Pregled funkcionalnosti Smart TV-a uz LG 42LN570S

1

Pregled funkcionalnosti Smart TV-a uz LG 42LN570S

offline
 • Fil  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2009
 • Poruke: 16380

Idea 12000 poruka i, tradicionalno, svež novogodišnji članak

~

Budući da par meseci imam navedeni model, rešio sam da otvorim ovu temu, namenjenu diskusiji o funkcionalnosti Smart televizora. U temi će biti izneseno moje putešestvije i iskustvo sa ovim LED TV-om, a takođe sva iskustva i sveže informacije ostalih forumaša su poželjne.

Prvo par reči o modelu.
Osnovne informacije

Citat:- Godina: 2013.
- Dimenzije: visina: 56.6 cm ; širina: 96.8 cm ; dubina: 7.9 cm ; težina: 9.5 kg)
- Dijagonala 42" (106.68 cm; ), Full HD (1920x1080)
- Displej: LED, 100 Hz frekvencija
- Ugrađen digitalni tuner
- Energetska efikasnosti: klasa A+ (0.3 W standby; 52 W u upotrebi)
- NTSC Playback
- PVR
- Smart TV
- Poboljšavanje slike: LG Triple XD Image Enhancement Engine, Progressive Scan
- Podržani formati slike: 480i/p, 576i/p, 720p, 1080i/p
- Zvučnici: Stereo, 2x10 W (Virtual Surround Plus, Dolby Digital Decorder, DTS)
- Ulazi/Izlazi (Component Input, Composite Input, Optical Digital Audio out, HDMI input, LAN port, Phono I/O, Scart, USB port, WiFi ready/USB dongle,MHL)Prilikom uključivanja televizora, prvi put, sačekaće vas čarobnjak (Wizard) za podešavanje osnovnih parametara TV-a (na primer, podešavanje jezika, konekcije za internet i slično), veći deo se može preskočiti i naknadno definisati. Sve što je bilo moguće sam preskočio i nakadno definisao, preko menija Settings.

TV-u sam obezbedio Internet, tako što sam ga povezao sa modemom preko LAN kabla.

Opcija koju sam prvo primetio je mogućnost uparivanja sa računarom ili Android telefonom, prilikom gledanja Youtube sadržaja.

Postupak se sastoji u sledećem:
- u Web browseru otvori se link: http://www.youtube.com/pair
- unutar Youtube aplikacije na TV-u se u podešavanjima (Settings) nađe "pairing code"
- taj kod se ukuca u polje u Web browseru i tada se TV doda u spisak uređaja (videti sliku ispod)
I kada otvorim bilo koji klip na telefonu ili računaru, taj klip mogu da pustim i na TV-u. Naravno, moguće je pretraga klipova i unutar Youtube aplikacije na TV-u, ali to ide mnogo sporije. Bitno je napomenuti da ova opcija radi na telefonu samo sa oficijalnom Youtube aplikacijom (neće sa nekom drugom, tipa PVSTAR+)

Druga stvar koju sam našao je jedna odlična aplikacija za Android, koja se zove LG TV remote. Dakle, vaš telefon postaje WiFi daljinski upravljač ali i miš (touch pad). U ovom režimu se na TV-u pojavljuje kursor i prava je uživancija raditi na taj način. Možete "šetati" po menijima/podešavanjima na ovaj način, koristiti Web browser i druge aplikacije.

Smart aplikacije
- Youtube
- DailyMotion
- Facebook
- AccurateWeather
- HBO GO
- RedBull TV
- Skype
- iConcert
- Web Browser
- Accu Weather
- Youtube
- Daily Motion

* Napomena: ima i video igrica, to neću dopisivati.

Takođe, TV će povremeno da ponudi i ažuriranje softvera.
I najzad, preko LG Smart World koji je pandan Google Play Store se mogu peuzimati i instalirati aplikacije na TV (na primer: Filmbox Live, MojEnterijer,myTVLink i sl.)


Što se tiče aplikacija, pokrenuo sam Accurate Weather i primetio sam da imaju samo predefinisani gradovi, kada se odabere Kontinent\Država, tako da nisam mogao da ubacim Trebinje. Takođe, ni Dubrovnik nije bio u listi... Tako da mi je ta aplikacija bila neupotrebljiva. Doduše, mogao sam da kreiram bookmark na Web browseru TV-a.

Web Browser je solidan, ima podršku za Flash, čini se da je Chromium baziran. Uspeo sam da surfujem forumom preko njega i preslušavam razne muzičke teme sa YT klipovima.

iConcert iako zvuči moćno, nudi siromašan skup koncerata za gledanje (pri čemu nisu celi). Ništa što ne može da se nađe na YT-u i pogleda u celosti...

