Molim za pravni savet oko tužbe

1

Molim za pravni savet oko tužbe

offline
 • Pridružio: 14 Feb 2008
 • Poruke: 12337

Imamo suđenje 17.
Danas smo otišli kod advokata i nije nam se svidelo ono što smo čuli.
Već sutra ćemo se videti sa drugim advokatom ali pitam vas za pravni savet ...

Šta se desilo :

Geometar je pre dve godine ispred komšije potvrdio da nama pripada deo zemlje. Komšija se tada usaglasio ispred geometra da je u redu da mi pregradimo i pomerimo ogradu tri metara u njegov plac.

Mi smo ubrzo nakon toga kupili sav materijal ali sticajem okolnosti smo tek pre mesec-dva to pregradili.
Komšija je došao iz inostranstva i igrao kartu "Pizdim jer me niste obavestili". Mi mu kažemo da nas tuži ako smatra da nismo u pravu, da imamo sve papire i da imamo svedoke da se usaglasio.

Stiže tužba i traži se od nas da platimo 1000 evra plus izlazak advokata i sve njihove sudske troškove, kao i rešenje da sklonimo ogradu nazad na mesto gde je bila.

Tužili su mi oba roditelja, bez obzira što majka nije vlasnik zemlje.

Mi odemo danas kod advokata i kaže nam žena da oni imaju pravo da nas tuže, da su imali pravo 30 dana od saznanja da smo pomerili ogradu da nas tuže. Da nema veze čija je zemlja, već da se gleda to što smo pomerili ogradu i ugrozili njihov plac a nismo imali njihovu saglasnost.

Svi dokazi da je to naša zemlja, da je bio geometar itd. navodno nisu bitni uopšte a da bi bilo šta uspeli, moramo posle ovog spora da ih tužimo i povratimo taj deo zemlje.

To znači da moramo da platimo bar 600 evra troškove njihove, možda puta dva, možda i ove 2k što traže.

U međuvremenu moja majka ode kod psihijatra i dobije potvrdu da ne sme da se vuče po sudovima, da ne sme da se nervira i sve ostalo, jer boluje od karcinoma i može da negativno utiče ovaj spor na njenu bolest. Međutim advokatica nije ni to uzela u obzir.

Kako stvari stoje, čak i da nađemo dokaze i dva svedoka (geometri koji su tamo bili) postoji šansa da ćemo izgubiti spor.

Kopiram vam dole primer tužbe od reči do reči, sa sakrivenim imenima i molim vas za pravni savet.
Šta mi je činiti ?

Učesnici :
Tuženi (moj roditelj)
Tužilja
Svedok 1
Svedok 2
Svedok 3
XYZ - ili broj parcele ili mesto boravka

TUŽBA
Radi zaštite od smetanja poseda.
Vrednost : 100.000,00 dinara.

Tužilja je vlasnik i držalac kp.br. XYZ KO XYZ, koja se nalazi u XYZ na kojoj parceli ima baštu - voćnjak ...

Tužilja se od 2009.g. nalazi u posedu gore označene nepokretnosti i od tada je plac tužilje bio ograđen žičanom ogradom koja se nalazila na drvenim stubovima, a ista ograda nije nikada pomerana.

Međutim, dok je tužilja bila u inostranstvu, kako su tužilji prenele komšije, između dana 19.03.2016.g. i 21.03.2016.g. tuženi su ušli na parcelu tužilje i na njoj postavili betonske stubove na kojima su razvukli žičanu ogradu visine 170cm, čime su onemogućili tužilju da koristi deo kp.br. XYZ KO XZY u širini od oko 3m i dužini od oko 20m. Tužilja je za ovo smetanje saznala krajem aprila 2016.g, kada se vratila iz Austrije u Srbiju.

Tuženi do dana podnošenja ove tužbe nisu uklonili drvene stubove koji su bili deo stare tužiljine ograde i na kojima je bila razvučena pletena žica. Naime, postavljeni, ali se sada nalaze u delu placa koji su tuženi zagradili !!!

DOKAZ : Saslušanje parničnih stranaka, saslušanje svedoka SVEDOK1, iz XYZ, SVEDOK2, iz XYZ i SVEDOK3 iz XYZ^2.

