Kako napraviti dobar kompilacijski CD

1

Kako napraviti dobar kompilacijski CD

offline
 • Pridružio: 12 Okt 2010
 • Poruke: 10702

Osamdesetih i devedesetih godina, dok su još harale audio kasete među audio formatima, postojao je, da tako nazovem, trend pravljenja i poklanjanja kompilacijskih audio kaseta. Pošto su kasete prestale da se proizvode, retko ko i poseduje audio sistem sa kasetofonom, na scenu su došli kompilacijski CD-ovi. Ne znam koliko je popularno među današnjom omladinom sklapanje i poklanjanje takvih tvorevina, ali svakako evo malog vodiča koji će vam možda pomoći da sastavite kompilacijski CD, ali možda i da ga cenite.

Pravljenje kompilacijskog CD-a nije tako jednostavno kako se čini. Ne, to nije nabaciti par pesmica na CD, spakovati CD u lep omot i pokloniti ga. Ono što trebate znati pre nego što se odučite za pravljenje takvog poklona jeste to da osim CD-a i muzike, poklanjate svoje vreme, trud i pažnju datoj osobi.

Meni:
1. Izbor CD-a
2. Odabir muzike
3. Rezanje
4. Štampanje
5. Omot
1. Izbor CD-a
Prvo što ćete se zapitati, verovatno je ,,Zašto CD, zašto ne DVD". Odgovor je jednostavan. Veliki broj muzičkih linija i sistema ne može da očita sadržaj sa DVD diskova. Odabirom CD-a omogućićete datoj osobi da pušta muziku sa vašeg CD-a na bukvalno svakom uređaju koji može očitati Audio CD.
Druga stvar koja možda i nije toliko bitna, jeste da CD bude printabilan. Zašto? Biće vam jasno kasnije.

2. Odabir muzike
Odabir muzike je najteži zadatak za onog ko sastavlja kompilacijski CD. Pre nego što počnete razmišljati o tome koju pesmu da ubacite, prvo želite razmisliti o tome koju vrstu muzike ta osoba voli, ali morate i sebi definisati odnos sa datom osobom jer kroz muziku koju koristitie iskazujete svoje osećanje i mišljenje prema/o datoj osobi. Najlakše je narezati ,,Best of" neke grupe ili ,,Najveće hitove" nekog muzičkog pravca. Najteže je naći pesme koje data osoba još nije čula, a smatrate da bi/će joj se dopasti. Osim toga, možete narezati ,,vašu muziku" koja će datu osobu podsetiti na neki zajednički događaj ili je jednostavno vezati za vas.

3. Rezanje
Ovaj deo nije mnogo komplikovan. Sve što treba da uradite jeste da u svom omiljenom programu za narezivanje diskova odaberete opciju Audio CD. Na jedan CD možete staviti samo 80 minuta audio materijala što je od prilike oko 18 pesama. Takođe, obratite pažnju na redosled pesama na CD-u. Nazivi fajlova koje planirate narezati nisu bitni zato što će se posle rezanja sve pesme zvati ,,Track 1", ,,Track 2" itd.

4. Štampanje
Ovaj deo predviđen je samo za printabilne CD-ove.
Jedan printabilni CD izgleda ovako:Na ovoj beloj površini, odštampaćete neku sliku koju možete ili sastaviti sami ili pronaći na internetu ili koristiti već postojaće šablone koji dolaze uz neke programe za rezanje CD-ova kao što je Nero. Slika treba biti u skladu sa muzikom i treba, kao i muzika, izraziti vaša osećanja prema datoj osobi. Ukoliko imate štampač koji ima mogućnost štampanja na ovim CD-ovima, onda iskoristite njega, a ukoliko nemate, sliku koju želite odštampati na CD-u, prebacite na USB i posetite fotokopirnicu koja poseduje štampač tih mogućnosti.

5. Omot
Sigurno želite da vaš poklon bude lepo upakovan. Postoji niz različitih omota za diskove. Možete koristiti papirne, plastične kesice, ili plastične kutijice. Daću prednost plastičnim kutijicama zato što su najlakše za rukovanje i najlepše izgledaju.Slika koju ćete odštampati ili na običnom papiru ili na nekom posebnom, i koju ćete ubaciti u plastični poklopac ove kutijice bi trebala da bude u skladu sa slikom koja je odštampana na samoj površini CD-a. Dakle, treba da bude usklađena sa temom, treba da ima isti font, isti motiv. I ovde takve slike možete naći na internetu, sastaviti ih sami ili koristiti već postojeće šablone koji dolaze uz programe za rezanje diskova. Druga stvar koju treba uraditi jeste, napraviti spisak pesama koje ste na CD narezali i poređati ih onako kako su na CD-u poređane pesme, u suprotnom data osoba neće znati koja joj se pesma dopala a koja nije. Kao što sam napomenuo ranije, sve pesme na CD-u će nositi naziv ,,Track 1", ,,Track 2" i tako redom.

