[Opis]DotA(Defence of the Ancients)

[Opis]DotA(Defence of the Ancients)

offline
 • 100%Milanista
 • Information Technology
 • Pridružio: 23 Avg 2008
 • Poruke: 2634
 • Gde živiš: Milan, Italy

Arrow Uvod:

Vidjeo sam da na ovom forumu ima dosta njih koji su pitali: "Šta je to DotA?" Iako su to teme od 2005. godine ja sam ovdje odlučio da vam iznesem sve o ovoj igri. Da dam savjete početnicima i da možda navučem nekoga od vas da počne da igra dotu, jer prvenstveno ovo je jedina igra koja me je najviše privukla koju i dan danas igram. Smile Znam neke momke koji su dugo igrali dotu zatim su prešli na WOW i kažu bukvalno da je dota nula za WOW. Međutim mišljenja su različita ja nijesam igrao WOW ali sam gledao kako drugi igraju i ne bih WOW ni malo više favorizovao od dote, nadam se da ću u komentarima od vas čuti i mišljenja šta se vama više dopada dota ili WOW. smešak Pa da počnemo.
Arrow DotA(Defence of the Ancients)Nastala: 2002. godine zahvaljujući "IceFrog".
Platforme: Mac OS X, Windows
Žanr: Real-Time Strategy

DotA system requirements:

Windows:
- 400 MHz Pentium II or equivalent
- 128 MB of RAM
- 8 MB 3D video card (TNT, i810, Voodoo 3, Rage 128 equivalent or better) with DirectX® 8.1 support
- 700 MB HD space
- 4X CD-ROM drive

Macintosh® OS X:
- 400 MHz G3 processor
- 128 MB of RAM
- 16 MB ATI Technologies or nVidia chipset 3D video card
- 700 MB HD space
- 4X CD-ROM drive

DotA je ustvari samo jedna mapa za "Warcraft III" da bi igrali Dotu morate imati "Warcraft III". Cilj dote je da srušite World Tree od sentinela i Frozen Throne od scourge. Da bi uradili to , morate pričati sa igračima u igri jer Dota je tismka igra i morate zaradjivati iskustvo i zlatnike da bi imali što jače iteme. U doti imate kule koje morate uništiti kako bi dobili zlatnike , morate ubijati kripove i protivničke heroje kako bi dobijali iskustvo. Dota ima tri strane na kojima se nalaze kule i svaki tim ima svoju bazu u kojoj se nalazi kula koju morate srušiti da bi ušli u njihovu bazu , te kule imaju male kućice blizu sebe koje morate uništiti kako bi vaši kripovi bili jaci. Obje strane imaju svoju šumu u kojima se nalaze neutralni kripovi.

Kripovi se stvaraju u 2. minuti igre , to je samo prvi put , a poslije se stvaraju svakih 30 sekundi i svakih 6 ili 7 wave kripova stvara se grupa kripova koja kraj sebe ima katapult koji nanosi veliki demage kulama. Neutralni kripovi se stvaraju u 30. sekundi igre poslije 2 minuta poslije kripova , tačnije neutralni kripovi se stvaraju u 2:30 minuti.

U doti imate boss-a poznat kao "Rošan":kojeg kada ubijete dobijete aegis (aegis vam daje dupli zivot , kad vas ubiju ne gubite ništa već se opet stvarate gdje ste bili ubijeni). Kad ubijete rošana 2 puta , treći rošan pokraj aegisa ce vam davati i sir koji obnavlja 2000 HP i 1500 mane. Ubistvo rošana je veoma korisno za vas tim, prema tome vam preporučujem da rošana ubijate cim procijenite da je vaš tim dovoljno snažan da bi ga ubili pa makar to bilo i u desetom minutu igre. Wink

Arrow Savjet:

