Offtopic na link....

11

Offtopic na link....

offline
  • Pridružio: 12 Okt 2010
  • Poruke: 10517

Sagacity ::Jedno je kalemljenje voća, pri čemu možeš da proizvedeš više sadnica, ili recimo da prirodno eksperimetnišeš pa da ukrstiš jabuku i mušmulu i da dobiješ nešto između...

Ukrštanje jeste svojevrsni genetski inženjering, samo je mnogo sporiji od onog što zovemo danas genetski modifikovanom hranom. Naime, kada radiš ukrštanje, ti mešaš genetski materijal dve vrste i dobijaš jedinku koja ima osobine i jedne i druge vrste, ali ne znaš tačno koje će se osobine koje vrste odraziti na proizvod. Znači, ti si u jedan DNK kod ubacila deo drugog DNK koda. Isto je i kod GMO-a, samo što genetičari imaju priliku da odaberu koji gen će preneti u DNK, a koji ne.

Sagacity ::Sad da ne pričam o procesu kalemljenja, da ne pametujem....Tako da ukrštanje koje ti pominješ je ranije bilo baš na ovaj način koji nije bio loš i nije bio nezdrav....Bar niko nije posumnjao u ispravnost.

Nije se nikad ukrštanje dovodilo u pitanje jer ono traje milenijumima i ljudima je poznato.

Samo da napomenem. Sva hrana je organska; ako ništa drugo onda zbog toga što joj je ugljenik hemijska osnova. A ova 'organska hrana' je glupost milenijuma jer se i ona prska, samo što se ta sredstva zovu drugačije. smešak

Ono što ljudi odbijaju da prihvate je činjenica da gladnih mnogo i svakog dana ih je sve više i više. Uskoro ćemo doći u situaciju da zemlja neće moći da prehrani sve te ljude takozvanim organskim proizvodima. To znači da potražnja za hranom raste, a hrane je sve manje, što znači da i cena hrane raste, a siromašnih je sve više i više. Ekonomista si, znaš kako to ide. Ako genetskim inženjeringom možeš da postigneš pet do sedam puta veći prinost na istoj površini, ti dobijaš pet do sedam puta više hrane, hraniš pet do sedam puta više ljudi, a cena hrane pada i hrana biva pristupačnija.

Narod se posebno na ovim prostorima namučio bez raznoraznih hibrida kroz istoriju. Svi ovi verski postovi su zapravo mera štednje hrane jer se na ovim prostorima vekovima masovno umiralo od gladi. Jednostavno ne možeš da proizvedeš dovoljno za svoju porodicu, a i ono što proizvedeš ti pojedu insekti i glodari, a desetak ti još uzmu i Turci...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 10 Okt 2005
  • Poruke: 13526
  • Gde živiš: Beograd

Nije problem u hrani koja nedostaje već u hrani koja se baca.
Trećina, TREĆINA hrane se baca u svetu, iz raznih razloga, najpre iz konzumerizma i potrebe da se što više proizvede i proda, odnosno da se zaradi još, još, još para.
Evo šta se baca:Za to vreme 20 000 dece MLAĐE OD PET godina umire od gladi SVAKOG DANA!
Deca umiru! Svakog dana! Ne desetine, ne stotine, ne par hiljada! 20 000! Svakog dana!

Dakle, priča o potrebi da hrana bude jeftinija i dostupna svima je zaiebavanje u zdrav mozak i prst u oko toj deci. Onoj koja će umreti ovih dana, svakog dana po njih 20 000.
Samo da predstavim koliko je to 20 000 ljudi:E sad zamislite da na slici vidite tribine pune dece. Koja će umreti od gladi.
Svakog dana toliko.

Izvinjavam se što mračim temu.offline
  • Pridružio: 12 Okt 2010
  • Poruke: 10517

Francuska je, čini mi se, prošle godine usvojila zakon o zabrani bacanja hrane iz supermarketa. I naš Maxi, bar tako kažu, donira ono što se ne proda banci hrane.

offline
  • Pridružio: 27 Feb 2013
  • Poruke: 2234
  • Gde živiš: Zapadna Srbija

mpman ::Znači, ti si u jedan DNK kod ubacila deo drugog DNK koda. Isto je i kod GMO-a, samo što genetičari imaju priliku da odaberu koji gen će preneti u DNK, a koji ne.
Nije to jedina razlika već ovo...a to i jeste nešto zbog čega se u GMO sumnja...

