Ostavinska rasprava

1

Ostavinska rasprava

offline
 • Pridružio: 10 Maj 2005
 • Poruke: 273
 • Gde živiš: Beograd

@grbe
Pogledao sam i ako sam dobro shvatio predmet tuzbe ima vrednost 1000 dinara i posto sam kriv placam sudske troskove 1300 dinara ako se resi u prvom rocistu i posto necu da ulazem zalbu niti da osporavam bilo sta od tuzbe.
Naime tuzila me je tetka sto sam uzeo kljuceve od dela kuce gde je ziveo pokojni deda i taj deo je sad predmet ostavinske rasprave kao i cela kuca.Ona zivi u prizemlju ja na prvom spratu a deda je ziveo u suterenu i posto je ona htela da koristi te prostorije gde je ziveo deda ja sam uzeo kljuceve od soba.Ja necu da osporavam da sam uzeo kljuceve ali ne zelim da niko pa ni ja ne koristi te prostorije do kraja ostavinske rasprave kako ja to da kazem sudu i da formulisem.Uz mene su i braca koja ne zive u istoj kuci ali imaju pravo na trecinu i koji zele da se odreknu u moju korist a posto jedino taj sprat od postojecih tri je ne nastanjen ja smatram da je to u stvari njihov deo i zato se bojim da ne dodje do njenog useljenja u te prostorije i zato sam uzeo kljuceve.Malo sam ga zamrsio ali kazi mi kako da to kazem sudu a da ispadne najbolje.
Hvala unapred.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • grbe 
 • Moderator foruma
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 3403

Ja bih se pravio blesav. Ne bih to pitanje potezao, a kako ti tetka nije od suda trazila neku privremenu mjeru da joj se dozvoli ulaz u prostorije, odnosno zabrani tebi raspolaganje tim prostorijama, ne vidim zasto bi ti potezao to pitanje. Ako vidis da ti tetka nesto bude radila oko ovih stvari sto sam naveo, ti trazi privremenu mjeru kojom se zabranjuje raspolaganje objektom do zavrsetka ostavinske rasprave.
E sada neka se jos neko od kolega pravnika na forumu javi i da svoj sud, npr. @nevena nevene?
Ovo sam ti na brzinu odgovorio, jer sam u nekoj trci nocas.offline
 • Pridružio: 29 Jan 2009
 • Poruke: 488
 • Gde živiš: tako blizu, a tako daleko

gorance ::@grbe
Pogledao sam i ako sam dobro shvatio predmet tuzbe ima vrednost 1000 dinara i posto sam kriv placam sudske troskove 1300 dinara ako se resi u prvom rocistu i posto necu da ulazem zalbu niti da osporavam bilo sta od tuzbe.

