Utvrdjivanje očinstva kod dece

2

Utvrdjivanje očinstva kod dece

offline
 • Pridružio: 29 Jan 2009
 • Poruke: 488
 • Gde živiš: tako blizu, a tako daleko

Melany ::da on hoce da dete nosi njegovo prezime,a ja ne zelim

To što ti nešto ne želiš, nema nikakvog uticaja, jer se vanbračno očinstvo može utvrditi sudskom odlukom. Tužbu za utvrđivanje vanbračnog očinstva mogu podneti:
1. Muškarac koji sebe smatra vanbračnim ocem i to u roku od 1 godine od saznanja o nesaglasnosti majke ili staratelja deteta, odnosno u roku od 10 godina od rođenja deteta

2. Majka vanbračnog deteta i to u roku od 1 godine od saznanja da muškarac koga ona smatra ocem deteta, nije priznao očinstvo, odnosno u roku od 10 godina od rođenja deteta

3. Dete rođeno van braka može podneti ovu tužbu bez ograničenja roka.

Znači, mamama i tatama je dat neki rok da se urazume, a njihovu neodgovornost dete ne može i ne sme da trpi, pa to svoje pravo može da ostvari bez ograničavanja rokom. Ranije je i za dete postojao rok, te je ono moglo podneti ovu tužbu do svoje 25 godine.

Ako znaš da je on otac tvog deteta, pitam se odakle ti pravo da tako nezrelo, neodgovorno, sebično, kako li već, razmišljaš i uskraćuješ pravo svom detetu da zna ko mu je otac, da bude priznato dete (što muškarci u ovakvim slučajevima iz petinih žila pokušavaju da izbegnu, ne birajući sredstva, moraš prosto pušku uperiti u njih da bi priznali), da taj otac učestvuje u njegovom, ako ništa više, a ono bar u materijalnom-finansijskom izdržavanju, da to dete bude njegov zakonski naslednik i t.d.
Izvini, ali nisi ti u pitanju, interesi tvog deteta su iznad tvojih i tatinih interesa, jer to dete nije tražilo da bude rođeno, vi ste odlučili da ono bude rođeno! Zbog toga svako od vas dvoje mora biti odgovorno za svoje postupke koji nikako ne smeju biti na štetu deteta, što vidim da ona druga strana shvata i prihvata. potrebno je da to i ti shvatiš i prihvatiš.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Melany 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 25 Jan 2010
 • Poruke: 7

ja razmislam normalno sobzirom da znam o kakvom coveku je rec, i sta je sve radio i pricao...tako da u svakom slucaju hvala...offline
 • Pridružio: 29 Jan 2009
 • Poruke: 488
 • Gde živiš: tako blizu, a tako daleko

Melany ::ja razmislam normalno sobzirom da znam o kakvom coveku je rec, i sta je sve radio i pricao..

To je vaš odnos, ali postoji i treća strana, dete.Nisi navela činjenicu da li ste bili u braku ili je u pitanju dete iz vanbračne zajednice, što nema nikakvog uticaja na prava deteta, čije interese zastupaš u ovom trenutku ti kao njegov zakonski zastupnik, ali to pravo može pod nekim uslovima pripasti i centru za socijalni rad. Zašto sam pomenula da nam je nepoznat status deteta (bračno, vanbračno) i pri tom rekla da to nema uticaja? Čisto da bih izvršila poređenje:
Ako je dete iz braka, pa se brak razvede i majka bude oglašena licem koje će se starati o njemu, bez obzira što dete nosi očevo prezime i što je nesporno da je u pitanju njegovo dete, taj otac ne može viđati dete kad mu padne napamet, već u granicama postavljenim sudskom odlukom.Obično to bude jednom do dva puta u toku meseca, s tim što se u većini slučajeva tate ne otimaju za ostvarenje tog svog prava, niti se otimaju da učestvuju u podizanju deteta i troškovima njegove egzistencije.
Ako je dete iz vanbračne veze, pri čemu majka osporava očinstvo muškarca koji tvrdi da je otac i želi da dete nosi njegovo prezime, a ne mora da nosi njegovo prezime, pa muškarac pokrene sudski spor i u sudskom postupku se utvrdi da je to tačno, sud postupa isto: obavezuje ga da majci mesečno plaća troškove podizanja deteta, njegovog školovanja, odevanja, hrane i t.d., sve do punoletstva deteta, a ako se dete i posle punoletstva nalazi na redovnom školovanju, onda i tada, takođe utvrđuje pravo oca na viđenje deteta i to obično opet bude jednom do dva puta u toku meseca.
Ne zaboravi da to što vaša veza nije uspela iz ko zna kojih razloga, ne može da poništi krvnu vezu deteta i oca i da anulira ljubav oca prema svom potomstvu, s tim što ta ljubav prema detetu, ako je majka razumna osoba, pozitivno deluje i na nju. Kako?
Slučaj iz prakse:
On je lep, pametan, zgodan, sposoban, dobar kao čovek, uspešan u svom privatnom poslu, poželjan u svakom smislu. Žene i devojke se prosto lepe za njega. Živi preko 20 godina u braku sa ženom koja takođe ima sve pozitivne osobine, takođe je cenjena u društvu, prema njemu se odnosi kao dobra vila, brak je skladan, ali ona ne može da rodi. Nagon za produženjem vrste ili ljubav prema potomstvu, nazovi to kako hoćeš, ga razdire. Njegova razdiruća potreba da ima dete je rezultirala vanbračnom vezom iz koje je rođeno dete, s čijom je majkom živeo određeno vreme, zbog čega ga je bračna žena napustila, ali brak nije razveden.
Vanbračna veza puca, bračna žena se nada pomirenju, ali on pokreće brakorazvodnu parnicu, a vanbračnom detetu koje ima godinu dana kupuje stan, oprema ga "u fulu", useljava u taj stan svoje dete i njegovu majku, vodi računa o njima, snosi sve njihove troškove bez ikakvog gunđanja.
Danas to dete ima mnogo više godina, a on i dalje vodi računa o njemu i njegovoj majci, koja u tom stanu živi sa svojim "prijateljem" i tim detetom. Verovala ili ne, čak i troškove letovanja i zimovanja za majku i dete on i dalje plaća. Na primedbe "prijatelja" da je lud, on sleže ramenima i odgovara: "To je majka mog deteta!"
Iz razgovora s njim saznajem poentu:
"Meni lično više ništa nije važno i ništa mi više ne treba, jer sam dobio smisao života. Moj smisao je to dete i zbog njega mi ništa nije teško, on mora da ima sve, a uz njega i njegova majka, kojoj sam zahvalan što ga je rodila!"
On i dalje živi sam, pravo da viđa dete može da ostvari dva puta mesečno, s tim što ga detetova majka, koja živi svoj život, zove mnogo češće, jer joj uvek nešto treba, na šta on pristaje bez ikakvog gunđanja.
Izvuci pouku.