Citat:Citat:Genetski modifikovan klip kukuruza ima u svojoj ćeliji ubrizgan DNK bakterije. Takav DNK proizvodi otrovni pesticid u samoj ćeliji biljke. Ovaj pesticid se ne može oprati i nikada i nikakvom obradom namirnice neće nestati. On završava u vašem telu. Sa, za sada, (ne)poznatim posledicama po zdravlje.
Prskalo se i ranije voće i povrće. Opereš ili malo staviš u vodu, i klopaš....I ništa nam nije bilo...Međutim ovo navedeno je da se zapitaš...

mpman ::Ekonomista si, znaš kako to ide. Ako genetskim inženjeringom možeš da postigneš pet do sedam puta veći prinost na istoj površini, ti dobijaš pet do sedam puta više hrane, hraniš pet do sedam puta više ljudi, a cena hrane pada i hrana biva pristupačnija.
Baš zato što sam ekonomista odlično znam kako funkcioniše profitna industrija. Ti razmišljaš optimistično i imaš zdravu logiku, ali profitni svet tako ne funkcioniše. Ako je nešto jeftinije to nije zato što je u nešto uložena dobra i kvalitetna sirovina. I sam znaš da nekvalitetna ishrana utiče na zdravlje, zato imamo ovoliko debelih ljudi, deca ulaze mnogo ranije u pubertet. Imamo neukusno voće i povrće itd.

Neće nas glad uništiti, već otrov koji jedemo.

Takođe, polako se sve više pravi razdor između dve profitne sile, jedna koja se bavi proizvodnjom organske zdrave hrane, čija je cena i do 100% viša od uobičajene i druga GMO koja nije dovoljno istražena, a za koju se već sumnja da će imati negativne posledice.

Oni koji imaju novca okrenuće se ovoj tzv. organskoj hrani, a oni koji nemaju dovoljno novca okrenuće se jeftinijoj GMO. Sve što se GMO masovnije bude proizvodila, sve će više biti nekvalitetnija kako bi se opravdala niska cena. Sa jedne strane proizvođači organske hrane će podizati cene u ''vasione'' trljajući zadovoljno ruke, a GMO proizvođači će tražiti još više alternativnih metoda u ishrani kako bi proizvodnja bila što masovnija i kako bi imali što veći profit. Uvek ćemo imatu podelu na siromašne i bogate. I uvek će biti tržište koje je okrenuto profitu a ne za dobrobit ljudi.

Standardizacija sve više obraća pažnju na oblik, boju i dimenzije voća i povrća, dok je ukus na drugom mestu. U supermarketima u pojedinim zapadnim zemljama možeš videti ''plastično'' voće koje deluje kao sa slike, a zapravo ukus nije ni približan onom na koji smo navikli.

A ovako izgledaju GMO svinje...korporacija ''Tenis'' Nemačka.
http://srbin.info/2017/09/14/pogledajte-ovako-izgl.....iji-video/


Citat:Narod se posebno na ovim prostorima namučio bez raznoraznih hibrida kroz istoriju. Svi ovi verski postovi su zapravo mera štednje hrane jer se na ovim prostorima vekovima masovno umiralo od gladi. Jednostavno ne možeš da proizvedeš dovoljno za svoju porodicu, a i ono što proizvedeš ti pojedu insekti i glodari, a desetak ti još uzmu i Turci...
Narod se namučio bez vlastite zemlje ili ako ju je i posedovao, postojala je obaveza prema državi. Naš narod su kroz istoriju uništavali česti ratovi, poplave i suše, a ne muka bez ''raznoraznih hibrida''. Mi sada imamo konzervisanu hranu, zamrzivače....oni su tada imali samo trapove, koji kada budu velike kiše propadnu.
Hrana je bilo mnogo zdravija, a naš narod nije ni znao za mnoge bolesti za koje mi sada znamo. Istina je, životni vek je znatno produžen, ali ni mi ne ratujemo koliko smo nekad ratovali.

I sada ako poplavi njiva i ako nakon toga bude mraz, kao što se mojima desilo, ostaješ bez useva. Pa nećeš imati rod ni sledeće godine ili ćeš ga imati ali znantno manje.
Prošla godina je bila sušna, a ako bude i ova, eto nama skupljeg voća i povrća....
I dalje, ''nebo'' mnogo toga diktira....Smile

offline
  • Programer
  • Pridružio: 23 Maj 2012
  • Poruke: 4532

Sagacity ::Genetski modifikovan klip kukuruza ima u svojoj ćeliji ubrizgan DNK bakterije. Takav DNK proizvodi otrovni pesticid u samoj ćeliji biljke. Ovaj pesticid se ne može oprati i nikada i nikakvom obradom namirnice neće nestati. On završava u vašem telu. Sa, za sada, (ne)poznatim posledicama po zdravlje.
Ako se misli na Bacillus thuringiensis, toksični efekti nisu primećeni kod miševa ni sa dozama od 5000mg/kg.

https://www3.epa.gov/pesticides/chem_search/reg_ac.....health.pdf

Bakterija ima vrlo specifične efekte samo na insektima. Kod sisara nema primećenih efekata ni pri velikim dozama, a doze koje se koriste u GMO kukuruzu su čak i manje.

