Pravilnik

Pravilnik

offline
 • Peca  Male
 • Glavni Administrator
 • Predrag Damnjanović
 • SysAdmin i programer
 • Pridružio: 17 Apr 2003
 • Poruke: 23211
 • Gde živiš: Niš

Kraća verzija pravilnika

MyCity je internet forum prevashodno namenjen edukaciji, informisanju, razmeni ideja i međusobne pomoći među članovima, u prisnoj i prijatnoj atmosferi.

Da bi održali prijatnu atmosferu, molimo članove ovog foruma da svoje poruke na forumu usklade sa opštim kulturnim i društvenim normama, bez vređanja i provociranja sagovornika.
Uvažavajte druge onako kako biste želeli da Vas uvažavaju. Različita verska, etnička, polna i rasna pripadnost ne sme biti povod za sukob među korisnicima. Propagiranja i nipodaštavanja vezana za veru, pol i nacionalnu/etničku/rasnu pripadnost takođe nisu dozvoljena.
Politika, kao i stvari vezane za ratove, su potpuno zabranjene na ovom forumu, te Vas molimo da ne ostavljate poruke vezane za politiku, niti da koristite korisničko ime, potpis ili avatar koji ima veze sa politikom i ratovima.
Molimo vas takođe da na ovom forumu ne postavljate pitanja vezana za pirateriju, piratizovani softver, muziiku i filmove. Dužni smo pred zakonom Republike Srbije da takve stvari ne dozvolimo na forumu.
Bićemo Vam zahvalni ako NE PIŠETE VELIKIM SLOVIMA, ne koristite boje u porukama i potpisima, i ako koristite avatar koji nije prevelik, morbidan, koji nije ekplicitnog sadržaja (jer ovaj forum posećuju i deca), i koji ne sadrži animacije.
Takođe, posebno ćemo Vam biti zahvalni ako Vaše poruke budu svrsishodne, ako vodite bar malo računa o pravopisu, i ako ne iznosite neproverene i netačne informacije. Doprinos dobroj organizaciji i preglednosti foruma možete dati i ako se potrudite da ne pišete poruke koje će skrenuti postojeće diskusije u drugom pravcu (dakle, izbegavajte da pravite takozvani offtopic).
Prema forumu se ophodite savesno, ne koristeći ga za reklamiranje nekih svojih sajtova ili poslova. Možete držati link do svog sajta u svom potpisu, ali nemojte spam-ovati forum porukama o Vašem sajtu.
Potrudili smo se da u ovom kratkom Pravilniku navedemo najbitnije stvari na koje treba obratiti pažnju, ali ipak - ne možemo nabrojati sve stvari koje se podrazumevaju kao zabranjene. Zato, imajte na umu da moderatori zadržavaju pravo da Vam obrišu poruku, potpis ili avatar ukoliko je on provokativan ili je na bilo koji način protivan pravilima foruma ili protivan postojećijm zakonima i društvenim normama.

Ukoliko imate neki problem i želite da ga izložite - najpre proverite Pretragom (koja stoji u gornjem desnom uglu sajta) da nije neko pre Vas već postavio slično pitanje, jer se može desiti da odmah pronađete i rešenje. Ako ne pronađete ništa vezano za Vaš problem - opišite svoj problem što detaljnije možete, napišite smislen naslov koji govori o problemu (izbegavajte naslove tipa "pomoć", "problem", jer to ne govori ništa o Vašem problemu), i postavite poruku u odgovarajući forum.

Želimo vam prijatan i ugodan boravak na MyCity-ju.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Peca  Male
 • Glavni Administrator
 • Predrag Damnjanović
 • SysAdmin i programer
 • Pridružio: 17 Apr 2003
 • Poruke: 23211
 • Gde živiš: Niš

Duža verzija pravilnika

MyCity je sajt prevashodno namenjen edukaciji i informisanju.

MyCity ima za cilj da postane veliki domaći Internet centar za informatičke tehnologije, nauku (prirodne i društvene nauke) i obrazovanje putem razmena informacija, rasprava, vesti i stručne pomoći.
Samim tim, postovi koje korisnici pišu po forumu moraju biti tačni i ispravni.

