Često postavljena pitanja (FAQ)

Često postavljena pitanja (FAQ)

offline
 • Peca  Male
 • Glavni Administrator
 • Predrag Damnjanović
 • SysAdmin i programer
 • Pridružio: 17 Apr 2003
 • Poruke: 23211
 • Gde živiš: Niš

Problemi prilikom prijave i registracije:


Zašto ne mogu da se prijavim?
Da li ste se registrovali? Morate se registrovati ukoliko želite da se prijavite. Da li imate zabranu pristupa boardu (ako jeste biće prikazana poruka)? Ako je to u pitanju, trebalo bi da kontaktirate webmastera ili administratora i saznate zašto je tako. Ako ste registrovani i nemate zabranu i još uvek ne možete da se prijavite onda ponovo proverite vaše korisničko ime i šifru. Obično je ovo problem, a ako nije onda kontaktirajte administratora jer možda nešto nije u redu sa boardom.

Označio sam da se automatski logujem (opcija: "zapamti me") pri poseti foruma, ali sam ipak bio izlogovan pri narednoj poseti.
To se desilo iz razloga što je administrator apgrejdovao postojeću verziju phpbb foruma u poslednju verziju. Resenje: jednostavno se ponovo ulogujte (dugme "Prijava"), i čekirajte "zapamti me" i bićete stalno ulogovani. Ako i nakon toga imate problema sa logovanjem onda je sigurno problem sa Vaše strane.

Zašto uopšte moram da se registrujem?
Ne morate takođe, na administratoru boarda je da odluči da li možete slati poruke ako niste registrovani. U svakom slučaju registracija vam omogućuje pristu dodatnim mogućnostima koje nisu dostupne gostima kao što su biranje avatar slika, privatne poruke, slanje emaila drugim korisnicima, priključivanje grupama itd. Potrebno je svega nekoliko minuta za registraciju pa vam preporučujemo da se registrujete.

Zašto se odjavljujem automatski?
Ako ne uključite Zapamti me kada se prijavljujete ,board će vas pamtiti kao prijavljenog svo prisutno vreme. Ovo sprečava da se neko drugi prijavi kao vi. Da biste ostali prijavljeni štiklirajte kutijicu prilikom prijavljivanja, mada ovo ne preporučujemo ako boardu pristupate sa deljenog kompjutera, npr. biblioteke, internet cafea, fakulteta itd, ... iz razloga što osoba koja pristupi sa istog računara sa kog ste i vi pristupali, može da iskoristi to automatsko loogovanje i preko vašeg naloga da napravi rayne neprijatnosti na forumu.

Kako da sprečim da se moje ime ne pojavljuje na listi korisnika koji su trenutno na forumu?
U vašem profilu ćete naći opciju Sakrij se od "Ko je na forumu?“, ako ovo promenite na uključeno, bićete vidljivi samo administratorima ili sami sebi. Bićete brojani kao sakriveni korisnik.

Izgubio sam šifru!
Ne paničite! Iako vaša šifra ne može biti vraćena, ona može biti resetovana. Da biste ovo uradili idite na stranicu za prijavu i kliknite na Zaboravio sam šifru, pratite instrukcije i brzo ćete ponovo biti u mogućnosti da se prijavite

Registrovao sam se ali ne mogu da se prijavim!
Prvo proverite da li ste uneli tačno korisničko ime i šifru. Ako je to u redu onda je moguća jedna od ove dve greške.Ukoliko i ovo ne pomogne proverite da li vaš nalog treba reaktivirati? Neki boardi će zahtevati da ponovo budete registrovani, ili sami ili od strane administratora pre nego što budete u mogućnosti da se prijavite. Kada se registrujete biće vam rečeno da li trebate da reaktivirate nalog. Ako vam je poslat email onda pratite instrukcije, a ako niste proverite da li je tačan vaš email? Jedan razlog za aktivacijom je da bi se smanjila mogućnost da korisnici koji varaju anonimno vređaju board. Ako ste sigurni da je email adresa koju ste koristili tačna onda kontaktirajte administratora.