Garena


Dotu igrajte preko Garene(kako nabaviti garenu i podesiti imate na sledećem linku: Link). Da bi naučili igrati dotu trebat će vam puno strpljenja i vremena. Za početak je vazno znati da nikada ne livate igru kad već uđete u nju ma koliko igrali lose i vaš protivnik bio bolji nemojte da livate. Jednostavno gledajte kako on igra šta je kupio od itema i kakva mu je taktika tako ćete najbolje naučiti. U početku igrajte u Srpskim sobama kasnije kako budete sve bolji i bolji idite u sobe sa većim lvl-om naprimjer Evropske sobe. U početku je najbolje da gledate od ostalih igrača sta sklapaju i kako igraju da sve to pratite i učite od njih. A samim tim sto ćete ostati do kraja u igri i nećete livati steći ćete reputaciju i ostali će vas poštovati. Smile U slučaju da livate igru ako neko od igrača napravi ss kada ste livali i to pošalje adminu na forum, dobićete ban od 30dana. Bebee Dol

iCCup i Darer

Za one koji nijesu početnici preporučujem da igraju na battle.net ili darer. Ukratko kako igrati na battle.net posjetite sledeći sajt i ispratite ovih 6 koraka koji su veoma jednostavni Link. Takođe na istoj stranici imate detaljnija objašnjenja(komande na serveru itd...). Igru počinjete sa 1000pts samim tim vidite samo gejmove koji su u rangu od 1000pts do 3000pts(0pts-2999pts je ocjena D-, D i D+). Ako livate game gubite pts ne banuju vas kao na gareni. Još jedna dobra stvar je što game ne hostujete vi (kao na gareni) nego samo kucate komandu i game se hostuje na serveru. Tako da sada i sa lošim netom možete igrati bez problema da ćete imati lag i delay.

Što se tiče Darera princip je sličan kao i na iCCup tako da neću mnogo objašnjavati šta je šta, samo ću ostaviti Link.

DotALICIOUS

Jako dobar sajt gdje sam jedno vrijeme aktivno igrao, ima nekih sitnica koje mi se ne dopadaju na sajtu recimo ako izađete iz igre dobijate ban. Zatim ulaženje preko sajta je dosta dosadno i mučno. Kako igrati na DotALICIOUS možete vidjeti na sledećem Linku.

I ukratko kako bih ja ocijenio(1-10) sve ove kliente za igranje dote.
Garena: 4 (za početnike)
DotALICIOUS: 7 (za malo iskusnije)
Darer: 9
iCCup: 9

Arrow Početak igre:

Sada ću da vam pokušam objasniti kako treba startovati partiju. Ako budete loše startovali bolji igrači će na startu skontati da ste noob i newbie. Na levelu jedan ćete dobiti 600 zlatnika u okruglom. Ako birate opciju -random ili je mod bio random onda ćete dobiti 800 zlatnika. I naravno kada dobijete 600 golda na prvom levelu nemojte nikada uzimati boots , bottle , ring of basilius , čitav bracer/wraith/null.

Zašto ne uzimati boots? Boots ili čizmic vam ne daju nikakav hp , demage , armor attack speed itd. Jedino vam daje movement speed , ali ako je vaš protivnik dobar neće vas spasiti ni superman ni Chuck Norris.

Zašto ne bottle? Ako bi mene pitali šta bi ti prije uzeo boots ili bottle? E pa ja bi uzeo boots na levelu 1. Bottle vam ne daje čak ništa jedino regen manu i hp , ali u fightu vas to neće spasiti , a sa bootsima bar nekako možete pobjeci..

Na startu partije uvijek kupite koju iron wood branch , healing value , tangos , naravno možete uzeti i slipper of agilty ako ste agilty heroj ili onu sakicu za strenght heroje ili ono mantle za inteligenciju. Ako ste dobili support heroja (warlock , lion , abbadon etc) pokušajte da kupite kokoš i naravno šerujte ih svojima u timu. Kad igrate pub glavno vam je kad kripovi kreću da ih čekate kod prve kule ili bliže i onda ih blokirate da bi njihovi kripovi bili bliži vašoj kuli i onda će vam se biti lakše razviti. Ako bi u slučaju dobili ili uzeli heroja kojeme treba spam magijama i oćete da kupite ring of bassilius , onda nemojte kupovati čitav item u bazi već samo kupite ring of protection i kad ste na laneu odete u sikret shop i kupite sobi maska kada sakupite zlatnika i tako ćete biti jači. Wratih banove / bracere/ nulls nikad nemojte uzimati na početku već ih donesite kokoškom. Naravno zaboravio sam reći kad idete na lane uvijek se potrudite da idete range+melee (range= heroj koji puca , melee = heroj koji udara).