Koliko sam shvatila ostavinski postupak nije okončan, ti si opreza radi uzeo ključeve od dela kuće u kojem je živeo deda, pa te tetka tužila zbog toga što si ih uzeo, dobio si tu njenu tužbu u kojoj je navedena vrednost spora 1.000.din. i tek treba da ideš na sud, pa si u dilemi kako da taj svoj postupak objasniš, jer se osećaš krivim što si ih uzeo?Sem toga, vodi se i ostavinski postupak.
Neka te vrednost spora ne buni, jer se u nekim sporovima obično navodi manja vrednost spora da bi se platile sudske takse u manjim iznosima.
Moraš da napišeš odgovor na tužbu, nemoj to propustiti. Nisi rekao odakle si uzeo ključeve: dedin deo je bio otključan, ništa se nije dešavalo, mir i tišina, a onda ti iz čista mira, oreza radi, siđeš u suteren, zaključaš i odeš? U odgovoru, kao i na samom suđenju možeš reći da ti je poznato da se oko nasledstva bliski srodnici zamere, te si na taj način hteo da sprečiš remećenje odnosa između tvog oca, tvoje tetke i zakonskih naslednika tvog pokojnog strica, obzirom da su po porodici počele da kruže priče o nasilnom useljavanju u dedin deo od strane tetke.Ovako si pokušao da sprečiš bilo čije nasilno useljavanje, dok se ne okonča ostavinski postupak i dok sud ne utvrdi naslednički deo svakog zakonskog naslednika. Reci da hoćeš da ključeve predaš u sudski depozit i da se tamo čuvaju do okončanja ostavine. Ključevi su u pravu simbolično dokaz vlasništva, svojine.Ako se ostavinski postupak otegne, a krenulo je kilavo, može da traje godinama, pa će godinama taj prostor biti pod ključem.
Rekao si da kuća ima tri celine: suteren, prizemlje i prvi sprat, te da bi u deobi stric, tetka i tvoj otac trebali da naslede po 1/3 kuće, pa bi po logici taj deo bio stričev. navedi i to, jer to je realno razmišljanje neupućenih ljudi koje ti ide u prilog. Ali, naslednički deo se utvrđuje ne fizički, već u idealnim delovima, tako da bi svako od njih imao po 1/3 prava na celoj kući. Fizička deoba sledi kasnije, zato budi dobar sa tetkom, jer ako se zakrvite, biće teško!Zašto? zato što na visinu nasledničkog dela utiču mnoge druge stvari, tako da tetka može tvrditi da je ona prala, kuvala, pazila i mazila i dedu i babu, kupovala lekove, vodila brigu o njima, navesti svedoke i t.d., a pokojni stric i tvoj otac nisu, da je tvog oca i strica školovao, a nju nije, pa su oni u prošlosti dobili više i t.d., te bi se njen deo u ostavinskom postupku povećao, a vaš smanjio. Ako se odnosi zategnu, ona može da ne pristane na fizičku deobu, već može tražiti da je isplatite,a ako vi ne budete u mogućnosti, ode kuća na doboš (sudska prodaja, nikom na korist). Može i tvoj otac da potegne kontraargumente: da je on učestvovao u troškovima gradnje kuće, ovo, ono, ali se time stvari dodatno komplikuju i eto ti parnice do neba, a za to vreme ostavinski postupak stoji. Zato, pokušajte da odnose uredite sami, nemojte da to radi sud, neka sud bude samo državni organ koji će sprovesti vašu volju. Ne zaboravite ni to da advokati žive od vaših svađa, što više svađa, to bolje!

offline
 • Pridružio: 10 Maj 2005
 • Poruke: 273
 • Gde živiš: Beograd

Hvala.
To i ja kazem da se ne treba svadjati ali ne vredi.Nije stric u pitanju nego tetka ali to je sve jedno.Da ja sam tek dobio tuzbu i advokat u opstini koji daje savete mi je rekao da ne moram da dam odgovor na tuzbu nego da cekam da me pozovu.To mi je bilo sumljivo pa sam zato i postavio temu.Kazi mi zasto je bitno da odgovorim na tuzbu.Kljucevi su bili na polici u hodniku i vrata su bila zakljucana samo sto je ona pocela sve vise da koristi prostorije pa sam ja uzeo kljuceve da to ne bi radila.Ona ne moze da dokaze ni ovo za sta me tuzila,a kamoli da je imala udela u kucnim poslovoma pokojnika i njegovom lecenju i brizi o njemu,jer svedoci koje je navela su moji kucni prijatelji koji nisu ni znali da su navedeni za svedoke dok im ja nisam rekao i koji su se posvadjali sa njom zbog toga i nece da svedoce tj reci ce da nista o tome ne znaju sto je i i stina.Mozda i nece da bude tako kilavo zato sto ona osporava pravo moja dva brata (deca pokojne druge tetke) a kad bude cula od suda da imaju ista prava kao i ona morace da se pomiri sa tim.Ajde samo mi kazi zasto je bitno da odgovorim na tuzbu a ostalo cemo kasnije jer moram da odgovorim na tuzbu do 10.03.2009
Hvala jos jednom.
A da i meni tj mojoj porodici i deci pokojne tetke odgovara da se kuca proda a pare podele.Da zaboravio sam jos ovo ona ne trazi nista drugo nego samo da vratim kljuceve na policu gde su i bili i kako je ona sama navela da nastavimo zajednicki da koristimo te prostorije koje u stvari i nisu koriscene sem za parastose pokojnika ( sedam dana cetrdeset dana i tako)sve dok ona nije pocela da ih koristi a navela je da i mi koristimo sto nije istina.

