:This is very American. Our purported populism has always made us wary of those claiming, by virtue of their position or education, to know better than everyone else. One thing that’s changed, though, is that this populism, often disguised as the heady skepticism of continental theory, has managed to sneak into the very bastion of elitism, into the places where the aspiring intellectual first learns how to be a pompous snob: academic humanities departments. The institutionalization of deconstruction, identity politics, and Marxist criticism, in other words, has replaced the pious attitudes of previous eras with a different set of now-habitual postures: distrust of the canon and the institutions that preserve it. Whatever their merits, these frameworks have created enough ambivalence to make art appreciation a vexing enterprise for a generation of well-educated museumgoers. Because if you don’t believe in high culture, then what are you doing at a museum?

The closer we get to the top, it seems, the more likely we are to believe, or pretend to believe, that the ladder we’ve been climbing leads nowhere—is meaningful only to those who stare at its innumerable rungs from below. Self-improvement, we discover, is a sham. We were better off when we were just kids, when we knew what we liked effortlessly, when our passions were not learned. And so we end up in MoMA’s romper room, doing somersaults on the carpet, hoping to return to a state of innocence.

Izvor: http://www.papermonument.com/web-only/how-to-behave-in-an-art-museum/

offline
 • natrix 
 • Zauvek prijatelj foruma
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 2196

Umetnost je korak od prirode ka Beskraju...
H. Džubran

offline
 • Fil  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2009
 • Poruke: 16586

Pa recimo da je umetnost svako namerno, kontrolisano i maštovito manipulisanje nečim.

To nešto može biti sve, od pokreta, teksta, simbola, do izbora boja, ... pa i do virtualnog osmišljavanja.

Fudbaler koji napravi dobar dribling je umetnik.
A ovo virtualno - mislim na video igre, kao simbiozu grafike, muzike i interakcije (gameplaya).

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 18508
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Filodendron ::Pa recimo da je umetnost svako namerno, kontrolisano i maštovito manipulisanje nečim.

To nešto može biti sve, od pokreta, teksta, simbola, do izbora boja, ... pa i do virtualnog osmišljavanja.

Fudbaler koji napravi dobar dribling je umetnik.
A ovo virtualno - mislim na video igre, kao simbiozu grafike, muzike i interakcije (gameplaya).


У трагању за овим одговором (светим гралом), пошао бих , најпре , од етимологије. Тако смо на историји уметности н ФДУ учили...После тога бих кокетирао са сопственим виђењем. Wink

ПС
Одличне одговоре нуди и академик Радомир Лукић у свом , наоко рутинском, уџбенику за прву годину правних наука - ''Увод у социологију''.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 599 korisnika na forumu :: 50 registrovanih, 9 sakrivenih i 540 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Apok, Areal84, Bane san, Bobrock1, bojcistv, bufanje, cavatina, comi_pfc, crnitrn, Dannyboy, darkangel, DeerHunter, djuradj, Duh sa sekirom, dule10savic, Excalibur13, Griffon vulture, ivica976, kuntalo, laki_bb, loon123, Magistar78, mane123, mercedesamg, mile33, milenko crazy north, milos.cbr, MrNo, Nemanja.M, nemkea71, nenad81, nick79, ozzy, Parker, Prašinar, raso76, repac, royst33, sabros, sap, UAV operator, vathra, Viceroy, vladulns, Volkhov-M, šumar bk2, 125