''Cartsvo''

''Cartsvo''

offline
 • dgcr  Male
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 05 Maj 2010
 • Poruke: 349
 • Gde živiš: Bijeljina, Republika Srpska

Napisano: 03 Maj 2012 12:39

Evo kao sto vidite, ovo sto cu sad pisati je AAR. Nadam se da cete uzivati

Poglavlje I

Godina 1366, despotovina Moreja postojala je samo kao senka Atinskog Vojvodstva. Despot Kristoforos bio je veoma mlad. Imao je samo 17 godina, ali bio je dobar u spijunazi, i veoma religiozan, ali i dobar politicar.

Ovo je despot Kristoforos


Ovo je karta Balkana, ali moze se videti i Mala Azija i Italija

Kao sto vidite, Osmansko Carstvo kontrolise veci deo, od Trakije na istoku do Makedonije na zapadu, i
deo severne Grcke. Srbija kontrolise Zetu (Duklju) i Rasku, dok Albanija kontrolise teritoriju Draca. Dobrodudja je na istoku, mala je drzava, ali vladar Dobrodudje, Dobrotitsa odrzava mir i red u njoj. Trnovo je najjaca drzava koja je ostala od raspada Bugarske. Budin je mala drzavica koja se nalazi na severo-zapadu Trnova i severo-istoku Srbije. Vlaska zauzima severno-istocni deo Balkana, dok Ugarska kontrolise Bosnu, Banat i Panoniju. Hrvatska i Karantanija(kasnije Slovenija) zauzimaju severno-zapadni deo. Hrvatska kontrolise Dalmaciju i Istru, a Karantanija kontrolise Karantaniju, po kome je dobila i ime. Atinsko vojvodstvo zauzima Atinu i Eugeju, dok Moreja zauzima juzni deo Grcke tj. Peleponez.

Despot Kristoforos bio je pravoslavac. U pocetku Kristoforove vladavine 1364, Atinsko Vojvodstvo je objavilo rat. Sada, kada 1366, doslo je vreme kada je trebalo nesto da se uradi, pod hitno. Despot je bio u prednosti jer je i Mletacka republika(Venecija) bila u ratu sa Atinom. Kako se riznica praznila, Kristoforos je poceo da trguje sa Srpskim Carstvom, kojim je vladao Uros Nejaki. Sto se tice vojske, od nekadasnjih elita, ostao je samo douk Demetrios, lojalan i spreman da se zrtvuje za svog gospodara. Kako je stanovnistvo Peleponeza gladovalo, despot je odlucio da pokloni njive i stoku seljacima, smanji cene hleba i mesa, i da gradi silose. Nakon jedne godine i sest meseeci, despot je uspeo da spreci glad naroda. Zatim, despot je poceo da gradi luke, kako bi obezbedio dovoljnu kolicinu ribe u narodu. U julu 1367, Despot Kristoforos se ozenio Srpskom princezom Nemanom. Nakon vencanja, despot je poceo da gradi kovacnicu alata, kako bi obezbedio doovljan broj cekica i ostalih alata za zanatlije. U januaru 1369, rodjen je princ Moreje, a ime mu je bilo Georgijos.
Nastavak posle....Nakon jedne goine, despot je dobio poruku od Svedskog kralja Magnusa II, a u poruci je pisalo da zeli trgovati sa despotom. Despot je pristao, i poslao Svedskog glasnika nazad u Skandinaviju da javi svome kralju radosnu vest. Bilo je vreme da se nesto poduzme u vezi rata sa Atinom, pa je despot poslao douka Demetriosa da ode pljackati Atinske zemlje. Medjutim kada je douk stigao, opazio je Atinsku vojsku kako marsira prema Moreji, pa se povukao na Peleponez. Demetrios se vratio u Korint, i regrutovao nekoliko stotina neiskusnih seljaka i krenuo prema granici izmedju vojvodstva i despotovine. Atinska vojska bila je nesto dalje od granice sa Atinom. Bila je noc kada su stigli. Vojnici Atinskog vojvodstva podigli su satore i legli spavati, pa se ukazala odlicna prilika da Demetrios pokaze svoje vestine.