offline
 • grbe 
 • Moderator foruma
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 3403

nevena nevene :: zato budi dobar sa tetkom, jer ako se zakrvite, biće teško!Zašto? zato što na visinu nasledničkog dela utiču mnoge druge stvari, tako da tetka može tvrditi da je ona prala, kuvala, pazila i mazila i dedu i babu, kupovala lekove, vodila brigu o njima, navesti svedoke i t.d., a pokojni stric i tvoj otac nisu, da je tvog oca i strica školovao, a nju nije, pa su oni u prošlosti dobili više i t.d., te bi se njen deo u ostavinskom postupku povećao, a vaš smanjio.
To bi bilo ono idealno. Ali sama znaš da kod ostavinskih postupaka, čim dođe do neslaganja, stranke se upućuju na parnicu. Tu je i zaista teško dokazati ko je kome i kako u životu pomogao, tj. našao mu se.
Sudu je najlakše da "odrežu" onako kako zakon nalaže. Jer ko će sada glavu lomiti oko toga ko je kome kupovao ljekove, školovao ga i sl. zar ne?

offline
 • Pridružio: 29 Jan 2009
 • Poruke: 488
 • Gde živiš: tako blizu, a tako daleko

gorance ::Kazi mi zasto je bitno da odgovorim na tuzbu.
.............. ona ne trazi nista drugo nego samo da vratim kljuceve na policu gde su i bili i kako je ona sama navela da nastavimo zajednicki da koristimo te prostorije koje u stvari i nisu koriscene sem za parastose pokojnika....

Sud je prema odrebama čl.282. Zakona o parničnom postupku dužan da tuženog pouči o sadržini odgovora i posledicama propuštanja da odgovori na tužbu u određenom roku, zato pogledaj dobro šta si sve dobio! Ako ne odgovoriš u tom roku, sud donosi presudu zbog propuštanja, na tvoju štetu i t.d. Ti si dužan (čl.284. ZPP) da se u odgovoru na tužbu izjasniš da li priznaješ ili osporavaš istaknuti tužbeni zahtev tetke, kao i druge podatke koje mora sadržati svaki podnesak (čl.100), a ako ima nekih procesnih prigovora, moraš i njih navesti, ali sigurno ih u tvom slučaju nema.
Ne ljuti se, ali čini mi se da si ti malo isprovocirao čitavu situaciju. Ne poznajem ni tebe, ni tvoju tetku, ali ono što znam je da kćerke jesu vezanije za roditelje od sinova, da čak i onda kada njih više nema, imaju potrebu da, ako mogu, uđu u prostor u kojem su živeli roditelji. Moja je majka umrla pre nekoliko godina, u toj kući sam odrasla, ali i davno otišla iz nje, pa ipak imam žestoku potrebu da uđem u maminu sobu i u njoj budem sama. To mi je sakralno (sveto) mesto. Tata živi u toj kući.Tu moju potrebu ne razumeju ni moj bratanac, ni moja snaha, razume je moj brat, ali svejedno mi je neprijatno! To nije bila njihova majka, pa ne razumeju, već me gledaju ispod oka, a čini mi se da si i ti prejudicirao stvar, čak mi, nemoj se ljutiti, malo i ličiš na ove moje. Ako se tetka svađa, ne čudi me, sigurno je povređena. Ja se ne svađam, ali me to boli!Što ne vratiš ključeve,pa pratiš situaciju, uvek joj možeš stati nogom za vrat, ako to zloupotrebi.

Dopuna: 07 Mar 2009 0:04

grbe ::To bi bilo ono idealno. Ali sama znaš da kod ostavinskih postupaka, čim dođe do neslaganja, stranke se upućuju na parnicu. Tu je i zaista teško dokazati ko je kome i kako u životu pomogao, tj. našao mu se. Sudu je najlakše da "odrežu" onako kako zakon nalaže. Jer ko će sada glavu lomiti oko toga ko je kome kupovao ljekove, školovao ga i sl. zar ne?
Tako rade nesavesne sudije, ali ima i onih drugih, koji rade svoj posao valjano.Kakav je to sudija ako dozvoli da dvoje dece nasledi svako po polovinu svega, ako je jedno dete navelo da su roditelji finansirali školovanje na faksu onom drugom detetu,(prosek studiranja 6 godina) plaćali mu i školarinu, udžbenike, stan u gradu,džeparac, hranu, kupili mu kola, plaćali letovanja,finansirali svadbu, poklone, pomagali novčano, a ovo drugo dete je ostalo na srednjoj školi, nastavilo da živi u istom mestu ili zajedno sa roditeljima, vodilo brigu o njima, vodalo ih po lekarima, staralo se na razne načine. Gde je tu pravda i pravo? Ja ih ne vidim!

