Napredna Google pretraga - kompletan priručnik

1

Napredna Google pretraga - kompletan priručnik

offline
 • m4rk0  Male
 • Administrator
 • Administrator tech foruma
 • Marko Vasić
 • Gladijator - Maximus Decimus Meridius
 • Pridružio: 14 Jan 2005
 • Poruke: 15763
 • Gde živiš: Majur (Colosseum)

Napredna Google pretraga - Advanced Google Search
Saveti za pretragu:

1. Probajte prvo očigledne kombinacije, tek onda one sa manje smisla.
2. Pokušajte reči/fraze sa i bez navodnika/quotes (").
3. Koristite reči koje su prilagođene web-u. Umesto gde mogu da kupim knjigu Na Drini ćuprija unesite "Na Drini ćuprija" kupovina knjige
4. Smanjite broj kombinacija u pretrazi ograničavajući broj reči u njoj, tj. napravite pretragu specifičnom.
5. Nemojte previše obraćati pažnju na pravopis, velika slova, znake intepunkcije. Ako tražite informacije o Beogradu, svejedno je da li ćete uneti beograd ili Beograd pa čak i bEOGraD, jer svi ovi upiti daće isti rezultat. Često će i za gramatički nepravilno unesene reči biti ponuđen predlog ispravnog izraza. Ista je situacija i kada iz neznanja ili brzopletosti upišete neki pojam neispravno (permutujete slova).
6. Ponovljena upotreba reči i fraza ima uticaj na redosled, tip i broj dobijenih rezultata. Takođe i redosled višestruko korišćene reči u frazi je bitan.

Prilikom pretrage Google ignoriše određene reči:

Postoje određene reči koje će Google ignorisati, tj. neće prikazati u pretraži ako ih koristimo u kombinaciji sa drugim upitima. Te reči se nazivaju Stop words.
a, about, an, and, are, as, at, be, by, from, how, i, in, is, it, of, on, or, that, the, this, to, was, we, what, when, where, which, with
Ipak, postoje slučajevi kada pojedini stop words pojmovi neće biti ignorisani, kao što su izuzetno prisutne fraze, na pr.:
https://www.google.com/#q=what+about+us

Određene tipove pretrage možete obaviti i bez unosa operatora: http://www.google.com/advanced_search
Ipak mnogo više kombinacija i jedinstvenih rezultata možete pronaći upotrebom operatora o kojima ću govoriti u nastavku teksta.Osnovni operatori pretraživanja:

- izuzmi ovu reč ili frazu. Reči ili fraza ispred koje se nalazi ovaj operator neće biti uključena u pretragu. Na pr. hoću da pročitam vest o tome kako je Nole osvojio Vimbldon, ali ne želim o tome da čitam u žutoj štampi kakva je kurir, pretragu ću izvršiti na sledeći način:
Djokovic osvojio Vimbldon -site:kurir-info.rs
https://www.google.com/#q=Djokovic+osvojio+Vimbldon+-site:kurir-info.rs


" " pretraži tačnu reč ili frazu. Pretraga će prikazati rezultate koji sadrže isključivo onu reč ili frazu koja se nalazi pod navodnicima. na pr.:
"prevod sa engleskog"
https://www.google.com/#q=%22prevod+sa+engleskog%22
Ovaj operator se može koristiti više puta uzastopno na pr.:
"prevod sa engleskog" "online prevodilac"
https://www.google.com/#q=%22prevod+sa+engleskog%22+%22online+prevodilac%22


OR pretraži bilo koju od navedenih reči. Google po defaultu pretražuje Web stranice koje sadrže sve navedene reči, dok se ovim operatorom pretraga ograničava na one koje sadrže bilo koju od navedenih reči.
Zvezda OR Partizan
https://www.google.com/#q=Zvezda+OR+Partizan


* zameni bilo koju reč ili frazu. Ovaj operator je "džoker" koji menja bilo koju reč ili frazu ako je stavljen između dve reči koje pretražujemo.
ko rano * dve * grabi
https://www.google.com/#q=ko+rano+*+dve+*+grabiNapredni operatori:

allinanchor: Kao rezultat prikazuje sajtove među čijim linkovima se nalazi uneta fraza za pretragu. Na pr. želim da vidim na kojim se Web stranicama nalaze linkovi u kojima se spominju mycity.rs i registry kucaću
allinanchor:mycity.rs registry
https://www.google.com/#q=allinanchor:mycity.rs+registry
Obzirom da je jedan od unetih pojmova adresa foruma (mycity.rs) kao rezultat najprisutniji će biti linkovi sa mycity-a.


