moj pulin

3

moj pulin

offline
 • Rayela 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 03 Okt 2008
 • Poruke: 551

Ja sam razumela da je rec o pulinu ( puli je druga prica), ali sam ja protestvovala protiv zatvaranja
steneta u boks svejedno da li je puli ili pulin u pitanju Ja sam cak misljenja da pas na lancu ima
lepsi i slobodniji zivot ( naravno ako je lanac dug ili je na zici pa pas moze da trckara kada zazeli)
jer moze barem da se krece,anarno i pod pretpostavkom da barem jednom dnevno ide
sa gazdom u setnju.

O stenetu i boksu zaista ne bih jer to smatram mucenjem zivotiinja.
Sale kaze da treba da ima uedan boks i da je onda sve ok. A ja bih da pitam da li je ikada
video kako je psu strasno kada mora da piski i kaki tamo gde spava i jde?

Stene mora da srece druge pse.naocitoo decu, ljude, da dolazi u kontakt sa njima da se dozvoii
da se poigra sa drugim psima, ali i da decu ne smatra nekm plenom, a i da se deca ne boje psa.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Dusan  Male
 • SuperModerator
 • Supermoderator opštih foruma
 • Pridružio: 26 Jul 2006
 • Poruke: 11118

Rayela ::... Sale kaze da treba da ima uedan boks i da je onda sve ok. A ja bih da pitam da li je ikada
video kako je psu strasno kada mora da piski i kaki tamo gde spava i jede?

Upravo tako... Voleo bih da vidim vlasnika psa zatvorenog, pa makar i u Hayatovom apartmanu, sa najboljom hranom, ako je u zatvoru, pritvoru, ograničen na mali prostor...

Stava sam da ljudi, potpuno pogrešno, polaze od svojih ubedjenja, od toga šta oni misle da je drugom (u ovom slučaju psu) dobro, a ne objektivno šta je dobro za životinju...offline
 • _Sale  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 12755
 • Gde živiš: Z-moon

Citat:Pulin je izuzetan pas, gotovo bez mana, ali nije čuvarkuća...
Naravno da nije tako. Very Happy
Citat:Plačkić je naveo da je Vojvođanski pulin (u daljem tekstu pulin) stvoren kao skladno delo prirode i pastira.
Sva čula su mu izuzetno razvijena.Nepogrešivo javlja kada oseti uljeza na svojoj teritoriji.Izuzetno je pametan,uporan i da se lako dresirati. Vlasnika gleda u oči dok očekuje komandu, a u akciji se nedvosmisleno primećuje da uživa u kretanju i radu. Ostvaruje uspešan i blizak kontakt s poverenim mu domaćim životinjama.Lako se gaji, izvanredan je porodični pas za dvorište, voli decu, al priznaje samo jednog gazdu. Malo traži a mnogo pruža jer lako i brzo uči, živahan je i uporan u izvršenju zadataka.
Pulini mogu biti beli,crni,žuti,sivi,ali jedna boja mora biti dominatna.
Rep je visoko usađen nego kod ostalih rasa pasa srednje visine.Tokom mirovanja je savljasto i blago povijen,a tokom napada vrlo podignut. Prednji front je malo izražen, a grudi su srazmjerno duge i široke, duboke – poželjno do lakta.Noge – prednje i zadnje su prirodno uglovane. Šape su male.
Mužjaci mogu biti visoki (mereno do grebena) 52 cm i više,a ženke 47 i više.telo je najviše za deset odsto duže od visine grebena, leđa su kratka, čvrsta kao i slabine, sapi koje se nadovezuju na slabine mišičave su, dovoljno široke, blago ukošene.


Izvor: Arrow https://sites.google.com/site/pulinvojvodanski/ishrana/nastanak-rase

Ovaj tekst pažljivo pročitajte, pa uporedite sa onim što sam ja napisao:

http://zooberza.poljomasine.net/zoAutorskiTekstovi.....mp;autor=2
Citat: Stava sam da ljudi, potpuno pogrešno, polaze od svojih ubedjenja, od toga šta oni misle da je drugom (u ovom slučaju psu) dobro, a ne objektivno šta je dobro za životinju...
Dule,
Ne slažem se, i to nimalo, sa tobom.
Moje je mišljenje da ljudi ne koriste ni mali deo onoga što psi mogu i znaju, delom zbog neznanja, delom zbog nezainteresovanosti.
Vojvođanski pulin je izuzetna (mada nepriznata) rasa pasa, koja je mnogo inteligentnija od mnogih vlasnika.
Ja i tebe i bilo koga pozivam da uđeš u bilo čije dvorište gde je pulin, da bi se uverio kako taj pas reaguje na strance. Moje štene od 7 meseci ti to ne bi dopustilo, budi siguran. Ni slučajno te ne bi ujela, ali bi lajala sve vreme na par metara od tebe. Instinkt.
Još nešto: Socijalizacija pasa je super stvar za osobe koje šetaju pse na povodniku jer nemaju dvorište. Pas koji živi u dvorištu se mnogo brže socijalizuje nego što mnogi misle, tako da nijedan pas iz dvorišta nema nikada problem sa drugim psima (uz uslov minimalno normalnog i odgovornog vlasnika).
Ako se priča o nameri vlasnika da mu pas javlja ulazak stranaca u dvorište, ja bih na njegovom mestu obavezno odvojio štene (u boks ili zagrađeno u "donje dvorište") kako bi štene počelo da razlikuje vlasnika od stranaca.
Drugo, proverio bih koliko je to štene zaista vojvođanski pulin, jer se štene uopšte ne ponaša kao štenci te rase u tom uzrastu.

Za kraj ove poruke, slike:
(pre mesec dana slikano)

offline
 • Dusan  Male
 • SuperModerator
 • Supermoderator opštih foruma
 • Pridružio: 26 Jul 2006
 • Poruke: 11118

Sale iznosimo stavove i iskustva, pa kad sam već delimično citiran i "prozvan" na neki način da i ja svoj stav proširim.

Tvoj citat ne prenosim, jer (bez uvrede, za konstataciju: Naravno da nije tako, ne smatram Te ni kompetentnim ni merodavnim da ocenjuješ moje tvrdnje). Nemam protiv ništa da izneseš svoj stav/mišljenje pa neka drugi sude za sebe i usvajaju izjave po svom nahodjenju. Nisam bio u nikakvoj nedoumici, niti sam postavio anketu koju neko treba da popunjava... Nigde niti tvrdim da sam u pravu, ni da nisam, samo ja iznosim svoj stav Mr. Green ... i niko, ali bukvalno niko, pa ni Ti niti morate to da prihvatite niti da usvojiti, a ni da mi ga menjate. Imajte svoj...

Naravno da nije ni neophodno ni potrebno da se složiš sa mnom, kao što se ja ne slažem, ne samo s Tobom, već ni sa kim ko psa vezuje, drži u boksu... Znam da je to ponekad neophodno ali su nam polazišta različita. Ti pričaš šta je dobro za čoveka (Tebe), a ja (vidim i Rayela) šta je dobro za životinju. Pa i slona drže vezanog i zatvorenog i baš mu je "dobro"?!?!

Ti si izneo svoje "bogato" iskustvo iz struke, raznih tudjih tekstova i svog dvorišta i to je tvoje mišljenje.

Ja iznesoh svoje "skromno" iskustvo sa psima sa kojima drugujem više nego što Ti imaš godina, sa kojima sam i profesionalno radio i drugovao 8 godina, a do bolnice sam imao nešto poput njihovog prihvatilišta i utočišta (i nikad nisu bili zatvoreni na malom prostoru) i zbog njih sam pre 18 godina i došao iz grada u selo... (Imam ih i sada samo manje i slobodno se šetaju i igraju sa mojim unukama). Do tada, u mom dvorištu je bilo uvek i po 20 pasa, (potraži po forumu), a za vreme poplave preko 70 i kod mene oko 4 meseca, uz pomoć Prihvatilišta i u Zrenjaninu i čuvenog u Djurdjevu sa kojim saradjujem od kad postoji. Svako će ceniti i usvajati ono što misli da je ispravno.

Ne samo da se ne slažem sa takvim stavovima potčinjavanja životinje da služi čoveku zato što on tvrdi da joj je dobro... nego i o ljudima koji tako misle počinjem da menjam mišljenje. Da se razumemo, da ne bude nesporazuma, govorim o stavovima...

Što se tiče ulaska ulaska u Tvoje ili bilo čije dvorište prihvatam sa svakim čak i opkladu, ne samo da ću ući u svako dvorište, već i odvesti psa, čak i vezanog ili iz boxa kao da je moj od štenjenja Very Happy ...