offline
 • grbe 
 • Moderator foruma
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 3403

Melany ::e cao ljudi....jel moze neko da mi pomogne ko zna od koliko godina sme detetu da se radi test ocinstva...

Posto sam zamoljen od postavioca teme da se ne ukljucujem kao pravnik, ovo radim kao moderator potforuma Pravo.

Kao što se vidi iz inicijalnog posta, postavilac teme je tražio da mu se pomogne oko godina potrebnih za utvrđivanje očinstva.
Neke odgovore na to je i dobio i mislim da je nepotrebno temu dalje rasplinjavati.
Ja u potpunosti razumijem i kao roditelj poznajem namjere koje je izrekla @nevena nevene i tu je u potpunosti podržavam. Međutim taj post je kod inicijatora teme izazvao određenu nelagodu. Zbog te činjenice, smatram da ulaženje u razloge zbog čega neće neko da da mogućnost roditeljstva nekom, je stvar ličnih odnosa tih osoba i suda, tako da mi nemamo nikakvo pravo u iste da se miješamo.

Zato tema u tom pravcu više ne smije ići. Ako podnosilac teme traži neko dodatno pravno objašnjenje oko utvrđivanja roditeljstva (kako, što, ko, kada...) neka pita, u suprotnom će tema ići po ključ.

offline
 • Pridružio: 25 Avg 2008
 • Poruke: 740
 • Gde živiš: na bezbednom rastojanju od pojedinih

@Nevena nevene...
Citat:3. Dete rođeno van braka može podneti ovu tužbu bez ograničenja roka.....

Ali,tek od osamnaeste godine,od punoletstva.Do tog perioda, u njegovo ime ga moze zastupati samo majka...

offline
 • Pridružio: 29 Jan 2009
 • Poruke: 488
 • Gde živiš: tako blizu, a tako daleko

grbe :: Međutim taj post je kod inicijatora teme izazvao određenu nelagodu. Zbog te činjenice, smatram da ulaženje u razloge zbog čega neće neko da da mogućnost roditeljstva nekom, je stvar ličnih odnosa tih osoba i suda, tako da mi nemamo nikakvo pravo u iste da se miješamo.

