Nevenova mast

Nevenova mast

offline
  • saten  Female
  • Legendarni građanin
  • Zvezdočtec... :)
  • Pridružio: 05 Jan 2008
  • Poruke: 3133
  • Gde živiš: Montmartre Quarter :)

Pored toga što se ova mast može kupiti u apotekama, postoje recepti za domaću varijantu. Pošto nemam vremena da sa bavim sa tim, koristim kupovne, ali ko ima vremena može i da napravi sam po sledećem receptu. Pri tom, važno je naglasiti da se ova mast preporučuje za izlečenje opekotina, ogrebotina, suve i ispucale kože, neki je čak koriste i protiv strija. Mojoj rođaci koja je imala ožiljak od operacije su lekari preporučili da će joj pomoći i pomoglo joj je.

Nevenova mast

Potrebno je:
-5 supenih kašika domaće svinjske masti. (mislim da bi ovo bilo negde blizu 200 grama.) - mast možete kupiti i u prodavnici, ali mislim da je bolje ako možete da nabavite od nekoga.
-50 svežih cvetova nevena.

Priprema:
Mast stavite u posudu, prelijte vodom i ostavite da se otopi. Neko mast muti mikserom, neko ne, ali važno je da ovaj postupak ponavljate sve dok mast ne pobeli. Kada je mast pobelela, preručite je u šerpu i ostavite je da se kuva na tihoj vatri sve do ključanja. Dodate cvetove nevena i dobro mešate dok se sve ne sjedini. Ovde opet ima varijacija, neki stavljaju samo latice, neki stavljaju i stabljiku, na vama je da odlučite. Ostavite da prenoći. Sutradan ponovo zagrejati i kada se mast istopi procedite kroz gazu. Kada se mast ohladi, sipate u tegle i držite u frižideru. Razlog zašto se drži u frižideru jeste to što mast ne sadrži konzervanse i ne može stajati na toplom mestu.

Savet:
Kažu da cvetove treba brati u junu, julu i avgustu, oko podneva zato što su tada cvetovi u potpunosti otvoreni i imaju u sebi najviše vitamina.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4064

Povremeno i ja pravim kremu za ruke čiji je osnovni sastojak svinjska mast, umesto nevena dodajem med i limun, ili ampulu C vitamina.

saten ::
Priprema:
Mast stavite u posudu, prelijte vodom i ostavite da se otopi. Neko mast muti mikserom, neko ne, ali važno je da ovaj postupak ponavljate sve dok mast ne pobeli.


Mast nije topiva u vodi.
Potrebno je ispiranje svinjske masti hladnom vodom da se mast ispere od štetnih sastojaka i soli.
Mast preliti hladnom vodom, sve dobro izmešati, vodu ocediti, i naliti drugu vodu. Postupak se ponavlja 8-9 puta.
Sa ispranom, i izbeljenom, mašću pravi se željena krema.



offline
  • saten  Female
  • Legendarni građanin
  • Zvezdočtec... :)
  • Pridružio: 05 Jan 2008
  • Poruke: 3133
  • Gde živiš: Montmartre Quarter :)

Dobro si mi ovo razjasnila. Very Happy Jer sam se uvek bunila šta je to oprati mast u devet voda. I niko nije znao da mi objasni. Smile Pa ja prenela kako sam skontala, mada trebalo je da se setim znanja iz hemije da voda i mast nisu iste gustine. GUZ - Glavom U Zid

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 456 korisnika na forumu :: 9 registrovanih, 2 sakrivenih i 445 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., HrcAk47, komkom, ladro, mnn2, pein, shaja1, Trpe Grozni, W123