allintext: rezultat su Web stranice u čijem se tekstu nalaze svi navedeni pojmovi. Da nema ovog operatora pretraga bi bila izvršena ne samo u tekstovima već i u naslovima, linkovima.
allintext:windows uputstva aplikacije
https://www.google.com/#q=allintext:windows+uputstva+aplikacije

allintitle: rezultat su Web stranice u čijem se naslovu nalaze svi navedeni pojmovi. Ako se koristi pri pretraži slika (Google Images) prikazaće slike čija imena sadrže navedene pojmove, a pri pretrazi vesti (Google News) prikazaće članke koji u svom nazivu imaju navedene pojmove.


allinurl: rezultat su Web stranice koje u svojoj URL adresi sadrže navedene pojmove. Na pr. želim da na mycity forumu pronađem sve linkove u okviru kojih se nalazi reč aplikacije:
allinurl:mycity aplikacije
https://www.google.com/#q=allinurl:mycity+aplikacije
rezultati pretrage su: (pod)forumi: Windows aplikacije, Linux Aplikacije, Web aplikacije; teme: Aplikacije za zabavu, Primena Sandbox koncepta kroz aplikacije..; jer svi ti linkovi do navedenih foruma i tema u sebi sadrže i reč Mycity i reč Aplikacija.


Cache: biće prikazana keširana verzija stranice čija je URL adresa navedena
cache:www.mycity.rs
http://webcache.googleusercontent.com/#q=cache:www.mycity.rs/
Ovaj operator može biti posebno koristan kada je određena stranica nedostupna.


datarange: prikazuje Web stranice koje su indexirane od strane Googla u tačno zadatom datumu ili vremenskom razdoblju. Obzirom da se opseg datuma mora uneti po julijanskom kalendaru, preporučujem da se umesto datarange: opcije koristi integrisana googlova alatka za pretragu po datumu.


define: prikazuje Web stranice sa definicijama unetog pojma. Američka i engleska verzija Googla pored definicije omogućava i da čujemo izgovor zadatog pojma kao i mogućnost prevoda zadatog pojma na neki drugi jezik. Ukoliko želimo da vidimo definiciju na pr. neke nemačke reči, Google mora biti lokalizovan na nemačko govorno područje ( https://www.google.de ili https://www.google.com/?hl=de). Želimo da vidimo definiciju pojma dog, unećemo:
define dog
https://www.google.com/#q=define+dog
Ili želimo definiciju nemačkog pojma hund
define hund
https://www.google.de/#q=define+hund
filetype: izlistava stranice čija se imena završavaju na uneti sufiks. Na pr. želimo da izlistamo sva pdf dokumenta vezana za trening, kucaćemo:
trening filetype:pdf
https://www.google.rs/#q=trening+filetype:pdf
Na isti nacin se mogu iskoiristiti i sve ostale ekstenzije (mp3 za muziku, avi za video zapise, doc za dokumenta..).


inanchor: Je sličan operatoru allinanchor:, s tim što se izlistavanje rezultata odnosi samo na jedan pojam koji je unesen, dok se allinanchor: primenjuje na sve unesene pojmove. Na pr.: inanchor:pojam1 pojam2 kao rezultat prikazaće stranice koje sadrže linkove u kojima se nalazi pojam1, ali ne i pojam2 . Ali ako unesemo allinanchor:pojam1 pojam2 u rezultatu će se naći stranice koje sadrže linkove u kojima se nalaze i pojam1 i pojam2. Sledeće komande daće identične rezultate pretrage:
inanchor:pojam1 inanchor:pojam2
allinanchor:pojam1 pojam2