Arrow Heroji:

Postoje tri vrste heroja a to su: Strength, Agility, Intelligence. Prije nego što vam kažem ono što je glavno ovdje moram vam reći i ono sporedno. Već sam vam objasnio sta je range heroj ,a šta melee. Range heroj demage nanosi tek kada njegov hitac dodirne protivnicki unit ili heroja ,a u melee je to drugačije , u melee odma nanosi demage poslije udarca.. Na range heroja radi eye of skady i kod range heroja može ići dominator+eye of skady i to nije orb effect. Jedini heroj na koga radi vladimir , battlefury je heroj Lucifer (doom bringer) , on ima 150 ako se nevaram range , a melee imaju po 100 range. Inteligence herojima i strhengh herojima nikada nemojte kupovati wratih bandove jer njima to jedva nesto i daje , a aglty heroju , strengh m intelefence uvijek može ići bracer ili null....

Naravno i u doti imaju vrste heroja i svaka vrsta heroja ima svoju ulogu..Ovo su vam ti heroji: carry , ganker , support , tenk , semi-carry , Initiator , pusher. Sto se mene tiche vi mozete birati liona kao carry ali to vam se ne isplati tako da cu vam objasniti i reci osnovne heroje.

Carry: Carry heroji su vam heroji koji zahtjevaju late game. Tim herojima uvijek treba vremena da se razviju da bi imali iteme i da bi mogli ići u fight. Carry heroj treba imati dobrog support heroja da bi se mogao razviti. Na laneu carry heroj treba dobro znati last hit i mora ubiti svakog kripa , on najceshce poslije lanea treba ici u sumu i uzimati free farm na laneovima. Da bi uzima free farm uvijek treba imati teleport uza sebe , zato uvijek zamoliš svog supporta da ti ga kupi..Najgori cary heroji koje treba izbjegavati su void i troll njima treba oko 50 min da se razviju. Carry heroji: mortred , silencer , spectre , void , troll , lycantrope ,to su vam uglavnom heroji koji na pocetku ne mogu nista , koji nemaju nikakve spellove da bi bili jaki na pocetku. Ovi heroji uvijek moraju izbjegavati fight dok ne budu dovoljno jaki.

Ganker: Ganker heroji su najčešće solo mid heroji kojima treba poslije 2-3 min kupiti bottle i donijeti pomoću kokoške i početi genkati ostala 2 lanea...najbolji genkeri su: mirana , nevermore , puck i mnogi drugi... sa vengaful spiritom , venomancerom i mnogim herojima možete igrati roaming da niste ni na jednom laneu već da idete od lanea do lanea i da genkate..Gankeri su: Tinker , Mirana , Puck , Akasha , to su vam heroji koji imaju jake spellove na pocetku tako da mogu ici od lanea do lanea i genkati i njima se uglavnom kupuje bottle.

Tenk: Tenk heroji su vam oni koji imaju najviše hp , koji mogu najviše da izdrže protivnički demage. Uloga tenka je da gradi samo hp i da u fightu protivnici samo njega napadaju kako bi njegovi igrači mogli da poubijaju protivnike. On još brani svog carry heroja da prezivi. Tenk heroji su: Leaviathan , Dark Seer , Axe , ovo su vam uglavnom heroji kojima ide vanguard ili hood.

Support: Support heroji najviše supportaju svog carry heroja . On na pocetku mora da kupi kokoš pa je mora nadograditi u pticu. Mora postavljati wardove čitavu igru kako bi njegov carry lakse mogao farmati. Support heroji su najvise heroji koji imaju heal , ako ga nemaju onda ga kupe. Support heroju ne trebaju nikakvi itemi , ni score , ni level bitno je da njegovi igrači se razviju. Support herji su: Warlock , Lion , Dazzle , Abbadon , Lich.