offline
 • grbe 
 • Moderator foruma
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 3403

nevena nevene ::Kako ja mogu imati obraza i tražiti pola od svega posle tate, kad sam kroz školovanje dobila više od brata, a on živi sa tatom i stara se o njemu?
To ti tako razmisljas, a mislim da si u manjini. A mislim da se slazemo da je sudu mnogo lakse "ofikariti" kako u Zakonu pise, nego tamo da mjeri ko je kome lijek donio i sl. Nazalost, ali je tako. Imao sam liskustva gdje se ja nisam mogao pozvati na neke cinjenice upravo vezane za odredjivanje udjela u ostavinskoj masi.
A evo i sta se desilo. Otac je umro i za sobom ostavio zenu i 2djece iz prvog braka. Imao je stan koji je dobio u toku braka sa zenom, i to poslije pola godine od sklanja braka. Ubrzo su se i rastavili, tako da u bracnoj zajednici nisu proveli ni 1,5 godina. Po pravilniku firme gdje je radio stojalo je da lice moze dobiti stan ako ima 15 godina staza ili rada u toj firmi, vise sam zaboravio. Uglavnom, sve te godine je taj stan sticao bez 2 supruge, osim tih pola godine. Sud nije htio da cuje o onoj odredbi o doprinosu u sticanju stana, vec joj je dao ladno pola stana, a djeci drugu polovinu. Srecom, brak se razveo poslije smrti ostavioca, a u slucaju da nije, pripalo bi joj 1/2 + 1/3, i sama znas. Doslo do Vrhovnog suda, koji je potvrdio prvostepenu (takvu ) presudu. E sada mi reci da li ima ovo ikakve veze i sa pravom i sa pravdom!?

offline
 • Pridružio: 10 Maj 2005
 • Poruke: 273
 • Gde živiš: Beograd

Hvala punu.
Samo jos jedno ako ne napisem odgovor na tuzbu da li nas sud zove na saslusanje ili sam automatski izgubio spor?
Nasao sam ceo zakon o parnicnom postupku i procitao sam clanove 100 i 284 i nadam se da sam razumeo moram da navedem tacne adrese,tacna imena,da imam potpis svoj,oznaku suda kojem podnosim odgovor,koji je spor u pitanju i moj odgovor na tuzbu.Jel tako nista pravnicki nego samo to?
malo sam zbunjen prvi put u zivotu idem na sud samo sam ga gledao na tv-u :-)

offline
 • Pridružio: 29 Jan 2009
 • Poruke: 488
 • Gde živiš: tako blizu, a tako daleko

gorance ::Hvala punu.
Samo jos jedno ako ne napisem odgovor na tuzbu da li nas sud zove na saslusanje ili sam automatski izgubio spor?

čl. 286 ZPP, samo ako proceni da nema uslova za donošenje presude zbog propuštanja, zakazaće pripremno ročište i održati ga najkasnije u roku od 30 dana od dana kada je istekao rok za dostavljanje odgovora na tužbu.

offline
 • Pridružio: 10 Maj 2005
 • Poruke: 273
 • Gde živiš: Beograd

Hvala jos jednom mnogo ste mi pomogli.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 832 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 5 sakrivenih i 783 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., AF-1, amaterSRB, Andrija357, Arhiv, awathorn, bankulen, bojank, BRATORIII, Brot, Cirkon, dac, dankisha, Dannyboy, djdjdjole, dozorni, Dzoni90, Faki-Valjevo, Georgius, havoc995, Hektor, ILGromovnik, Jethro, Krusarac, kybonacci, LeGrandCharles, Leonardo, lidija2011, Marko Marković, mercedesamg, Mercury, Mihajlo, mrvica78, mustangkg, Nebo_M, repac, sabros, sakota79, spektorsky, Srki98, time, uruk, voja64, yufighter