Greška ili samo nesporazum

1

Greška ili samo nesporazum

offline
 • Milan
 • Pridružio: 17 Dec 2007
 • Poruke: 14596
 • Gde živiš: Niš

Moje učešće u jednoj igri na forumu se izgleda pretvorilo u problem. Naime radi se o igri "Kaladont" pokrenutoj pre tri dana. Zainteresovano sam se uključio u igru. Čak sam se trudio da iz nje nešto naučim, po predlogu moderatora tog dela foruma, Dušana. Međutim, u samoj igri je došlo do jednog problema, za koji ja predpostavljam da je samo jedan nesporazum. Pošto pravila igre nisu jasno definisana, bilo je nekih zabuna u toku same igre. Takođe je do zabuna dolazilo usled toga što više korisnika piše u isto vreme.

Naime, do problema je došlo baš zbog tih nejasno definisanih pravila. Pokretač teme je zadao reč "onlajn", što znači da je sledeći trebalo da sastavi reč koja počinje slovima jn-. Član po imenu "mpman" sastavio je reč "JNA --> Jugoslovenska Narodna Armija"

mpman ::JNA --> Jugoslovenska Narodna Armija Wink

Zatim sam ja pogrešno protumačio taj deo, pošto je u pitanju bila skraćenica. Umesto reči koja počinje slovima na- ja sam sastavio reč koja počinje slovima ja-, jer sam smatrao to poslednjim slovima prethodne reči.

Moja poruka je glasila ovako:

vasa.93 ::[quote"mpman\"]JNA --> Jugoslovenska Narodna Armija Wink


Jastreb


U isto vreme je član "kaivmair" napisao svoj odgovor, međutim je on prethodnu reč protumačio tako da nova reč počinje slovima na-, jer se radi o skraćenici, i on je uzimao slova skraćenice. Zatim me je "kaivmair", u istoj poruci, kao dopuna, upitao odakle mi reč koja počinje slovima ja-. Na to pitanje smatram da sam mu sasvim jednostavno i kulturno odgovorio na sledeći način. Napisao sam poruku:

mpman ::JNA --> Jugoslovenska Narodna Armija Wink

Znači citirao sam autora prethodne reči, s tim što sam poslednja dva slova, inače slova koja sam ja iskoristio kao početna slova nove reči, boldovao i promenio im boju u crveno kako bi član "kaivmair" lakše uočio na šta sam mislio. Posle toga sam uredno napustio forum i nastavio sa svojim uobičajenim aktivnostima (nisam siguran da li odmah posle toga ili posle određenog vremena, ali sve u svemu nisam više pisao i gorepomenutoj temi).

Međutim, posetim ja forum malopre i stigne mi obaveštenje da imam nove privatne poruke. Bacim pogled, kad ono iznenađenje. Poruke redom: Moderisanje: Poruka obrisana, Moderisanje: Poruka obrisana, Smiri se. Prve dve su bile okej, treća me je stvarno iznenadila. Stvarno mi je čudno bilo, dugo vremena nisam bio na forumu, vratio sam se skoro, trudio se da pomognem koliko znam i koliko mogu, trudio se da svedem greške na minimum, a u inboxu mi stoji poruka da se smirim. Baš sam se zapitao o čemu se radi. Čitam poruke hronološkim redom.

Citat:Moderisanje: Poruka obrisana

Postovani vasa.93,
Moderator Dusan je obrisao sledecu Vasu poruku iz topica KaLaDoNt:
Citat:[quote:ea63b8eba1=\"mpman\"]JNA --> Jugoslovenska Narodna Armija Wink


Jastreb

Razlog koji je naveden prilikom brisanja:
Citat:Čistim offtopic
Reč završava na NA. (JNA)Okej je, shvatio sam odmah da sam loše protumačio prethodnu reč. Ali čekaj, čišćenje offtopica? Zar isti nije dozvoljen na podforumu gde se nalazi tema? Proverim Pravlinik tog podforuma i tu vidim da je offtopic dozvoljen (ako je uopšte offtopic u pitanju, ja bih rekao nesporazum, nenamerna greška, dešava se). Ali dobro, dovoljno sam dugo tu da znam da se i takve greške dešavaju. Uostalom, moja poruka i nije imala neki veliki značaj. Čitam zatim drugu poruku:

Citat:Moderisanje: Poruka obrisana

Postovani vasa.93,
Moderator Dusan je obrisao sledecu Vasu poruku iz topica KaLaDoNt:
Citat:[quote:85a407f907=\"mpman\"]JNA --> Jugoslovenska Narodna Armija Wink


Razlog koji je naveden prilikom brisanja:
Citat:Poruka krši Pravilnik sajta
Reč nije cela (ti gledaš komplet). Bila je skraćenica JNA.