Ranije sam se registrovao ali više ne mogu da se prijavim?!
Najčešći razlozi za ovo su: uneli ste pogrešno korisničko ime ili šifru (proverite u mailu koji vam je poslat prilikom registracije) ili je administrator obrisao vaš nalog iz nekog razloga. Ako je ovo drugo razlog onda možda niste pisali ništa? Često boardi periodično brišu korisnike koji ne pišu da bi smanjili veličinu baze. Probajte da se ponovo registrujete i uključite u diskusije.

Prijavljen sam, a nema me na listi "Ko je trenutno na forumu", a uz to NISAM u profilu oznacio da budem "skriven".
Lista online korisnika se keshira na svakih 60 sec, tako da Vas u prvom minutu nema na
listi, dok se lista ne keshira.

Želim da promenim svoj nadimak (nick).
Ukoliko imate zaista velike razloge da promenite nick, obratite se administratoru.Podešavanja korisnika

Kako da promenim moja podešavanja?
Sva vaša podešavanja (ako ste registrovani) su sačuvana u bazi. Da biste im pristupili kliknite na Profil link (obično je pri vrhu stranice ali možda to nije slučaj). To će vam omogućiti da promenite podešavanja.

Vreme je pogrešno!
Vreme je obično tačno, u svakom slučaju ono što vidite je vreme prikazano u vremenskoj zoni različitoj od vaše. U tom slučaju trebalo bi da promenite vaša podešavanja za vremensku zonu da bi se poklopila sa mestom gde se vi nalazite, npr. London, Pariz, Njujork, Sidnej, itd. Znajte da promena vremenske zone, kao i mnoga druga podešavanja mogu promeniti samo registrovani korisnici. Ako niste registrovani sada je dobro vreme da to i učinite!

Promenio sam svoju vremensku zonu i sat je još uvek netačan!
Ukoliko ste sigurni da ste tačno podesili vremensku zonu i vreme je još uvek pogrešno najverovatnije je problem u pomeranju vremena (ili letnje vreme kako je to poznato u UK i drugim mestima). Board nije dizajniran da razlikuje promene između standardnog i pomerenog vremena pa će u letnjim mesecima vreme biti za sat vremena različito od stvarnog lokalnog vremena.

Moj jezik nije na listi!
Najčešći razlog ovome su ili administrator nije instalirao vaš jezik ili neko još uvek nije preveo ovaj board na vaš jezik. Pitajte administratora da li može da instalira jezički paket koji vam je potreban, a ako ne postoji osećajte se slobodnim da napravite prevod. Više informacija možete pronaći na sajtu phpBB grupe (pogledajte link pri dnu stranica)

Kako da prikažem sliku pored mog korisničkog imena?
Slika ispod vašeg korisničkog imena – avatar treba da bude unikatna ili lična za svakog korisnika. Avatar uploadujete u opcijama Profila i možete ga uploadovati sa vašeg računara ili uploadovati neki od avatara iz galerije foruma. Avatar ne sme da bude većih dimenzija od 150x200 i velicine veće od 60 KB. Više o tome šta avatar ne sme da sadrži možete naći u pravilniku ovog sajta. Ukoliko niste u mogućnosti da koristite avatare onda je to odluka administratora, trebalo bi da ih upitate za razlog tome (sirurni smo da će biti dobar!)

Kako menjam svoju poziciju?
Generalno ne možete direktno menjati naziv bilo koje pozicije (pozicije se pojavljuju ispod korisničkog imena u temama i u vašem profilu u zavisnosti od stila). Mnogi boardi koriste pozicije da prikažu broj poruka koje ste napisali i da bi identifikovali određene korisnike, npr. urednici i administratori mogu imati specijalne pozicije. Molimo vas da ne zloupotrebljavate board pišući gluposti/brljavštine samo da bi povećali svoju poziciju, verovatno će vam urednik ili administrator jednostavno smanjiti rank. Na ovom forumu se vrši rangiranje po sledećem principu:

Novi MyCity građanin ..... 0
Građanin ................. 30
Ugledni građanin ......... 300
Zasluzni građanin ........ 500
Počasni građanin ......... 700
Super građanin ........... 1000
Elitni građanin .......... 1500
Legendarni građanin ...... 2500


Da li je moguće da sakrijem odredjene informacije koje se generišu ispod mog profila ?
Moguće je da sakrijete OS, Browser i ISP. Idite u vaš profil i isključite (deštiklirajte) ono što želite da sakrijete od drugih, a to su : Operativni sistem, Browser; IP / ISP (Provajder).Problemi prilikom pisanja

Kako da napišem poruku na forumu?
Jednostavno, kliknite na relevantno dugme na bilo kojem ekranu foruma ili teme. Morate se obavezno registrovati da bi mogli da šaljete poruke, a mogućnosti koje su vam dostupne su izlistane na dnu ekrana foruma i tema (to su Možete pisati nove teme, Možete glasati, itd.)
Ukoliko niste ulogoavni, vi :
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu
Ukoliko jeste ulogovani, većina ovih stvari će vam biti dostupna.

