Nikola Tesla

2

Nikola Tesla

offline
 • Pridružio: 05 Maj 2005
 • Poruke: 224
 • Gde živiš: Niš

Ma Tesla je bio vanzemaljac (verovatno Vulkanac Smile )...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Milorad
 • Pridružio: 09 Feb 2004
 • Poruke: 505
 • Gde živiš: U Srbiji

Mislim da su odgovarajući linkovi za ovu temu, molim Vas dajte svoje linkove izvora informacija.

http://www.rsrope.com/org/tesla/uvod.htm

Ulaz http://www.rsrope.com/org/tesla/ulaz.htm
1. Tesla čovek i stvaralac http://www.rsrope.com/org/tesla/1.htm
2. Lični predmeti, prepiska i dokumenti http://www.rsrope.com/org/tesla/2.htm
3. Urna sa posmrtnim pepelom http://www.rsrope.com/org/tesla/3.htm
4. Bajka o elektricitetu http://www.rsrope.com/org/tesla/4.htm
5. Polifazni sistem i njegova primena http://www.rsrope.com/org/tesla/5.htm
6. Teslin transformator i radio veze http://www.rsrope.com/org/tesla/6.htm
7. Teledirigovanje i priznanja http://www.rsrope.com/org/tesla/7.htm

Za prikaz svih slova birati View-> Encoding -> Central European (Windows)offline
 • Zagor 
 • Super građanin
 • Pridružio: 25 Maj 2005
 • Poruke: 1308
 • Gde živiš: u rovu na prvoj liniji

Slobodna energija revolucija 21. veka
Nikola Tesla - otac slobodne energije
Iz knjige Slobodna energija - Revolucija 21. veka Jeane Manning Omega-Verlag


Jos pre nego sto nestanu mnoge generacije, nase ce strojeve pokretati sila koja je dostupna na svakom mestu u univerzumu! U celom svemiru postoji energija!

Dr. Nikola Tesla nekada se ubrajao u najpoznatije ljude na planeti. Danas je nestao iz nasih naucnih udzbenika i skolskih knjiga. Sta je to otkrio, zbog cega je pao u nemilost Nexus Magazine

Krajem 19. veka niko od elite New Yorka nije bio toliko proslavljan kao pronalazac Nikola Tesla. Tesla, Srbin, koji je imigrirao u Sjedinjene Americke Srzave, goste je cesto primao u svojoj laboratoriji gde su njegovi prijatelji kao sto je to bio Samuel Clemens, bolje poznat kao Mark Twain, pozirali za prve fotografije koje su bile osvetljene sa elektronkama sa plinskim izbijanjem. Oni su sa razjapljenim ustima od cudjenja stajali u sredini prostorije gde su iz Teslinih specijalnih visoko frekventnih transformatora prstale duge iskre. Ponekada je njihov domacin stajao na kisi od iskrica visokofrekventne struje, dok je u njegovoj ruci svetlela staklena cev, a da pri tome nije bila spojena nikakvim zicama. Teslina kreativnost i intelekt privlacili su druge zvezde kulturne scene kako u hotelskim dnevnim sobama tako i u privatnim salonima, a medju njima su bili pisac Rudyard Kipling, arhitekta Stanford White, pijanista Ignace Paderevski i pisac John Muir. Tesla je bio covek protivrecnosti, trezven i distanciran, ali i sarmantan. Iako je bio samotnjak, znao je privuci ljude oko sebe. Vitak i visok, uvek savrseno obucen, svojim aristokratskim drzanjem i svojom elegancijom izazivao je paznju. Njegovo najuocljivije obelezje bila je njegova magnetska privlacna snaga, kombinacija dobrog izgleda tamnog tipa, intezivnih plavih ociju i tajanstvene aure. Cinilo se da ce svet padati tik ispred njega.

Kada je Nikola Tesla preminuo 1943. godine u dobu od osamdeset i sest godina, njegovi izumi i teorije bili su vecinom zaboravljeni i posmatrani sa nepoverenjem. Njegov plan da snabde svet sa slobodnom energijom, stavljen je ad acta. Mnogi su od kasnijih istrazivaca na podrucju energije koji su se divili Tesli, naisli na iste probleme kao sto je finansijska oskudica i dominantna opozicija koja je dovela do njegove propasti.

TESLIN SUKOB SA EDISONOM

Thomas Edison je sreo Teslu prvi put 1884. godine. Edison je tada vec bio imucan, mocan covek, a Tesla se tek uselio u SAD, sa nesto vise od dvadeset dolara i jednim pismom preporuke u dzepu od jednog njegovog nadredjenog u fabrici Continental Edison u Parizu, gde je Tesla bio zaposlen nekoliko godina pre. Charles Batchelor je napisao Edisonu: "Poznajem dva velika coveka, a Vi ste jedan od njih, drugi je ovaj mladic". Edison je Teslu zaposlio kao asistenta. Ovaj se u pocetku divio tome sta je Edison postigao na temelju pokusaja i gresaka i samo sa osnovnom skolom. Obrnuto, Tesla je pridobio nevoljno postovanje Edisona, tako sto je radio osamnaest sati dnevno i sedam dana nedeljno i resavao tehnicke probleme. Ali, Edison je vrlo skoro izgubio svog marljivog asistenta. Tesla je opisao kako je mogao poboljsati ucinak Edisonovog generatora, a Edison je odgovorio: "Evo vam pedeset hiljada dolara ako to uspete". Ali. kada je to Tesli nakon nekoliko meseci rada poslo za rukom i kada je zamolio za novac, sokiralo ga je Edisonova izjava: "Tesla, vi ne shvatate americki humor". Buduci da Edison nije platio, Tesla ga je napustio. Tri godine kasnije, nakon sto je neko vreme radio kao gradjevinski radnik na jednoj njujorskoj ulici da bi zaradio za prezivljavanje, Teslin zivot je krenuo na bolje. Dobio je priliku da razvije svoj sistem naizmenicne struje za koji je izradio motor, generator i transformator i dao ih na patentiranje. Industrijalac i pronalazac George Westinghouse iz Pittsburgha, kupio je sve Tesline patente za svoj sistem i potpisao ugovor kojim se obavezao da ce Tesli isplatiti gotovinski iznos i deonice plus naknade za tri licence od po 2,50 dolara po proizvedenoj konjskoj snazi.

Edison se borio protiv razvoja naizmenicne struje. Njegove su svetiljke radile na jednosmernu struju. Pri tome su elektroni tekli samo u jednom smeru. Jednosmerna struja se u vodovima moze slati na udaljenost od samo nekoliko kilometara. Za razliku od toga, Teslina naizmenicna struja, koja treperi u stalnom ritmu tamo-amo, moze se prenositi na stotine kilometara sa zicama, visokonaponskim vodovima. Kod primaoca, transformatori smanjuju napon za krajnjeg korisnika. Edison nije zeleo ni da cuje za prednosti naizmenicne struje. On je ulozio mnogo novca u sistem jednosmerne struje i smatrao je naizmenicnu struju pretnjom svom poslu. On je u svoju strategiju tokom tog strujnog rata ukljucio javno ubijanje pasa putem strujnog udara i objavu zastrasujucih pamfleta, sve u naporu da prikaze naizmenicnu struju kao smrtonosnu opasnost. Ali, uprkos Edisonovim napadima, pobedu su odneli Tesla i Westinghouse. Westinghouse je za osvetljenje svetske izlozbe u Chicagu 1893. godine instalirao sistem naizmenicne struje. Tesla je bio zvezda izlozbe. U belom fraku sa belom kravatom i cipelama sa izolacionim ðonovima od plute, stajao je na pozornici sa jednim od svojih Tesla-kalema, uredjajem koji proizvodi jaku struju. Elektricne iskre su prstale i svetlucale i cinile da sijalice u Teslinim rukama zasvetle. Masu je odusevio takav spektakl, a uspeh izlozbe doveo je do izgradnje projekta hidroelektrane na slapovima Nijagare. Na kraju je Teslina strujna mreza na celom kontinentu dostavljala ogromne kolicine elektricne struje. Buduci da je ugovor sa Westinghousom Tesli osigurao 2,50 dolara po konjskoj snazi, Tesla je ustvari celog zivota trebao dobijati veliki prihod. Ali, George Westinghouse nasao se u finansijskim poteskocama, buduci da su konkurenti pokusavali da ga istisnu iz posla sa strujom. Tesla je pamtio da je Westinghouse verovao u njega kada niko drugi nije. I iako Tesla zasigurno nije imao nista protiv posedovanja novca, bilo mu je vaznije da firma Westinghouse prezivi. Zbog toga je pocepao ugovor, prihvatio otpremninu i odrekao se na milione ocekivanih dolara koji su mu bili osigurani u sporazumu o konjskim snagama.