Info: pruža informacije o sajtu kao što je google-ov keš (google cache), slične stranice, stranice koje vode ka unetom sajtu itd.
info:mycity.rs
https://www.google.com/#q=info:mycity.rs


insubject: prikazuje Google Groups članke koji u naslovu sadrže zadati pojam.
insubject:tutoriali
https://groups.google.com/forum/#!search/insubject$3Atutoriali


intext: Je sličan operatoru allintext:, s tim što se izlistavanje rezultata odnosi samo na jedan pojam koji je unesen, dok se allintext: primenjuje na sve unesene pojmove.
intext:članak mycity će tražiti pojam članak isključivo u tekstovima sajtova, dok će pojam mycity tražiti bilo gde na sajtu (linku, tekstu, grupama, fajlovima..)
Stavljanje intext: ispred svakog unetog upita za pretragu daje iste rezultate kao i stavljanje allintext: ispred celog upita
intext:članak intext:mycity je isto što i allintext:članak mycity


intitle: rezultat ograničava na one Web stranice koje u svom naslovu sadrže pojam koji je unet za pretragu, ali za razliku od operatora allintitle:, operator intitle: se odnosi samo na jedan pojam, što znaci da će intitle:stiropor izolacija prikazati stranice čiji naslov sadrži pojam stiropor ali ne i pojam izolacija. Pojam izolacija će u ovom slučaju biti pretraživan bilo gde na sajtu a ne samo u naslovu. Stavljanje intitle: ispred svakog unetog upita za pretragu daje iste rezultate kao i stavljanje allintitle: ispred celog upita
intitle:stiropor intitle:izolacija je isto što i allintitle:stiropor izolacija


inurl: rezultat su Web stranice koje u svojoj URL adresi sadrže navedeni pojam. Za razliku od allinurl operatora, inurl: se odnosi samo na pojedinačan pojam ispred kog se nalazi. Na pr. inurl:mycity aplikacije prikazaće stranice u čijim linkovima se nalazi pojam mycity a pojam aplikacije bilo gde na stranici (naslovu, tekstu..)


link: Prikazuje Web stranice koje upućuju na zadati URL. Ako na pr. želimo da vidimo ko to sve linkuje mycity, kucaćemo :
link:mycity.rs
https://www.google.com/#q=link:mycity.rs
Ovde je bitno napomenuti da Googleov algoritam vraća veoma mali broj rezultata u ovom slučaju, pa preciznu informaciju o tome odakle se neki sajt linkuje može znati isključivo administrator tog sajta.


location: prikazuje članke na Google News samo iz navedene lokacije (drzave). Na pr. želimo da vidimo članke iz Srbije u kojima se pisalo o Davis Cup-u u Google News kucaćemo:
Davis Cup location:Srbija
https://www.google.com/#q=Davis+Cup+location:Srbija&tbm=nws
Da smo hteli da vidimo šta Amerikaci pišu o Davis Cup-u kucali bismo: Davis Cup location:USA
A da smo hteli da vidimo šta ceo svet piše o Davis Cup-u, ne bismo uopšte koristili operator location:


movie: Pruža informacije vezane za unet film kao i datum projekcije filma uz mogućnost rezervacije karata (ako postoji opcija). Takođe se mogu birati različite lokacije kako bi se pretraga ograničila na bioskope u tačno navedenom gradu.
movie:Thor
http://www.google.com/#q=movie:Thor


numrange: Daje rezultate koji sadrže broj iz navedenog raspona. Na pr. želimo da vidimo šta se sve dešavalo sa brendom Volkswagen šezdesetih godina, mi ćemo kucati:
Volkswagen numrange:1960..1970
https://www.google.com/#q=Volkswagen+numrange:1960..1970


related: prikazuje Web stranice koje su slične navedenoj stranici.
related:youtube.com
https://www.google.com/#q=related:youtube.com


site: Rezultat pretrage je ograničen isključivo na uneti sajt ili domen. Na pr. želim da čitam o programiranju, ali me ne interesuje nijedan sajt osim foruma mycity, ja ću uneti sledeće:
programiranje site:mycity.rs
Ili želim da čitam o programiranju a iz nekog razloga hoću među rezultatima da mi se nalaze samo sajtovi sa .rs domenom.
programiranje site:.rs
https://www.google.com/#q=programiranje+site:.rs


source: Pretražiće Google News i prikazaće samo one članke čiji je izvor naveden u pretraži uz ovaj operator. Na pr. hoćemo da vidimo šta BBC piše o Noletu, u Google News kucaćemo:
Novak Djokovic source:BBC
https://www.google.com/#q=Novak+Djokovic+source%3ABBC&tbm=nws


time: Prikazuje trenutno vreme - koliko trenutno ima časova i koji je datum u zadatoj lokaciji (gradu).
time:Moscow
https://www.google.com/#q=time:Moscow
weather: Prikazaće trenutnu temperaturu i sedmodnevnu vremensku prognozu za zadato mesto. Ako Google ne prepozna lokaciju, biće prikazani predlozi Web stranica sa vremenskom prognozom za zadatu lokaciju.
weather:Belgrade
https://www.google.com/#q=weather:Belgrade