Semi-Carry: Heroj koji na početku igra supporta ,a posliije ide da farma.

Initiator: Ovi heroji imaju svoje ultije kojima disejblaju protivnicke spellove. Ovi heroji moraju stalno napadati protivničke heroje kako bi došli do lakše pobjede. Initiator heroji su: Magnus , Zeus , Bane , itd..

Pusher: Kada sam vam već spomenuo pushera nisam mislio na MYM|Pusher već to su vam heroji koji brzo poubijaju protivničke kripove i sruše tower. Imaju dvi vrste pushera , prva je broodmother , undying , rasta , krobelus , furion , lycantrope , a druga vrsta su hileri kao sto je Warlock, Enchantress, Abaddon, Necrolyte, Chen i Shadow Priest. Ovi hileri hilaju svoje igrače i tako im je lakše srušiti kulu.

Arrow Last hit / orb walking:

Last hit: Last hit vam je najbolji način ubijanja kripova. Ako to znate onda će vam se skill mnogo bolje poboljšati. Sta je to last hit? Pa sama vam riječ govori "poslednji hitac". Imate dva načina last hitanja. Prvi način je da udarate kripa i kad bude imao hp taman na zadnjem udarcu vi ga last hitujete. Drugi način vam je da ne udarate kripa već da čekate dok krip bude imao hp za last hita i vi ga hitujete. Last hit mi je najlakše da vam objasnim je kad neki protivnički heroj ima malo hp i vi bacite zadnji stun i vi ga ubijete. Tu taktiku treba upotrebljivati na kripovima ne na herojima , kad krip ima malo hp vi bacite poslednji hitac i ubijete ga , ali nemojte to raditi magijama kao što to radite na herojima. Da bi lakse radili last hit morate ukljuciti health barove. Mozete ih ukljuciti tako sto drzite alt i mozete otici u options>gameplay>turn on hp bars (nesto u tom fazonu) . Trziati svog partnera na laneu da bi ubili kripa mozete raditi na slovo "S".

Orb Walking: Pa ovo ću vam teže objasniti. Orb Walking ne može imati svaki heroj već samo neki a to su: viper , silencer , bone flatcher , traxex itd. Oni imaju svoje spellove koji nanose demage ili usporavaju , ti spellovi imaju mali coold down , mislim i nemaju cooldown. Na primjer kada imate traxexa njegova prva je orb walking (frost arrow) ona se može aktivirati na desni klik , ali u startu partije vi nju bacajte na slovo , jer kada je bacite na slovo protivnički kripovi vas neće napadati.

Arrow Itemi:

Sastavljanje itema se nauči kroz igru itd. Da bi znali sta kojem heroju ide od itema morate igrati dotu i učiti kroz igru. Evo jedan site gdje možete naći sve iteme i naučiti ih. Link

Arrow Modovi:

Šta je to "mod" u doti? Na startu svakog game-a host kuca mod, on služi da odredi kakav će tip igre biti na primjer: da li će moći svi heroji da se biraju, da li komp izbaciti svima po jednog random heroja, da li je dozvoljeno prebacivanje igrača iz jednog tima u drugi itd... lista modova:

Osnovni modovi

Normal Mode - ako ništa ne kucate po defaultu bit će izabran normal mode.
All Pick -allpick -ap
All Random -allrandom -ar
Team Random -teamrandom -tr
Mode Random -moderandom -mr
Single Draft -singledraft -sd
League Mode -leaguemode -lm
Extended League -extendedleague -xl
Random Draft -randomdraft -rd
Vote Random -voterandom -vr

