|
|
Poslao: 22 Jul 2019 16:38
|
offline
- Ričard
- Lavlje srce
- Supermoderator
- Zver!
- Electro maintenance engineer
- Pridružio: 28 Nov 2006
- Poruke: 13744
- Gde živiš: Vršac
|
_Sale ::Napisano: 14 Jul 2019 12:28
Jeste li nekad probali da ostavite vino u čaši tri-četiri sata?
Probali ste ukus pre i posle? Kako tumačite to što posle ne liči ni na šta, ponajmanje na vino?
Probali ste to isto i sa domaćim vinom (kućne varijante)?
Niste? Probajte, pa da pričamo malo o tome.
Ja probao i sa vinima od 13-14€, srpskim. Bolje da nisam.
Dopuna: 14 Jul 2019 12:30
Inače, domaće vino me košta oko 100din/L, 50kg grožđa po 60din, ispadne oko 30 litara vina.
Svoj rad oko pretakanja ne računam.
Vino i vazduh se ne vole. Vino oksidira. To se dešava sa svim vinima, ne bitno koja cena, industrijsko ili domaće vino...
Međutim, neka vina traže vazduh pre konzumacije. Postoje namenski čepovi, koji se proizvode po specifikaciji tehnologa, da za neki oderđeni vremenski period propuste određenu količinu vazduha u bocu.
Mono blok (punjač) koji smo prošle godnine kupili, sterilnu bocu koja dolazi od proizvođača prvo dvofazno ispere i osuši, zatim vakuumira, pa napuni azotom, pa napni vinom koje se takođe nalazi u azotu, pa tako punu opet vakuumira, pa puni azozom i na kraju zatvara čepom.
Vino u svom tehnološkom postupku takođe ne sme doći u kontakt sa vazduhom. Pa smo takođe prošle godine kupili i presu za grožđe koja svoju radnu atmosferu drži pod azotom, a opet iz razloga da bi se izbegla oksidacija.
Vino i voda se takođe ne vole, iz razloga jer voda može sadržati supstance koje mogu dovesti do ne kontrolisane fermentacije. Te je takođe zabluda da se vino pravi od vode. Vino se isključivo može praviti od grožđa.
U zdravlje.
|
|
|
|
|
Poslao: 22 Jul 2019 16:58
|
offline
- _Sale
- Prijatelj foruma
- Pridružio: 30 Jul 2010
- Poruke: 13392
- Gde živiš: Z-moon
|
@Riči
Znaš kako ... kupac i njegov sud o proizvodu je najvažniji cilj svake kompanije koja plasira proizvod.
Vino, čelik ili lepak za stiropor. Nebitno.
Moja priča je iz ugla kupca. Nešto je tu meni strašno sumnjivo. Nije tako bilo ranije, a nije ni baš da nemam iskustva oko toga. A i pamtim dobro, neki kažu “previše dobro”.
|
|
|
|
Poslao: 22 Jul 2019 17:08
|
offline
- Ričard
- Lavlje srce
- Supermoderator
- Zver!
- Electro maintenance engineer
- Pridružio: 28 Nov 2006
- Poruke: 13744
- Gde živiš: Vršac
|
Napisano: 22 Jul 2019 17:03
Sagacity ::Možeš li da nam preporučiš dobro domaće vino i crno i belo, kada smo već na ovoj temi
Izvini, ovde sam ostao dužan odgovor; obaveze, život...
Na žalost ovako na slepo ne. Ono što se meni sviđa, možda se tebi ne svidi. Ja recimo volim slatka vina, bela ili crvena. Što bi rekao profesor Puškaš; "Tipičan ne poznavaoc vina." Svideo mi se jedan domaći proseko u Italiji, par E litar, od tada sam uspeo pronaći kod nas u prodaji proseko koji me najviše podseća na njega i najbolje mi leži. A put da ga pronađem je bio dugačak, u litrama.
Uz put, ne postoji crno vino; belo, roze i crveno.
Dopuna: 22 Jul 2019 17:08
@_Sale
Ne želim ni tebe, ni druge, ni sebe da ubeđujem...
Percepcija čula se menja s godinama, vazduh se menja godinama, zemlja se menja godinama...
I ja se sećam nekih drugih ukusa nekih proizvoda.
Što se tiče vina, tehnolozi/enolozi kažu da mi sad ne bi mogi piti vina od pre 100 godina.
|
|
|
|
Poslao: 22 Jul 2019 17:20
|
offline
- _Sale
- Prijatelj foruma
- Pridružio: 30 Jul 2010
- Poruke: 13392
- Gde živiš: Z-moon
|
Napisano: 22 Jul 2019 18:16
Zbog čega?
Pravim vino postupkom kao što se pravilo u doba Marka Kraljevića. Odlično je. Naravno da ništa nije isto u prirodi, osim postupka.
Zašto kupovno vino izvetri posle dva sata do neprepoznatljivosti, a domaće samo malo promeni jačinu?
Radoznao sam, ništa više.
Dopuna: 22 Jul 2019 18:20
Da dodam ... znam da nije lako odgovoriti na ova pitanja, jer odgovori podrazumevaju nekakvo predznanje.
|
|
|
|
Poslao: 22 Jul 2019 17:30
|
offline
- Ričard
- Lavlje srce
- Supermoderator
- Zver!
- Electro maintenance engineer
- Pridružio: 28 Nov 2006
- Poruke: 13744
- Gde živiš: Vršac
|
Super je što imaš tehnologiju Kraljevića Marka.
Ali na žalost nije tako. Nemaš sorte grožđa koje su bile u to doba, mislim možda ih imaš, ali samo po nazivu. Grožđe kod tebe u bašti i grožđe kod mene u bašti nije isto. Možda je isto za jelo, ali neće dati isto vino, iako se primenjuje ista tehnologija.
Velika je razlika u tehnologiji koju ti, ja primenjujemo kući i one koje se primenjuje u industriji. Nije tehnologja samo iscediti grožđe i pretakati vino. To je jedan od razloga industrijsko vino brže "izvetri". Ostale razloge ti ne mogu navesti, odgovore moraš potražiti kog nekog tehnologa/enologa.
|
|
|
|
Poslao: 22 Jul 2019 22:31
|
offline
- ivance95
- AMF pripravnik
- Pridružio: 04 Jul 2011
- Poruke: 5424
|
@Sale
Sigurno da zavisi i od količine sumpora, gde je zakonom propisana maksimalna doza, dok ti u kućnim uslovima to baš i ne možeš da kontrolišeš, i možda se ruka nekad i omakne...
Ne kažem da je to sigurno, samo jedan od mogućih razloga.
|
|
|
|
Poslao: 22 Jul 2019 22:59
|
offline
- mpman
- Mod u pemziji
- Pridružio: 12 Okt 2010
- Poruke: 10904
|
Celo apsolventsko sam pio neko belo vino. Tikveš mislim da je bilo. Ovi su ga mešali s kiselom, a meni je čisto tako dobro leglo... To tada nisam gotivio bela vina, posebno ne ako imaju šmek kao rakija.
|
|
|
|