Šta više, BT toksin se već nekoliko decenija koristi u organskoj poljoprivredi.

Citat:Bt proteins has been used in many organic farms for over 50 years as a microbial pest control agent (MCPA). Bt proteins are allowed in organic farming as a insecticide because Bt is a natural, non-pathogenic bacterium that is found naturally in the soil.Bt has also been found to be safe to all higher animals tested.
http://www.bt.ucsd.edu/organic_farming.html

A za ovaj link ... no comment.

Portal koji objavljuje vest o tiranskoj platformi o Velikoj Albaniji i bosanskog Indijanu Džonsa iz Zenice koji lomi mržnju Laughing

offline
  • _Sale  Male
  • Prijatelj foruma
  • Pridružio: 30 Jul 2010
  • Poruke: 12606
  • Gde živiš: Z-moon

Napisano: 12 Jan 2018 13:16

Генерални проблем је што празноверје и жеља за сензационализмом увек имају предност у односу на науку, код огромног процента становништва.
Људи олако прихватају улогу војника туђих интереса, без жеље за дубљим упознавањем са чињеницама. А ако се неко и одлучи да мало темељније прекопа по поставкама разних теорија око нас, наиђе на празан простор, било да се ради о ГМО, равној Земљи, или нечем трећем.
Скоро сам слушао лекара који је рекао да је наводни утицај вакцине против малих богиња на аутизам код деце извучен из анонимне телефонске анкете са 19 саговорника (?).
Таквих примера имате колико хоћете.

Dopuna: 13 Jan 2018 15:10

Po podacima koje sam ja našao, cifra od 20.000 dece mlađe od 5 godina koja umru svakog dana od gladi je približna (na žalost, oko 17.000 dece zaista umre svakog dana).
Ipak, 45% od tog broja umre od gladi, a ostali umru od malarije, boginja, upale pluća, dijareje i sličnih bolesti.
https://www.worldhunger.org/world-child-hunger-facts/
http://www.thp.org/knowledge-center/know-your-world-facts-about-hunger-poverty/

offline
  • _Sale  Male
  • Prijatelj foruma
  • Pridružio: 30 Jul 2010
  • Poruke: 12606
  • Gde živiš: Z-moon

_Sale ::
Baš bih voleo da znam kako to gen proizvodi pesticid.
Mislim da se neko šalio u tom tekstu, neka me neko ispravi ako grešim.

Ovde nema odgovora, što je i očekivano.
Baš kao i u jednoj zaključanoj temi: kada se postavi konkretno pitanje - odgovora nema.
Voleo bih da vidim izvor za ovako smelu tvrdnju, pogotovu za deo o ušpricavanju pesticida u gen.
Ovakva i slična mišljenja stvaraju namernu zabunu kod većeg dela stanovništva, jer dolaze od ljudi koji su obrazovani pa im se po automatizmu veruje bez zadrške.
Sva sreća pa postoji Internet.
Malo o genetskom inženjeringu kod biljaka: http://www.sveosvemu.com/genetski-modifikovane-biljke-i-zivotinje
Malo o spominjanoj GMO jabuci: https://gmorecnauke.wordpress.com/2017/10/14/prve-.....ste-sad-a/
Obratiti pažnju na ovaj deo:
Citat:Ono što može pomoći ovoj kompaniji da Arktičke jabuke približi kupcima jeste činjenica da se ovde ne radi o transgenoj biljci, što znači da ova GM jabuka ne sadrži gene neke druge vrste, kao što je to uglavnom slučaj sa drugim GM kulturama. Ovde je genetičkim inženjeringom samo ugašen gen koji je odgovoran za stvaranje enzima koji čini da jabuka tamni nakon rezanja.
Dakle, špric sa pesticidom i genetski inženjering ipak ne idu zajedno.

offline
  • Pridružio: 12 Okt 2010
  • Poruke: 10517

@Sagacity, četiri puta sam počinjao da kucam odgovor i uvek me nešto prekine. Tako to biva kad imaš četiri projekta i dva kolokvijuma, a samo još sedam dana.