Kako da izmenim ili izbrišem poruku?
Ukoliko niste urednik ili moderator možete samo menjati i brisati sopstvene poruke. Možete izmeniti poruku (ponekad za samo određeno vreme posle pisanja) tako što ćete kliknuti na izmeni dugme za relevantnu poruku. Ako je neko već odgovorio na poruku primetićete mali tekst ispod poruke kada se vratite na teme, ovo pokazuje broj koliko puta ste menjali poruku. Ovo će se pojaviti samo ako je neko odgovorio, i takođe se neće pojaviti ako urednici ili administratori izmene poruku (trebalo bi da ostave poruku šta su menjali i zašto). Znajte i to da obični korisnici ne mogu brisati poruke kada neko na njih odgovori. Nemojte menjati već napisanu poruku bez neke velike potrebe. Ukoliko imate posebnu potrebnu da izmenite vašu poruku na koju je već neko odgovorio, u okviru iste napravite malu dopunu, tj edit i napisite razlog ispravljanja poruke.

Kako da dodam potpis mojoj poruci?
Da biste dodali potpis prvo ga morate napraviti, ovo ćete uratiti putem vašeg profila. Prilikom pravljenja potpisa obavezno pregledajte pravillnik, tj. njegov deo u kome se objanjava kakvi potpisi nisu dozvoljeni, da biste izbegli neprijatnosti. Kada napravite potpis, možete štiklirati Dodaj potpis kutijicu na formi da bi dodali potpis. Možete takođe standardno dodati potpis svim vašim porukama uključivanjem relevantnog radio dugmeta u vašem profilu (još uvek možete sprečiti dodavanje potpisa pojedinačnim porukama tako što ćete odčekirati kutijicu na formi)

Kako da napravim glasanje?
Pravljenje glasanja je lako, kada šaljete novu poruku (ili editujete prvu poruku u temi, ako imate dozvolu) videćete Dodaj glasanje formu ispod glavne forme za poruke (ako je ne vidite onda verovatno nemate prava da napravite glasanje). Trebate da unesete naslov glasanja a onda i najmanje dve opcije (da biste dodali opcije upišite ime pitanja i kliknite na Dodaj opciju dugme. Takođe možete podesiti vremenski limit za glasanje, 0 je beskonačno glasanje. Postoji limit broja opcija koje određuje administrator

Kako da izmenim ili izbrišem glasanje?
Kao sa porukama, glasanje može biti izmenjeno od onoga ko je napravio glasanje, urednika ili administratora boarda. Da biste izmenili glasanje kliknite na prvu poruku u temi (ona uvek ima pridruženo glasanje). Ako niko nije glasao onda korisnici mogu izbrisati glasanje ili menjati bilo koju opciju glasanja, ali ako su korisnici već glasali samo urednici ili administratori mogu mogu izmeniti ili brisati glasanje. Ovo sprečava nameštanje glasanja menjanjem opcija na pola glasanja.

Zašto ne mogu pristupiti forumu?
Neki forumi mogu biti ograničeni za određene korisnike ili grupe. Da biste pregledali, čitali, pisali itd. trebaće vam posebna dozvola, samo urednik i administrator mogu garantovati ovakav pristup, trebalo bi da ih kontaktirate. Takodje postoji mogućnost da ste „polubanovani“ sa jednog ili više foruma i u tom slučaju ne možete pristupiti tim forumima.