Kombinacije operatora

Svi operatori se mogu međusobno kombinovati. Izuzetak su oni operatori koji počinju sa prefiksom allin i oni se ne mogu kombinovati sa drugim operatorima. Nemojte kombinovati operatore koji poništavaju radnju onoga sa kojim ih kombinujete, na pr.: windows site:mycity.rs -inurl:mycity
Najčešće su kombinacije osnovnih operatora sa neprednim.

Ukoliko želite da vam se među rezultatima pojave svi poddomeni nekog sajta koje Google indeksira, to možete uraditi kombinacijom tri operatora: site, - (minus) i inurl. Na pr. želimo da vidimo poddomene sajta b92 kucaćemo:
site:b92.net -inurl:www

Možemo rezultat dodatno isfiltrirati. Hoćemo iz svih indeksiranih poddomena sajta b92 koji su se javili kao rezultat pretrage da uklonimo forum i blog. To ćemo uraditi sledećim upitom:
site:b92.net -inurl:www -inurl:blog -inurl:forum
I vidimo da u listi rezultata nema poddomena blog.b92.net i forum.b92.net

Hoćemo da vidimo koje su sve Microsoftove stranice zaštićene ssl-om, u polje za pretragu kucaćemo:
site:microsoft.com inurl:https

Hoćemo da pronađemo neku pesmu koju ćemo preuzeti jednim klikom. Kao primer uzeo sam numeru Christmas Anthem koja je legalna za besplatno preuzimanje. Nju sam stavio pod znake navoda kako bi mi se u pretrazi pojavili rezultati koji sadrže upravo tu frazu. U operator intitle sam postavio index.of jer je to defaultna "oznaka" za mnoge servere na kojima su izlistani fajlovi. Obzirom da je većina pesama u mp3 formatu, dodao sam i upit mp3. Takođe sam iz rezultata uklonio php, html i slične pojmove koji predstavljaju najčešće "komponente" Web stranica, jer sam hteo da mi se pretraga bazira samo na mp3 fajlovima. I na kraju sam iz pretrage izostavio rezultate sa youtube-a.
Christmas Anthem" intitle:index.of mp3 -html -htm -php -asp -txt -pls -site:www.youtube.com


Matematički operatori

Google ima mogućnost rešavanja matematičkih zadataka u kojima se upotrebljavaju gotovo sve poznate operacije. Slika ispod demonstrira samo deo mogućnosti Googla upotrebom matematičkih operatora.U tabeli ispod nalazi se spisak osnovnih matematičkih operatora koje možemo primeniti u Google-u.

Operater Funkcija Primer Dodatno objašnjenje
+ sabiranje15+17+18
/
- oduzimanje32 - 6 - 2
/
* množenje2*5*8 /
/ deljenje
255/5
/
^ ili ** stepenovanje6^8 ili 6**8
/
% procenat32% of 654
/
mod ili % modulo18 mod 4 ili 18 % 4
/
nth root of korenovanje4th root of 16
cube root of 27
square root of 36 ili sqrt(36)
4th root - četvrti koren
cube root - kubni koren
square root - kvadratni koren
reciprocal of recipročna vrednostreciprocal of 9
/
half of ili quarter of razlomcihalf of 10
3 quarters of 8
half - polovina
third - trecina
quarter - četvrtina


Google pruža mogućnost kombinacije svih navedenih računskih operacija.