Tačnost postova podrazumeva da dolaze iz nekog kompetentnog izvora, ili iz ličnog iskustva samih korisnika.

Ispravnost podrazumeva gramatičku i pravopisnu ispravnost. Zbog različitih tastatura, ispravnim se podrazumeva i latinica bez tzv. srpskih slova čćšđž.

Rasprave koje se vode moraju imati svrsishodnu temu, i moraju se voditi tolerantno uz korišćenje argumenata.

Korisnici MyCityja mogu raspravljati i pisati o različitim temama, ako su, kao sto je navedeno, svrsishodne. To podrazumeva da:
- mogu pomoći ostalim korisnicima, a ne da prerastu u chat,
- sadrže korisne informacije do kojih mnogi korisnici ne dolaze lako na drugim mestima, informacije moraju biti jednostavno razmeštene i lake za pretragu,
- nisu anketne teme koje se tiču pojedinih ukusa korisnika,
- nisu tračevi, teorije van zvanične nauke, kvazi-naučne teme, teorije zavera i, pre svega, neproverene alternativne metode, koje mogu štetiti korisnicima,
- nisu teme o trenutnoj političkoj, religijskoj i nacionalnoj situaciji i ne krše postojeće zakone naše države.

Kako bi očuvali prijatnu atmosferu na sajtu, i zaštitili naša i vaša prava, uveli smo pravila koja je svaki korisnik ovog sajta dužan da poštuje.

Sledi pravilnik:

----------------

1. Registracijom svog korisničkog imena na ovom sajtu, posetilac sajta postaje korisnik ovog sajta.

2. Ukoliko se neki korisnik ponaša u suprotnosti sa ovim pravilnikom, najpre će biti opomenut, zatim zamoljen da dobrovoljno napusti sajt (tako što više neće posećivati ovaj sajt), a u krajnjem slučaju će mu biti zabranjen pristup sajtu, tj. biće 'banovan'.
Administratori ovog sajta zadržavaju pravo da odmah upotrebe zadnju opciju, ukoliko se korisnik sajta ponaša krajnje nedolično.

3. Ukoliko korisnik sajta nenamerno prekrši ovaj pravilnik, moderatori sajta će mu obrisati spornu poruku, a on će biti zamoljen da pročita ovaj pravilnik. Ukoliko korisnik nastavi da krši pravilnik, često i/ili namerno, primeniće se postupak opisan u prethodnom pravilu.
Moderatori, brisanjem poruka (koji je u suprotnosti sa ovim pravilnikom), uglavnom samo žele da održavaju red na sajtu, kako bi diskusije bile što konstruktivnije i bolje.

4) Trudite se da vaši postovi imaju svrhu.
A) Ako želite aktivno da učestvujete na forumu, morate se truditi da pišete samo poruke koje imaju smisao i svrhu. Nemojte pisati poruke samo da biste nešto napisali, svaka vaša poruka treba da ima svoju svrhu u diskusiji. Kada odgovarate na neku temu, nemojte samo sa reč-dve da odgovorate, već se potrudite da svoje mišljenje obrazložite. Poruke koje su nerazumljive, bespotrebne, ili koje sadrže samo jednu reč ili smajli (ili više smajlija) će biti obrisane. Ovo se posebno odnosi na pohvale, npr. "Super je sajt", "Pesma je fenomenalna", itd. Ako već nešto hvalite, napišite barem šta vam se to svidelo, a ne samo kratak komentar da je nešto 'super'.
B) U forumima je zabranjeno je otvaranje tema anketnog tipa u kojima se ništa pametno neće reći. Anketne teme možete otvarati samo u svom blogu.
C) Zabranjeno je pisanje u temama koje su neaktivne duže od 3 meseca ukoliko nemate šta korisno da dodate. Smatra se nepoželjnim aktiviranje starih tema ukoliko za to ne postoji valjan razlog. Ako se proceni da je korisnik došao na forum samo da bi udario svoj pečat u starim temama, uredništvo sajta ima prava da korisniku zabrani pristup sajtu.