Atinska vojska(satori)

Vojska douka DemetriosaNakon iznenadnog napada Morejaca, Atinjani su doziveli poraz. Nije im bilo spasa. Mali je broj prezivio, a na onima koji su preziveli, pokazana je milost, u zameni da se vise nece boriti. Od 700 Atinjana, njih 30tak je prezivelo. U ovoj bitci, Vojvoda Rejmond, vladar Atinskog Vojvodstva je poginuo, a douk Demetrios je zadobio poverenje svojih ljudi. Kako je vladar Atine poginuo, za novog vladara izabran je sin Rejmondov, Bero, koji je imao samo 16 godina. U decembru 1369, pocela je invazija na Atinu. Demetrios je napao Atinu, ali nije uspeo da pobedi Atinski garinzon, koji su sacinjavali samo elite. Od ovog napada, vojska Demetriosa je dosta oslabljena, ne samo zbog napada na Atinu, nego i od prethodne bitke sa Rejmondom. Douk nije imao izbora, no da se vrati nazad u Korint. Kada se vratio, saznao je nesto uzasno. Kralj Pedro IV, vladar Aragona, je objavio rat. Kraljevina Aragon bila je veoma snazna na Pirinejskom poluostrvu, a vladali su i Sicilijom, koja se morski granicila sa Morejom. Sledece godine, Despot je uspeo da uspostavi mir sa Atinom. Nekoliko meseci kasnije, i mocni Egipat je objavio rat. Moze li Moreja ikada biti u miru? U 1373 Georgijos je napunio dovoljno godina, da je poceo da trguje sa Mletackom Republikom. Godine 1378, u decembru, uspostavljen je mir sa Aragonom. Moreja je ostala teritorijalno nepromenjena, ali je zato vojska bila dvaput jaca, i spremna za odbranu svoje domovine.

KRAJ 1. POGLAVLJA

Dopuna: 03 Maj 2012 19:20

Eto zavrsio sam 1. poglavlje, a mozda drugo bude spremno i veceras, ali najverovatnije sutra cu postaviti sledece poglavlje. Uzivajte :DDD

Dopuna: 03 Maj 2012 23:50

2. poglavlje je spremno, sutra ga postavljam SmileRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • Poslovođa na benzinskoj stanici
 • Pridružio: 14 Feb 2008
 • Poruke: 12316

Šta bi sa ovim ? Smile Lepo je krenulo Zivelioffline
 • dgcr  Male
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 05 Maj 2010
 • Poruke: 349
 • Gde živiš: Bijeljina, Republika Srpska

Napisano: 27 Maj 2012 16:22

E izvinjavam se, bio sam odsutan potpuno sam zaboravio, drugo poglavlje je do pola gotovo, samo da nadjem svesku gde sam zapisivao desavanja, ali nastavicu Very Happy

