Uvid u predmet - Da ili ne?

1

Uvid u predmet - Da ili ne?

offline
 • Pridružio: 02 Dec 2012
 • Poruke: 45

Zbog krivičnog (ne)dela ugrožavanja opasnim oruđem (bejzbol palicom) pri svađi ili tuči iz čl. 124 st. 1 KZ, osnovnom javnom tužiocu (OJT) sam podneo krivičnu prijavu protiv izvesne osobe.

OJT je odbacio prijavu kao neosnovanu obrazlažući isto pretpostavkom nevinosti (in dubio pro reo), a potom, umesto da nas je barem viši javni tužilac suočio, uzeo izjave predočenih svedoka, eventualno napravio uvid u video zapis kamere...,odbio prigovor isključivo verujući na reč nasilnika, uz neizbežnu pouku da nije dopuštena žalba ni prigovor na rešenje.

PITANJE: Da li kao stranka imam pravo na uvid u spise predmeta?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • grbe 
 • Moderator foruma
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 3403

Imasoffline
 • Pridružio: 02 Dec 2012
 • Poruke: 45

Pravo na uvid iskorišćeno! Za razliku od prekršajnog postupka u kojem tzv. pretpostavka nevinosti nije bila upitna, pa samim tim ni da li me je prijavljeni udario pesnicom u lice, u postupku po vlastitoj krivičnoj prijavi OJT, odnosno po prigovoru VJT (višem javnom tužiocu), presudna je bila lažna izjava osobe poznate policiji i prekršajnom sudu u petnaestak predmeta. I to, ne samo da me, navodno, nije napao palicom, nego i da me nije udario pesnicom, za šta je prethodno prekršajno pravosnažno osuđen.

Na osnovu takve rekla-kazala prijavljenog policiji, prigovor VJT je zbog pretpostavke nevinosti odbijen kao neosnovan, a da incidentnog dana (u podnevnim satima) NISU uzete izjave zatečenih svedoka (pa ni kasnije predočenih u prijavama), nije napravljen uvid u video zapis kamere prodavnice, izostalo sučeljavanje...!?

offline
 • Pridružio: 07 Sep 2012
 • Poruke: 172

U takvim ili slicnim situacijama gde ima elemenata krivicne odgovornosti predvidjena je "Krivicna tuzba"ili "tuzba radi naknade materijalne i nematerijalne stete"pred nadleznim parnicnim odeljenjem gde bi se u postupku dokazivanja jasno dokazale sve cinjenice saslusanjem svedoka,izvodjenjem dokaza,suceljavanjem....

offline
 • Pridružio: 02 Dec 2012
 • Poruke: 45

Pretnji palicom je prethodio prekršaj iz člana 6 st. 3 Zakona o javnom redu i miru tj. udarac pesnicom u lice. I pored toga što je u prekršajnom postupku nedvosmisleno utvrđen i pravosnažno okončan, poverovano je "časnoj reči" napadača (lokalnom tatinom sinu sa desetak prijava), da ni u vezi jednog delikta nije zgrešio, i zbog pretpostavke nevinosti krivična prijava i prigovor odbačeni kao neosnovani. Stoga sam trenutno pre fokusiran na pritužbu na rad u krivičnom postupku koje je, takođe, moralo sprovesti istražne radnje a, eto, nije!? U svakom slučaju zahvaljujem!

offline
 • Pridružio: 07 Sep 2012
 • Poruke: 172

Podnesite prituzbu zbog nepravilno sprovedenog postupka koji je prethodio donosenju resenja,zbog niza nepravilnosti,naglasite da prituzbu podnosite iz razloga jer osnovano sumnjate da je izvrsen nezakonit uticaj na odlucivanje javnog tuzilastva prilikom donosenja odluke,veoma je bitno da naglasite u pisanoj formi tacne cinjenice na kojima se bazira prijava da bi bila prihvacena,odnosno da navedete o kojim se konkretno pojedinostima radi u toku citavog postupka kako bi disciplinski tuzilac uvidom u spise predmeta kao i razmatrajuci Vasu prijavu utvrdio da li ima elemenata za pokretanje disciplinskog postupka protiv Javnog tuzioca.U Zakonu o javnom tuzilastvu imate blize objasnjene odredbe koje odredjuju disciplinsku odgovornost Javnih tuzilaca.

Sto se tice procesnih nedostataka na koje ukazujete u poruci na postupanje tokom citavog postupka od strane postupajuceg prekrsajnog sudije u predmetu imate svoje zakonsko pravo da uputite pismenu prituzbu na rad prekrsajnog sudije i to predsedniku Prekrsajnog suda koji je duzan da Vam dostavi pismeni odgovor u roku od 30 dana o osnovanosti Vase prituzbe.