Opet sam se zapitao koje sam to pravilo prekršio. Okej, odmah mi je na pamet pala boja. Okrenem Pravilnik, pretražim i nađem odredbu o boji teksta:

Citat:Korisnici ovog sajta su dužni:
E) da ne pišu velikim slovima, da ne koriste obojena slova (osim u specijalnim situacijama kada treba neka važna rečenica da se naglasi (obojiti ceo post je dozvoljeno samo u forumima Lyrics i Poezija, i to ne-drečavim bojama)), da ne preteruju sa korišćenjem smajlija, kao i da ne preteruju sa korišćenjem znakova uzvika i znakova pitanja.


Meni je bilo bitno na naglasim poslednja dva slova, kako bismo se razumeli, tako da ne vidim šta bi tu bio problem. Ali opet kažem sebi, ova poruka je povezana sa prethodnom. Ako prethodne nema onda je sasvim okej što je i ova izbrisana. I zbog same igre je bolje tako, da bi bilo što preglednije.

Zatim otvorim treću poruku koja nosi naslov "Smiri se". Sam naslov mi je bio malo odbojan. Poruka je glasila:

Citat:Smiri se
Moram da te podsetim da imaš već 2 Opomene pred ban, a poslednja je bila sa ovim tekstom:

nikoola ::Opomenuti ste pred ban (isključivanje sa foruma) zbog: Poslednja opomena za tvoje ponasanje. Smiri se i prestani da se prepucavas sa drugim korisnicima.


Opet počinješ sa pametovanjem i prepucavanjem?!?!


Prvo mi nije bilo jasno šta ja tu pametujem. Drugo sa kim se to prepucavam. Na tu poruku sam odogovorio:

Citat:Re: Smiri se
Ne razumem. Kako ja to počinjem sa prepucavanjem? Lepo sam upitan odakle mi reč na ja-, i sasvim sam lepo i kulturno odgovorio na to pitanje. Crvenu boju sam stavio kako bi se lakše uočilo to na šta sam mislio. Ne vidim šta je i gde je tu prepucavanje. To što mi je poruka obrisana je sasvim okej, kucali smo u isto vreme, ali si ti ipak pre mene odgovorio, ja to nisam video i to je to. Sasvim je okej to. I iskreno ne vidim gde sam tu prekršio pravila foruma. Baš sam pre učešća u Pričaonici pročitao pravilnik za taj deo foruma i tu sam pročitao "Offtopic i chat su dozvoljeni u Pričaonici", tako da gledano po pravilniku, moja poruka ne bi ni trebalo da bude obrisana iz razloga "čišćenja offtopica", ali sasvim je okej, ne bunim se. Iskreno, stvarno me je iznenadila ova poslednja poruka od tebe. Opomene pre ban sam dobio odavno još, ako se dobro sećam još 2008. godine. Okej je, zaslužio sam ih stvarno. Međutim, ne vidim zašto bi se sad pozivao na te opomene, posle skoro 4 godine. Za to vreme su se mnoge stvari promenile. Iskreno (i javno) se izvinjavam članu kome je moj odgovor bio upućen, moje namere nisu bili nečasne.


Iskreno, mislim da je moderator Dušan preoštro postupio prema meni. Prvo su mi ovaj dupli upitnik i uzvičnik delovali vrlo napadno. Zatim boldovana slova. Pozivanje na prethodne dve opomene pre ban mi je jasno, ali mi nije jasno povezivanje tih opomena koje su stare bar 4 godine sa trenutnom situacijom. Jesam, pošteno, opomene pred ban sam dobio jer sam ih zaslužio. Ali tada sam imao 14-15 godina... Od tada su se mnoge stvari promenile. Čak su i "sugrađani" ovog virtuelnog grada to primetili i pohvalili me. Okej je, imam dve opomene, i uvek ću da ih imam, ali ne morate zbog toga prema meni da se odnosite drugačije.

Eto, samo sam hteo da uputim jednu malu kritiku Dušanu i da sve lepo razjasnimo. Iskreno, ne zameram mu zbog obrisanih poruka, ni malo. Zameram mu zbog toga što mislim da je bio preoštar u mom slučaju. Čak ni to nije štrašno, kao što sam rekao, dešavaju se i takve greške, ljudi smo. Zameram mu i zbog toga što sam se ja sam osetio nekako odbačeno posle njegove opomene.