Dopuna: 13 Okt 2012 12:34

Poglavlje II


Godine 1385, Atina je ponovo objavila rat, ali dve godine posle Kristoforos je uspio uspostaviti mir. Vec godinu dana, Vizantijska vojska hara Morejom. U 1386. jedan od tri Vizantijska generala koja su napadala Moreju, je otpoceo opsadu nad Korintom (glavnim gradom Moreje), ali na srecu, douk Demetrios je stigao na vreme i pobedio douka Alekiosa od Vizantije. Alekios je zarobljen i bacen u tamnice Korinta. Vizantija je jos uvek bila jaca. Nespretni douk Gregoras, drugi general Vizantijske vojske, je takodje napao Korint u decembru 1386. ali je pobedjen i zarobljen od strane Demetriosa.
Taman kada se pripremio da napadne douka Dionisa, Moreju je napao Douk Isakios od Vizantije. U januaru 1387. dvije Vizantijske vojske su napale Korint. Douk Demetrios nije imao dovoljno ljudi, ali uz pomoc princa Manuela, najmladjeg Kristoforosovog sina, Korint je zasticen od Vizantije. Nakon bitke, Douk Gregoras se povukao sa Peloponeza. U julu 1388. princ Manuel i douk Demetrios su napali douka Dionisa. Princ Manuel je napao Dionisa sa svojiim kopljanicima sa juga, a Demetriosova vojska se sirila u krug. Dionis je bio opkoljen. Nije mogao pobeci, pa je ubijen 15. jula 1388. godine. Princ Manuel je Dionisovu glavu poslao Vizantijskom caru Iriniju u znak Morejske moci i snage. Kada je mir uspostavljen u Carigradu iste godine, car Irini je ponudio 5600 zlatnika u zamjenu za slobodu douka Alekiosa
Kristoforos je prihvatio ponudu i predao im Alekiosa. Sa novostecenim bogatstvom Kristoforos je naredio da se obnove zidine u Korintu koje su unistene tokom opsade u 1387. godini
Mir je trajao samo godinu dana, kada je Kristoforos odlucio da konacno osvoji Atinu. U avgustu 1389. godine objavio je rat Atini, i poslao svoga sina, Princa Manuela i Douka Demetriosa na Atinsku teritoriju. Nakon objavljivanja rata, Kristoforos je dobio jos 5500 zlatnika u zamjenu za drugog Vizantijskog generala. Naravno, prihvatio je zlato. U decembru 1389. godine, Morejska vojska je stigla do Atine.
Vojvoda Bero od Atine je izasao iz grada da pregovara. U Manuelovom satoru, odrzani su pregovori.
’’Prihvati mir, prinče Manuele od Moreje. Služiće objema državama.’’ – rekao je Bero
Manuel se nasmija i odgovori ’’Mislim da ne želim mir, kao ni moj otac. Prije dvadeset i tri godine, moj otac je vas molio za mir. I niste prihvatali. Kada je tvoj otac vojvoda Rejmond napao Moreju 1369. doziveo je poraz i izgubio zivot. Isto ce se desiti i tebi Bero, Vojvodo od Atine.
’’Dosta, prinče Morejski. Rat između hrišćanskih država mora prestati! Sada su Osmanlije neprijatelji koji prete Balkanu. Katolici i Pravoslavci, pravi hrišćani, uspostaviće mir na Balkanu i proširiti svoju veru!’’
Manuel se ponovo nasmija i odgovori ’’Ne Bero. Pravoslavci su pravi hrišćani, ne katolici. Kada osvojimo Atinu, mi ćemo poraziti Osmanlije i proširiti svoju kulturu i veru, a ne vi. Tako da mir, otpada.’’
Bero ljutito ustade i odgovori ’’Požalićeš, Manuele kada ti kažem. Iako me poraziš, ima mnogih koji će me osvetiti, Požalićeš!’’
Manuel i Demetrios se nasmijaše i narediše da opsada počne.
Manuel je porazio Bera i konacno osvojio Atinu. Kada se vratio u Korint, otac ga je nagradio upravom u Atini i dao mu titulu grofa Atine. Dok je sedio na prestolu u Korintu, Kristoforos se dvoumio da li da za svog naslednika postavi najstarijeg sina Georgijosa, ili najmladjeg Manuela. Teška odluka to beše. Ko li će biti bolji vladar, Manuel ili Georgijos. Obojica su zaljubljenici u rat. Georgijos je dobar politicar i general, i veoma je religiozan, dok Manuel predstavlja boljeg generala i spijuna. Nije nesto religiozan, ali ima talenta sto se tice ekonomije. Kristoforosov treci sin Isak, nema vestinu ni u cemu, sem sto pokazuje znanje u ekonomiji. Ali Kristoforosov ponos su Georgijos i Manuel.Evo trenutne mape Balkana. Moreja je osvojila Atinu, a Osmanlije su izgubile Makedoniju koja se proglasila nezavisnom, a Car Trnova je osvojio Filipopolis. To su sve promene u zadnje 23 godine.

Dopuna: 13 Okt 2012 15:20

Poglavlje III – Morejsko-Turski rat 1402-1414

Godine 1393. izbila je pobuna u Atini, predvodjena seljakom Basilom. Manuel je naredio svojim ljudima da dočekaju pobunjenike pred zidinama Atine. U oktobru iste godine, Manuel je nemilosrdno ugusio pobunu i objesio Basila.
U 1396. obnovljene su zidine u Korintu. U međuvremenu, Manuel je u Atini izgradio mnogobrojne kovačnice. Kristoforos je sve više i više bio zadovoljan s njim. Nakon dve godine, jos jedna pobuna je izbila u Atini, ovaj put predvodjena vitezom Leom. Leo je bio ugledan vitez u Atini. Bio je katolik i nije podrzavao Manuela pa je odlucio da se pobuni protiv Morejske vlasti. Ipak, Leova vojska se vecinom sastojala od neiskusnih seljaka. Malo je ratnika bilo u vojsci, pa je Leo doziveo poraz. Godina 1402. bila je godina zalosti. Despot Kristoforos je umro. Vladao je od 1366 do 1402. Njegov naslednik je bio Manuel.