5. Korisnici ovog sajta su dužni:
A) da pre svega poštuju ovaj pravilnik
B) da poštuju mišljenje drugih ljudi
C) da ne vređaju, provociraju, niti omaložavaju druge korisnike (ni na forumu, ni preko privatnih poruka)
D) da ne vređaju, provociraju, niti omaložavaju moderatore i administratore (ni na forumu, ni preko privatnih poruka, ni preko email-a)
E) da ne pišu velikim slovima, da ne koriste obojena slova (osim u specijalnim situacijama kada treba neka važna rečenica da se naglasi (obojiti ceo post je dozvoljeno samo u forumima Lyrics i Poezija, i to ne-drečavim bojama)), da ne preteruju sa korišćenjem smajlija, kao i da ne preteruju sa korišćenjem znakova uzvika i znakova pitanja. Pod preteranim korišćenjem smatra se upotreba više uzastopnih smajlija ili znakova uzvika i znakova pitanja.
F) da jednu poruku ili pitanje ne ponavljaju više puta, u raznim diskusijama i forumima. Dovoljno je samo jednom napisati poruku ili pitanje, i post će sasvim sigurno biti pročitan
Jednom rečju, dužni su da se ponašaju pristojno.
G) Kada se otvara nova diskusija (tj. kada se piše nova poruka), naslov poruke mora biti u skladu sa temom o kojoj se piše. Nije dobro pisati naslove tipa "Pomoć", "Da li..", "Problem", itd, gde se iz naslova ne može zaključiti o čemu se radi. Naslov mora biti smišljen tako da se iz njega može zaključiti o čemu se radi, da ne bi korisici bespotrebno otvarali poruku ukoliko ih ne interesuje tema.
H) Kada se pojavi interesovanje ili želja za napredovanjem na ovom sajtu, ili jednostavno rečeno dobijanje bolje titule, činiti to na konstruktivan način, tako što će nesebično i pravim odgovorima pomagati drugima svojim znanjem, a ne nagomilavanjem bespotrebnih poruka od foruma do foruma. O napredovanju nekog korisnika kolektivno odlučuje uprava sajta.
I) Skoro svaka tema iz sveta informatike je pokrivena na ovom forumu u okviru neke od kategorija. Svaka poruka ima svoje logicko mesto i vrlo je jasno da teme treba postavljati u za iste predvidjene forume. Tako govori logika, a prakitcna iskustva pokazuju da ljudi redovno pisu poruke na mestima na kojima nema mesta za diskusije na te teme. U takvim slucajevima, poruka ce biti premestena ako je kvalitetno napisana, a ukoliko nije izbrisana ili na neki drugi nacin uklonjena iz foruma da ne bi ometala tok diskusija. Teme koje ne pripadaju ni jednoj celini od navedenih, uvek mogu naci svoje mesto u forumu "Ostatak ostalog".
J) Da koriste blagodet koju nam nudi pretraga foruma i da prvo pretraze ima li odgovora na njihovo pitanje a tek onda postuju novu temu. "Tri puta meri, jedanput seci"