Takođe bih se i izvinio članu "kaivmair" ako se u bilo kom trenutku osetio napadnut sa moje strane. Kao što sam već rekao, nisam imao ni blizu takve namere. Voleo bih da čujem i njegov komentar što se tiče dela nerazumevanja.

Takođe bih voleo da čujem i Dušanov komentar.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 16 Mar 2008
 • Poruke: 1557
 • Gde živiš: Novi Sad

Ako ti nesto znaci moje misljenje, mislim da je prema tebi preostro postupljeno. Nisam posecivao taj deo foruma, pa ne znam kakva je tamo atmosfera, ali po tvome opisu mi se cini da je doslo do nesporazuma, da su te pogresno protumacili kao da zelis da miniras igru. Posto to nije bio slucaj (po tvojim recima), mislim da se sve moze lepo izgladiti.offline
 • Pridružio: 11 Apr 2012
 • Poruke: 98

I ja se slazem sa @branko62 !

I ja sam imao jedan nesporazum sa Dusanom i on je tu takodje prestrogo postupio prema meni....ali je admin razmotrio i utvrdio da je on prestrogo postupio i obrisao mi opomenu....

Mislim da je i prema tebi pogresno postupio (ako su tvoje reci tacne) i mislim da ce se i taj nesporazum brzo i mirno resiti

P.S. Nisam ulazio u deo foruma namenjen igrama ali koliko ja znam igra "Kaladont" se igra iskljucivo sa srpskim recima jer u tom slucaju kada se kaze "kaladont" igra se zavrsava jer u srpskom jeziku ne postoje rezi na -nt, a ako se igra i sa stranim recima nacice se neka rec koja ce poceti na -nt....pa zar rec "onlajn" nije iz tudjeg jezika??.....Ovo je moje misljenje nemoj neko pogresno da me shvati.Ne napadam nikoga....samo pitam Very Happy Very Happy

offline
 • Fil  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2009
 • Poruke: 16405

Saljem lulu mira Ziveli

Vaso,posto si raspolozen za pisaniju,mogao bi da definises pravila.
Pricaonica je pricaonica - neozbiljni deo foruma i carstvo offtopica. Bilo kakve intervencije tu nisu potrebne,osim ukoliko to nije p0rnjava,pominjanje mame i devetog kolena i piraterija.

offline
 • Pridružio: 16 Mar 2008
 • Poruke: 1557
 • Gde živiš: Novi Sad

Gedza98 ::I ja se slazem sa @branko62 !

I ja sam imao jedan nesporazum sa Dusanom i on je tu takodje prestrogo postupio prema meni....ali je admin razmotrio i utvrdio da je on prestrogo postupio i obrisao mi opomenu....


Sad me podseti jedine moje poruke koja je obrisana - isto je to Dusan uradio. Kanda je on malo prestrog ...

offline
 • Pridružio: 12 Okt 2010
 • Poruke: 10640

mozda jeste prestrog, ali je u sustini dobar Zagrljaj
besnis na njega 3 dana, pa onda zaboravis Wink

offline
 • Dusan  Male
 • SuperModerator
 • Supermoderator opštih foruma
 • Pridružio: 26 Jul 2006
 • Poruke: 11118

Da se razumemo, nije bilo nikakve sankcije. Very Happy Obrisana je poruka/odgovor koja nije ispravna na post mpmana, što može i da potvrdi pošto je sa njim Vasa započeo "prepucavanje". (oni sa ovlašćenjima mogu i da je vide). Tek PP radi usmeravanja, ali evo malo i manipulisanja koje Vasa izostavlja, iz njegovih pp, jer ja nisam slao zaredom poruke već je izmedju svake moje bila i Vasina meni, a neke vredjaju (neovisno od toga što neke citira, a neke ne:

vasa.93 ::... Čini mi se da je tvoje posmatranje malo ograničeno.... Poprilično smo se dopisivali, ali bezuspešno. Ja se slažem i da bude po Vasinom Mr. Green , trebaće nam novi moderatori koji će me zameniti Very Happy .

offline
 • Milan
 • Pridružio: 17 Dec 2007
 • Poruke: 14596
 • Gde živiš: Niš

@branko92
Znači mi tvoje mišljenje. Znači mi zbog toga što mi govori da ceo nesporazum nije samo nešto što sam ja samo umislio, već da nesporazum stvarno postoji. I znači mi kao podrška da će se sve mirno izgladiti.

