Korak po korak uputstvo za korišćenje korisničkih kvota

Korak po korak uputstvo za korišćenje korisničkih kvota

offline
 • bocke  Male
 • Moderator foruma
 • Glavni moderator Linux foruma
 • Veliki Pingvin
 • Guru
 • Pridružio: 16 Dec 2005
 • Poruke: 12356
 • Gde živiš: Južni pol

Korak po korak uputstvo za korišćenje korisničkih kvota

Naslov: Step by Step on Using Per-User Quotas with Linux
Autor: Jack Wallen
Licenca: Creative Commons ShareAlike, Linuks Fondacija, 2011.

Napomena: prevedeno korišćenjem Google Translator Toolkit. Ukoliko uočite neku nepravilnost koja mi je promakla pri ispravljanjanju izlaza automatskog prevodioca, slobodno napomenite.

Cena hardvera je dostigla tačku u kojoj dodatni diskovi (ili jedan, ogromni disk) ne predstavlja više problem za desktop korisnike. Ali, kada imate više korisnika koji koriste jednu mašinu, smanjenje pojedinačne upotrebe resursa mašine je imperativ. Poslednja stvar koju želite je da se zadesite sa punom particijom. Jedan od načina zaštite od ovog je da se omogući kvota po korisniku.

Šta je toliko loše u vezi popunjavanja diska? Sprečava se sistem da sačuva podatke na pogođenu particiju, a može da izazove i ozbiljne degradacije performansi.

Ali kako možete ovo izbeći? Postoji nekoliko načina. Jedan od načina je da se odvoje particije korisničkih kućnih direktorijuma i da se sve zajedno postave na poseban disk. Ali to je skupo ka je u pitanju sistem sa više od nekoliko korisnika. Razumniji način da se reši problem je kvotama diska. Kvote diska Vam omogućava da odredite koliko je prostora dato svakom korisniku na sistemu. To je isplativije i sprečava korisnike da prepune svoje kućne direktorijume sa datotekama koje im nisu potrebne.

Nažalost, Linuks nema zgodan grafički alat za ovaj zadatak. Postoji nekoliko koraka koje treba preduzeti, a moraćete da izmenite i neke prilično kritične datoteke (kao što je /etc/fstab). Dakle, pre nego što nastavite dalje, trebalo bi skrenuti pažnju da to radite pažljivo i sa oprezom. Napravite rezervnu kopiju bilo kog fajla koji je potrebno da izmenite (za svaki slučaj), a nakon izmene, uverite se da ste pažljivo izmenili odgovarajuće parametre. Svakako ne želite da se desi da vaš sistem nije moguće pokrenuti nakon izmena.

Za potrebe ovog tutorijala, korišćen je CentOS 5. Ovo ne bi trebalo da bude mnogo drugačije na drugim distribucijama.
Instalacija

Prva stvar koju morate da uradite je da instalirate alat za omogućavanje kvota. Taj alat se zove quota. Quota može da se instalira brzo i lako sledećim koracima:

Otvorite prozor terminala.
Upotrebite su da biste dobili administratorske privilegije.
Kucajte
yum install quota.
Prihvatite sve zavisnosti koje bi mogle biti neophodne.
Sačekajte da se instalacija završi.


Sada ste spremni da počnete proces konfiguracije. Komande u donjem delu teksta zahtevaju administratorske privilegije. Dakle, sve komande će biti izvršene ako ste uspešno izvršili su i pridobili administratorske privilegije.

Konfiguracija za kvote diska

Prvi korak je da izmenite fajl /etc/fstab, tako da bi sistem znao na šta treba da se primene kvote. Pretpostavka je da imate celu /home particiju na sopstvenom disku. Fstab linija za ovaj disk, pre uređivanja, izgleda ovako:

/dev/VolGroup00/LogVol02    /home     ext3     defaults     1 2

Pošto ćemo postavljati kvote samo za pojedinačne korisnike, dodaćemo opciju usrquota. Tako će ažurirana linija izgledati ovako:

/dev/VolGroup00/LogVol02     /home     ext3     defaults, usrquota     1 2

Nakon što ste sačuvali /etc/fstab, /home particija mora biti ponovo montirana da bi promene stupile na snagu. Pre nego što to uradite, morate da proverite da nije u upotrebi. Osigurajte da su svi korisnici odjavljeni pre nego što izvršite komandu. Da biste ponovo montirali /home ukucajte komandu:

mount -o remount /home

Kreiranje datoteke baze podataka

Iako vaš sistem sada zna da su kvote omogućene, nema ideju kako da ih koristi. Pre nego što se kvote zapravo i primee, moramo da koristimo komandu quotacheck koja će izgraditi tabelu trenutne upotrebe diska. Da biste kreirali smo tabele, pozivamo komandu quotacheck sa opcijom -c i dodatnom opcijom koja određuje da li se kvote primenjuju na grupe, korisnike, ili i jedne i druge. Dakle, da bismo omogućili kvote za korisnike, naša komanda sada izgleda ovako:

quotacheck -cu /home

Sada smo ponovo pokrenuli komandu, zamenivši -c opcijom sa -av opcijom:

-a -- Proveri sve lokalno montirane particije nad kojima je omogućena kvota.
-v -- Koristi opširni (verbose) izlaz komande.