6. Zabranjeno je:
A1) pitati i davati informacije o tome gde mogu da se skinu piratizovani ili serijski brojevi za komercijalan softver
A2) pitati i davati informacije o programima koji služe za download sadržaja koji se ne sme downloadovati (kao na primer Youtube downloader, jer Google ne dozvoljava download Youtube klipova).
A3) javno pokazivati da posedujete materijal iz prethodne tačke, i time davati povoda drugim korisnicima da vas kontaktiraju radi nabavke istih
B) pitati i davati informacije o tome gde se može naći piratizovan softver, muzika, film, ili bilo kakva druga intelektualna svojina koja se nelegalno distribuira
C) iznositi informacije koje su nelegalnim putem nabavljene (tuđe poverljive informacije, tuđe privatne stvari, recimo tuđe šifre za internet, kreditne kartice...)
D) voditi diskusije o tome kako da se uhakuje sajt, kompjuter, mobilni, neki uređaj, ili napiše destruktivan program.
E) otkrivati identitet i lične informacije ostalih korisnika ovog sajta bez njihove saglasnosti
F) upotrebljavati provokativne nickove, avatare i potpise (signatures). Zabranjeno je postavljanje bilo čega što što bi moglo uvrediti pripadnike drugih naroda, vera i rasa. Zabranjeni su svi avatari koji imaju trenutnu dnevno-političku konotaciju. O svim avatarima koji su prijavljeni kao provocirajući od strane drugog člana odlučivaće urednički tim.
G) vređanje uredništva foruma. Dobronamerne kritike prihvatamo, a za Vaše primedbe, pitanja, sugestije, pohvale...ima prostora u forumu predvidjenom za to.
H) stavljati banere ili logotipe [firmi/kompanija/svetski poznatih marki] u avataru. Takođe je zabranjeno imati username kao ime neke firme/kompanije/marke a niste njen predstavnik.
I) u okviru neke diskusije pisati pozdravnu poruku za novopridoslog clana. Za tako neke stvari služe Privatne Poruke (skraceno PP). Novog člana možete pozdraviti u okviru diskusije samo ukoliko je on predstavio svoje autorsko delo.
J) pitati, davati, ili nuditi materijal kao i informacije o "materijalu za odrasle".
K) biti vulgaran (ovo se posebno odnosi na seksualnu vulgarnost). Takve diskusije biće odmah obrisane.
L) postavljati seksi golišave slike, kao i linkove ka sajtovima sa takvim slikama. Opširnije o ovome u tački 25.
M) pozivanje na aktivnosti koje za posledice mogu imati zakonske sankcije
N) spamovanje foruma
Citat:Šta nije spam:
- imati link ka ličnom ili tuđem sajtu u potpisu (čak i ako je komercijalno)
- staviti link ka svom sajtu u cilju pomaganja drugima (na vašem sajtu se nalazi korisno upustvo ili program koji može pomoći U VEĆ ZAPOČETOJ TEMI)
- otvoriti temu (jednu!) i staviti link ka vašem sajtu ukoliko vam je potrebno mišljenje/pomoć u razvoju istog

Šta jeste spam:
- reklamirati svoj komercijalan sajt/forum/proizvod u post-ovima
- staviti link ka vašem sajtu više od jednog puta, u cilju privlačenja posetilaca i/ili ostvarivanja zarade
- bilo kakav vid privlačenja ljudi obećavanjem zarade (odnosi se i na MLM)
- ostavljati linkove ka referalima u porukama ili u potpisu

O) Zabranjeno je imati potpis duži od pet redova, računajući i prazan red. U potpisu ne smete imati ni više od osam linkova. U potpisu je dozvoljeno imati najviše 5 smajlija. Zabranjeno je koristiti velika slova (max. veličina je 14) kao i slabo vidljive boje (žuta). Zabranjeno je i korišćenje IMG, QUOTE i CODE tag-ova u potpisu. Potpis ne sme biti kompletno ispisan velikim slovima (Caps Lock).
P) Zabranjeno je direktno linkovati sliku u poruci ukoliko je slika veća od 450 x 450 pixela. Ukoliko je veća od te dimenzije - napraviti manju verziju slike koja će da linkuje originalnu sliku (koristite link 'Prikači sliku' ispod polja za kucanje poruke). Sve slike moraju biti hostovane na MC.
R) Zabranjeno je linkovati sajtove/forume na kojima se nudi piratizovan softver ili "sadržaj za odrasle". Zabranjeno je i linkovanje sajtova koji se bave krekovanjem softvera.
S) Zabranjeno je kopirati privatne poruke bez saglasnosti svih strana koje su učestvovale u toj privatnoj prepisci.