Evo jednog primera.
Prva slika je na prednjoj strani omota, dok je druga u unutrašnjosti.
Papirnu kesicu možete napraviti sami. Na sličan način treba pripremiti slike kao i za plastičnu kutiju, samo se morate potruditi da ih odštampate na tačno određenim mestima na papiru što može predstavljati veliki problem. Evo kako se prave papirne kesice:

Do sada ste već, pretpostavljam shvatili da izgled i sastav ovog naizgled jednostavnog poklona zavisi isključivo od vaše kreativnosti, umeća, rešenosti, emocija, poznavanja i samog odnosa sa osobom kojoj želite pokloniti ovaj poklon.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 10 Okt 2005
 • Poruke: 13526
 • Gde živiš: Beograd

Citat:2. Odabir muzike...
Ovo je, zapravo, najosetljiviji deo. Lako je snimiti Best Of nekog benda, hitove nekog muzičkog žanra, kompilaciju instrumentala. Ali, pravi kunst je pokloniti nekome muziku koju voli, a koju do sada nije čuo. Ja sam ortaku u Južnu Afriku slao nekoliko muzičkih diskova sa bluzom, i dobro sam se namučio da nađem onaj bluz koji drugar voli, a da to nije izbor sa poča koje smo zajedno slušali noćima i godinama.
Citat:
4. Štampanje
5. Omot


Za omote sam uvek koristio ozbiljne grafičke programe, najčešće Corel. Ako neko želi da pravi omot i da štampa CD u nekom programu koji je deo Burning suite (kao Nero), najbolje je da koristi gotove templejte koji dolaze uz program. Tako će CD i omot biti usklađeni, sa isto temom, istim fontovima, istim motivom. Na taj način ceo komplet deluje urednije, ozbiljnije i vidi se da smo poklonu posvetili punu pažnju.offline
 • Fil  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2009
 • Poruke: 16434

Ja kada poklanjam nekome kompilaciju, ja obično koristim soptveni rukopis, nacrtam nešto i sl.
Ne koristim softvere za obradu i sl.

offline
 • Osvjedodžbeni spretnik munjarstva
 • Pridružio: 04 Jul 2011
 • Poruke: 5424
 • Gde živiš: Beograd

Napisano: 08 Jul 2014 10:38

SlobaBgd ::Citat:2. Odabir muzike...
Ovo je, zapravo, najosetljiviji deo. Lako je snimiti Best Of nekog benda, hitove nekog muzičkog žanra, kompilaciju instrumentala. Ali, pravi kunst je pokloniti nekome muziku koju voli, a koju do sada nije čuo. Ja sam ortaku u Južnu Afriku slao nekoliko muzičkih diskova sa bluzom, i dobro sam se namučio da nađem onaj bluz koji drugar voli, a da to nije izbor sa poča koje smo zajedno slušali noćima i godinama.
Citat:
4. Štampanje
5. Omot


Za omote sam uvek koristio ozbiljne grafičke programe, najčešće Corel. Ako neko želi da pravi omot i da štampa CD u nekom programu koji je deo Burning suite (kao Nero), najbolje je da koristi gotove templejte koji dolaze uz program. Tako će CD i omot biti usklađeni, sa isto temom, istim fontovima, istim motivom. Na taj način ceo komplet deluje urednije, ozbiljnije i vidi se da smo poklonu posvetili punu pažnju.

Apsolutno se slažem sa Slobom...
Upravo tako, teško je naći muziku koju neko voli, a nije je čuo, čak možda nije čuo ni za izvođača... Juče sam dobio na poklon jednu ploču, i što se izbora muzike tiče to je bilo savršeno, iako nikad nisam čuo za njih (Human Instict) ostao sam zadivljen pred muzikom (otvorio sam pre par dana temu baš o njima), da neki bend za koji nisam čuo tako dobro svira... E tako se bira poklon, ne mora da bude ploča, audio cd, ali hoću da kažem da je to pravi izbor muzike, i ja ću uzvratiti na sličan način. Smile

Nikad nisam bio pristalica Best Of-ova, zato što Best of nije merodavan, i ne može da predstavi neki bend. Meni možeš da pokloniš koju hoćeš, verovatno neću ostati zadivljen, ali ako mi pokloniš ceo album na cd-u, velike su šanse da mi se svidi i da ostanem zadivljen, mada su me par osoba zadivile i kompilacijama (to je ono što si napisao, zajedničko vreme provedeno uz muziku itd...), to moram da priznam, čak postoji i jedna "originalna" kompilacija koja mi se sviđa (Rolling Gold od Stonsa).

Izvini, nisam baš od pomoći za temu, ali da dodam, ako muzika nije loseless ne vredi da se reže audio CD, samo će potrošiti disk iako može da nareže mnogo više...

Dopuna: 08 Jul 2014 10:39

ThePhilosopher ::Ja kada poklanjam nekome kompilaciju, ja obično koristim soptveni rukopis, nacrtam nešto i sl.
Ne koristim softvere za obradu i sl.