U poslednje vreme je evidentno nepostupanje Javnih tuzilastava u Srbiji po prijavama koje podnose gradjani,
vecina prijava se odbacuje pod izgovorom da prijavljena dela nisu dela koje se gone po sluzbenoj duznosti uprkos jasnim i nedvosmislenim dokazima koji jasno dokazuju elemente krivicnih dela koje se ipak gone po sluzbenoj duznosti.

Pojam "predistraznog postupka"je jasno definisan u Zakonu
Javni tuzilac po dobijanju informacije iz predmetne prijave o delu koje se desilo isti pristupa na nacin da pribavlja dodatne informacije,dokaze i izjave od nadlezih sluzbi u toku citavog predistraznog postupka Javni "moze" odustati i okoncati predistrazni postupak svojom tvrdnjom jer mu je dato diskreciono pravo da sam proceni na osonovu svog ubedjenja da delo koje se desilo ne spada u delokrug postupanja Javnog tuzilastva te da prijavu prosledi prekrsajnom sudiji koji opet moze nakon saslusanja svedoka i izvedenim dokazima "odbaciti" prekrsajnu prijavu smatrajuci,a sto ce i navesti u resenju kako se nisu stekle cinjenice i sva obelezja prekrsajnog dela koje se stavlja na teret okrivljenom.

Vase pitanje o tome da li imate pravo uvida u spise predmeta i na kopiju tih dokaza: izjava i sl.iz spisa predmeta imate prava,
U predstojecem parnicnom postupku ukoliko se odlucite za isti na Vam je teret dokazivanja,pribavljanja izjava iz ranijih postupka,predlaganja svedoka na Vam je da sudiji podnete pismeni zahtev za izvodjenje dokaza.......

Takodje je neophodno naglasiti da je potrebno priloziti svu medicinsku dokumentaciju o povredama koje ste zadobili kriticnog dana.

offline
 • Pridružio: 02 Dec 2012
 • Poruke: 45

Pritužba podneta!

offline
 • Pridružio: 02 Dec 2012
 • Poruke: 45

PRITUŽBA na rad OJT u krivičnom postupku ODBAČENA, uz već viđeno preformulisanje (ne)dela opisanog s moje strane kao "pokušaj ostvarivanja izrečene pretnje ubistva drvenom bejzbol palicom" u "neodređeno krivično delo", obrazlažući istovremeno da, navodno, "prijavljeno delo nije citirano krivično delo niti krivično delo ugrožavanja opasnim oruđem pri tuči ili svađi", te da je shodno prikupljenim dokazima (isključivo "časnoj" reči nasilnika datoj policiji), a ne na predloženom, i neophodnom sučeljavanju, saslušavanju svedoka, eventualnom poligrafskom ispitivanju..., donet zaključak da nema osnova da je prijavljeni izvršio delo za koje ga teretim.

Bum video šta mi je dalje činiti!?

offline
 • Pridružio: 02 Dec 2012
 • Poruke: 45

U kraćem informativnom razgovoru na vlastiti zahtev, u tužilaštvu su me uveravali da u krivičnom postupku koji je prethodio odbacivnju krivične prijave, a potom prigovora i pritužbe na rad zamenika osnovnog javnog tužioca nije bilo nepravilnosti.

I pored toga, i dalje sam u dilemi zašto je vlastiti navod o (ne)delu preformulisan i bez navođenja bejzbol palice okvalifikovan kao "neodređeno krivično delo", odnosno zašto je krivična prijava odbačena kao neosnovana navodno zbog nedostatka dokaza, a da, osim negiranja prijavljenog nije izvršeno sučeljavanje, saslušavanje svedoka...?

Uzgred mi je napomenuto da "ako budem išao dalje" neću ništa postići?! Ipak, DA LI?

offline
 • Pridružio: 07 Sep 2012
 • Poruke: 172

Za svo vreme trajanja postupka imali ste prava da ulozite prituzbu na rad tuzilastva znaci u toku trajanja postupka kako bi nadlezni izvrsili nadzor nad radom i postupanjem nadleznog tuzilastva te ukoliko bi uocili propuste i nedostatke istima ukazali i dali preporuke za otklanjanje istih ukoliko ste smatrali da se postupak odugovlaci da je nepravilan ili da je neko izvrsio nezakonit uticaj na tok i ishod postupka,ali bitno je naglasiti u toku trajanja postupka.
Kada se zavrsi postupak odluka postoji koja se moze obarati u redovnom postupku po zalbi ili prigovoru,

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 815 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 4 sakrivenih i 774 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, bato, BlekMen, Brok, Brot, Djokkinen, Dragan1998, Drug pukovnik, Georgius, grdana88, GrobarRomanticar, Hektor, helen1, I AM THE KING, Insan, Kaneda, komkom, Krusarac, Lucije Kvint, Mercury, Milan A. Nikolic, MilosKop, Miskohd, nuke92, operniki, Petar35, Regrut Boskica, rodoljub, rovac, shone34, Sirius, Toni, ujkozavlanje, VaRvArI 85, W123, zixmix, Čivi