Nevenova mast

Nevenova mast

offline
  • saten  Female
  • Legendarni građanin
  • Zvezdočtec... :)
  • Pridružio: 05 Jan 2008
  • Poruke: 3361
  • Gde živiš: Montmartre Quarter :)

Pored toga što se ova mast može kupiti u apotekama, postoje recepti za domaću varijantu. Pošto nemam vremena da sa bavim sa tim, koristim kupovne, ali ko ima vremena može i da napravi sam po sledećem receptu. Pri tom, važno je naglasiti da se ova mast preporučuje za izlečenje opekotina, ogrebotina, suve i ispucale kože, neki je čak koriste i protiv strija. Mojoj rođaci koja je imala ožiljak od operacije su lekari preporučili da će joj pomoći i pomoglo joj je.

Nevenova mast

Potrebno je:
-5 supenih kašika domaće svinjske masti. (mislim da bi ovo bilo negde blizu 200 grama.) - mast možete kupiti i u prodavnici, ali mislim da je bolje ako možete da nabavite od nekoga.
-50 svežih cvetova nevena.

Priprema:
Mast stavite u posudu, prelijte vodom i ostavite da se otopi. Neko mast muti mikserom, neko ne, ali važno je da ovaj postupak ponavljate sve dok mast ne pobeli. Kada je mast pobelela, preručite je u šerpu i ostavite je da se kuva na tihoj vatri sve do ključanja. Dodate cvetove nevena i dobro mešate dok se sve ne sjedini. Ovde opet ima varijacija, neki stavljaju samo latice, neki stavljaju i stabljiku, na vama je da odlučite. Ostavite da prenoći. Sutradan ponovo zagrejati i kada se mast istopi procedite kroz gazu. Kada se mast ohladi, sipate u tegle i držite u frižideru. Razlog zašto se drži u frižideru jeste to što mast ne sadrži konzervanse i ne može stajati na toplom mestu.

Savet:
Kažu da cvetove treba brati u junu, julu i avgustu, oko podneva zato što su tada cvetovi u potpunosti otvoreni i imaju u sebi najviše vitamina.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4073

Povremeno i ja pravim kremu za ruke čiji je osnovni sastojak svinjska mast, umesto nevena dodajem med i limun, ili ampulu C vitamina.

saten ::
Priprema:
Mast stavite u posudu, prelijte vodom i ostavite da se otopi. Neko mast muti mikserom, neko ne, ali važno je da ovaj postupak ponavljate sve dok mast ne pobeli.


Mast nije topiva u vodi.
Potrebno je ispiranje svinjske masti hladnom vodom da se mast ispere od štetnih sastojaka i soli.
Mast preliti hladnom vodom, sve dobro izmešati, vodu ocediti, i naliti drugu vodu. Postupak se ponavlja 8-9 puta.
Sa ispranom, i izbeljenom, mašću pravi se željena krema.



offline
  • saten  Female
  • Legendarni građanin
  • Zvezdočtec... :)
  • Pridružio: 05 Jan 2008
  • Poruke: 3361
  • Gde živiš: Montmartre Quarter :)

Dobro si mi ovo razjasnila. Very Happy Jer sam se uvek bunila šta je to oprati mast u devet voda. I niko nije znao da mi objasni. Smile Pa ja prenela kako sam skontala, mada trebalo je da se setim znanja iz hemije da voda i mast nisu iste gustine. GUZ - Glavom U Zid

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1328 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 10 sakrivenih i 1281 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ajo baba, amaterSRB, Andrija357, Areal84, Asparagus, bladesu, BORUTUS, debeli, Dimitrise93, Dorcolac, DPera, draganl, dushan, Georgius, hyla, jackreacher011011, Karla, kihot, kovinacc, kuntalo, Lieutenant, mgolub, Mi lao shu, MikeHammer, milenko crazy north, MilosKop, nemkea71, nextyamb, procesor, royst33, shone34, srbijaiznadsvega, Stanlio, Trpe Grozni, vasa.93, vathra, W123