Da vidiš kako ja crtam, a tek kakav mi je rukopis. LOL
Pa kad bih ti pokloniio nešto ne bi mogao ni da pročitaš, a ne da ti se svidi. Mr. Green

offline
 • Fil  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2009
 • Poruke: 16434

Citat:Da vidiš kako ja crtam, a tek kakav mi je rukopis. LOL
Pa kad bih ti pokloniio nešto ne bi mogao ni da pročitaš, a ne da ti se svidi.


Bar bih znao da je tvoje Smile

Ja idem tom logikom, ako je nešto pravim da bude i veći deo "moga".

Takođe, možda redosledom pesama želim da kažem neku poruku i sl.
Mnogo plastičniji mi je rukopis.

offline
 • Pridružio: 10 Okt 2005
 • Poruke: 13526
 • Gde živiš: Beograd

E, da, zanimljivo je da audio CD narežeš na one crne diskove koji imitiraju izgled singlice. Wink

offline
 • Pridružio: 12 Okt 2010
 • Poruke: 10702

Sve se to može odštampati Mr. Green

offline
 • Milan
 • Pridružio: 17 Dec 2007
 • Poruke: 14609
 • Gde živiš: Niš

Napisano: 08 Jul 2014 20:20

Takođe, ko nema štampač koji može da štampa na disku, može to uraditi sa nalepnicom. Postoje nalepnice već spremne za diskove (sve je već isečeno unapred), a koje su dimenzija 25cm x 14cm (otprilike). Nakon štampanja se samo odlepi unutrašnji, okrugli deo i nalepi na disk.

Istina, štampanje direktno na disk daje mnogo lepše rezultate, ali i sa nalepnicom to može da bude pristojno. Very Happy

Dopuna: 08 Jul 2014 21:26

Evo kako to izgleda:

offline
 • Pridružio: 10 Okt 2005
 • Poruke: 13526
 • Gde živiš: Beograd

Uf, meni su te nalepnice no-no!
Bilo je toga i ranije, pre pojave printabilnih diskova, LightScribe i LabelFlash tehnologija. Međutim, to je (nekada, ne znam kako je sada) ozbiljno remetilo balans diska u čitaču, dešavalo se da se nalepnica odlepi, da zapne tokom rotiranja, da napravi ozbiljan problem u kompjuterskim i standalone CD plejerima. Sećam se, u firmi u kojoj sam radio snimali smo CD diskove za slepa lica i pokušali smo da ih brendiramo lepljenjem tih nalepnica. Kako tiraž nije bio veliki (po jedan-dva diska nedeljno), nije nam se isplatilo da štampamo prazne diskove i da ih posle samo narežemo. Međutim, kad su počele redovne reklamacije i uništeni CD drajvovi naših mušterija, ipak smo se opredelili za štampanje minimalnih količina praznih diskova. Na kraju smo im prodavali obične diskove (bez slike, logoa firme, sadržaja, naziva diska), samo je kolega sa lepim rukopisom bio zadužen da ispiše šta je na disku.

Inače, imao sam jedno vreme LightScribe DVD rezač, i nisam nešto bio zadovoljan rezultatom. OK, dizajn je bio OK, mogao sam da intervenišem i da napravim ono što hoću, iako je sam proces "štampanja" trajao dosta dugo. Ali, slika na aversu diska bi se zamrljala pod prstima, a i vremenom je bledela.

offline
 • Pridružio: 04 Dec 2008
 • Poruke: 4061

Popravio si mi raspoloženje, Marko Zagrljaj

Tema me je vratila unazad 13-14 godina i podsetila na lepa vremena kada sam dobijala narezane CD-ove sa muzikom i poezijom koju volim, od muzičkog urednika sa radija koji sam obožavala.
Za uzvrat, oni su dobijali od mene muziku koju nisu imali u fonoteci, ili, što ih je radovalo, live video koncerte.
Nije bilo YT, sve je imalo svoju draž; i muzika, i koncerti, i poezija.

Imala sam narezan koncert Tarje i Nightwish, za koje su čuli tek kada sam im poklonila CD sa video koncertom, pa Prince, Billy Idol...i drugi tada aktuelni pevači. Da, i Stingov koncert sam imala

Kako su to bila dobra vremena...Kada stignem, pregledaću ponovo moje CD- ove.
Sada, da se vratim na temu.
CeDeove sam dobijala u lepom pakovanju.Obavezno su odšampali naslovnu stranu sa pravog albuma, na zadnjoj strani je odštampan naziv pesama po redosledu sa CDa. Često je bila i posveta Zaljubljen

Sjajna tema!
Edit:

CD iz 1989. original, kupljen u Americi

Mr. Acker Bilk

Za uzvrat sam dobijala ovako:
DVD sa odabranim pesmama omiljenih mi izvođačaCD 1 i 2 Eltona Džona

Ili ovako Whitesnake Best of, Whitesnake discography, Whitesnike 1977-1997

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 626 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 0 sakrivenih i 620 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Motocar, oddsock, Oluj2.1, sokars, Voivoda, zlaya011