POHLEPA ZA PROFITOM - GLAVNI RAZLOG SUZBIJANJA SLOBODNE ENERGIJE

Dok je Tesla pocepao ugovor da bi pomogao prijatelju, drugi su u njegovo doba samo jurili za zgrtanjem sto je vise moguce novca. Magnati su znali da steknu svoja bogatstva sa preduzecima za snabdevanje strujom. Ti su ljudi celu zemaljsku kuglu snabdeli sa elektricnim stubovima, transformatorima i vodovima. Preduzeca za proizvodnju elektricne energije na kraju su zakrcila reke i podsticala ljude na "bolji zivot sa elektricnom energijom". Tesla je opet zeleo izgraditi energetski sistem koji je bez ikakvog troska trebao prenositi struju po celom svetu. Njegov predlozeni sistem nije bio sistem "slobodne energije" u danasnjem smislu energije iz neiscrpnog izvora, nego u tom smislu da je trebalo besplatno prenositi struju do korisnika. Za razliku od strujnog rata, ovo je bio rat koji Tesla nije mogao dobiti.

TESLINI PLANOVI ZA SLOBODNU ENERGIJU

Energija za svakog ko u zemlju ubode odredjeni prijemnik? Da, Teslin plan je bio da bezicno prenosi kako vesti tako i energiju. Ovaj prvi slucaj poznajemo danas kao radio. Taj plan je bio dovoljno radikalan da navede Wall Steet da mu na kraju zatvori vrata pred nosom. U to doba su monopolisti za struju gotovo plivali u novcu, niko nije zeleo probuditi vetar promene. Finansijski magnati poput bankara J. Pierponta Morgana vec su pokupovali rudnike bakra. Nije bilo potrebno mnogo internih informacija da bi se doslo do zakljucka da ce strujni vodovi jednog dana prekriti najveci deo zemlje sa mrezama od bakarnih kablova. Kao da se oglusio na planove monopolista, Tesla je nastavio da podstice zapanjujuce novu ideju, prenos besplatne struje po celom svetu. 1893. godine, iste godine kada je zaslepeo drustvo sa osvetljenjem svetske izlozbe, Tesla je na uglednom Franklin institutu iz Filadelfije govorio o zemljinoj rezonanci. Zemljina rezonanca je bio deo njegove vizije o bezicnom prenosu struje. Pri tome se radilo o tome da se elektricni impulsi odasilju sa prikladnom frekvencijom, odnosno, brzinom vibriranja kroz zemlju da bi se proizveli energetski talasi, isto kao sto i zica klavira pocne vibrirati kada se na nekom drugom instrumentu u istom prostoru proizvede taj ton na koji je zica podesena. Neki istrazivaci Tesle, osim toga veruju da je on mogao da navede zrak izmedju gornje atmosfere i zemlje da stupi u rezonanciju kao sto to cini zrak u zvucnom telu violine. I to bi odaslalo talase energije. Tada bi tu energiju trebalo uhvatiti sa antenom. Takva rezonancija znacila bi ispunjenje Teslinih snova koje je izrazio tokom svog predavanja 1897. godine, u kojem je govorio o prenosu struje od mesta do mesta bez ikakve upotrebe zica. On je u svojoj viziji video kako se priblizava dan kada ce takav sistem ubrzati prenos vesti, kontrolisati vreme i prenositi bezgranicnu energiju.

Obicnog coveka bi njegova slava i niz povezanih predavanja na medjunarodnom planu odbili da uopste i razmislja o takvim stvarima, ali Tesla nije bio obican. Njegove ideje i izumi bili su njegova strast, a sledecih nekoliko godina on je zatrazio i dobio patente za sistem za naizgled utopijski bezicni prenos energije i vesti, i po opasnost da time njegovi sopstveni prethodni izumi postanu suvisni.

TESTIRANJE BEZICNE ENERGIJE

Godine 1899. Tesla se povukao u planine Colorado Springsa da bi testirao svoje nove ideje. Na visokom pasnjaku izgradio je laboratoriju sa visokim naponom. To je bila jednostavna zgrada koja je bila izgradjena oko najveceg Teslinog kalema na svetu i sa koje je gore strcao neobican jarbol. Dole, u podnozju Pikes Peaka radio je na svom novom cilju, da posalje eletromagnetne vibracije kroz zemlju.

Ne zna se tacno sta je u stvari Tesla postigao tokom svog boravka u planinama. Povremeno je pravio sture beleske, ali je ipak hrpu informacija o principima funkcionisanja takvog uredjaja sacuvao iskljucivo u svojoj glavi. Njegovi nacrti se danas moraju prevesti u savremene elektrotehnicke pojmove. Ali, legende o Tesli izviru iz cinjenica iz njegovih eksperimenata u Colorado Springsu. Poput Boga nad munjama on je svoj snazan kalem promera 16 metara namestio tako da postigne praznjenje od dvanaest miliona volti i izbaci preko trideset metara duge munje iz bakrene kugle na vrhu njegovog jarbola. Lokalno stanovnistvo drzalo se na udaljenosti buduci da su se prosirile glasine da poznati pronalazac moze stvoriti munje koje jednim udarcem mogu ubiti stotinu ljudi. Tokom eksperimenta grmljavina elektricnog praznjenja mogla se cuti na udaljenosti od barem 25 kilometara.

Zadovoljan sto sada zna dovoljno da svoju viziju bezicnog prenosa pretvori u delo, Tesla se u januaru 1900. godine vratio u New York. Angazovao je jednog arhitektu koji mu je napravio nacrt drvenog tornja visokog 47 metara iznad zgrade izradjene od cigala na Long Islandu. Sa bakarnom elektrodom u obliku pecurke na svom vrhu toranj je trebao sluziti kao dzinovski odasiljac. Tesla je taj projekat nazvao Wardenclyffe i zamislio je stanicu koja je trebala da salje energiju i vesti preko vise kanala na svim radio talasnim duzinama. 1902. godine toranj i kvadratna zgrada sa bocnom duzinom od trideset metara, u koju su se trebali smestiti masinska soba i laboratorija, bili su gotovo privedeni kraju. Ali, Wardenclyffe nikada nije bio potpuno dovrsen.

GOSPODAR NAD MUNJAMA JE PORAZEN

Teslina vizija o bezicnom prenosu vesti toliko je uverila finansijske magnate poput Morgana da su finansirali njegovo istrazivanje, ali nisu uvideli da je njegova namera ustvari bila da struju ljudima svuda poklanja besplatno. Taj deo svojih predloga Tesla je izostavio kada je 1900. razgovarao sa Morganom, svojim glavnim finansijerom, o finansiranju Wardenclyffea. Umesto toga spomenuo je mogucnosti, kojima ce se Morgan sigurno otvoriti, naime, monopolistickog kontrolisanja svih radijskih stanica. Ali, Morgan je Tesli na raspolaganje dao ogranicena sredstva. Tri godine kasnije, tokom ocajnickog trazenja vise novca pronalazac je bankaru otkrio svoje prave namere.

Verovatno nikada necemo saznati kako je Morgan reagovao na te novosti. U svakom slucaju, taj finansijski magnat je investirao u industrijske grane koje su bile povezane sa proizvodnjom energije i sigurno nije bio poznat po svojoj darezljivosti. On je ostavio Teslu da propadne. Posao je napredovao samo sporadicno, dok je Tesla ocajnicki pokusavao da pronadje druge finansijere kao i da razvije komercijalne proizvode sa kojima bi mogao da plati svoje racune. Gradjevinski radovi su na kraju prekinuti 1906. godine, a jedanaest godina kasnije, nakon sto je Tesla izgubio svoju hipoteku na Wardenclyffe, taj je toranj srusen radi njegove vrednosti kao otpada.

PRAVI GENERATOR SLOBODNE ENERGIJE

Postoje nagovestaji da je Tesla bio zainteresovan i za slobodnu energiju u savremenom smislu reci; za energiju iz bezgranicnog izvora koja se pretvara u koristan oblik. U junu 1902. godine u New Yorku objavljen je clanak o coveku sa Kanarskih ostrva po imenu Clemente Figueras koji je tvrdio da je izumeo elektricni generator kojem nije potrebna primarna snaga, to jest, nije mu bio potreban spoljasnji izvor energije. Jednog dana, nakon sto je taj clanak vec bio objavljen, Tesla je napisao svom prijatelju Robertu Johnsonu, uredniku Century Magazina, da je on sam vec izumeo takav uredjaj. A 1934. godine Tesla je citiran u Timesu recima: "Nadam se da cu ziveti toliko dugo dok ne budem u stanju da nasred ove prostorije stavim neki stroj i stavim ga u pogon sa energijom iz medija u pokretu oko nas."