DOKAZ : Uviđaj suda na licu mesta sa veštakom geodetske struke.

Tužilja je nakon gore navedenih radnji tuženih onemogućena da nesmetano korsiti spornu površinu kao što je činila godinama unazad, te stoga predlaže sudu da zakaže glavnu raspravu, izvede predložene dokaze i donese sledeće

REŠENJE

UTVRĐUJE SE, da su tuženi RODITELJ2 i RODITELJ1, oboje iz XYZ, smetali tužilju u dosadašnjoj mirnoj i nesmetanoj državnini kp.br.XYZ KO XYZ, na taj način što su između dana 19.03.2016.g. i 21.03.2016. postavili žičanu ogradu pričvršćenu na betonske stubove, visoku oko 170cm, čime su onemogućili tužilju da koristi deo kp.br. KO u širini od oko 3m i dužini oko 20m.

NALAŽE se tuženima RODITELJ2, i RODITELJ1 oboje iz XZY, da uspostave prežašnje stanje, uklone postavljenu ogradu i postave ogradu tužilje kako je do učinjenog smetanja stojala.

ZABRANUJE se tuženima RODITELJ1, RODITELJ2, Oboje iz ... da ubuduće na ovaj ili sličan način smetaju tužilju u mirnoj i nesmetanoj državnini kp.br. KO, pod pretnjom prinudnog izvršenja izricanja novčani kazni.


OBAVEZUJU SE tuženi da tužilji solidarno naknade troškove parničnog postupka sa zakonskom zateznom kamatom, od dana presuđenja pa sve do isplate.

Dodao bih i to da tužilja nije uopšte od 2009. na tom placu, da datumi nisu tačni itd. ali kako sam skapirao od advokata, velika je šansa da će nas odradti i da je jedini način da povratimo taj novac dodatno suđenje za vraćanje tog dela zemlje i zahtev za isplatu svih troškova.
Mi smo suvlasnici te parcele cele, oni su već u sporu, njihovi svedoci su imali tužbe ranije i stalno su sa njima tu ...

Šta nam je činiti ?

Hvala ZagrljajRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • grbe 
 • Moderator foruma
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 3403

Ovako,

Nije mi jasna jedna stvar, a to je, da li je ovo državinska tužba ili tužba radi ometanja posjeda?
Naime, podnosi se tužba radi smetanja posjeda, što po logici stvari kaže da oni imaju pravo svojine nad spornom zemljom, te da ste je vi uzurpirali. Nakon toga, oni se pozivaju na ometanje državine.

Ovako, majku su ti tužili, iz razloga bračne zajednice, ako je imovina koju su tvoji roditelji stekli bračna tekovina. Ako je imovina svojina samo tvog oca (stekao je nasljeđem ili poklonom), onda prigovoriti nedostatku pasivne legitimacije na strani majke.
Advokat je u pravu što se tiče ograde, tj.podizanje iste. Ali, samo u slučaju da podizanjem iste vi ometate komšiju. Recimo stavite ogradu od 5 metara visine i sl.
Ako imate dokaz da da ste stavili kolčeve (ogradili plac) na vašem dijelu, što može da potvrdi i geometar kako kažeš, onda je ova tužba lako oboriva. Ovo iz razloga jer ako su stubovi na tvom posjedu, onda nema ometanja posjeda niti državine komšijinog posjeda.
Upravo neka vam pravac odgovora na tužbu bude izvrgavanje iste na način da nema smetanja posjeda ako je posjed vaš, tj. tvog oca ili majke.offline
 • Pridružio: 14 Feb 2008
 • Poruke: 12337

Hvala grbe što si izdvojio vreme.

Nije ni meni ništa jasno.
Advokati daju prednost državnini izgleda.