Zašto ne mogu da glasam?
Samo registrovani korisnici mogu glasati. Ako ste registrovani i još uvek ne možete glasati onda verovatno nemate adekvatna prava pristupa.Formatiranje i tipovi tema

Šta je BBKod?
BBKod je specijalna implementacija HTML-a, a da li možete da ga koristite zavisi od administratora (možete ga takođe isključiti na formi za slanje). BBKode je sličan stilovima u HTML-u, tagovi su ubačeni između vitičastih zagrada [ i ] pre nego < i > i nude veću kontrolu kako i šta se prikazuje. Za više informacija o BBKodu pogledajte uputstvo kome možete pristupiti sa strane za pisanje.

Da li mogu da koristim HTML?
To zavisi od toga da li vam to administrator dozvoljava, imaju potpunu kontrolu nad njim. Ako vam je dozvoljeno da ga koristite videćete da samo neki tagovi rade. Ovo je mera bezbednosti da bi sprečila ljude da uznemiravaju board koristeći tagove koji mogu poremetiti izgled ili prouzrokovati probleme. Ako je HTML uključen možete ga isključiti na formi za pisanje.

Šta su smajliji?
Smajliji ili emotivne ikonice su male sličice koje se koriste da bi iskazali osećanja koristeći kratak kod, npr. Smile znači srećan, Sad znači tužan. Kompletnu listu smajlija možete videti na formi sa slanje poruke. Pokušajte da ne preterujete sa smajlijima, mogu vrlo lako prouzrokovati da poruka postane nečitljiva i urednik može odlučiti da ih izmeni ili izbriše sve poruke zajedno

Kako da uploadujem/okacim sliku i prikažem je u svojoj poruci?
http://www.mycity.rs/Pitanja-i-predlozi/Postavljan.....icica.html

Kako da uploadujem fajl uz poruku?
Prvo morate biti ulogovani. Zatim pri pisanju poruke imate opciju Upload file . Kliknite na to i u novom prozoru kliknite na Choose. Zatim izaberite fajl koji želite da uploadujete (mora imati manje od 1 MB) i kada ste izabrali fajl, kliknite na upload.
http://www.mycity.rs/Pitanja-i-predlozi/Upload-datoteka.html
Molim Vas da pre uploadovanja fajla, isti proverite da li sadrzi virus, da biste izbegli neprijatnosti. Fajl NE SME da sadrži sledeću extenziju:
php, pl, perl, asp, jsp, bmp

Šta su obaveštenja?
Obaveštenja često sadrže važnu informaciju i trebalo bi da ih što pre pročitate. Obaveštenja se pojavljuju na vrhu svake strane u forumu na kome su postavljene. Da li možete ili ne možete da šaljete obaveštenja zavisi od dozvola koje su podešene od strane administratora.


Šta su važne teme ?
Topici tog tipa su UVEK prvi u forumu i predstavljaju najvažnije teme u okviru odredjenog foruma. Korisnici su obavezi da ih čitaju.

Šta su zaključane teme?
Zaključane teme su postavljene na ovaj način bilo od urednika ili administratora. Ne možete odgovarati na zaključane teme i bilo koje glasanje koje sadrži je automatski završeno. Teme mogu biti zaključane iz mnogo razloga.


Korisnički nivoi i grupe

Šta su administratori?
Administratori su ljudi kojima su dodeljeni najviši nivoi kontrole za ceo board. Ovi ljudi mogu da kontrolišu svaki delić i sve operacije boarda koje uključuju postavljanje dozvola, zabranjivanje pristupa korisnicima, pravljenje korisničkih grupa ili urednika, itd. Takođe imaju kompletne mogućnosti uređivanja u svim forumima.

Šta su urednici?
Urednici su pojedinci (ili grupa pojedinaca) čiji je posao da prate rad foruma iz dana u dan. Imaju dozvole da menjaju ili brišu poruke i zaključavaju ili oktljučavaju, pomeraju, brišu i dele teme u forumima koje uređuju. Uopšte urednici su tu da spreče ljude da odlutaju sa teme ili šalju uvredljiv ili neprikladan materijal. Znači Moderatori predstavljaju grupu ljudi ciji su zadaci:
- Uredjivanje foruma na kojima imaju urednicke privilegije.
- Odrzavanje prijatne atmosfere na forumu i sprecavanje nastajanja i sirenja konfliktnih situacija, prvenstveno u forumima koje uredjuju.

