Pored toga što se ova mast može kupiti u apotekama, postoje recepti za domaću varijantu. Pošto nemam vremena da sa bavim sa tim, koristim kupovne, ali ko ima vremena može i da napravi sam po sledećem receptu. Pri tom, važno je naglasiti da se ova mast preporučuje za izlečenje opekotina, ogrebotina, suve i ispucale kože, neki je čak koriste i protiv strija. Mojoj rođaci koja je imala ožiljak od operacije su lekari preporučili da će joj pomoći i pomoglo joj je.
Nevenova mast
Potrebno je:
-5 supenih kašika domaće svinjske masti. (mislim da bi ovo bilo negde blizu 200 grama.) - mast možete kupiti i u prodavnici, ali mislim da je bolje ako možete da nabavite od nekoga.
-50 svežih cvetova nevena.
Priprema:
Mast stavite u posudu, prelijte vodom i ostavite da se otopi. Neko mast muti mikserom, neko ne, ali važno je da ovaj postupak ponavljate sve dok mast ne pobeli. Kada je mast pobelela, preručite je u šerpu i ostavite je da se kuva na tihoj vatri sve do ključanja. Dodate cvetove nevena i dobro mešate dok se sve ne sjedini. Ovde opet ima varijacija, neki stavljaju samo latice, neki stavljaju i stabljiku, na vama je da odlučite. Ostavite da prenoći. Sutradan ponovo zagrejati i kada se mast istopi procedite kroz gazu. Kada se mast ohladi, sipate u tegle i držite u frižideru. Razlog zašto se drži u frižideru jeste to što mast ne sadrži konzervanse i ne može stajati na toplom mestu.
Savet:
Kažu da cvetove treba brati u junu, julu i avgustu, oko podneva zato što su tada cvetovi u potpunosti otvoreni i imaju u sebi najviše vitamina.
|