Na koje je od njegovih izuma Tesla mislio? Oliver Nichelson, naucnik i istoricar iz Utaha bavio se detaljno tim pitanjem. On kaze da je uredjaj koji se naizgled uklapa u Tesline opise, aparat za koriscenje energije zracenja za koji je 1901. izdat patent. Nichelsonova istrazivanja ukazuju na to da je Tesla u to doba verovatno vec radio na svom generatoru "slobodne energije" pre nego sto je razradio veci clanak za izdanje casopisa Century iz juna 1900, a u kojem se opisuje bezicni prenos energije. On pise da uredjaj kojim se energija uzima direktno od Sunca nije delotvoran i stoga nije najbolje resenje. Neki istrazivaci su to protumacili na taj nacin da je Tesla iz svog iskustva sa Wardenclyffeom shvatio da bi slobodno trziste uvek bilo zatvoreno za uredjaj na "slobodnu energiju" kao sto je njegov aparat na energiju zracenja i da bi magnati finansirali samo onaj bezicni sistem koji obecava i profit. Ali, clanak u Centuryu koncentrise se ipak na uredjaj koji ne bi bio samo u stanju da sam sebe odrzava u pogonu, nego bi crpeo energiju iz vazduha u okolini da bi osvetljavao gradove. Kao "najverovatnijeg kandidata" za crpljenje energije iz kosmosa Nichelsen je identifikovao Teslin neobican kalem za elektromagnete za koje je Tesli 1894. godine izdat patent broj 512.340. Nichelson je objasnio da bi oblik kalema omogucio tom sistemu stvaranje ogromnih kolicina energije dok bi samo mali deo te energije bio potreban za odrzavanje njegovog sopstvenog funkcionisanja. On je to uporedio sa automobilom sa vrlo velikim rezervoarom koji trosi samo dve litre na stotinu kilometara.

TESLIN PAD I USPON

Kada je Nikola Tesla preminuo, njegova velika dostignuca iz poslednjih deset godina 19. veka, najvecim delom su bila zaboravljena, a ljudi su se uglavnom prisecali njegove privatne ekscentricnosti, kao sto je bio njegov ekstremni strah od bakterija ili njegova sklonost da podari neobicnu privrzenost pitomoj golubici i da u njenim ocima posmatra odraz zivota punog skrivenih misticnih ceznji.

Da li su Teslin progon iz istorijskih knjiga inscenirali oni koji su se osetili ugrozenim njegovim snovima o slobodnoj energiji? Neki veruju da je to tako. Studenti dobijaju utisak da je on izumeo Teslin-kalem, da je jedna merna jedinica nazvana po njemu, i to je sve. Siroj javnosti Teslino ime nije poznato.

Ako su mocnici stvarno pokusavali u javnosti da izbrisu secanje na Teslinu genijalnost, tada ta strategija nije uspela u potpunosti. Danas gotovo svaka veca knjizara u svojoj ponudi ima Teslinu biografiju. A od kraja sezdesetih godina obnovljeno je zanimanje pronalazaca za Teslu. Tehnicke informacije o njegovim teorijama i izumima distribuiraju se preko faksa ili kompjuterskih nacina prenosenja informacija, a mnogi danasnji istrazivaci smatraju Teslu ocem modernog Pokreta nove energije. I oni sada osecaju poteskoce koje je on morao trpeti gledajuci nadmocnog protivnika.

TESLA OSTAVLJEN NA CEDILU

Smatram da se saga o Teslinim vrtoglavim finansijskim problemima vrti oko njegovog spomenika za prenos slobodno dostupne energije, oko Wardenclyffea. Margaret Cheney u svojoj klasicnoj biografiji: Nikola Tesla - pronalazac, carobnjak, prorok; pise o raznovrsnim razlozima koji su doprineli da Teslu napusti sreca. Ona kaze da je Tesla pre svoje propasti ispricao svom saradniku da mu je J.P.Morgan jednom dao nepotpisan blanko cek i rekao mu da sam unese sumu koja mu je potrebna. Nakon Tesline propasti taj bankar navodno nije odgovorio ni na jedno Teslino pismo, a i drugi finansijeri na Wall Streetu su mu okrenuli ledja do kraja njegovog zivota. Mozda su ga smatrali opasnim sanjarom? Jedan od komentara koje je dao Tesla u jednom pismu, kojim je molio finansijsku pomoc od jednog svog saradnika, glasio je: "Moji su me neprijatelji vrlo uspesno prikazali kao pesnika i vizionara". Drugi autori davali su razlicita objasnjenja za Teslinu propast. Istoricar Stephen S. Hall pretpostavlja da je Teslin pad mogao biti protivudar iz akademske zajednice. Tesla nije prihvatio njihovu igru, nije pokazivao interes da bilo kakav clanak dostavi nekoj akademskoj publikaciji. Hall takodje smatra da su Teslin talenat kojim je okupljao ljude oko sebe, njegove javne priredbe kao i svetska izlozba 1893. godine, mozda probudili zavist njegovih kolega. Dva druga istoricara nove generacije, Oliver Nichelson i Christopher Bird, smatraju da je Tesla svojim savremenicima predstavljao zagonetku: "Njegove predstave bile su toliko napredne da nauka i industrija njegovog vremena nisu bile u stanju da shvate njihovu bit i dimenzije.

TESLINI POSREDNICI PROTIV SMITHSONIAN INSTITUTA

Dok neki od danasnjih Teslinih pristalica nastavljaju sa njegovim istrazivanjem, drugi se trude da ga buduce generacije ne zaborave. John Wagner, ucitelj iz Dextera, Michigan, zauzima se da se istorija ne seca samo Tesline smetenosti, koja je sve jasnije izlazila na svetlost dana sto je naucnik bivao stariji. Sve do njegove penzije 1993. godine, Wagner je 10 godina predavao o tome sta je Tesla sve postigao na svom vrhuncu, umesto da se koncentrisao na poslednje dane tog coveka. Wagner je zeleo da njegovi razredi u trecoj godini skolovanja saznaju o celovitoj istoriji, ukljucujuci i cinjenicu, da Smithsonian Institute, nacionalni muzej SAD-a u Washingtonu, nije pokazao stalnu izlozbu o Tesli.

Njegovi ucenici su dvostruku nepravdu videli ne samo u tome sto u Smithsonian Institutu nije bilo izlozbe o Tesli, nego i u tome sto je u okviru velike trajne izlozbe o Thomasu Edisonu bio prikazan visefazni generator, koji je ustvari bio jedan od Teslinih izuma. Na njemu se nalazi Teslin patentni broj, ali javnost stice utisak da je njegov zacetnik Edison. Pobuna dece dovela je do kampanje "Dignite Smithsonian u vazduh" - reci "Bust the Smithsonian" stajale su na majicama koje su prodavali Wagnerovi ucenici. Ali, kada su ponudili da ce donirati Smithsonian institutu jedno Teslino poprsje, Barnex S. Finn, upravnik elektro-dela u muzeju, odbio je da prihvati takav poklon rekavsi: "Ne mozemo ga upotrebiti". 1979. godine Finn i njegov stab napisali su knjizicu pod naslovom: "Edison - Lighting a revolution". Jedno poglavlje koje obuhvata sedamnaest stranica sa naslovom "Pocetak elektro doba" kaze da ce navesti sve osobe koje su bile vazne za pocetak, pa cak i tehnicare koji su radili kod Edisona, ali u njemu nema ni reci o Tesli.

Wagnerovi ucenici su dobili neocekivanog saveznika u rock bandu Tesla, ciji clanovi su se mogli videti na MTV-u kako masu naokolo listovima Teslinih potvrda o patentima. Ucitelj je tom sastavu poslao pismo u kome je objasnio cilj ucenika. 1989. godine to pismo je navelo kalifornijski rock sastav da svrati u Michigan, a dvadeset i osam uzbudjenih devojaka i mladica zguralo se, radi ekskurzije do Univerziteta Michigan u Ann Arboru, u autobus tog banda kojim su putovali na turnejama. U univerzitetskoj biblioteci za inzenjerstvo i nauku deca su muzicarima pokazala poprsje Nikole Tesle kao ponosnog mladica, koje je izradjeno zahvaljujuci novcu koji je taj razred skupio prethodne godine. Band se slozio da bi se to umetnicko delo trebalo izliti u bronzi i ponudio je pomoc deci u njihovim nastojanjima da taj kip postave u Smithsonian Institutu.