Naš pravni sistem, pogotovu porodično pravo ne misle tako. Život i sudbina deteta nisu i ne smeju biti lični odnosi roditelja koji idu na štetu deteta, jer kad se to dogodi, onda se uključuje centar za socijalni rad. Krvna veza, krvno srodstvo se ne mogu anulirati nečijom voljom ili lošim odnosima, niti se ta mogućnost davanja roditeljstva svodi na nečije razloge "za" ili "protiv". To je faktičko stanje koje se ne da osporiti, a koje ide na štetu deteta.
Svedoci smo potrebe svakog ljudskog bića da zna svoje poreklo, svoje korene, ko su mu mati i otac. To se pitanje postavi pre ili kasnije, zato stvari treba seći u korenu, jer je tada bezbolnije, po dete naravno!
Sud je krajnja istanca, državni organ koji uređuje neke, svakolike, odnose u slučajevima kada subjekti nisu mogli da se dogovore, nađu zajednički jezik.
Težnja svakog racionalnog bića je da svoje odnose uredi dogovorno i poštedi i sebe i druge neprijatnosti i nepotrebnih troškova, a sud je nužno zlo koje uvek treba izbeći na taj način što ćete svoje odnose sporazumno rešavati, kad god je to moguće.
Iznošenje činjenica koje sam iznela, a koje su (eventualno) izazvale kod postavljača teme nelagodu, nužno nameće pitanje: kako će se onda osećati sutra na sudu, ako do spora dođe, ako joj je već sada nelagodno dok čita odgovore osoba koje žele da joj pomognu, a koje je i ne poznaju?
Razlika je ogromna, jer na postavljeno pitanje je dat objektivan odgovor uz praktičan primer iz prakse, uz težnju da se postaviocu teme pomogne u sagledavanju problema koji ima, pa se stiče utisak o postojanju nelagode kod nje, a ako do sudskog spora dođe i ako otac bude uporan da mu se prizna očinstvo, čemu će u prilog ići i DNK, razbucaće je na sudu načisto! Hoće li joj tada biti prijatnije?Bespotrebno će podnositi neprijatnosti i morati da plati troškove, a uz put će tom ocu dati oružje u ruke da puca u nju: možda će mu pasti na pamet da preuzme starateljstvo nad tim detetom i t.d. I sa aspekta struke , a i ljudski je reći joj: to ti nije potrebno, a izbor je tvoj!

offline
 • grbe 
 • Moderator foruma
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 3403

nevena

Kao sto si vidjela u mom prethodnom postu, ja se u potpunosti slazem sa tobom. Briga za interese djeteta uvijek mora biti na prvom mjestu!!!
Sve ja shvatam sto si ti htjela reci, ali vidis da se tvoj komentar nije svidio postaviocu teme.
Mi koliko god to zeljeli, ipak ne smijemo da se mijesamo u zivote i odnose tudjih ljudi, iako nam je pred ocima bilo samo to dijete. Ali roditelj je roditelj i ima prava nad djetetom sve dok mu se isto ne oduzme od strane suda.To je njeno dijete i mi tu nista ne mozemo. Mozemo sugerisati sta da radi, ali ipak to je njeno dijete.
Znas sama da u Porodicnom zakonu postoji odjeljak koji govori o roditeljskim pravima i o b a v e z a m a.Koliko ljudi ga postuje!?

Ipak nama i Pravilnik ne daje tolike mogucnosti da ulazimo u ljudske price, vec samo da se ogranicimo na pravo, u okvirima koje nam postavilac teme odredi.

offline
 • Melany 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 25 Jan 2010
 • Poruke: 7

cao... uglavnom rec je o vanbracnom detetu...ja pitam kakva on prava ima sobzirom na to da se snjim nemoze lepo dogovoriti i sto on odbija da vida dete kod mene,i zbog toga sto se uopste ne intresuje za nju...njemu sam ja rekla da moze da dolazi kad oce da je vidi on to odbija njemu je najbitnije prezime...i samo zbog toga i oce na sud,sto ja zelim po svaku cenu da izbegnem...necu ni sebi a ni detetu da pravim probleme...hvala vam puno na objasnjenju....

offline
 • grbe 
 • Moderator foruma
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 3403

Otac ima sva zakonska prava kao i majka. Bračna i vanbračna djeca su u svemu izjednačena, pa s tim i obaveze roditelja. Znači otac ima pravo da dijete posjećuje, učestvuje u njegovom odrastanju, školovanju, liječenju...
Ti kažeš da on neće da posjećuje dijete kako i na kojim mjestima ti želiš. Ako ste u lošim odnosima, zašto bi neko dolazio kod tebe na stan te time kontrolisala način kako će on ostvarivati svoj kontakt sa djetetom.
Takođe, ako otac želi da dijete nosi njegovo prezime, time on prihvata (sebi namće) obavezu da se za isto dijete stara, što ne može u svakom slučaju biti loše.
Pošto se vi ne slažete i ne možete da se dogovoriti oko posjećivanja djeteta, to će umjesto vas učiniti sud a sve na preporuku organa strateljstva. Pa kada vam roditeljske odnose sud formalno ustroji, na kraju će ispaštati niko do dijete.
A kada sud počne da ispravlja krive Drine, tu sreće nema.

offline
 • Melany 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 25 Jan 2010
 • Poruke: 7

ja znam da sve to steti detetu,al on nece da razume,i da se lepo dogovori,njemu je najbitnije prezime,a ja znam ako bude nosila njegovo prezime,ja ako ocu daputujem on mora da da pristanak jel tako?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 453 korisnika na forumu :: 10 registrovanih, 3 sakrivenih i 440 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, Arhiv, Buzdovan, Deneb, djo97, havoc995, ILGromovnik, mercedesamg, scimitar19, Srki98