Šta su korisničke grupe?
Korisničke grupe su načim putem koga administratori mogu da grupišu korisnike. Svaki korisnik može pripadati u više grupa (za razliku od većine drugih boarda) i svakoj grupi mogu biti dodeljena individualna prava pristupa. Ovo olakšava administratorima da podese više korisnika kao urednike foruma, ili da im daju pristup privatnom forumu itd.

Kako da se pridružim korisničkoj grupi?
Da biste se pridružili korisničkoj grupi kliknite na link Korisničke grupe u zaglavlju stranice (zavisi od dizajna podloge), i tada možete videti sve korisničke grupe. Nisu sve grupe otvorenog pristupa, neke su zatvorene i neke mogu čak imati sakrivene članove. Ako je board otvren onda možete zahtevati da se priključite grupi klikom na odgovarajuće dugme. Urednik grupe će morati da vam odobri vaš zahtev, mogu vas pitati i zašto želite da se priključite. Molimo vas da ne uznemiravate urednike ukoliko vaš zahtev ne bude odobren, sigurno da za to imaju razloga.

Kako da postanem urednik korisničke grupe?
Korisničke grupe su prvobitno napravljene od administratora boarda, i takođe imaju dodeljenog urednika. Ako ste zainteresovani za stvaranje korisničke grupe onda prvo trebata da kontaktirate administratora, probajte da mu pošaljete privatnu poruku.


Privatne poruke

Ne mogu da šaljem privatne poruke!
Za ovo postoji tri razloga; niste registrovani i/ili niste prijavljeni, administrator je isključio privatne poruke za ceo board ili vas je sprečio da šaljete poruke. Ako je ovo poslednje u pitanju, trebali biste da pitate administratora zašto je tako.

Uporno dobijam neželjene privatne poruke!
U buduće ćemo dodati listu ignorisanja za privatne poruke. Za sada ako i dalje dobijate neželjene privatne poruke od nekog obavestite administratora, oni imaju mogućnost da spreče korisnika da uopšte šalje privatne poruke.

Dobio sam spam ili uvredljiv materijal od nekog sa ovog boarda!
Žao nam je što to čujemo. Email forma ovog boarda ima mere bezbednosti da pokuša i prati korisnike koji šalju takve poruke. Trebalo bi da pošaljete email administratoru sa punom kopijom email-a kojeg ste dobili, vrlo je važno da mail pošaljete sa zaglavljem (ovde se nalaze detalji o korisniku koji je poslao email). Onda oni mogu stupiti u akciju.Želim da se reklamiram na ovom forumu.
Za sve informacije u vezi sa reklamiranjem na ovom forumu pogledajte sledeći link http://www.mycity.rs/marketing.php ili se obratite glavnom administratoru.MyCity add-ons za FireFox i Operu

MyCity Search plugin za FireFox:
http://www.mycity.rs/Pitanja-i-predlozi/MyCity-search-plugin-za-FireFox.html

MyCity Sidebar za FireFox i Operu
http://www.mycity.rs/Pitanja-i-predlozi/MyCity-sidebar-za-FireFox-i-Operu.htmlRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • m4rk0  Male
 • Administrator
 • Administrator tech foruma
 • Marko Vasić
 • Gladijator - Maximus Decimus Meridius
 • Pridružio: 14 Jan 2005
 • Poruke: 15766
 • Gde živiš: Majur (Colosseum)

Upoznajte se sa funkcionalnostima ovog foruma

Citat:Namena ovog teksta je da se novi korisnici što bolje upoznaju sa funkcionalnošću foruma MyCity
Biće opisane, često po principu "pitanje/odgovor", mnogobrojne opcije koje ovaj forum nudi svojim posetiocima.

Tekst je organizovan u više kategorija, gde su određene opcije grupisane, radi što boljeg pregleda.


http://www.mycity.rs/Pitanja-i-predlozi/Upoznajte-.....oruma.htmlKo je trenutno na forumu
 

Ukupno su 515 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 5 sakrivenih i 483 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., anta, Apok, babaroga, ceman, cuculo, DragoslavS, drimer, hyla, indja, jna ratnik, kikisp, krasta, Leonov, ljubacv, Milos ZA, milos.cbr, Mixelotti, moldway, muaddib, Petarvu, ruma, SlaKoj, stegonosa, VladDrakula, vladulns, zdrebac