@Gedza98
Nećemo o igri ovde, ovde već offtopic nije dozvoljen. Smile

@ThePhilosopher
Lula mira prihvaćena! Ziveli A za pisaniju (priču) sam uvek raspoložen. Smile

@mpman
1 dan* Very Happy

@Dusan
Da se razumemo, poruke koje smo razmenili usledile su nakon postovanja ove teme. Hteo sam da ih objavim ovde u toku dana ali nisam stigao. No mislim da to sada nije ni bitno, neke stvari su se razjasnile. Želeo bih samo sebe da citiram i da time nešto malo pojasnim.

Citat:Čini mi se da je tvoje posmatranje malo ograničeno. To što ti skraćenicu posmatraš kao reč ne znači da je svi tako posmatraju...

Naime, kada sam pomenuo posmatranje i ograničenost mislio sam na ograničenost u posmatranju reči. Nisam imao nikakvu nameru da bilo koga vređam. U to ime se javno izvinjavam Dušanu ako je moje reči protumačio kao uvredljive, najiskrenije nisam imao nameru da to tako zvuči.

I ne, ne mora da bude po mom. Nema šta da bude po mom. Ovo smatram jednim nesporazumom koji je trebalo da se razjasni. A za zamenu ćemo da se dogovorimo. Mr. Green

I još jedno ne, ne mislim da je naša prepiska bila bezuspešna, baš naprotiv! =]

@all

Danas u toku dana (nakon Dušanovog odgovora ovde) dobio sam poruku od njega iz koje sledi da je sve ovo bio jedan nesporazum i u kojoj mi se izvinio zbog toga. To pozdravljam, cenim i poštujem.

Ka što je za svađu potrebno dvoje, i ovde je isto toliko bilo potrebno, dvoje, odnosno dvojica. Svoje mišljenje o nesporazumu sam napisao gore, međutim, kada se situacija malo smirila, shvatio sam da sam ja sve to prihvatio lično, možda i previše. Dobro je to što su se to dvoje, odnosno dvojica razumeli! Smile

offline
 • mcrule  Male
 • Legendarni građanin
 • Michael
 • Spy[Covert OPS], Gathering Intel/Info & The Ultimate Like Master[@ MyCity]
 • Pridružio: 21 Feb 2010
 • Poruke: 16934
 • Gde živiš: 43.6426°N 79.3871°W

branko62 ::Gedza98 ::I ja se slazem sa @branko62 !

I ja sam imao jedan nesporazum sa Dusanom i on je tu takodje prestrogo postupio prema meni....ali je admin razmotrio i utvrdio da je on prestrogo postupio i obrisao mi opomenu....


Sad me podseti jedine moje poruke koja je obrisana - isto je to Dusan uradio.
Kanda je on malo prestrog ...


Kad sam dosao na ovaj forum stekao sam isti utisak.

On jeste malo stroziji, ali je takodje pravedan.
Ok, covek pogresi, svakom se desava.


On ako i da savete, nemojte da mislite da je to zato sto se iživljava ili slicno, on misli dobro, i pokusava svakog da navede na pravi put.
Mnogi su se isto zalili na njega, neki od tih su vremenom shvatili njegovu nameru i nasmejali se slatko. {Secam se da sam u blogovima citao da su neki pisali o njemu ali da sada shvataju zasto je tako radio}Sto se tice ovog konkretnog primera, slazem se da je malo prestrogo (Da ne bude da uvek stitimo nase kolege Mr. Green ), u Pricaonici je ipak malo popustljivo, kao sto rece kolega iznad, samo ako se vredja, napada, psuje, ili ulazi u politiku - Onda se brise i sankcionise.
@ Vasa
Cenim sto si tako lepo i kulturno obrazlozio problem ovde, neki bi ispljuvali i izvredjali moderatore, sa ciljem samo da se svadjaju i dokazu da su u pravu, dok si ti onako "advokatski" pristupio problemu. Very Happy

offline
 • Cigarette Smoking Man
 • Pridružio: 14 Feb 2005
 • Poruke: 9113
 • Gde živiš: Beograd

"A mene, ako se sete na dan bezbednosti sete se, ako se ne sete nikom ništa. Najveće zadovoljstvo biće mi misao, da sam jednog čovek izveo na pravi put".. - Dule

Mr. Green

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 687 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 0 sakrivenih i 682 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Boskovic, cikadeda, Krusarac, Mixelotti, oddsock