Sporedni modovi

Death Match -deathmatch -dm
Reverse Mode -reverse -rv
Mirror Match -mirrormatch -mm
Duplicate Mode -duplicatemode -du
Shuffle Players -shuffleplayers -sp
Same Hero -samehero -sh
All Agility -allagility -aa
All Intelligence -allintelligence -ai
All Strength -allstrength -as
Item Drop -itemdrop -id
Pooling Mode -poolingmode -pm
Easy Mode -easymode -em
No Powerups -nopowerups -np
Super Creeps -supercreeps -sc
Mini Heroes -miniheroes -mi
Only Mid -onlymid -om
No Top -notop -nt
No Mid -nomid -nm
No Bottom -nobot -nb
No Swap -noswap -ns
No Repick -norepick -nr
Terrain Snow -terrainsnow -ts
Observer Info -observerinfo -oi

Komande u igri

-repick:
-ma:
-ms:
-unstuck:
-recreate:
-deathon/off:
-disablehelp:
-enablehelp:
-cs:
-cson:
-csoff:
-fleshstr:
-gameinfo:
-hidemsg/unhidemsg:
-refresh:
-showdeny:
-swaphero:

Ni sam nijesam isrpobao sve modove međutim znam za šta koji mod služi. Nekima je i logičan naziv pa se lako pamte ali to ćete naučiti kroz igru. Modovi koji se najčešće koriste su:

-ap, -ar, -sd, -rd

Arrow Korisni linkovi:

Get DotA - na ovom sajtu možete preuzeti najnovije mape.
Play DotA - ovdje imate sve o doti, tu se nalazi forum i možete vidjeti sve što vas zanima u vezi itema i heroja.
Live Stream - gledajte mečeve najboljih DotA igrača.

Arrow Malo zanimljivosti:

I jedan moj video. Mr. GreenEvo kako to izgleda u igri. Smile

Arrow Bonus:

Vidjeo sam po netu da se priča o "DotA 2" nijesam uspjeo da nadjem kakvi su im planovi, tačnije da li će postupak igre biti isti kao i sa običnom dotom jer "IceFrog" i dalje nastavlja da pravi mape za običnu dotu. Ako neko zna više o DotA 2 gdje je preuzeti i kako je igrati neka javi. SmajliWikipedia: Link

Sajt: Link

Arrow Napomena:

Početnicima preporučujem da odgledaju koji game preko Live Stream, da bi stekli utisak šta je to DotA i kako sve funkcioniše prije nego pređu na igru.

Iskusniji igrači koji budu čitali ovaj opis ako misle da sam nešto zaboravio da napišem neka kažu da dodamo. Takođe sva pitanja/kritike su dobrodošle uživajte. ZiveliRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 14 Jul 2012
 • Poruke: 35

Pozdrav ovaj video sto si stavio za DOTU 2 to nije ta igra vec HON koliko znam .. ako zelis igrati dotu 2 mozes mi se javiti na steam "mitra0070070073"offline
 • Nista pametno
 • Pridružio: 30 Maj 2013
 • Poruke: 157
 • Gde živiš: Sector 001

Lep opis.Pocetnicima ce pomoci.Samo ja imam Dotu 2 pa znam kakva je.Ali ne znam kakva je izgledala kada je bila 2011 ali ja mislim da to nije Dota 2

offline
 • Code Developer
 • Pridružio: 23 Okt 2011
 • Poruke: 163

Znaci, vise ne postoji varijanta da se igra stara dobra Dota vec samo Dota2?

offline
 • Research Engineer @MalwareBytes
 • Pridružio: 09 Avg 2011
 • Poruke: 15877
 • Gde živiš: Beograd

Postoji naravno, kako ne bi postojala. Potreban ti je Warcraft III Frozen Throne i dota mapa.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 952 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 2 sakrivenih i 906 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, 8u47, Ageofloneliness, Aleksandar Tomić, bankulen, Bloody, Bobrock1, bokisha253, Brana01, comi_pfc, darios, Despot1, Doca, Dorcolac, draganca, dragoljub11987, Duh sa sekirom, galijot, hyla, Insan, Još malo pa deda, Karla, Lieutenant, LUDI, mercedesamg, Mercury, mikrimaus, milos.cbr, mrav pesadinac, mustangkg, nebkv, nikoladim, NoOneEver Dreams, repac, Shinobi, Sirius, suton, Tvrtko I, vathra, wizzardone, Wrangler, yrraf, YugoSlav, Zerajic