U međuvremenu, razmisli o ovom:
Pre par godina došlo je naglog pada cene limuna:
Citat:Limun sa jedne zagrebačke pijace poreklom je iz Turske i dvostruko je jeftiniji nego pre mesec dana. Zemlja porekla jasno je istaknuta na deklaraciji, ali ne i informacija da li je tretiran opasnim fungicidom, kako to tvrde u Udruženju potrošača Karlovac.

"Tretiran je imuzolinom. To je fungicid, koji je u suštini vrlo toksičan, iritira kožu, iritira oči, vrlo je stabilan na visokim temperaturama. Deluje na reproduktivne organe, kancerogen je", rekao je Željko Tomašić iz Regionalne organizacije za zaštitu potrošača u Karlovcu.

http://rs.n1info.com/a8735/Svet/Region/Da-li-iz-Turske-stize-otrovni-limun.html


A, onda se isto provlači i kod nas:

Citat:Mediji su preneli da se u Srbiji prodaje jeftiniji limun, uvezen iz Turske, na čijoj deklaraciji piše da ne treba koristiti koru jer je tretirana imazalilom - fungicidom koji prodire kroz ceo plod i koji je kancerogen, toksičan, iritira kožu i izaziva suzenje očiju.

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=11&dd=03&nav_id=919339


Bilo je i mandarina sa HIV-om, bana sa malarijom i ostalo...
Naravno, svi ti članci se više ne mogu izguglati, ali oni povećanju plata i penzija iz 2001. godine verovatno mogu.

Za par dana, kad uhvatim više vremena u cugu, pišem detaljnije smešak

offline
  • _Sale  Male
  • Prijatelj foruma
  • Pridružio: 30 Jul 2010
  • Poruke: 12606
  • Gde živiš: Z-moon

Tretiranje pesticidom preko lista dolazi u koren biljke a odatle u ceo plod.
Potpuno je pogrešno verovati da se uticaj prskanja pesticidom rešava pranjem voćke.

offline
  • Pridružio: 27 Feb 2013
  • Poruke: 2234
  • Gde živiš: Zapadna Srbija

mpman ::@Sagacity, četiri puta sam počinjao da kucam odgovor i uvek me nešto prekine. Tako to biva kad imaš četiri projekta i dva kolokvijuma, a samo još sedam dana.
A tek da vidiš mene. Ne znam gde se nalazim...ali bukvalno. Spavam maksimum 4 h dnevno.
Tako da....Laughing nisi morao ni da odgoviriš ako nemaš vremena. Šta ima veze.

Pročitala sam i morala bih baš da se bavim odgovorom. Nemam vreme. Nisam ni planirala da se bavim GMO. On je jednostavno izvučen iz zabavne teme za koji imam vreme. Za jednu recenicu se uvek moze naci vreme. Ovde je potrebno detaljno pisanje pogotovo što svi guglaju pa je samo pitanje ko ce bolje da izgugla Laughing. Niko se od nas ne bavi genetskim inženjeringom. Možemo samo da filozofiramo i ništa više. Moji imaju voćnjake, a imali smo nekada i mini farmu pa iz tog razloga imam nekog "predznanja" za neke stvari...ali to ipak nije dovoljno.

Pasus koji sam citirala nije iz Blica ili Kurira. Pisala su ga stručna lica, isto kao što i druga stručna lica pišu da je GMO ok. Samo je pitanje za koju stranu ćeš da se opredeliš. I koja strana ima bolju "propagandu".Ja sam se odlučila protiv GMO i protiv neukusnog voća i povrća, protiv "hibridnog mesa"itd. i protiv nekvalitetne hrane. Ne moram čak ni da objašnjavam niti dokazujem bilo šta. U prethodnom postu sam rekla mnogo toga i za profitnu industriju i za razloge lošijeg kvaliteta hrane...a da ne guglam...Do odgovora na neka pitanja čovek može doći i logikom a ponekad i instinktom....

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 695 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 4 sakrivenih i 661 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Apok, Bane san, Belac91, branko7, brundo65, calvi, darkstar101, Filip Marinković, havoc995, helen1, ivicasimo, Japidson, Konda, krkalon, Leonardo, mercedesamg, Mercury, miljannis, Panonsky, repac, RJ, Sass Drake, spektorsky, stegonosa, trajkoni018, vathra, VJ, zdrebac, zogi036, šumar bk2