Ali, muzej je i nadalje odbijao njihovo nastojanje, a jos uvek se Tesli i njegovim dostignucima u Smithsonian Institutu ne odaje gotovo nikakvo priznanje.

EDISON JE TAJ KOJI SE SLAVI, A NE TESLA

Je li u odredjenom trenutku ovog stoleca donesena odluka da se Tesla ne samo finansijski bojkotuje, nego i ukloni iz istorijskih spisa Sjedinjenih Americkih Drzava, a Edison proglasi zvanicnim ocem doba elektricne energije? Ne bih zeleo ostetiti Edisona, koji je bio izuzetno produktivan i postigao velicanstvene stvari za doba elektricne energije, oduzimajuci mu ugled koji mu pripada. Ali, ipak, smatram da ogromna razlika u tretiranju Edisona i Tesle pokazuje samo jedan deo vece slike koja se sastoji u tome da jedna grupa iz svog koristoljublja pokusava manipulisati javnim mnjenjem. Edisona je svet nakon njega podigao na presto nakon velikih akcija na podrucju odnosa sa javnoscu. 1929. godine vise od pedeset clanova vojne i industrijske elite, medju kojima je bio i John D. Rockefeller ml., Julius RosenWald, Henry Ford, Harvey S. Firestone, Herbert Hoover i general John H. Pershing, osnovalo je odbor za proslavu stogodisnjice svetlosti da bi proslavili ono sto je tada nazvano "izraz zahvalnosti Thomasu Alvi Edisonu od celog sveta, povodom 50. godisnjice izuma njegove sijalice". Kao deo te proslave omiljeni pisac tekstova pesama George M. Cohan napisao je pesmu Thomas A. Edisonu. Carobnjak sa stihovima poput ovih: "O, recite, mozete gledati sa svetlom koje je on dao vama i meni. Kakav je to samo veliki covek, kakav veliki stari carobnjak". Odbor je pismo sa Cohanovom pesmom poslao nacelnicima opstina i uciteljima, a u njemu je stajalo da je ta pesma "posveta najvecem zivom Amerikancu, a toj posveti doprinecete ako je budete pevali u svakoj pogodnoj prilici".

Osecaji javnosti mozda bi posli drugim smerom da se gradjanima reklo da im je Nikola Tesla zeleo omoguciti besplatan pristup elektricnoj struji. Ali, za razliku od hvalospeva Edisonu od strane Odbora povodom proslave stogodisnjice svetla, Teslu nikada nije slavio jedan takav sloj ljudi. I dok se neka referentna dela koncentrisu na njegovo delo, druga vise poklanjaju paznju njegovim osobenostima. Na primer, biografska enciklopedia Isaaca Assimova "Biografic Encyclopedia of Science Tehnology" obuhvata 25 godina njegovog zivota sa recenicom:"Poslednja cetvrtina njegovog (Teslinog) zivota degenerisana je njegovom ekscentricnoscu". (Na to je jedan danasnji pronalazac rekao: "Svi bismo trebali biti tako zestoki").

Mislim da Edison nije bio jedini pronalazac koji je prikazan velikim na Teslin racun. Zbog cega, na primer, udzbenici zanemaruju odluku Viseg suda Sjedinjenih Americkih Drzava protiv Gugliema Marconia u Teslinu korist? 1901. godine kada je Marconi preko Atlanskog okeana poslao svoj poznati radio signal, Tesla je rekao: "Samo neka nastavi. On koristi sedamnaest mojih patenata". Visi sud je 1943. godine nakon Tesline smrti ispravio gresku, na taj nacin sto je to objasnio time da je Tesla bio jedan od tri pronalazaca na prelazu stoleca koji je pre Marconija patentirao rasklopne krugove prijema, ali, u udzbenicima i drugim istorijskim prikazima Marconi se i nadalje prikazuje kao otac radija. Kratka publikacije Smithsonian Instituta "Book of Inventions" (Knjiga izuma), sadrzi poglavlje o radiju. Uprkos odluci Viseg suda Teslinom se delu ne odaje priznanje.

PONOVNO OTKRICE TESLE

Legenda o Nikoli Tesli zivi i dalje, iako je previdjen u udzbenicima. Stotinu godina nakon njegovog doba slave, nastaje mnogo knjiga o novoj energiji razlicitih gledista njegovih istrazivanja, a sve veci broj mladih istrazivaca i pronalazaca na celom svetu prebire po njegovim patentnim spisima trazeci vazne dokaze.

Tesline pristalice organizovale su se u razlicite grupe. Najveca je International Tesla Society sa sedistem u Colorado Springsu, Colorado, koja prodaje knjige i video kasete i vodi Tesla muzej. Ta grupa broji vise od 7000 clanova. Tesla je takodje dao podsticaj nizu novina i casopisa. Rusi su pokazali veliko zanimanje za Teslin rad. Ali, to je istrazivanje vecinom sprovodjeno u uslovima hladnog rata. Zbog toga, o tome postoji samo malo objavljenih dela. Prica se da je, na primer, vrhunski fizicar i dobitnik Nobelove nagrade, Peter Kapitsa, svoje poslednje godine proveo u intezivnom proucavanju Teslinih spisa. Prema Margaret Cheney, Kapitsa je zeleo napisati dodatak Teslinom radu o loptastim munjama, o jednom delu njegovih eksperimenata za bezicno prenosenje energije. Pocetkom sedamdesetih godina naucnici iz bivseg Sovjetskog Saveza pohrlili su u Muzej Nikole Tesle u Beogradu, da bi istrazivali Tesline beleske i uredjaje. Istrazivaci nove energije dr. Andrew Michorovski iz Otave saznao je za opsirna istrazivanja Akademije Nauke SSSR-a prilikom svoje posete muzeju 1975. godine. Direktor muzeja, profesor Aleksandar Marincic, pokazao je Michorovskom debelu knjigu sa malim slovima. "Vidite sta ste pronasli. To je bio samo privremeni izvestaj", rekao je Marincic. Michorovski smatra da bi Sovjeti na osnovu svog istrazivanja Tesle mogli izvoditi eksperimente sa vrlo futuristickim tehnikama. Ruskom fizicaru dr. A.V.Chernetskiju dogodila se slucajno ponovo jedna Teslina nezgoda, u kojoj je 1899. godine pregoreo generator hidrocentrale iz Colorado Springsa. 1971. godine Chernetskij je zajedno sa svojim kolegom izveo eksperiment u kome je napravljena velika loptasta munja iz koje su prskale iskrice. Udar elektricne energije koji je pri tome prosao kroz strujne vodove na Institutu za vazduhoplovstvo u Moskvi, doveo je do prevelikog napona i razorio strujnu podstanicu. To se dogodilo u pokusaju da se konstruise jedan uredjaj prema Teslinom konceptu koji prizvodi vise energije nego sto trosi.

I danas postoji zanimanje za Teslin koncept bezicnog prenosa struje. To je tema diskusija na konferencijama o novoj energiji, a razlicite grupe poput Institute for New Energy sa sedistem u Salt Lake Cityu, Utah, nastavljaju sa istrazivanjem.

Drugi se istrazivaci zanimaju za Teslin rad o rezonanciji Zemlje. Teslini naslednici sa strahopostovanjem posmatraju njegove eksperimente sa jakim elektromagnetskim talasima koji okruzuju Zemlju i pri tome bi se trebali pojacavati. Vodeci eksperimentator Ron Kovac iz Colorada pronasao je da je Teslina oprema ustvari mogla da proizvodi vrlo jake talase za zemljinu rezonanciju, ali kaze da danasnji istrazivaci tek pocinju da shvataju Teslin rad.

Jedan drugi Teslin izum koji su danasnji istrazivaci nastavili dalje da razvijaju, je njegova turbina bez lopatica. Turbine koje pokrece struja iz vazduha, vode ili pare uobicajeni su sastavni delovi konvencionalnih sistema proizvodnje struje. Ali, Teslina turbina je delotvornija, jednostavnija i jaca. Ona moze da dobija dodatnu energiju iz neiskoriscene toplote uobicajene turbine ili iz drugih vrsta neiskoriscenih energija, koje se npr. pojavljuju kod naftnih ili plinskih rafinerija. Istrazivac Jeff Hayes navodi da bi proizvodjaci automobila mogli koristiti turbinu bez lopatica kako bi zamenili na hiljade pokretnih delova u klipnom motoru, cime bi se udvostrucio vek trajanja motora. Jeff Hayes, zacetnik Udruzenja konstruktora Teslinih motora u Milwakeeu, Wisconsin, kaze da bi Teslin motor uz energiju koja bi se ustedela prilikom same izrade automobila utrostrucilo i iskoriscenje goriva. On objasnjava kako se turbina uklapa u koncept super delotvornog elekro automobila: kao Teslina turbina bez lopatica koja pokrece visokofrekvencijski Teslin uredjaj za proizvodnju naizmenicne struje, koji opet pokrece elektromotor. Hayes kaze da bi se, kada ne bi postojao politicki otpor protiv postavljanja takvog sistema, ta tehnologija mogla razvijati "gotovo na licu mesta". Ipak, on predoseca da vlada ne bi podsticala sistem, koji gusi potrosnju benzina buduci da jedan deo drzavnih prihoda potice iz poreza na benzin. Teslina turbina moze proizvoditi i struju kada se prikljuci na postrojenje generatora.

