Rekorderi po starosti

Rekorderi po starosti

offline
  • offman  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 13 Avg 2003
  • Poruke: 3525

IZVOR: Glas javnosti
http://www.glas-javnosti.rs/danas/srpski/S04102407.shtml

Uprkos sve većim profesionalnim zahtevima, brojni su aktivni sportisti koji su ušli u petu deceniju

"Bez starca nema udarca"

Apsolutni rekorder je Šveđanin Oskar Svan koji je 1908. sa punih 60 godina osvojio svoju prvu olimpijsku zlatnu medalju u streljaštvu, a nastupao je i na OI u Antverpenu gde je u ekipnoj konkurenciji osvojio srebro sa 72 godine

Surovi profesinalizam nema milosti za one koji su deo njega. Izuzetno naporni treninzi, još napornije sezone, uzrok su brojnih povreda koje najčešće sportiste oteraju pre vremena u penziju.

Granice izdržljivosti i fizičke spremnosti atleta koje dolaze decenijama idu uzlaznom putanjom, a stariji, umorniji, samim tim i sporiji primorani su da im ustupe mesto. Ipak, nije baš uvek tako. Ima i onih koji uspešno odolevaju zubu vremena i koji se i rukama i nogama bore za opstanak među najboljima. Što je najvažnije, uspešno se nose sa momcima koji se nisu ni rodili kada su oni počeli svoju karijeru.

Jedan od njih je i veteran Karl Meloun čiji su odgovor Lejkersi čekali skoro celo leto: penzija ili još jedna, druga po redu, sezona u dresu ekipe iz Los Anđelesa. Pre nešto više mesec dana "nervozni poštar" je prelomio:

- Ovu godinu ću preskočiti kako bih zalečio povredu i tako potpuno zdrav i spreman dočekao sledeću sezonu - izjavio je 41-godišnji Meloun i košarkašku javnost doveo u nedomicu: da li se to Karl šali ili je ozbiljan? Da li on zaista misli i u 44. da trči za narandžastom basketarom?

Dragoceni dinosaurus

Odgovor je brzo stigao, ali iz Atlante koja je angažovanjem godinu dana starijeg Kevina Vilisa potvrdila da su i dinosaurusi ponekad potrebni u NBA ligi.
- Treba nam na parketu, ali i u svlačionici jer mladi igrači mogu puno da nauče od njega. Njegovo iskustvo će nam biti od neprocenjive vrednosti u predstojećoj sezoni - izjavio je sportski direktor Atlante Bili King.

Dakle, Meloun je bio vrlo ozbiljan, a starci su i dalje dobrodošli, čak i u tako ozbiljnoj ligi kao što je NBA. A to što će Vilis igrati protiv recimo Lebrona Džejmsa, koji se nije ni rodio kada je "deda" debitovao u najvećem košarkaškom cirkusu na svetu, samo je dodatna atrakcija u ligi gde je šou-biznis jednako važan kao i rezultat.

Koliko jedan deda može da znači ekipi pokazuje i naš "starac" Mihajlo Grušanović koji sa 42 godine i dalje igra u nacionalnom prvenstvu. Sa 23 poena po utakmici prvi je strelac naše lige i drugi najkorisniji igrač.

Rože Mila rekorder

Od nedavno i član "Kuće slavnih" i jedan od najboljih košarkaša Evrope svih vremena, Dražen Dalipagić takođe se dugo opirao talasu mladih košarkaša i sopstvenim godinama. Praja je, naime, igrao sve dok nije došao nadomak pete decenije života.

Karl Meloun i Kevin Vilis, međutim, ima još da igraju ako žele da sa NBA trona sruše Roberta Periša. Nekadašnji centar Golden Stejta i Bostona završio je karijeru sa osvojenom titulom u dresu Čikaga sa impresivne 44 godine, ali je ipak ostao za godinu kratak u odnosu na jednog od najboljih strelaca svih vremana Oskara Šmita. Brazilac doduše nije igrao u NBA ligi, ali je u Italiji, jednoj od najboljih evropskih liga ostavio neizbrisiv trag.