No da ne bude prepucavanja, evo i ja imam tekst o pulinu iz usta čoveka kome čak tri generacije žive u skladu sa ovim psima i njegovo iskustvo... Tekst je ceo, a boldovani deo je napravila moja malenkost, radi uočavanja bitnih detalja...Citat:Jedan pulin vredi kao trojica čobana

Kralj među psima panonske ravnice od pamtiveka oduševljava čoveka, svog najvećeg prijatelja, ali nije priznat kao autohtona vrsta ovde gde je nastao

Radoslav Graor sa svojim ovcama i pulinima – Po vojvođanskim pustarama, za sve ređim stadima ovaca i goveda još uvek jure posebni psi, nadaleko poznati pulini. Dok stada nestaju, pulini opstaju. Nije mali broj onih koji su stoku batalili, a svoje omiljene kerove drže još uvek. Oni ih podsećaju na neka bolja vremena i stalno skreću pažnju na izreku da je pas čovekov najbolji prijatelj. Pulin, kažu čobani, to zaista jeste.

Sredinom prošlog veka, kad je u Zrenjaninu bilo mnogo manje saobraćaja i kada su samo glavne ulice bile kaldrmisane, a pašnjaci sa periferije bili mnogo bliže centru, u čuvenoj kafani „Šanta” pio je sa svojim društvom jedan čobanin. Uz njega je na podu ležao Ficko, pas pulin o kome je gazda govorio biranim rečima. Cela kafana je slušala hvalospeve, a kada su počeli prigovori da preteruje, ovaj je ponudio opkladu, da će Ficko sam, sa pašnjaka udaljenog nekoliko kilometara, dovesti stado sa stotinu ovaca. I zaista, dogodilo se ono što niko nije poverovao, pas je sporednim nekaldrmisanim ulicama doterao ovce i onda ih, na komandu, vratio ponovo na isti pašnjak.

Kakvi su pulini psi govori i ova priča ovdašnjeg hroničara učitelja Dejana Bošnjaka, pisca knjige „Tamo amo po Banatu”, koja je doživela nekoliko izdanja. Učitelj je ime pulina zapamtio, a čobaninovo nije. Prvi je bio mnogo popularniji.

Baš na mestu gde je nekada, uz reku Begej, paslo na hiljade ovaca, danas je ostao usamljen Radoslav Graor Radica. Ovce čuva uz pomoć tamnih pulina Virge i Cicka, a bela pulinka Juca ostala je kod salaša da čuva slamu.

– To su posebni kerovi, poslušni i verni. Dobri su i za stoku i za domaćinstvo. Vežu se za jednog čobanina i tome su odani. Dešavalo se da prodam pulina, a onda on neće da radi kod novog gazde. Neće i gotovo. Inače su veoma vredni, kod čuvanja stoke jedan pulin je vredniji od tri čoveka. Ja sam četvrta generacija u mojoj porodici koja neprestano drži ovce i puline. Vlasnici pulina se nadaleko poznaju i onda razmenjuju štence jer pulinima mora da se meša krv – priča Radica, poslednji zrenjaninski čobanin na pašnjacima pored Begeja.

Dragan Lovrov je dve decenije imao ovce, a one se ne drže bez pulina. Ovaca se rešio, a puline je zavoleo, pa ih još uvek gaji. Najbolji primerci ove rase nekada su se mogli nabaviti na vašaru u Debeljači, a donošeni su, u stvari, iz Sakula.

Mada su uvek na slobodi, ovi psi nisu vezani niti se zatvaraju u boksove. Jedu vrlo malo, jako su skromni, ceo život provedu na otvorenom. Moj deda u Perlezu je imao pulina koji je umeo da dovodi ovce na mužu. Umeo je da odvaja pomuzene i nepomuzene ovce. Oni su odlični čuvari kuće i dvorišta, a nisu preterano agresivni i ne laju bez veze. Ako primeti da neko hoće u dvorište, on dođe da vas upozori, a neće da napada došljaka.

Banatski ljubitelji pasa, međutim, žale što vojvođanski pulin nije priznata rasa među kinolozima i što naši stručnjaci na tome nisu ništa uradili. To nije slučaj sa istom vrstom pasa u Hrvatskoj, gde se zovu „hrvatski ovčari”, i u Mađarskoj gde se ovaj pas priznaje kao posebna rasa „mudi“.

Đuro Đukić


Što se tiče pomenutog Plačkića, nije u redu iščupati ili koristiti parče teksta koje je neko priredio potrebama... zato evo kompletnog Plačkićevog teksta o pulinu, naravno koga interesuje i gde se iznose argumenti da je to genetski pastirsi pas i stvoren za te namene, ali ga čovek prilagodjava i podredjuje svojim potrebama...

