Naftne platforme

1

Naftne platforme

offline
 • Srđan Jovanović
 • Pridružio: 12 Avg 2004
 • Poruke: 1461
 • Gde živiš: Čačak

Da li ste nekada razmisljali da radite ovaj posao. Ako jeste evo nesto malo o tome.

Na naftnim platformama postoje stotine razlicitih pozicija.
Ulazne (pocetnicke) pozicije su obicno: roustabout (opšti pomocni radnik), roughneck (pomocnik na palubi za bušenje), cistac, pomocno osoblje u kuhinji (galley hands),bedroom hands (osoblje za održavanje spavacih soba), pomocnici na palubi. Od viših pozicija ima posla za inženjere mašinstva, elektrotehnike, informatickih tehnologija, geotehnike, hemije, petrohemije,metalurgije, geologije i dr.
Za poslove u kuhinji i na održavanju prostorija uglavnom su zadužene posebne kompanije koje su unajmljene od strane kompanija za bušenje tako da i zaposlenje na ove pozicije treba tražiti kod njih a ne kod kompanija za bušenje.
Slede opisi nekih pozicija, pre svega pocetnickih a zatim i nekih drugih koje su karakteristicne.

Roustabout (opšti pomocni radnik)
Vodi kran za vreme utovara i istovara, održava cistocu na palubi, pomaže na delu za bušenje kada je potrebno. Zamenjuje roughneck-a za vreme obroka.

Roughneck (pomocnik na palubi za bušenje)
Obavlja opšte poslove na palubi za bušenje.Tokom bušenja radi na specijalnim kleštima koja služe za stezanje i popuštanje cevi za bušenje. Takode radi i druge fizicke poslove za vreme bušenja a kada je slobodan održava palubu dela za bušenje, cisti, farba i sl.

Bedroom hands (pomocnici za održavanje spavacih soba)
Održavanje cistoce u spavacim sobama, pranje odece i posteljine, održavanje hodnika i drugih pomocnih prostorija...

Galley hands (pomocno osoblje u kuhinji)
Svi pomocni poslovi u kuhinji kao što su pranje sudova, cišcenje itd.

Deckhand (pomocnik na palubi)
Svi pomocni radovi na palubi broda. Ova pozicija uglavnom postoji kod kompanija koje se bave raznim pomorskim uslugama (pomorski prevoz, snabdevanje platformi raznim potrebama i materijalima) a manje na samim platformama.

Cistac (wiper)
Cišcenje i održavanje cistoce.

Farbar (painter)
Farbanje. Ovaj posao i posao cistaca uglavnom obavlja ista osoba a za neke vece radove farbanja unajmljuju se specijalizovane kompanije.

Maintenance roustabout (pomocnik za održavanje)
Njegove dužnosti su održavanje cistoce na palubi kao i farbanje.

Offshore Instalation Manager (Upravnik pomorske platforme)
Upravlja naftnom platformom i svim operacijama na njoj.

Driller (bušac)
je zapravo covek koji izvodi operacije bušenja morskog dna. Ima visok stepen odgovornosti i odgovoran je za sve što se dešava na samoj opremi za bušenje.

Assistant driller (pomocnik bušaca)
Pomaže bušacu i ima obavlja razlicite zadatke u zavisnosti od same operacije bušenja. Nadgleda rad derrickman-a i roghneck-a.

Mehanicar (Mechanic)
Svakodnevno održavanje opreme.

Elektricar (Electrician)

Održavanje elektricnih instalacija i uredaja.

Kapetan (captain)
Brodovi za bušenje moraju da imaju kapetana koji upravlja brodom.

Subsea engineer (inženjer za podmorske operacije)
Izmedu ostalog odgovoran je z jedinicu za zaštitu od eksplozije kao i sistem za kompenzaciju kretanja platforme.

Kranista(rane operator)
Odgovoran je za sve operacije koje se izvode sa kranom (utovar, istovar i sl.) i nadgleda rad crane assistenta i posade roughneck-a.
Pomocnik kraniste(Assistant crane operator)

Radi pomocne poslove u upravljanju kranom. Obicno je ovo unapredenje od roustabout-, a sledeci stepen na lestvici može da bude unapredenje u kranistu.