Purpurne ploèe za purpurne iskre

Deo iz knjige "Zvezdani znakovi" Linde Goodman, Knaur Verlag

Vec smo naucili da svaki materijalni predmet i svako ljudsko bice vibrira sa individualnom frekvencijom koja se moze meriti. To je energija zivotne snage, na kojoj pocivaju univerzalna harmonija i sinhronizovanost, zaboravljene duge i zaboravljene melodije. Oni cine jedinstvo univerzuma, koji je potvrdio Clove Backester sa svojim otkricem primarnog shvatanja. U Indiji ta zivotna energija naziva se Prana. Ali, bez obzira na njeno ime, bez te snage ne mozete ziveti, a trenutno koristite samo jedan mali deo. Vas duh na nivou trece dimenzije moze koristiti zivotnu energiju u svrhu uskladjivanja sa kosmickom svesti cetvrte dimenzije (vase vise Ja). Tada cete "videti svetlo" i uklopiti se u harmoniju univerzuma, jer kod tih boja i zvukova prima se sve ono magicno, radjaju se sva cuda. Postoji mnogo mogucnosti da se uskladite. Ne samo jedna ili dve. Mnogo. Jednu od mogucnosti predstavlja Teslom inspirisano otkrice u doba Wassermanna koje zbog nedostataka boljeg izraza nazivam purpurnim plocama.

Znanje o tim plocama stiglo je sa visih sfera na Zemlju kroz duh i razum coveka kojeg je Nikola Tesla poznavao i detaljno proucavao njegova otkrica. Anodizirane aluminijumske ploce proizvode se u dve velicine 8,5x5,5 cm i 21x21 cm. Vec samo mala ploca moze postici veliko cudo, ali smatram da je u razlicite svrhe korisno pri ruci imati obe te velicine. Ploce se anodiziraju ljubicastom bojom, lekovitim zrakom u duginom spektru. Time se menja atomska struktura ploca tako da budu sa visokofrekventnim vibracijama zivotne snage koja je na vrlo komplikovan nacin povezana sa poznatom energijom negativnih jona. "Purpurne energetske ploce" okruzene su energetskim poljem, a ta energija je u stanju prozeti sva ziva bica: biljke, zivotinje i ljude. Ta se zivotna snaga moze meriti na vise nacina, na primer: elektronskim uredjajima. Kod te metode merenja jacina energije neke osobe koja jos nije potpuno osvetljena moze da na skali postigne vrednost 20. Kada se istoj osobi pruzi purpurna ploca, jacina energije se odmah povecava na vrednost 90 ili 95. Ali, ona ne ostaje na tom stanju. Kada se ta ploca koristi stalno, izmenjena energija moze iznositi 100. Mozda ce energija biti cak visa od 100, jer do sada nema instrumenata sa kojim bi se zivotna snaga mogla meriti u potpunom obimu.

U svakom slucaju, primenom ovog "carobnog uredjaja" povisava se vasa frekvencija, a to je sigurno potrebno za vas spiritualni razvoj. Pomaze vam i na putu do regeneracije stanica. Vi ne morate tacno znati kako ploce funkcionisu. Puno je vaznije znati sta ploce mogu uciniti za vas. One postizu toliko malih cuda (neke cete sami otkriti) da ih je tesko sve tacno opisati. Evo samo nekoliko primera: najvaznije delovanje ploca sastoji se u tome sto polako, ali sigurno povisuju frekvenciju vibracija osoba koje ih koriste. Osim toga uz njihovu pomoc mogu se smanjiti negativne vibracije u prehrambenim namirnicama, vodi, drugim tecnostima i duvanu. Mnogi vlasnici ploca svoje namirnice vec u torbi ostavljaju 15 minuta na velikoj ploci. Putnici su vrlo cesto doziveli da su se razboleli zbog ukusa vode u stranim zemljama. Ali, ako stave vodu u casi na purpurnu plocu i puste da energija dotice dva ili tri minuta, nista im se nece dogoditi.

Cigarete postanu blaze ako se ostave 15 minuta na purpurnoj ploci, a ananas gubi svoj kiselkast ukus i postaje sasvim sladak. Kod mene je najkorisnije delovanje te ploce povezano sa bolovima. Kada se purpurna ploca stavi na opekotinu ili posekotinu ili se koncem ili uzicom pricvrsti na bilo koje bolno mesto na telu, vidno se ubrzava proces zarastanja. Bol jasno popusti, ili zacudjujuce brzo nestane. Vecinom to traje samo pet do deset minuta, retko duze od dvadeset. Energija ploca dovodi do vibracije ozledjenih stanica ili ozledjenog tkiva na normalnu frekvenciju. Dakle, zarascivanje ili nestajanje bola moze se svesti na to da se zahvaceno podrucje tela ponovo dovodi u ravnotezu. Kada je jedan od gradjevinskih radnika koji su pomagali pri renoviranju moje kuce u Coloradu, jednog jutra na posao dosao sa strasnom migrenom i zeleo uzeti bolovanje, pricvrstila sam malu purpurnu plocu na njegovo telo pomocu kaisa kucnog ogrtaca. Zamolila sam ga da tu plocu ostavi 15 minuta. Doduse, on je sa njom izgledao vrlo glupo, ali se povinovao mojoj molbi. Kada sam se nakom 5 minuta zelela raspitati o njegovoj glavobolji, sedeo je na merdevinama i zbijao sale. Pogledao je dole ka meni, nasmesio se i rekao: "Nestala je. Kao da je isparila". "Dobro, onda mi mozete vratiti moju purpurnu plocu", rekla sam i nasmesila mu se. Obradovalo me je sto sam jos jednom videla da ploca nije zakazala. Ali, on je ozbiljno odvratio: "O, ne. Ne dam vam plocu. Ostavicu je ceo dan na sebi, a onda cu je poneti kuci!". On se naravno salio, ali sam mu ipak poklonila plocu. Radovao se kao da sam mu poklonila carobni stapic, a na odredjeni nacin je to i bila. Ko sa purpurnom plocom leci svog prijatelja, uvek ce ga napadati da mu pokloni takvu plocu, zbog toga je mudro za slucaj nuzde imati nekoliko takvih ploca. Upravo prikazani slucaj samo je jedan od mnogih kod kojih sam tokom godina mogla videti kako purpurne ploce pacijentu odmah pruze olaksanje.

Jednom drugom prilikom jedan mi je prijatelj sekao drva i povredio je ruku. Nadlaktica ga je strasno bolela, pa je odlucio da odmah ide kod doktora u Woodland park. Postavila sam ga na kauc, skuvala mu solju caja i zavezala purpurnu plocu na njegovu ruku. Dok je popio caj i pojeo komad kolaca, bol je nestala. Pet minuta kasnije ponovo je stajao u dvoristu i cepao drva.