(3+5)*32/2^3-5

daje sledeći rezultat: https://www.google.com/#q=(3%2B5)*32/2%5E3-5

Napredni matematički operatori:


operater funkcija primer
sin, cos, tan, sec, csc, cot Trigonometrijeske funkcije
cos(pi/8)
arcsin, arccos, arctan, arccsc
Inverzne trigonometrijske funkcije
arccos(.6)
sinh, cosh, tanh, csch, arsinh
hiperbolične funkcije
sinh(8)
ln
logaritam po bazi e
ln(8)
log logaritam po bazi 10
log(8)
lg logaritam po bazi 2
lg(8)
expeksponencijalna funkcija
exp(16)
! faktorijal
16!Konvertovanje i pretvaranje

Valuta: usd, rsd, euros, gbp.. 56345 rsd in euro
Masa: kg, g, lbs, tons .. 85 kg in lbs
Dužina: km, m, miles, ft .. 8 miles in km
Površina: hectares, ares, m2 .. 35 hectares in ares
Zapremina: l, gallons, m3 .. 10 m3 in l
Temperatura: c , f .. 37 c in f
Vreme: min, s, months, days .. 5 min in s
Elektricitet: volts, amps, ohms.. 10 volt in picovolts
Energija: calories, joules, gram of tnt .. 400 calories in joules
Potrošnja goriva: km per liter, liters per 100 km .. 8 l per 100 km in km per l
Brzina: kph, mph, knot... 100 kph in mph
Brzina prenosa podataka: Kbps, Mbps, KBps, MBps ..5 mbps in kbps
Brojni sistemi: decimal, hex, binary, "rimski brojevi" ..MXLVIII in decimal


Google servisi

SERVIS
ADRESA
OPIS
Google Web Search: http://www.google.compretraga Weba
Google Mobile: http://m.google.compretraga prilagođena mobilnim uređajima
Google News: http://news.google.compretraga vesti
Google Translate: http://translate.google.comprevodilac
Google Blog Search: http://www.google.com/blogsearchpretraga blogova
Google Alerts: http://www.google.com/alertsobaveštenja na e-mail
Google Images: http://images.google.compretraga slika
Google Drive: http://drive.google.comGoogle disk
Google Groups: http://groups.google.comdiskusione grupe
Google Scholar: http://scholar.google.compretraga akademskih tekstova
Google Code: http://code.google.comalatke, API-ji i resursi za programere
Google Shopping: http://google.com/shopping‎pretraga i kupovina proizvoda
Google Maps: http://maps.google.comGoogle mape
Google Earth: http://earth.google.compregled svih lokacija na zemljinoj kugli
Google Books: http://books.google.compretraga knjiga
Google AdWords: http://adwords.google.comreklamiranje na Googlu
Google AdSense: http://www.google.com/adsense zarada Google oglasima
Google Appl Search: http://www.google.com/?tbm=apppretraga aplikacija
Google Video Search: http://www.google.com/?tbm=vidpretraga video snimaka
Google Patent Search: http://www.google.com/?tbm=ptspretraga patenata
Google Search Discussions: http://www.google.com/?tbm=dscpretraga diskusija
Google Search Places: http://www.google.com/?tbm=plcs pretraga mesta
Gmail: http://mail.google.comemailRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 30 Sep 2005
 • Poruke: 69

Odlicno hvala
Mogao bi da nam objasnis kako da zastitimo gmail,google+,youtube nalog zarada i zastita naloga jrt mi kradu videa i postavljaju kao svoja videa sa malim izmenamaoffline
 • Fil  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2009
 • Poruke: 15654

Odličan i koristan članak. Volim pregledne all-in-one reference na jednom mestu.

Distribuirao sam ovaj članak brojnim osobama pod naslovom: "Moguće je naći iglu u plastu sena - pročitajte kako" Mr. Green

Pomenuću ovde stvari koje je m4rk0 opisao a koje manje-više koristim.

- Prvo, Google je odličan englesko-engleski rečnik. Uvek i preko define opcije proverim definiciju neke reči.O tome sam pisao u blogu korisni Web servisi.

- druga česta stvar je upotreba navodnika, rezultati se tada mnogo bolje filtriraju.

- Za pretragu knjiga, između ostalog, koristim filetype: operator. Google Books takođe koristim za brzi pogled na neku knjigu (nudi se preview knjige, ne cela knjiga).

- I najzad, često sam koristio Google kao kalkulator i konvertor valuta.

- Od servisa su tu Google Images i Google Mail.