Radio operator (radio operator)
Savremene platforme imaju radio uredaje za vezu. Radio operator upravlja tim uredajima.

Zdravsveni radnik(medic)
Brine o zdravlju posade. Ovaj posao retko obavljaju osobe sa titulom doktora vec su to uglavnom osobe sa nekim višim stepenom medicinskog obrazovanja ili bivši medicinski tehnicari ili medicinske sestre.

Motorista (motorman)
Obezbeduje funkcionisanje motora za proizvodnju elektricne energije.

Varioc (welder)
Radi svakodnevne poslove oko opravke i izgradnje novih metalnih konstrukcija. Za varioce uglavnom ima dosta posla, ponekad se i unajmljuju posebne ekipe varioca da bi se završio neki veci posao. Takve ekipe idu od platforme do platforme i obavljaju neophodne poslove.

Kuvar (Cook, Chef)
Kuvanje.

Pekar (Baker)
Mešenje i pecenje hleba.

Zdravstveni zahtevi
Da biste dobili zaposlenje na naftnoj bušotini morate da imate dobro zdravlje i da budete u dobroj fizickoj kondiciji. Pre nego što odete na bušotinu morate da prodete temeljne zdravstvene preglede i testiranje fizickih sposobnosti kao i testiranje na narkotike. Ne smete biti korisnik narkotika.

Starost
Morate biti stariji od 18 godina.

Iskustvo
Što više iskustva imate to cete pre naci posao i imati vecu platu.Za vecinu poslova poslodavci traže prethodno iskustvo u radu na bušotinama tako da je najvažnije zapoceti posao i steci neko iskustvo pa makar i na poslu koji vam se ne svida a kasnije kada imate neko iskustvo bice vam mnogo lakše. Jer kod rada na udaljenim bušotinama nije važno samo dobro obavljati svoj posao vec i dobro poznavati sam nacin rada i života na udaljenim bušotinama pošto se on uveliko razlikuje od onoga na kopnu. Cak i isti poslovi se dosta razlikuju kada se rade na udaljenim naftnim bušotinama i na kopnu u normalnim uslovima.
Medutim postoji i dosta ulaznih (pocetnickih) pozicija za koje nije potrebno prethodno iskustvo.Važno je i da budete iskreni prema poslodavcu i prema sebi u pogledu toga šta znate da radite i da se ne prijavljujete za posao koji ne znate da radite jer su poslovi na bušotinama specificni u odnosu na kopnene poslove imogu nositi i odreden stepen rizika tako da nestrucnim obavljanjem nekog posla možete dovesti u opasnost i sebe i druge.

Obrazovanje
Za pocetnicke pozicije ne postoje neki posebni uslovi u pogledu obrazovanja dok je za one složenije poslove potrebno imati više stepene obrazovanja.
Veliki je broj poslova koji zahtevaju i završavanja odredenih kurseva specifcnih baš za taj posao. Ukoliko želite da napredujete u karijeri te kurseve možete završavati u vremenu kada ne radite. Medutim za sve poslove na naftnim bušotinama koje su udaljene od obale kao i uopšte u pomorstvu morate posedovati odredene sertifikate i licence koje izdaju nadležni organi u domicilnoj zemlji poslodavca. Ovi sertifikati i dozvole se dobijaju polaganjem kurseva kao što su kursevi o preživljavanju na moru, prvoj pomoci i sl. Ti kursevi nisu teški i kratko traju a za pocetnicke pozicije mogu se polagati i po dobijanju ugovora sa poslodavcem.

Znanje jezika
Mada se u oglasima za upražnjena mesta ne istice uvek kao uslov krajnje je poželjno da znate barem engleski jezik na nivou sporazumevanja. Posao na naftnim platformama je specifican i zahteva pre svega timski rad tako da je veliki znacaj komunikacije medu radnicima. pored toga obicaj je da poslodavac obavezno obavi bar jedan razgovor sa kandidatom pre zaposlenja (a u vecem broju slucajeva obavlja se i više razgovora) tako da je pitanje da li ce u vašem slucaju napraviti izuzetak i zaposliti vas bez prethodnog razgovora ukoliko ne znate jezik.