Posebno cesto koristim cudesno delovanje energetskih ploca da bi se oslobodila mucnine. Svaki put kad mi je lose, brzo uzmem purpurnu plocu, legnem u krevet na ledja i stavim plocu na solarni pleksus. Veca ploca u takvim slucajevima deluje brze, ali i manja sluzi svojoj svrsi samo sto onda traje nekoliko minuta duze. Mucnina obicno nestaje nakon pet minuta, vecinom nakon jednog do dva minuta, a ponekad vec nakon trideset sekundi. Ne znam sta bih radila bez tih ploca za smirivanje bolova, pa ih uvek drzim pri ruci u slucaju da mi nekad hitno zatrebaju. Moje trudne prijateljice, koje su imale jutarnje mucnine cene purpurne ploce poput dragocenog dragog kamenja. Neki moji prijatelji stavljaju plocu u svoju jastucnicu (na donju stranu, ne direktno ispod glave) i nocu spavaju na njoj. Energija prodire kroz sve osim kroz metale. Covek se ujutro probudi sa vise energije i oseca se kao da je spavao punih osam sati, pa i kada je to bilo manje. Ali, ima i ljudi koji svoju frekvenciju vibracija ne mogu povisiti na taj nacin, zbog toga sto vrlo osetljivo reaguju na energiju tako da celu noc probdiju! U svakom slucaju, ploca bi se u takvim okolnostima trebala upotrebiti najvise jednom ili dva puta nedeljno, ili ako sledeceg jutra morate vrlo rano ustati i potrebno vam je posebno mnogo energije za vazan razgovor ili vazan termin. Postoje ljudi koji se osecaju energicnije i manje umornima kada dva puta dnevno nose purpurnu plocu 30-60 minuta u svom gornjem dzepu na bluzi ili kosulji. Svaki covek reaguje drugacije. Ako covek malo eksperimentise brzo ce saznati kako ce najbolje primeniti ploce. Osim sto purpurne ploce smiruju sve vrste bola za najkrace moguce vreme i pokazuju razlicite druge efekte, postoji jos jedna primena u koju gotovo da ne poverujete. Ona se da videti i pojavljuje se neuocljivo. Ipak se bojim da nema drugog nacina da vas stvarno uverim u to; morate to sami jednom pokusati.

Vec smo naucili da svaki covek titra sa individualnom frekvencijom svetlosnih talasa. Na toj metafizickoj istini ili cinjenici pocivaju brojna neslucena "cuda". Urodjenici u dzungli cesto odbijaju da ih fotografisu posetioci. Oni to objasnjavaju svojim "necivilizovanim" razumom (koji nije zamagljen smogom civilizacije) i sa budnim sestim culom i trecim okom: tvrde da im onaj ko ih fotografise, na misteriozan nacin "krade komad duse". To ni u kom slucaju nije tacno. Doduse, tacno je da im fotograf "krade" njihovu frekvenciju, ali to za nekoga ko je upoznat sa fenomenom individualne frekvencije vibracija, ni u kom slucaju nije misteriozno. Samim procesom fotografisanja individualna frekvencija slikane osobe prozima pozitivnu i negativnu sliku. Iz tog razloga ovo posebno cudo purpurne ploce funkcionise samo onda kada negativ pozitivnog otiska koji se upotrebljava nije unisten i kada jos negde postoji kod kuce ili u arhivi fotografa koji je te snimke napravio. Moze se koristiti polaroidni snimak koji sadrzi i pozitiv i negativ, polecjinu na poledjini.

Pretpostavimo, da se vase dete, vas suprug, vas ljubavnik ili vas prijatelj (mozda cak i poslodavac, komsija ili kolega) ponasa uzasno i strasno vas provocira, kao sto to mi svi s vremena na vreme i cinimo sto je u ljudskoj prirodi. Doticnu osobu mozete doslovno "preokrenuti" i to tako, iako ne trajno nego samo prolazno, da njeno negativno ponasanje pretvorite u pozitivno, tako da purpurne ploce upotrebite na sledeci nacin (ipak nemojte toj osobi reci da to radite).

Stavite polaroidni snimak ili pozitiv neke fotografije koja jos uvek ima negativ koji nije unisten sa prednjom stranom na malu purpurnu plocu. Ali, sliku nemojte ostaviti na njoj duze od jednog sata. Vecinom se vec nakon 15 do 20 minuta moze uociti zacudjujuca promena u ponasanju doticne osobe. Oduran, svojeglav, sebican, gnevan i neljubazan covek popusti i postane veseo, nesebican, pun razumevanja i ljubazan. Tu primenu purpurnih ploca morate sami isprobati da biste shvatili to cudo. Vec nakon nekoliko minuta doticna osoba ce vas nazvati ili se pojaviti licno, zavisno gde je i kako je doslo do "razlike u misljenju" (inicijativu mozete i sami preuzeti). Ustanovicete da se ponasanje te osobe potpuno promenilo i da se ona izvinjava za svoje lose ponasanje ili svoje reci. Prvih nekoliko puta ostacete bez reci i osetiti strahopostovanje prema snazi te energije. To cudo mozete izvesti pre komunikacije sa nekim covekom kako bi vam telefonski razgovor ili susret protekao harmonicno. Ali, nemojte zaboraviti da nikada toj drugoj osobi ne smete reci da to radite. Inace bi ona uz pomoc duha mogla blokirati ili negirati dotok pozitivne energije.

Efekat purpurnih ploca se ne bi nikada trebao upotrebiti zbog neke sitnice, nego samo kada je stvarno vazno da promenite vibracije izmedju vas i te druge osobe. Nemojte pomisliti da se ovde radi o "crnoj magiji" kojom se ljudi prisiljavaju na menjanje odluka donesenih njihovom slobodnom voljom. Jer, to nije tako. Radi se o beloj magiji kojom se iako prolazno, menja vibracija neke osobe iz "negativne" u "pozitvnu" na odredjeno vreme. Drugim recima kada neko okleva da ucini nesto sto trazite od njega, pomocu purpurnih ploca moze se postici promena misljenja samo onda kada ta druga osoba nesvesno tezi toj promeni misljenja. Inace purpurna ploca nece postici promenu misljenja. U svakom slucaju tada imate moc da izmedju dva coveka stvorite novu atmosferu, neku vrstu primirja ili mira. A to tada vas i vaseg antipoda navodi da o vasim zeljama bez svadje razgovarate miroljubivim tonom bez gorcine i zle volje.

Od mnogih sluèajeva iz mog sopstvenog iskustva ispricacu vam o jednom posebno zanimljivom. Jednog me je dana posetila prijateljica iz Colorado Springsa u Cripple Creeku. Bila je sva u suzama, njen suprug kojeg je iskreno volela postao je alkoholicar. Ona je pokusavala sve, ali ga nista nije moglo nagnati da prestane sa pijancenjem, iako je ustvari bio "religiozan" dobrocudan covek i cesto je ponavljao kako zeli prestati sa picem, ali mu to ipak ne uspeva. Zamolila sam prijateljicu da mi na nekoliko dana pozajmi jednu njegovu sliku. Pogledala me je iznenadjeno, ali mi je pruzila polaroidnu fotografiju iz svog novcanika. Zatim me je iz sasvim razumljive znatizelje upitala sta nameravam sa njom. Buduci da sam znala da jos nije postigla stadijum spoznaje u kojem bi shvatila moc harmonijskih frekvencija univerzuma, i buduci da sam imala predosecaj da bi njena neverica mogla osujetiti moje namere, izbegla sam odgovor. Nasmesila sam se tajnovito i rekla: "O, pokusacu malo s belom vesticjom magijom". Kada je moja prijateljica otisla, stavila sam sliku njenog supruga na jednu moju manju purpurnu plocicu ceo sat. "Fotometod" do tada jos nisam nikada primenila na taj nacin i nisam znala sta ce se dogoditi, odnosno sta se nece dogoditi. Sledeceg me je dana popodne nazvala prijateljica sa svog radnog mesta, iz jednog restorana. Bila je sretna i potpuno rastresena. "Neces moci da pogodis sta se dogodilo pre nesto manje od sat vremena!", vikala je u slusalicu, "Jim je navratio za vreme svoje pauze i rekao mi je da je odlucio da prestane sa picem. Zeli potpuno da se odvikne. Osim toga, svake ce nedelje ici u crkvu! Ovoga puta ce to stvarno i uciniti. To sam osetila. Jos nikada nije bio tako ozbiljan u vezi toga. Kako si samo uspela?". Rekla sam joj da me ta vest jako razveselila, ali da ne razmislja o tome "kako", nego da prvo priceka da vidi koliko je on ustvari ozbiljan u vezi toga. Dva meseca kasnije ponovo me je posetila u Cripple Creeku. Jim ju je svake nedelje vukao u crkvu i nije popio niti jednu kapljicu. Godinu dana posle jos uvek je bio trezan. Rekla sam prijateljici da sam "molila" i pri tome koristila sliku, te sam joj sliku vratila. Nakon dve godine njen je muz poceo ponovo da pije. Tada sam prijateljici rekla za purpurne ploce, te sam bila nagradjena time sto ona nije izrazila nikakvu sumnju, nego je pokazala apsolutno poverenje u magiju. Iako se u medjuvremenu razvela, a njen muz zivi u drugoj drzavi, zamolila me je za purpurnu plocu. Dala sam joj jednu plocu, ali sam je upozorila da se kod alkoholizma, za razliku od "normalne" primene, ne moze predvideti koliko ce trajati dok cudo ne pocne delovati i da bi umesto uobicajenih 15 ili 20 minuta mogla biti potrebna duza terapija, jednom dnevno ili nekoliko puta nedeljno. Ona je to shvatila. To je bilo prosle godine. Prosle nedelje me je pozvala u Kaliforniju i ispricala mi da se Jim vratio kuci i da je sada trajno izlecen. U drugoj drzavi je isao na odvikavanje i zakljucio da ce se vratiti kad vise ne bude osecao zelju za picem. Njih dvoje su sretni poput dva goluba kao sto je to znala reci moja irska baka. Naravno, da ne mogu obecati da se alkoholizam moze uvek izleciti pomocu purpurnih ploca, ali one ni u kom slucaju ne stete.