Razvoj situacije je sledeći :
- Advokat će probati da ospori navedene činjenice. Konkretno - mislimo da je komšika došla prve nedelje aprila, što odmah znači da nije na vreme podnela tužbu
- Imamo čoveka koji će možda da posvedoči, samo da se utvrdi datum, koji odmah stavlja komšinicu nedejlu dana nakon promene ograde, a ne na kraju meseca kako tvrdi u tužbi (na kvarno pokušavaju da se uguraju u taj rok od 30 dana)

Ako to ne prođe, imamo svedoke :
- Komšinica je bila ta koja je zahtevala da izađe geometar, platili smo po 50 evra zajedno, već tada joj je bilo objašnjeno da je to naš deo
- Geometar koji je utvrdio stanje je pristao da svedoči

I na kraju sudski geometar može slobodno da izađe i da utvrdi da je to naše i da smo punim pravom zagradili.

Citat:Ako imate dokaz da da ste stavili kolčeve (ogradili plac) na vašem dijelu, što može da potvrdi i geometar kako kažeš, onda je ova tužba lako oboriva

Čak i ako je reč o državnini ?

Prvi advokat je rekla da nema veze ko je vlasnik zemljišta i da sud prihvata samo stanje pre spora ... te ako hoćemo da dobijemo taj deo zemlje i da ga ogradimo, posle ovog spora moramo da podignemo tužbu protiv komšike a to podrazumeva da ogradu od 20 metara sa betonskim stubovima srušimo i vratimo je nazad, da bi je samo kasnije opet zagradili Bebee Dol

Nažalost nisam bio tu tokom razgovora sa advokatom kom smo dali punomoćje jutros, pa nisam stigao da prokomentarišem ovo što si napisao, ali ću svakako da spomenem tokom narednog viđenja.

offline
 • grbe 
 • Moderator foruma
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 3403

Državina je manji obim prava od svojine. Državina je recimo kada ja tebi dam da mi čuvaš i koristiš neku stvar, može i nepokretnost. Recimo, zakupac zemljišta je u zakonitoj i savjesnoj državini. Recimo i lopov je u državini neke stvarii koju ukrade, ali ta državina nije zakonita, tj. manjiva je.
Ako je komšinica u državini tvog placa, mora da dokaže osnov državine. Ujedno, ako ona je ušla u vaš posjed, onda vi podnesite kontratužbu radi smetanja posjeda.
Kontam šta advokat hoće reći, ali po mom stavu, a na osnovu iznesenog ovdje, stava sam da ta priča ne pije vodu.
Ona vas tuži radi smetanja posjeda, i vi dokazete da je to vaš posjed, tj.vaša svojina. U izreci presude mora da stoji da se odbija tuženi zahtjev iz razloga što je to vaša svojina. Zbog čega vi morate opet da je tužite da bi dokazivali pravo svojine? Naravno da se stanje sagledava prije smetanja, a ako kažeš d aje to vaše prije i sada, ne kontam što treba opet da se tuži

offline
 • Pridružio: 14 Feb 2008
 • Poruke: 12337

Tužilja je suvlasnik placa, kao i moj otac i još jedna žena.

Advokat će prvo da priloži dokaze da majka nije legitimno tužena, jer nije ni radila na ogradi, tada izašla iz bolnice u teškom stanju i nije smela da podigne ništa teže od kašike.

Nakon toga će pozvati svedoke koji bi trebali da okončaju proces u našu korist. Tužilja je znala 2 meseca za promenu i oni su ti koji su potencirali zagrađivanje pre 2-3 godine.

Javim šta se izdešavalo kad prođe tih nekoliko izlaska. Na ovom prvom nećemo ništa uraditi jer valjda sud prikuplja dokaze samo ...


E sada, da ne otvaram novu temu. Može li neko samo da mi odgovori :

Tokom komesacije je traženo od oca da potpiše promenu stanja, ali mu nisu dali da vidi promene.
Pitao je da li postoji promena, rekli su mu da je samo par cm.
Kada je došao geometar da meri nešto po tom novom stanju, ispostavilo se da komšije imaju parcelu do same ivice našeg zida kuće.

To se sve odavno desilo i mislim da su im žalbu odbili jednom.

Kolika je šansa da se to ispravi sada, koga treba da tužimo, državu (katastar?) ?
Advokat nije nešto voljno o tome pričao, mislim da je hteo da nagovesti da je mala šansa da se ispravi. Prvi advokat je isto tako bio u fazonu "nema ništa od toga".