Naša nova komanda izgleda ovako:

quotacheck -avu

Sada baza podataka sadrži neophodne podatke da bi se koristile kvote. Mi ipak još nismo gotovi. Mi još uvek moramo da konfigurišemo kvote po korisniku.

Kvote po pojedinačnom korisniku

Kao što ste mogli očekivati, možete da konfigurišete različite kvote za različite korisnike. To može da bude zgodno kada imate određene korisnike koji imaju različite obaveze koje zahtevaju veće kvote (recimo, na primer, grafički dizajner koji radi sa većim datotekama). Osnovne komande za uređivanje kvota je edquota. Upotreba komande je jednostavna. Recimo da želite da izmenite kvotu za korisnika stephanie. Komanda bi bila:

edquota stephanie

Kada izvršite ovu komandu videćete nešto poput:

Disk quotas for user stephanie (uid 507): 
Filesystem                blocks     soft     hard    inodes   soft   hard 
/dev/VolGroup00/LogVol02  440436        0        0     41      0      0


Kada izvršite edquota komandu naćićete se u podrazumevanom tekst editoru. potrebno je da izmenite relativna (soft) i čvrsta (hard) ograničenja za korisnika. Ali šta su čvrsta i relativna ograničenja?

Čvrsta ograničenja imaju apsolutnu vrednost. Kada postavite ovo ograničenje korisnik ne može zauzeti više prostora na disku od onog koji je određen. Relativna ograničenja, s druge strane, dozvoljavaju korisniku da pređe postavljeno ograničenje u određenom vremenskom roku.

Hajde da postavimo čvrsto ograničenje od 5GB korisniku Stephanie. Da bismo ovo uradili, moramo zamenili 0 pod kolonom hard sa 10485760 (konverzija GB u blokove). Izmenite, a zatim sačuvajte datoteku. Sada ukucajte komandu:

quota stephanie

da biste proverili da je kvota primenjena.

Ako želite da postavite relativno ograničenje koje prethodi čvrstom ograničenju, postavili biste ograničenje tako da bude niže od čvrstog ograničenja. Postavimo korisniku Stephanie relativno ograničenje od 4GB koje će ići zajedno sa čvrstim ograničenjem od 5GB. Da biste oo uradili, potrebno je da zamenite 0 pod soft kolonom sa 8388608. Kada ste taj fajl izmenili i sačuvali, morate još da podesite grejs period za relativno ograničenje. Da biste to uradili ukucajte komandu:

edquota -t

Kada pokrenete ovu komandu, videćete nešto poput:

Filesystem                  Block grace period     Inode grace period
/dev/VolGroup00/LogVol02         7days                  7days


Promenite broj dana pod Block i Inode kolonama tako da odgovaraju vašim potrebama. Uverite se da je format potpuno poput onog iznad (7days bez razmaka između 7 i days). Imajte na umu da možete da podesite grejs period u danima, satima, minutima ili sekundama.

Izveštaji o kvotama diska

Jednom u neko vreme ćete želeti da vidite izveštaj o korišćenju kvota. Postoji jednostavna komanda za to:

repquota -a

Ova komanda će vam dati sve informacije o tome kako koji korisnik stoji sa iskorišćenjem njemu postavljenih kvota.

Kratak pregled

Disk kvote su jednostavno sredstvo za kontrolu kako korisnici koriste njima dodeljen prostor na disku. Držeći ih pod kontrolom možete biti sigurni da nijedan korisnik neće potrošiti toliko prostora na disku da ugrozi performanse sistema.

Originalni link: http://www.linux.com/learn/tutorials/393886:enable-per-user-disk-quotas-in-linuxRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Peca  Male
 • Glavni Administrator
 • Predrag Damnjanović
 • SysAdmin i programer
 • Pridružio: 17 Apr 2003
 • Poruke: 23208
 • Gde živiš: Niš

ovo mi je oduvek trebalo Smile
tnx bocke ZiveliKo je trenutno na forumu
 

Ukupno su 452 korisnika na forumu :: 25 registrovanih, 4 sakrivenih i 423 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, _Petar, _Sale, A.R.Chafee.Jr., Bane san, bojank, croato, Cufo, dragoljub11987, goflja76, HrcAk47, Kaplar2, Lieutenant, Mercury, S2M, sakota79, segax1, stug, su27, VaRvArI 85, VJ, vladetije, vlvl, Webb, Yellow Pinky