Fotografija na purpurnoj ploci ne bi trebala lezati nikada duze od jednog sata (i po mogucnosti ne vise od jednom ili dva puta nedeljno), zbog toga sto neki ljudi vrlo ostljivo reaguju na energiju. Previsoka "doza" moze dovesti do toga da "tretirani" covek postane nervozan i dobije visok krvni pritisak. Kada neko eksperimentise sa fotografijama svesno gajeci zlu nameru, ipak nece uzrokovati takvu reakciju, jer zakon univerzuma koji deluje na zivotnu snagu sprecava takav efekat, a nervozna napetost se ponovo vraca posiljaocu poput bumeranga. To je nezaobilazan zakon magije u slucaju da neko pokusa zloupotrebiti svetu zivotnu snagu u zle svrhe. Od prekomerne doze covek se mora cuvati samo onda kada je motivisan zeljom da pomogne drugom coveku. Ali, i u tom slucaju, nervoza je vidljiva samo na kratko vreme, buduci da prekomerna doza nije bila namerna. Jos jednom treba reci: korisnik ploca bi mogao jako zazaliti, ako pokusa naskoditi drugom coveku. Kako neki ljudi mogu osetljivo reagovati na te energije pokazalo se kada su se purpurne ploce u razlièitim klinikama stavile blizu dusevno poremecenih pacijenata. Oni su reagovali vrlo razlicito, ali uvek vrlo zestoko. Ako zelite pomoci dusevno poremecenom coveku preporucljivo je fotografiju ne ostavljati na ploci duze od pola sata.

Dok vam je mozda neobicna energija purpurnih ploca cudna, posebno primena sa fotografijama, imajte na umu da naucnici vec godinama uspesno eksperimentisu sa njima. Tako naucnici npr. sa njima unistavaju insekte, tako sto osvetle fotografiju zahvacenog podrucja, barem ortodoksni naucnici. Osim toga, nije vazno da li je fotografija koju izlazete energiji snimljena tek nedavno, ili potice iz doba kad je doticna osoba bila dete ili beba. Individualna frekvencija vibracija se ne menja.

Prema mom licnom iskustvu duzem od deset godina kod energetskog polja purpurnih ploca, do izlecenja nije doslo samo kod istegnutih misica, bolesti meniskusa ili ukljestenja kicme. Svaka bol drugog porekla ili znatno jenjava ili potpuno nestaje. Ovde evo jos jednog posebnog saveta za ljubitelje biljaka: polivajte svoje biljke vodom koja je stajala na purpurnim plocama, pa ce vase biljke rasti znatno bolje. Stavite buket svezeg cveca na purpurnu plocu, i on ce ostati svez dvostruko duze nego inace. Ne tvrdim da energije purpurnih ploca imaju efekat izlecenja u medicinskom smislu. One ni u kom slucaju ne trebaju sluziti tome da zamene lekara za ozbiljne bolesti. Ali, sto se tice drugih cuda koje sam opisala ovde, otkrijte sami koliko delotvorne mogu biti te purpurne ploce! Tek kada dozivite to delovanje, zelecete u buducnosti da pored sebe neprestano imate purpurnu plocu. Mogu vam obecati da su te ploce puno korisnije od lekova koji se mogu nabaviti bez recepta, a koji se tako mnogo reklamiraju u svim medijima, a da lekari pri tome uopste ne protestuju.

Evo poslednjeg primera za primenu purpurne ploce (sami cete otkriti mnoge druge primene): jedna moja prijateljica je uciteljica u osnovnoj skoli u Coloradu. Ona je pronasla savrseno sredstvo kako da izadje na kraj sa drskim ucenicima koji ometaju nastavu. U ucionici stoji jedna stolica na kojoj je jastuk. Strogo je zabranjeno dodirivati jastuk ili se previse pribliziti toj stolici. Jastuk nazivaju "magicni jastuk". Kada se neki ucenik ponasa lose, mora sedeti petnaest minuta na magicnom jastuku. Tada se to dete (barem prolazno) ponasa poput pravog malog andjela. Naravno da ispod jastuka lezi jedna od velikih purpurnih ploca. Moja je prijateljica time pronasla svoj sopstveni nacin izvodjenja "purpurnog cuda".

Mnogi ljudi koriste te purpurne ploce vec vise od petnaest godina. Ja svoje ploce imam vise od deset godina, a ni nakon tako dugog vremena nisu izgubile svoju delotvornost. Kada se struktura atoma u aluminijumu promeni, ona ostaje ocuvana u tom novom obliku mozda zauvek. Ploce nemaju "naboja", one su samo promenjene kako bi titrale sa zivotnom snagom univerzuma, ili kako je to Tesla rekao, sa "slobodnom energijom".

Ja sam sama odabrala pojam purpurne ploce da bih opisala te energije. Ustvari te ploce imaju muzicki "zvuk" ljubicaste boje duginog spektra. To odgovara sedmom zraku "ljubicastog plamena" Comte de St. Germania. U metafizici je ljubicasta boja isceljujuceg zraka spektra.

MOGUCNOST PRIMENE I REZULTATI

Dovoljno je plocu npr. nositi u dzepu. Nije potreban direktan kontakt sa telom!

Nocu se ploca moze ostaviti ispod jastuka!

Ploca bi se svake 2-3 nedelje na nekoliko minuta trebala prazniti i osvezavati pod tekucom vodom!

Iskustva osoba koje su ih primenile:

Agresivnost: Iskustvo na udaljenost. Fotografija doticne osobe stavljena je na purpurnu plocu. Nakon tri dana ta se osoba smirila.

Akupunktura: Postignuti su dobri rezultati sa uklanjanjem bolova i energetiziranjem sa okruglim plocama (color discs). U ti svrhu su upotrebljen ploce na mestima za akupunkturu ili na zglobovima. Time se na vrlo blagi i intezivan nacin radi akupunktura da bi se postiglo posebno brzo delovanje.

Alkoholicari: Izleceni su stalnim nosenjem ploce.

Alergija na voce: Voce je preko noci stavljeno na plocu. Alergija je vidljivo popustila nakon dva dana, a nakon jedne nedelje vec se moglo jesti bez bojazni.

Alergija na metale (npr. na nikl kod narukvica za satove, mindjusa itd.): Stavili smo metalne delove pre nosenja na neko vreme na plocu. Alergija na metal je oslabila, odnosno nestala je.

Starosne pojave: Kod starosnih pojava korisno je energiju pozivati direktno preko odgovarajuceg mesta na glavi preko epifize ili mozdane zlezde. Ona je sredisnji nadredjeni upravljacki organ za telesno, dusevno i duhovno podrucje. Izvestaji osoba sa starosnim depresijama i Alzheimerovom bolescu govore da je vidljivo harmoniziranje preostalih impulsa. Ti ljudi bolje spavaju, nisu vise agresivni, ponovo jasno govore.

Anksioznost/depresije: Iskustvo kaze da su se stanja bitno poboljsala (npr.strah od zubara itd.).

Iscasena ruka: Zbog snaznih bolova na nadlakticu je zavezana jedna ploca. Nakon kratkog vremena bolovi su nestali, a ruka je ponovo bila potpuno u funkciji.

Artritis: Kod artritisa u prstima bolesnik je osetio veliko olaksanje.

Astma: Prilikom napada ublazeno je disanje.

Ekcemi: Ploca je na nekoliko sati stavljena na ruku. Upala se povukla te je izvuceno mnogo tecnosti. Preko noci ploca je stavljena ispod jastuka. Nakon sest dana ruka je sve do laganog crvenila potpuno izlecena.

Elektro-smog: Opterecenja sa elektromagnetnim talasima (npr. od televizora, kompjutera, mikrotalasnih-rerni, visokonaponskih vodova, itd.) najvecim su delom neutralizovana.

Obogacenje energijom: Nosite plocu 1-2 sata ili ceo dan na telu. U pojedinacnim se slucajevima moze dogoditi da se ploca mora skinuti nakon dva sata buduci da se pojavi odredjeni umor.