7. Ukoliko neki korisnik ima neki problem, i traži pomoć u rešavanju problema, korisnik je obavezan da napiše što više informacija o problemu, kako bi ostalim korisnicima, koji žele da pomognu, olakšao posao.
Takođe, ne treba očekivati da će ostali korisnici rešiti svaki problem, naročito ne one koji zahtevaju višesatno angažovanja. Ovaj sajt postoji da bi jedni drugima pomogli, ali treba imati i meru. Ne može se očekivati da neko ostavi svoje poslove ceo dan, da bi satima proučavao problem nekog drugog korisnika. Korisnici treba da se prvo potrude da sami lociraju problem, kako bi posao ostalih korisnika, koji žele da pomognu, bio što manji.

8. U konstruktivnim diskusijama zabranjeno je skretati tok diskusije radi šale i zabave. Konstruktivna diskusija treba da ostane kontstuktivna do samog kraja. Takođe, preporučljivo je da se diskusija ne skreće sa teme radi neke druge teme - bolje je otvoriti novu diskusiju o toj novoj temi, a prethodnu diskusiju ostaviti da teče svojim tokom.

9. Zabranjeno je voditi privatne diskusije na javnim mestima. Privatna diskusija je kada dva, ili više, korisnika vode lični razgovor, koji ne interesuje ostale. Za privatne diskusije postoje "Privatne poruke", ili neki drugi vid komunikacije (email, ICQ, IRC...). Ostalim korisnicima, koji ne učestvuju u privatnoj diskusiji, nije zanimljivo da čitaju lične prepiske, pa se zato privatne diskusije, na javnim mestima, smatraju nekulturnim.

10. Nije preporučljivo prozivati ostale korisnike zbog toga što nemaju avatar ili nisu stavili svoju sliku u avataru. Avatar je lična stvar svakog korisnika, i samo od njih samih zavisi da li će postaviti avatar i kakav će on biti, dokle je god u skladu sa tackom 6.F ovog pravilnika.

11. Zabranjeno je stavljati fotografije drugih korisnika (bivših i sadašnjih) kao avatar. Takođe su zabranjeni morbidni avatari. Moderatori imaju pravo da, posle savetovanja sa barem još dvojicom drugih moderatora ili članova uprave, opomenu korisnika da skloni avatar koji je, po mišljenju moderatora sporan, ili da ga privremeno uklone, dok član ne postavi drugi.

12. Zabranjeno je u avatar stavljati „lažnu uredničku funkciju“. Više informacija možete pročitati ovde.

13. Ukoliko osoba, čija je fotografija objavljena na sajtu, nije saglasna da njena fotografija stoji na sajtu, i ukoliko zatraži brisanje fotografije, dužnost moderatora je da spornu fotografiju obriše. Korisnik koji je postavio sliku biće opomenut pred isključenje sa foruma.

14. Zabranjene su diskusije o politici. Zabranjeno je pominjanje bilo koje religije u negativnom kontekstu, kao i rasprave na tu temu.

15. Sva međunarodna prava koja garantuju slobodu govora važe i ovde, ukoliko korisnik svojom izjavom ne krši neku od tačaka ovog Pravilnika.

16. Zabranjeno je prozivanje, provociranje, omalovažavanje i vređanje po rasnoj, nacionalnoj, etničkoj i verskoj osnovi, kao i na osnovu seksualnog opredeljenja. Polna diskriminacija i nipodaštavanje na osnovu iste su takođe zabranjeni. Zabranjeno je i propagiranje verskog i seksualnog opredeljenja.

17. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt je interaktivan, i poruke se objavljuju čim ih korisnici napišu. Korisnici sami snose odgovornost za sadržaj svojih poruka.
Pošto je na sajtu otvorena diskusija, i pošto svako može napisati ono što želi, vlasnik sajta i moderatori nisu odgovorni za sadržaj poruka koje objave korisnici. Dužnosti vlasnika sajta i moderatora su da organizuju javne diskusije i da vode računa o redu i miru na sajtu.

18. Zabranjeno je koristiti više od jednog naloga. Zloupotreba foruma kreiranjem više naloga iz bilo kog razloga se kažnjava udaljavanjem korisnika sa foruma (banovanje). Izuzetak je samo situacija kada korisnik hoće anonimno da potraži neki savet (u vezi zdravlja ili ljubavi recimo), odnosno situacija kada korisnik ne želi da svi znaju da je on taj koji ima problem.