Među fudbalerima, prema zvaničnom sajtu FIFA rekord drži Rože Mila koji je na Svetskom prvenstvu 1994. godine u Americi igrao za reprezentaciju Kameruna sa pune 42 godine i 39 dana. Najstariji vlasnik titule "prvak sveta u fudbalu" je dugogodišnji golman Italije Dino Zof, koji je 1982. godine imao okruglo 40 leta.

Neuništivi Meksikanac

Knjiga "Ginisovih rekorda" kao najstarijeg aktivnog fudbalera vodi Meksikanca Enrikea Alkokera koji je rođen 1928. godine. Ne, nije greška. Enrike zaista ima 76 leta, a što je još neverovatnije i danas aktivno igra za meksički klub Marte.

Od nežnijeg pola, neprikosnovena je "super baka" 47-godišnja Martina Navratilova. Amerikanka češkog porekla najavila je nedavno kraj karijere, ali kako joj to nije prvi put neće biti iznenađenje ako najbolja teniserka svih vremena i u 50. nastavi da profesionalno prebacuje lopticu preko mreže.

A Džordž Forman? Čovek je 1974. godine napunio 28 godina i prekinuo boksersku karijeru. Početkom 90-ih "debeljko" se vratio, a podsmesi javnosti prestali su kada je nakautirao dve decenije mlađeg Majkl Murera i posle više od 20 godina ponovo postao svetski prvak u super teškoj kategoriji. Kasniji poraz od Šenona Brigsa označio je kraj karijere tada 49-godišnjeg Foremana.

Fanđo kao vino

Jedan od najboljih vozača u istoriji Formule 1 Manuel Fanđo svoju poslednju (od ukupno pet) titulu svetskog prvaka osvojio je 1957. godine, a imao je tada cele 46 godine. Uostalom, svih svojih titula se domogao u petoj deceniji, kada su mu mnogi klinci gledali u rep bolida.

Apsolutni rekorder kada se radi o vrhunskom sportu je Šveđanin Oskar Svan koji je 1908. sa punih 60 godina osvojio svoju prvu olimpijsku zlatnu medalju u streljaštvu. Svana verovatno nikada niko neće dostići jer je Šveđanin nastupio i na OI u Antverpenu gde je u ekipnoj konkurenciji osvojio srebro. Imao je, verovali ili ne 72 godine.

Laughing Laughing



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Goran 
  • Prof.Mr.Dr.Sci. Traumatologije
  • Pridružio: 05 Maj 2003
  • Poruke: 9977
  • Gde živiš: Singidunum

Rože mila he he he, on je te 1994 godine aktivno počeo da trenira za reprezentaciju dva meseca pre tog SP, medicinsko čudo, imao je top formu. Very Happy Kakva legenda, i zabio je gol u prvoj utakmici protiv tada favorita Nemaca.
Rado se setim njegovog plesa posle svakog gola. Very Happy



offline
  • Pridružio: 11 Jul 2004
  • Poruke: 320
  • Gde živiš: Beograd

Vlade je znaci mladic Wink

offline
  • offman  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 13 Avg 2003
  • Poruke: 3525

GoranK ::Rože mila he he he, on je te 1994 godine aktivno počeo da trenira za reprezentaciju dva meseca pre tog SP, medicinsko čudo, imao je top formu. Very Happy Kakva legenda, i zabio je gol u prvoj utakmici protiv tada favorita Nemaca.
Rado se setim njegovog plesa posle svakog gola. Very Happy


On je debitovao 1990. u Italiji, a '94 je bio na "vrhuncu". Laughing
Bilo je inicijative da igra i 1998. ali nije došlo do toga.
Na SP u Italiji je bio najbrži igrač prvenstva.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1234 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 11 sakrivenih i 1184 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amaterSRB, Andrija357, aramis s, Denaya, Dimitrise93, dragoljub11987, FOX, Georgius, hatman, ikan, Istman, ivica976, kjkszpj, Kriglord, Kubovac, kybonacci, ladro, laki_bb, M1los, Milometer, Mixelotti, nemkea71, Pakito93, panzerwaffe, pein, Pohovani_00, Recce, RJ, Sale.S, sasa76, Shinobi, solic, Srle993, stankolich, Stefan M, stegonosa, Tvrtko I, vathra, vukovi