Takođe, katkad iskoristim upload slike da pretražim o kakvoj se slici radi i da li ima alternativa sa većom rezolucijom. Na primer, vidite neki avatar koji vam se svidi i želite da saznate šta znači ili ga poželite u većoj rezoluciji.

offline
 • Milan
 • Pridružio: 17 Dec 2007
 • Poruke: 14281
 • Gde živiš: Niš

Nije baš servis za pretragu, ali su nabrojani i ostali Google servisi a ovaj nije, pa da ga pomenemo. Smile

Google URL Shortener: http://goo.gl/ - Servis za skraćivanje URL-ova.

offline
 • mcrule  Male
 • Legendarni građanin
 • Michael
 • Spy[Covert OPS], Gathering Intel/Info & The Ultimate Like Master[@ MyCity]
 • Pridružio: 21 Feb 2010
 • Poruke: 16915
 • Gde živiš: 43.6426°N 79.3871°W

Napisano: 24 Dec 2013 4:35

'Search by image' isto vrlo korisna opcija. Smile
Pricali smo o tome i ovde:
http://www.mycity.rs/Pretrazivaci-Web-mail-Web-por.....pciju.html

A zatim posle toga i 'Voice search', odnosno pretraga pomocu glasa.
Nekada je to samo u filmovima bilo. [Computer, give me the last location... Mr. Green Razz]Jos jedan tip:
Kada kucate neku englesku rec, primera radi --> procrastination i treba vam znacenje i ukratko objasnjenje sta je to na engleskom pored samo ukucate "meaning", ili "definition", uglavnom je svejedno.
Dobijete ne samo objasnjenje, vec i primer, kao i kako se cita na engleskom. A pored imate i onaj zvucnik na kojeg kada kliknete uz ukljucene zvucnike cete cuti izgovor.Dakle dobije se ovako: procrastination meaning --> Arrow
https://www.google.com/#q=procrastination+meaningDopuna: 21 Jul 2014 15:15

Mali dodatak. SmileArrow
http://9gag.com/gag/azbN36j

offline
 • Miloš
 • Pridružio: 23 Maj 2011
 • Poruke: 1067
 • Gde živiš: Detroit Rock City

Napisano: 05 Feb 2016 22:24

Zašto je Google prestao da mi prikazuje kalkulator kad ukucam 'calculator' u pretragu, ili kad ukucam <ime benda> 'discography', više ne prikazuje slike albuma u jednoj crnoj traci, ili kad ukucam 2016 movies on ne izbacuje listu filmova u toj istoj crnoj traci po sličicama?

Skoro sam primjetio da je to nestalo, a bilo je baš dobro. Takođe, ovo što ste pomenuli za vremensku prognozu, ništa mi ne izbacuje od toga osim klasične rezulatate pretrage.

Kako da vratim to? Smile

Dopuna: 17 Feb 2016 11:49

Niko? Very Happy

offline
 • Programer
 • Pridružio: 23 Maj 2012
 • Poruke: 4463offline
 • Miloš
 • Pridružio: 23 Maj 2011
 • Poruke: 1067
 • Gde živiš: Detroit Rock City

E.L.I.T.E. ::U čemu je fora?

offline
 • Pridružio: 01 Nov 2007
 • Poruke: 1368

U browser-u...? Very Happy


offline
 • magna86  Male
 • Anti Malware Fighter
  Rank 2
 • Pridružio: 21 Jun 2008
 • Poruke: 6062

Dodatak;

Par Chrome URL komandi gde Google pokrece tihi GoogleNow i daja odgovore. Ja sam znao za 'calc' i 'weather' i koristim ih na telefonu redovno. Ima toga jos mnogo a evo i par primera;

calc
Set a timer for 5 minutes
Create an event
What is 25 cm in kilometers?
When is the sunset?
Where is the nearest sandwich shop?
How many calories in an apple
define <pa zeljenja rec>
How old is Jennifer Aniston?
weather
time
How to say hello in Spanish?

What does Jelena Karleusa sing? ( Laughing )
Take me to home
...etc.

--- --- --- --- --- ---

Izvor i detaljnije:
http://fossbytes.com/search-like-boss-simple-google-search-tricks/

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 664 korisnika na forumu :: 14 registrovanih, 5 sakrivenih i 645 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Djole, Drug pukovnik, filiplukac1337, JOntra2, Kožedub, ladro, MB120mm, Metanoja, raketaš, saputnik plavetnila, Trpe Grozni, vladaa012, zlaya011