19. Lažno predstavljanje nije dozvoljeno. Možete biti anonimni, ne morate se predstaviti imenom, ali ne možete se predstaviti kao Petar Petrović a zovete se sasvim drugačije, i ne možete se predstaviti kao profesor a niste završili ni fakultet. Lažiranje imena je i zakonom kažnjivo, a lažiranje profesije je nedopustivo, između ostalog, zbog ljudi koji čitaju vašu poruku ili savet. Ovo pravilo dakle postoji da ne se bi došlo u situaciju da se neko lažno predstavi kao lekar i napiše nestručan savet.
Jednostavno stručnost i profesija ne sme da se lažira.

20. Ukoliko moderatori smatraju da poruka treba da se obriše ili zaključa iz bilo kog razloga, moderatori zadržavaju pravo da spornu poruku obrišu ili zaključaju odmah.

21. Svaka poruka koja se objavi na forumu postaje vlasništvo ovog foruma, i autor poruke ne sme da obriše poruku bez prethodne dozvole moderatora.
Autor poruke može da obriše/menja svoju poruku samo ukoliko smatra da je poruka plod netačne informacije, pogrešne reakcije, nepotrebne sadržine i sličnog.
Nije dozvoljena mogućnost da korisnik može da obriše (ili edit-ovanjem poruka uništi) celokupan svoj učinak na forumu (sve svoje poruke), jer se to tretira kao remećenje reda i rada na forumu, i biće sprečeno od strane moderatora i administratora.

22. Postavljanjem vaše poruke ili vašeg autorskog dela (eksplicitno: teksta i ostalih sadrzaja koje je sajt u mogucnosti da distribuira publici) na ovaj sajt, saglasni ste da ovaj sajt postaje distributer vašeg dela, bez novčane ili druge nadoknade. Dalje, odričete se mogućnosti povlačenja ili brisanja vaše poruke, odnosno autorskog dela, sa ovog sajta bez saglasnosti uprave sajta.

23. Pri postavljanju tuđih tekstova na ovaj sajt, korisnik je dužan da uzme u obzir autorska prava stvaraoca. Uz tekstove pesama treba navesti autora, odnosno, izvođača, a za ostale vrste tekstova koji se prenose ili prepisuju, kao što su odlomci iz književnih dela ili stručne literature, zatim članci, itd, obavezno je navođenje izvora (puno ime knjige ili časopisa, a ukoliko je u pitanju sajt - link ka tekstu, eventualno i ka osnovnoj stranici sajta). Stavljanje tuđeg teksta pod znake navoda se preporučuje u svakom slučaju, ali nije obavezno ukoliko je jasno naveden autor, odnosno izvor, postavljenog teksta; ukoliko se na istom mestu naizmenično koriste "tuđe" i sopstvene reči, potrebno je pravilno citirati, dakle, citirani deo staviti pod znake navoda ili 'quote' tag.
Ukoliko se prepiskom ili prenošenjem teksta povrede autorska prava, posledice snosi osoba koja je sadržaj postavila na sajt. Uprava i vlasnik sajta se ograđuju od svake odgovornosti.
Mini-Pravilnik za prenošenje vesti/članaka sa drugih sajtova ::1. Ako je u pitanju članak - nemojte da prenosite ceo članak, već samo uvodni deo, a za ostatak ostavite link.
2. Vesti možete da prenosite cele, uz obavezno navođenje celog linka sa kog je preuzeta vest.
3. Nemojte link da stavljate unutar [url] tag-a, već cela adresa TREBA da se vidi.
Dakle, ovo je nepravilno: izvor
A ovo je pravilno: Izvor: http://www.rts.rs/kategorija_vesti.asp?redosled=prioritet&IDCategory=55
Adresa treba da se vidi!
4. Nemojte da kopirate više od 2 vesti sa određenog sajta, ako nemate dozvolu od vlasnika/uredništva tog sajta. U redu je iskopirati 1-2 vesti sa jednog sajta, ali sve što je vise od toga - prelazi granicu Internet kulture.
5. Nemojte da kopirate više od 2 vesti dnevno.