Kod nas se govori uglavnom o radu na norveškim naftnim platformama medutim tih platformi ima po celom svetu a ukupan broj je nekoliko stotina. Najveci broj se nalazi u SAD u Meksickom zalivu, zatim ih ima dosta u Severnom moru, Australiji, Novom Zelandu , Bliskom Istoku, Dalekom Istoku itd. Najveci broj kompanija za bušenje je americkog porekla a ima i britanskih, norveških, japanskih, arapskih, ruskih... Medutim sve one posluju na medunarodnom nivou, imaju svoje bušotine po celom svetu i zapošljavaju medunarodno osoblje. Dole su navedene sve zemlje sa brojem bušotina u zagradi. Ove brojke uzmite samo orijentaciono jer se broj bušotina stalno menja, jedne se zatvaraju a druge otvaraju.

Angola (12)
Australija (3)
Azerbejdžan(15)
Brazil (41)
Brunei (1)
Bugarska (1)
Danska (7)
Egipat: (16)
Filipini (1)
Gvineja (6)
Gabon (2)
Gana: (1)
Grcka (1)
Holandija (9)
Indija (26)
Indonezija (17)
Iran (12)
Irska (2)
Izrael (1)
Italija (3)
Južna Afrika (7)
Južna Koreja (5)
Kamerun (1)
Kanada (Cool
Katar (15)
Kina (25)
Kongo (4)
Libija (1)
Malta (1)
Mauritanija (1)
Malezija (23)
Meksiko (17)
Maroko (1)
Nemacka (1)
Nigerija (25)
Norveška (19)
Obala Slonovace (1)
Oman (1)
Poljska (2)
Rumunija (3)
Rusija (6)
SAD (308-)
Saudijska Arabija (9)
Senegal (1)
Severna Koreja (1)
Singapur (16)
Tajland: (5)
Trinidad (7)
Tunis (2)
Ujedinjeni Arapski Emirati (21)
Ukrajina (1)
Velika Britanija (43)
Venecuela (3Cool
Vijetnam: (7)

Ono što mnoge najviše interesuje su zarade. Iznosi koje cete naci ovde dati su samo radi orijentacije jer tacni iznosi zavise od mnogih faktora kao što su: poslodavac i njegova politika nagradivanja, lokacija bušotine, radno iskustvo, obrazovanje itd.

Pocetnicke pozicije u snabdevnju i kuhinji kao što su pomocno kuhinjsko osoblje donose od 700 - 1000 $ nedeljno.
Pomocni radnici na poslovima bušenja mogu da zarade od 150-300 $ dnevno. Bušaci zaraduju od 200-350 $ dnevno itd kako se penjete na lestvici raste i vaša plata. Neke inženjerske i menadžerske pozicije mogu da donesu i do 1000 $ dnevno.

Pored dobre zarade ovi poslovi nose i niz drugih pogodnosti kao što su: placeni hrana i smeštaj koji dostižu hotelske standarde, zdravstveno osiguranje, osiguranje života, deljenje profita a u nekim slucajevima i placeni putni troškovi.

S obzirom da su vam svi troškovi placeni sav novac koji zaradite moci cete da uštedite. Još jedna pogodnost je i što vam je radno mesto na nekoliko metara od kreveta tako da nema putovanja na posao i sa posla i svih neugodnosti koje to sa sobom nosi tako da vam rad od 12 sati dnevno i nece tako teško pasti.
izvor: www.naftneplatforme.50g.com/vrstepl.htmlRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 24 Mar 2005
 • Poruke: 799
 • Gde živiš: Beograd