Zeljan moći, Manuel je odmah objavio rat Osmanlijama. Dok su on i douk Demetrios pljackali zemlje u severno-istocnoj Grckoj, napali su ih Paša Alp Arslan i Paša Bejazid. Manuel i Demetrios su ih porazili, ali je njihova vojska oslabljena. Nakon poraza Turaka, severno-istocnu grcku je osvojila Vizantija, a Manuelov pogled se okrenuo ka Epiru, ali je osvojen iste godine od strane Kraljevine Makedonije.
Godine 1407. Demetrios i Manuel su krenuli za Nikeju. U februari iste godine su stigli na Osmansku teritoriju i poceli pljackati i pustositi sela i dzamije. Naleteli su na Krstašku vojsku predvodjenu grogom Đovanijem od Savoja. Na sreću, krstaši nisu uspeli osvojiti Abidos, ali su zato oslabili garinzon koji je Morejska vojska lako savladala i osvojila provinciju. Kada je osvojio i provinciju Nikeju sledece godine, Manuel se oženio sa prelepom Simonis, žene iz ugledneplemićke porodice. Gradovi Nikeja i Abidos su bili prilicno nerazvijeni, pa je Manuel odlucio da ih malo unapredi nakon sto se rat sa Turcima zavrsi.

Manuel priprema svoju vojsku i maršira ka Nikomediji, koju osvaja silom, i pogled mu skreće na Sinop, glavni grad jedine pravoslavne provincije u Osmanskom carstvu. Planira da osvoji grad i sklopi mir sa nevernicima. Nakon osvajanja Nikomedije, Demetriosa napada paša Devlet, ali je poražen. Kukavica Devlet je uspio da pobegne, ali neće izbeći Manuelov gnev. Godine 1414. Sinop je pao, a Morejska vojska je dosta oslabljena. Izbila je pobuna pod vođstvom janičara Abdulaha, a i Devlet se vratio da poravna račune. Demetrios je napao Devleta, ali Abdulah je stigao i potisnuo Demetriosovu vojsku. Na svu sreću, Manuel stiže i spašava dan. Abdulah je ubijen, a Devlet zarobljen. Dobro je rekao Manuel, Devlet neće izbeći njegov gnev. Mir je sklopljen u Ankari u decembru 1414. godine. Teritorija Moreje je utrostručena.

offline
 • Pridružio: 29 Sep 2012
 • Poruke: 10

NAPOKON!!!! Ekstra je, jedva cekam poglavlje IV

offline
 • Programer
 • Pridružio: 23 Maj 2012
 • Poruke: 4532

Brt, sta ti je AAR? Koja je ovo igrica u pitanju?

offline
 • dgcr  Male
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 05 Maj 2010
 • Poruke: 349
 • Gde živiš: Bijeljina, Republika Srpska

E.L.I.T.E. ::Brt, sta ti je AAR? Koja je ovo igrica u pitanju?Pa, AAR ti je kako da kazem.. Na engleskom se kaze after action report, sto znaci kada ja odigram neki odredjeni deo igre, to zapisem i objavim ovde ili na bilo kom drugom sajtu. Bukvalan prevod ti je izvestaj posle akcije. Pa nadam se da si shvatio, nego kakvo je, je li ti se svidelo? Very Happy

offline
 • Kratos
 • Phantom of Chaos
 • Pridružio: 05 Okt 2010
 • Poruke: 1338
 • Gde živiš: Sparta

E.L.I.T.E. ::Koja je ovo igrica u pitanju?

Knights of Honor

offline
 • Programer
 • Pridružio: 23 Maj 2012
 • Poruke: 4532

dgcr ::E.L.I.T.E. ::Brt, sta ti je AAR? Koja je ovo igrica u pitanju?Pa, AAR ti je kako da kazem.. Na engleskom se kaze after action report, sto znaci kada ja odigram neki odredjeni deo igre, to zapisem i objavim ovde ili na bilo kom drugom sajtu. Bukvalan prevod ti je izvestaj posle akcije. Pa nadam se da si shvatio, nego kakvo je, je li ti se svidelo? Very Happy


Super je brt! RESPECT Ziveli

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 614 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 3 sakrivenih i 583 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Apok, ArmyBoss, Atomski čoban, bojank, caesar, dule10savic, Faki-Valjevo, galijot, hatman, ljubo70, Marko Marković, MikeHammer, milos.cbr, MrNo, novator, pein, rkv9, royst33, Srki94, tmanda323, Toni, vlvl, voja64, VP3987, zexoni, zodiac94