HBO GO je verovatno odlična opcija ko ima neki premium paket kod njih. Zahteva ukucavanje lozinke jer mu mogu pristupiti samo korisnici koji su dali lovu za to.

RedBull TV i slične aplikacije retko koristim, jer šta mi treba da pogledam to nabavim, nemam vremena da blejim u prazno i gledam razne TV programe.

~

Potom sam otkrio čari Digital Living Network Alliance (DLNA). DLNA je protokol koji omogućava standardizovanu komunikaciju između kućnih uređaja. DLNA sertifikovani proizvodi su, stoga, kompatibilni jedan sa drugim u razmeni i deljenju podataka i informacija.
Primenjeno u praksi, ovo znači razmenu i deljenje podataka između učesnika moje kućne mreže na kojoj se nalaze:
- računari, sa odgovarajućim softverom
- Android telefoni, sa odgovarajućim softverom
- LG smart TV, DLNA sertifikovan

Što se računara tiče, na njega sam instalirao softver LG SmartShare. Nakon instalacije softvera, treba podesiti identifikacioni naziv, kako želite da se tekući računar prikaže učesnicima koji komuniciraju preko DLNA protokola i koje podatke želite da podelite sa ostalim DLNA kompatibilnim učesnicima mreže (moguće je obezbediti i restriktivan pristup podacima, tj. određenim učesnicima zabraniti pristup resursima).

Odmah sam ubacio jedan folder sa muzikom i pustio da se emituje preko TV-a. Fantastično, moj laptop preko Wirelessa streamuje muziku na TV
Napomena: LG Smart Share će da pristupi i biblioteci (Library) od Windows Media Playera i njegove deljene podatke će da povuče u svoju listu. Ne postoji mogućnost da se to izbaci, kome smeta može da isključi Library u WMP-u (da "skine" foldere koje WMP motri).
WMP će se prezentovati takođe kao DLNA server, što se može videti iz sledeće liste:
Plavom bojom je označen WMP, a crvenom LG Smart Share. Sa desne strane slike uočite naziv: BubbleUPnP (GT-I9100). Radi se o tome da sam muziku sa računara streamovao i na Android telefon.
Naime, preuzeo sam aplikaciju: BubbleUPnP na telefon, tako da je i on postao DLNA kompatibilan uređaj.

Takođe, korisna aplikacija za Android je i iMediaShare Personal. I ova aplikacija daje Androidu DLNA integraciju. Uradio sam sledeću stvar - odabrao sam sa telefona neku pesmu i imam 3 opcije:
- da je pustim da Android uređaju (Loud Speakers)
- da da je pustim na TV-u
- da je pustim na računaru

Arrow Divan je osećaj te povezanosti, kada najpre pustite pesmu na telefonu, pa kada odaberete TV, on preuzima odande gde je telefon stao, a potom odaberete prikaz na računar i automatski se uključuje SmartShare Player, na računaru, koji nastavlja pesmu - a čitav centar kontrole je preko telefona


Da vidimo kako ovo sve izgleda iz ugla Windows Media Playera:
Dakle, i iz Windows Media Playera možemo pristupiti sadržaju sa LG SmartShare-a i Android telefona.

Idea Pričao sam o muzici, a moguće je manipulisati, na ovaj način, i sa video datotekama i slikama.

Što se tiče video datoteka, pokretao sam HD snimke sa telefona, a TV ih prikazivao (telefon mreži pristupa bežično, a TV, kako sam rekao preko LAN kabla) i nije bilo nikakvih smetnji. Uživancija je gledati HD snimke sa telefona na velikom ekranu. Što se tiče slika, kako vršite slide pokrete na tečefonu, tako se slike ogledavaju i na TV-u.

Sledeće što sam probao je da pustim neki film sa prevodom. E sad, iako u uputstvu za softver LG SmartShare piše da je podržan samo SMI tip prevoda i da je SUB i SRT formate potrebno konvertovati u SMI, meni je TV sasvim lepo pročitao MP4 pa i DivX film sa SRT prevodom (napomena: i filmu i prevodu sam dao isto ime, maksimalno 8 karaktra dužine).

Unutar opcija TV-a je moguće odabrati na koji način se prikazuje prevod (boja, položaj, veličina...) kao i kodni set (da se prikažu slova sa kvačicama).


Sledeće što sam probao da uradim je da probam preko DLNA protokola da preslikam Desktop laptopa na TV. Dakle, da odradim mirroring, da sve što radim na laptopu može da se preslika na TV.
Zaključio sam da je ovo moguće ali samo kao "proof of concept" i da jednostavno nije predviđeno (iako je teorijski moguće) da se DLNA koristi na taj način. Za te stvari se koristi Intel WiDI tehnologija, gde se mirroring završi "očas posla".