Jos i da pridodam da su zarade relevantna stvar, jer za isti posao koji obavlja amerikanac, kanadjanin ili neko iz EU, dobija minimum 2-3 puta vise para nego ostali radnici!!!! (npr. iz Srbije, Rumunije i zemalja treceg sveta)....offline
 • Pridružio: 01 Maj 2003
 • Poruke: 1300
 • Gde živiš: Kragujevac

kako stoje stvari sa platama u rusiji i uopste na istoku u odnosu na zemlje zapada?

offline
 • Srđan Jovanović
 • Pridružio: 12 Avg 2004
 • Poruke: 1461
 • Gde živiš: Čačak

xxtreman ::Jos i da pridodam da su zarade relevantna stvar, jer za isti posao koji obavlja amerikanac, kanadjanin ili neko iz EU, dobija minimum 2-3 puta vise para nego ostali radnici!!!! (npr. iz Srbije, Rumunije i zemalja treceg sveta)....
Ako ja recimo zaradim 1800 ili 2000 $ mesecno a u Srbiji radim za 350$ mesecno, bas me briga koliko je placen Kanadjanin ili neko drugi. Razumes sta hocu da kazem. Razmisljam o ovome vec neko vreme pa me interesuje ima li ko bilo kakvog iskustva sa ovim poslom, bilo da je radio to ili zna nekoga da je bio na nekoj od platformi bilo morskoj bilo kopnenoj?

offline
 • gamzzy 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 24 Apr 2003
 • Poruke: 10725
 • Gde živiš: Novi Sad

Koliko se minimalno može tamo ostati?

offline
 • Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
 • Pridružio: 22 Jun 2005
 • Poruke: 7912
 • Gde živiš: Moskva, Rusija

Koliko sam cuo od ljudi koji su se raspitivali, radi se 6 meseci, pa si 6 meseci na kopnu i tako u krug... E sad, koliko je minimum nemam pojma...

offline
 • Pridružio: 18 Dec 2003
 • Poruke: 7953
 • Gde živiš: Graceland

Ja sam iz mnogo izvora cuo da uopste nije tako dobra lova i posao kao sto pricaju, da su se mnogi zaleteli i mnogo puta pozalili Bebee Dol

offline
 • gamzzy 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 24 Apr 2003
 • Poruke: 10725
 • Gde živiš: Novi Sad

necu ja tamo, ali me cisto interesuje Wink

offline
 • djo 
 • Građanin
 • Pridružio: 21 Nov 2005
 • Poruke: 277

naftna platforma je nesto kao urbana legenda jadnih srba

neverujem da neko zna nekog ko tamo radi a da je iz srbije

offline
 • Gibli 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 04 Mar 2005
 • Poruke: 520
 • Gde živiš: Zemun

orion11 ::Razmisljam o ovome vec neko vreme pa me interesuje ima li ko bilo kakvog iskustva sa ovim poslom, bilo da je radio to ili zna nekoga da je bio na nekoj od platformi bilo morskoj bilo kopnenoj?
Prijatelj moga oca radi u Libiji na naftnim poljima. Nemojte me drzati za podatak :-) ali cini mi se da radis mesec dana pa 15 dana odmaras (ides kuci). Pricao je da su uslovi super naravno koliko to moze biti u pustinji. Dobra hrana, smestaj, bazen... Cini mi se da je u pitanju Holandska kompanija koja radi na odrzavanju elektrike.
Izgleda da je zarada fina cim moze da kupi nova kola i nadzidjuje kucu.

Cuo sam da je za naftne platforme/polja vazno da imas jak karakter jer coveku se lako promeni psiha.
Od kada mi je otac umro nisam video tog coveka vec 3 godine tako da sam van tokova.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 767 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 4 sakrivenih i 724 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., babaroga, Boris90, ccoogg123, Cigi, Dimitrije Paunovic, DPera, Faki-Valjevo, FOX, galerija, ikan, janbo, JOntra, krkalon, Magistar78, Metanoja, mocnijogurt, moldway, nebidrag, opt1, pein, Prašinar, procesor, rodoljub, rovac, Shinobi, Skywhaler, Stanlio, stegonosa, Trpe Grozni, Tvrtko I, vatrogasac, Vlad000, vlahale, wolf431, zbazin, ZetaMan, zlaya011, 125