24. Distribucija sadržaja sa ovog sajta je dozvoljena samo u nekomercijalne svrhe, uz obaveznu napomenu da je sadržaj preuzet sa ovog sajta, i uz obavezno navođenje adrese sajta. Za sve ostale vidove distribucije (naročito za pravilnik i uputstva za korisnike), obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od vlasnika MyCity sajta.

25. Zabranjene su "golišave" fotografije.
Zabranjene su slike (naročito smešne slike) koje na bilo koji način pokazuju ili aludiraju na seks, polne organe ili na bilo šta što može da se dovede u vezu sa seksualnim sadržajem, pa makar to samo ličilo na pomenute stvari. Zabranjene su slike na kojima se vide polni organi, kao i slike na kojima su polni organi samo ocrtani na odeći. Zabranjene su slike na kojima se u celosti vide gole grudi ili zadnjica. Zabranjene su slike predmeta koje imitiraju ili asociraju na polne organe, seksualno samozadovoljavanje ili na bilo koji drugi seksualni sadržaj.

------------------------------

Ukoliko se ne slažete sa ovim pravilima, mi vas najljubaznije molimo da ne posećujete ovaj sajt, ili barem da ne pišete poruke na njemu.
Hvala!

-----------------------------

Na koji nacin se sankcionisu korisnici za svoje greske ?

Ukoliko korisnik prekrsi neku od tacaka pravilnika, za pocetak biva samo savetovan.. Ako ponovo napravi isti prestup biva opomenut ili u slucaju da napravi blazi prestup koji se razlikuje od onog za koji je savetovan, biva ponovo samo savetovan. Ako korisnik nastavi sa krsenjem pravilnika i pored opomene – dobija opomenu pred ban (poslednja opomena pred iskljucenje). Ako napravi jos jednu gresku (eventualno dve) posle opomene pred ban – biva banovan (iskljucen sa foruma).

U gore pomenutom redosledu savetovanja/opominjanja mogu postojati izuzeci. U slucaju vredjanja korisnika foruma ili urednika foruma, korisnik moze dobiti odmah opomenu pred ban ili direktan ban.

Postoji jos jedan vid sankcija a to je poluban. Ukoliko je polubanovan, korisnik ne moze da pristupi forumu/grupi foruma sa kojih je polubanovan. Korisnik dobija poluban ako konstatno krsi pravilnik u okviru jednog foruma ili grupe foruma. Recimo da je poluban nacin da se korisnik urazumi a da ne bude automatski iskljucen sa foruma. Korisniku se poluban skida posle odredjenog vremenskog perioda, za razliku od bana koji je trajan.

Urednicki tim se trudi da, kako god je to moguce, izbegne banovanje korisnika... to je krajnja opcija. Cak se i opomene izbegavaju. Zato su i uvedena savetovanja, kako bismo korisnicima drugarskim savetom ukazali na gresku koju cine i na taj nacin izbegli neprijatnu situaciju da moramo opominjati i udaljavati korisnike sa foruma. Odluke o opominjanju a posebno o banovanju se ne donose olako i iza svake opomene a posebno bana stoji podrobno razmatranje i konsultacija medju moderatorima.Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 727 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 15 sakrivenih i 669 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., cavatina, cenejac111, Denaya, Dimitrije Paunovic, Dogma21, DonRumataEstorski, Dorcolac, filiphr, FOX, Frunze, hawkeye, hyla, Istman, Kozi-RS, ladro, loon123, M1los, Marko Marković, mean_machine, mercedesamg, milenko crazy north, Milometer, milos.cbr, moldway, nuke92, panzerwaffe, Petarvu, Phalanx, Posmatrac77OKB, rovac, S2M, skvara, stegonosa, Stoilkovic, Sumadija34, Tandrkalo, Vladko, vobo, VP6919, šumar bk2, 125, 79693