Detoksikacija tekstila: Na posteljinu koja je sadrzala otrovne tvari bila je na 15 minuta postavljena jedna ploca. Usledilo je testiranje sa prutom(rasljama) koji vise nije pokazivao u negativnom smeru, nego u pozitivnom.

Delovanje na daljinu pomocu fotografije (prema Lindi Goodman): Polozite fotografiju na plocu (slika prema dole) da biste ili poboljsali narusenu atmosferu/harmoniju izmedju dvoje ljudi ili podstakli isceljenje telesnih ili dusevnih patnji. Ali, sliku ipak nemojte ostaviti na ploci duze od jednog sata!

Išijas: Bol je ublazen nakon sto je obolela osoba spavala na energetskoj ploci i nosila je preko dana na svom telu, dok je i dalje uzimala propisane lekove.

Sestogodisnja povreda kolena: Nakon 15 minuta prislanjanja ploce, otecenost je splasnula, bolovi nestali, a koleno se ponovo moglo pokretati.

Glavobolja: Plocicu drzite neizmenicno na celu i slepoocnicama. Nakon jednog sata glavobolja nestaje.

Grcevi: Petomesecna beba vise nije imala grceve i bolje je spavala na ploci.

Bolovi u zeludcu: Obolela osoba nosila je plocu na bolnom mestu. Nakon kratkog vremena bol se stisao.

Migrena: Jedna je gospodja vec 25 godina bolovala od migrene. Stavila je plocu blizu tela (u podrucju aure, oko 20-30 cm udaljenu) i time je popustila napetost migrene.

Ubod komarca: Noga koja je otekla zbog uboda komarca lecena je jedan sat sa plocom. Natecenost i bol su nestali.

Istegnutost misica: Jedna starija zena se istegnula dok je radila u dvoristu, a mogla se kretati samo uz velike bolove. Ploca je stavljena na jedan sat na kicmu na slabinama i nakon toga je obesena oko vrata. Nakon dva dana bol je nestao.

Neurodermitis: Svrab je nestao. Nastavak terapije sa mastima povecava izlecenje.

Bolovi u bubrezima: Ploca je nosena jedan dan i noc na bubrezima. Ona se zagrejala. Nakon primene bolovi su po prvi put postali podnosljiviji.

Bolovi u usima: Ploca je bila polozena na uho preko noci. Nakon jednog dana bolovi su nestali.

Rast biljaka: Jedna biljka tretirana je sa ovom plocom (stavljena je u zemlju). Nakon tri i po meseca bila je dvostruko veca od netretirane.

Orhideja koja vec sedam godina nije cvetala, pocela je ponovo da cveta.

Odvikavanje od pusenja: Cigarete su stavljene na plocu tri minuta. Cigarete vise nisu "prijale".

Lišaji: Odmah po primeni ploce, poceli su se povlaciti.

Ispucana koza: Na vise ispucanih rana na prstima koje su se vec godinama bezuspesno lecile kortizonom, polozena je ploca, sto je dovelo do izlecenja.

Nesanica: Ploca je stavljena ispod jastuka nocu. Posledica je bio dublji i odmorniji san.

Posekotine: Kod posekotina ploca je stavljena na to mesto da stoji oko 20 minuta na 1 mm dubine posekotine da bi se podstaklo zatvaranje rane.

Uspeh u skoli: 15-godisnja devojcica imala je lose ocene zbog poteskoca u koncentraciji. Ploca je stavljena 1 dan pre ispita nocu ispod jastuka, a preko dana ju je nosila u dzepu od pantalona. Radni ucinak: odlican uspeh.

Bolesti zivotinja: 11-godisnji nemacki ovcar sa bolovima u kukovima dobio je svaki dan vodu za pice koja je bila tretirana sa plocom, a jednom mu je oko vrata ploca bila okacena na 15 minuta. Nakon nedelju dana pas je ponovo bio vitalan i zivahan, a dlaka i cèi su mu se sjajile, pa se cinilo kao da vise ne oseca bolove.

Mucnina: Ploca je postavljena na solarni pleksus pri cemu je mucnina nestala nakon 15 minuta.

Izrasline: Teslina ploca omotana je preko noci oko izrasline. Nakon tri nedelje hrskavicasta masa je gotovo nestala.

Opekotine: Ploca je bila postavljena na opekotinu. Bol je odmah nestao, nije se pojavio mehur od opekotine.

Uganuce: Izleceno je u roku od tri dana.

Zubobolja: Teslina ploca stavljana je na zub tri noci. Zubobolja je nestala. U mnogim slucajevima ona je nestala vec u roku od jednog sata ili nakon nekoliko minuta.

Napomena

Ploce nisu zamena za lekarsku terapiju i time su ogranicene na primene za koje nije potrebna lekarska intervencija. One se mogu upotrebiti samo kao dodatak medicinskoj terapiji, pa se ne smeju smatrati zamenom za terapiju.

Kod prikazanih iskustava radi se o pojedinacno razlicitim rezultatima, koji su postignuti kod primene ploca.

Buduci da je delovanje Teslinih ploca drugacije kod svake osobe, prethodno navedena iskustva ne mogu se smatrati opstim zakljuccima. Ta iskustva sluce samo tome da bi se svaki covek, koji je otvoren prema tom podrucju, podstakao da sam eksperimentise sa plocama i sakupi sopstveno iskustvo.

Cesto se zaboravlja da delovanje Teslinih ploca pociva iskljucivo na dotoku zivotne energije. To znaci da se podize samoisceljivanje tela. Ali, to ne znaci da se sada materijalnom delu tela vise ne moraju davati nikakvi lekovi! Samo je po sebi razumljivo da je vazan preduslov, razuman nacin zivota.

Takodje veoma je vazno da se delovanje Teslinih ploca ne svede na magijsko podrucje! Oblici energije nisu magijski, a mogu se dokazati u praksi. Kada se povisi sopstvena kolicina energije tada to moze doprineti laksem spiritualnom razvoju. Ali, Tesline ploce, poput drugih nosioca energije iz podrucja svemirske energije, sadrze informacije, te sluze kao pomagala za dalji razvoj, ali ni u kom slucaju nisu zamena za potrebno lekarsko lecenje!

offline
 • Mare  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 20 Feb 2005
 • Poruke: 2342
 • Gde živiš: Beč / Svilajnac

@Zagor

Opet si zaboravio da stavis izvor

offline
 • Pridružio: 28 Apr 2005
 • Poruke: 3686
 • Gde živiš: The Circle

Nikola Tesla - the legend. Retko koga cenim i postujem kao njega.

"Nije mi zao sto kradu moje ideje, zao mi je sto nemaju svoje" ..... samo jedna velicina kao sto je to bio Tesla moze da izjavi takvu veliku mudrost... i da dokaze da je iznad svih... iznad glupih ljudi...

P.S. rodjeni smo istog dana Smile {mora da sam zato ultra pametan Mr. Green}

offline
 • Milorad
 • Pridružio: 09 Feb 2004
 • Poruke: 505
 • Gde živiš: U Srbiji

][v][ A T R I X™ ::Nikola Tesla - the legend.

"Nije mi zao sto kradu moje ideje, zao mi je sto nemaju svoje" .....

P.S. rodjeni smo istog dana Smile {mora da sam zato ultra pametan Mr. Green}


Ništa nije slučajno.

offline
 • Ivo M  Male
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 17 Jan 2006
 • Poruke: 19
 • Gde živiš: Budva

A ja svaki dan prolazim kroz ulicu koja se zove po njemu, a u školi malo ko može da me prati kad govorim nešto u vezi sa matematikom, fizikom...

offline
 • Milorad
 • Pridružio: 09 Feb 2004
 • Poruke: 505
 • Gde živiš: U Srbiji

http://www.pbs.org/tesla/index.html
Mislim da je zanimljiv sajt i da ga vredi pogledati.
Usput sam hteo da iniciram nove priče o Velikom Nikoli.

A evo ovako pišu Hrvati
http://www.ericsson.com/hr/godina_nikole_tesle.shtml

offline
 • _Sale  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 12952
 • Gde živiš: Z-moon

Lepo i jednostavno napisano.


Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 786 korisnika na forumu :: 25 registrovanih, 6 sakrivenih i 755 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, A.R.Chafee.Jr., Apok, Brankoni, Cirkon, comi_pfc, darkangel, djordje92sm, DonRumataEstorski, Dukelander, goxin, Insan, KS, LUDI, m0nstrum_, mane123, mercedesamg, Motocar, nuke92, pera12345, rovac, ruseskij, sakota79, Sass Drake, voja64