U slučaju da nas komšije sada tuže jer nam je kuća na početku njihove parcele, da li bi na sudu mogli da dobiju spor ako priložimo sve dokumente koji dokazuju da je kuća propisno pravljena po starom stanju parcele ?

Hvala Ziveli

offline
 • Pridružio: 14 Feb 2008
 • Poruke: 12337

Advokat je zaboravio da navede glavnog svedoka na prvom izlasku ...
Rekao je da majka nije zagrađivala i spomenuo je mene i brata.
Međutim sud izgleda nije uzeo u obzir ovo prvo.

Sada brat i ja moramo izaći kao svedoci na sledeće ročište a tu će biti i ostali.
Čovek koji potvrđuje da su saznali 2 meseca ranije za promenu je naveden i kao njihov svedok.

Da li ja smem :
- da se pozovem na to da je to naša zemlja i da smatram da nema osnova za tužbu ?

Šta mogu da očekujem ?
Nisam nikada bio u sličnoj situaciji.

Ovaj cirkus će trajati ~ 5 ročišta kako je rečeno, otprilike 8 meseci.

I btw. zbog bolesti majka umalo nije pala u nesvest u sudu zbog klime, da li može nešto povodom toga da se uradi ?

offline
 • Pridružio: 14 Feb 2008
 • Poruke: 12337

Presudio je sudija u korist komšija i sada čekamo rešenje.

Interesuje me da li možemo da se žalimo višem sudu na to rešenje, jer sudija nije uvažio skicu geometra koja se 99.9% poklapa sa skicom sudskog geometra niti je uzeto u obzir da su komšije zakasnile sa tužbom.

Presudio je po osnovu državnine i očekuje se da povučemo ogradu nazad (bez obzira što je naša zemlja tu) i da platimo troškove.

Ujedno ako se mi žalimo na to rešenje, da li moramo opet da pomerimo ogradu ili se čeka da se završi taj proces žalbe ?

Glupost totalna, u suštini su potvrdili da nismo ušli više od 3 metra, koliko je rekao geometar, ali nas terete po osnovu državnine Confused

I još jedno pitanje, da li možemo da promenimo advokata u sred tog procesa tj. sada kada donesu rešenje, sa drugim advokatom da se žalimo ?

Hvala.

offline
 • grbe 
 • Moderator foruma
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 3403

Na presudu se možeš žaliti, takođe mozes i promijeniti advokata-otkazati mu punomoćje.

offline
 • Pridružio: 14 Feb 2008
 • Poruke: 12337

Još jedno kratko pitanje :

Žalile su se obe strane višem sudu, naša strana je naknadno pisala žalbu na žalbu druge strane.
Viši sud je presudio u korist druge strane, međutim sudija koji je izvršio tu presudu se lično u sudnici obratio i rekao mojim roditeljima da idu na ustavni sud, jer je viši sud preformulisao tužbu kako bi mi ispali krivi valjda.

Moje pitanje je : Da li može odmah sada na ustavni sud da se ide, uzevši u obzir da je advokat na svoju ruku opet pisao žalbu višem sudu. On tvrdi da ne može u našem slučaju.

offline
 • Blue  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 06 Avg 2003
 • Poruke: 2214

Srki meni ovo deluje na nekog mentola od advokata sto si ga ubo,ja sam imao istu situaciju kao i ti ,medjutim ja sam oborio tuzbu jer su kolci tj. ograda je bila u mom delu na mom zemljistu,ograda 170cm koga nikoga ne ugrozava... ,jos nesto ne razumem kod tebe,to je tvoja svojina imate zvanicni izlazak geometra i svedoke... meni tu nesto ne stima ,ako je komsija kako si naveo gastabajter ,velika verovatnoca da gura pare nekome ili si ubo neznalicu od advokata... sto je vrlo moguce jer smo isti grad...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 714 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 6 sakrivenih i 679 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, amaterSRB, Brot, dac, DARKMEN22, djo97, Dragan1998, havoc995, ILGromovnik, Ixer, Jester, Kaneda, Klecaviks, Koridor 11, krkalon, LeGrandCharles, lovac12, LUDI, mane123, Markoni29, mikrimaus, nebkv, nik8282, nuke92, pein, riva, rovac, sovanova95, |_MeD_|