Suština polemike je obezbedjivanje najboljih uslova za psa (pa i bilo kog drugog ljubimca) koji životinji odgovaraju, a ne onako kako bi vlasnik hteo/voleo/mogao... To što neki, po mom dubokom uverenju i "skromnom" iskustvu primenjuju kvazimetode meni apsolutno neprihvatljive i dovodi dotle da se dogadjaju neprijatne stvari...

+ Plačkićev kompletan tekst

Niko ne spori da se gotovo svaki pas može obučiti za većinu poslova pa i čuvanje dvorišta, ali to niti je svakom psu u genima niti njegova volja/potreba. To su nekad opravdani zahtevi, nekad inhibicije i/ili pomodarstvo, čak nekad i snobizam vlasnika... Nije sporno da i petao ili guska, pudla, jarac, ovan... bilo koja životinja može biti čuvar, ali to "čovek" čini od nje - nikako genetika, pogotovo ne želja za dobrobit životinja...

offline
 • Pridružio: 16 Jan 2015
 • Poruke: 2

Molim da u raspravama ne koristite slike drugih pasmina poput hrvatskih ovčara kao u ovom slučaju. Na slici je LU SLAVONSKI BROD moj uzgoj
Više o tome >>> hrvatskiovcar.pedigre.net/details.php?id=591

offline
 • _Sale  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 12755
 • Gde živiš: Z-moon

Fotografija nije zaštićena ni copyright-om ni bilo kakvim žigom, čak ni na sajtu prema kome si postavio link.
Da je to bio slučaj, bio bi naveden i autor i izvor slike.
Ovako mi ostaje da se pitam da li je to uopšte tvoj pas, ili si i ti fotografiju uzeo sa Google-a, kao i ja: https://www.google.rs/search?hl=sr&site=imghp&.....p;imgdii=_
Kada si već došao na forum, mogao bi nam razjasniti razlike između vojvođanskog pulina, mađarskog mudija i hrvatskog ovčara, jer se radi o jednoj rasi pasa.

offline
 • Pridružio: 16 Jan 2015
 • Poruke: 2

Link sasvim dovoljno govori što se tiče slike.

Razlike hrvatski ovčar-mudi-vojvođanski pastirski pas pulin prema svojim viđenjima predočio je Jovica Plačkić na svojem blogu o istim psima u što ste vjeujem upućeni.

Napominjem opet da je slika jedne pasmine iskorištena i to ne po prvi puta za afirmaciju druge još uvijek međunarodno nepriznate pasmine.

Što se tiče mog dolaska ovdje upravo je razlog ta slika, koja je uz druge moje pse korištena.

offline
 • Pridružio: 26 Nov 2015
 • Poruke: 1

Nabavio sam pulina crnog starog oko 2 meseca pa b ih želeo da ga naučim bar osnovno što treba da zna.Do sada ga nisam imao.Šta da radim u početnoj fazi.Takodje imam nemačkog ovčara koji je u većem boksu ali ga ništa nisam naučio.Voli da se igra,jak je i slabo me sluša.Samo skače na mene i osećam da uživa u igri.Da li smem sastaviti sa njim malog pulin/ženka/ u kavez ili moram ih izdvojiti.Da li ih smem pustiti zajedno u dvorište ili moram njega držati na kanapu.Molim osnovna objašnjenja.
Pozdrav.

offline
 • Pridružio: 07 Jan 2016
 • Poruke: 1

L.P. imam jedno pitanje za stručnjake ove branše,mislim za dresere Pulin-a.,

youtube.com/watch?v=ln_6rQyPt7Q

moželi mi ko pomoći kako da naučim ovog psa da mi vraća koze sa daljine kad mu kažem i da ih popravlja sa strane da ne zvirljaju na usjeve i voćke,i još jedna komanda da ih tjera kad zastaju dok ih ja vodim putem.
znači samo 3 komande;

-da ih vraća sa daljine kad mu izdam naredbu
-da ih popravlja (dok idem javnim putem) ,sa strane kad krenu na tuđe voćke ili usjeve
-i da ih tjera iza mene kad zastaju dok ih provodim putem

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 801 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 5 sakrivenih i 765 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., babaroga, cezar 35, dac, dika69, doktor1964, Drug pukovnik, Gargantua, goxin, Konda, Lord Nem, mean_machine, Mikulino, Milan A. Nikolic, miljannis, Mixelotti, Motocar, nadjas_515, Oluj2.1, Panter, pein, Pohovani_00, Recce, rodoljub, Snorks, Srki98, trajkoni018, VJ, voja64, wolverined4, zziko