Pomenuću ovde načelnu proceduru i put kojim treba ići ko želi da eksperimentiše i u spoileru dodati materijale/literaturu ko želi da istražuje i eksperimentiše sa DLNA.
- Najpre, treba pomenuti da VLC player ima opciju da hvata (capture) desktop.
- Potom treba preuzeti i neku serversku aplikaciju (tipa Serviio ili Wild Media Server) koja će te signale da šalje na TV.

+ MATERIJAL

Ova čitava procedura je prilično pain in the ass i za ovaj mirroring se, kako smo rekli, preporučuje upotreba Intel WiDi tehnologije. No, ne lezi vraže i ovde ima začkoljica. Da bi mogli da koristite ovu tehnologiju treba:
- TV-u obezbediti Wireless (neće da radi ako je TV spojen LAN kablom). Budući da je moj TV samo WiFi ready, treba kupiti WiFi dongle da bi se koristila ova tehnologija.
- Računar da ima Intel procesor nove generacije (i serija - i3, i5, i7, .... )

Tako da kod sebe ovo nisam probao, ali jesam kod ostalih koji imaju navedene uslove, na Sony Bravia televizorom. Pogodnost koju nudi Sony je da je mirroring olakšan između Sony uređaja, tako da bravio savršeno komunicira sa Xperia Z modelom i novim Sony laptopovima gde ima posebno hardversko dugme za pomenuti mirroring.

U međuvremenu sam kupio i terabajtni eksterni hard disk, Toshiba, USB 3.0 tako da sam krenuo da isprobavam i Time Machine tehnologiju koju nudi LG, kao i snimanje sadržaja TV-a na hard disk.

Procedura je sledeća:
- HDD treba priključiti u naznačeni HDD USB slot.
- TV će za ove operacije formatirati HDD za upotrebu (čitaj: obrisati sve vaše podatke) i to u JFS file system. Nakon toga je spreman da ili snima podatke ili radi u Time Machine modu. Dok je snimanje jasno, jel'te, Time Machine se od njega razlikuje jer se jednostavno u bilo kom trenutku u realnom vremenu može vratiti recimo 10 minuta unazad (ako radi 10 minuta ili više). Idealno za nadoknađivanje propuštenog ako morate do toaleta i sl.
- pri priključivanju na računar HDD ne radi jer ne Windows po defaultu ne poznaje JFS particije (mora se opet formatirati za rad na PC-u u NTFS ! ). Tu je nastupilo malo razočarenje s moje strane.
- snimljeni sadržaj se ne moze reprodukovati na računaru, jer je kriptovan iako mu se može pristupiti ili iz Linuxa ili instaliranjem 3rd party programa za Windows, kao na primer:


Malo materijala za ovu priču:
LG Smart TV - Recording Feature Tutorial


Recording on LG Smart TV (LM760T)
http://www.avforums.com/threads/recording-on-lg-smart-tv-lm760t.1697353/

Čitao sam negde da su prethodne generacije LG televizora samo oštetile headere video datoteka, tako da ih je neka aplikacija za opravku video datoteka mogla "vratiti u život". Moj model ipak koristi enkripciju, tako da još uvek nije moguće dekodirati ove datoteke kako bi bile upotrebljive na računaru.

Ukoliko imate stariju verziju LG TV-a, probajte softver TSDoctor, postoji velika verovatnoća da ćete uspeti da oporavite video datoteke. U mom slučaju, program "puca" jer je stream kriptovan (iako je uspeo da prepozna tip):
Još neke aplikacije:
* Home Media Center (UPnP/DLNA server i transkoder)
Za linuks: Universal Media Server

~

Sada je na vas red, ko ima neki LED TV, kakva su vaša iskustva, koje tehnologije koristite i da li vam je pomogao ovaj članakRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Acid_Burn  Male
 • Moderator foruma
 • Glavni moderator foruma Zabava
 • Hellraiser
 • Demon to some. Angel to others
 • Pridružio: 07 Jan 2005
 • Poruke: 25503
 • Gde živiš: Beneath the Black Sky

Nisi pomenuo PLEX ja njega koristim kao DLNA klijent i najzadovoljniji sam sa njim.
Isto tako LG Remote app je must have ako imate smart tv jer se daleko lakše upravlja TVom preko nje nego preko daljinca...

Barem je meni lakše...

Što se tiče Serviia ja sam sa njim imao gomilu problema jer je radjen u javi i često zna da brljavi i da ga TV ne vidi.

Ovo je najzraženije kada stigne novi update za Javu. Onda mora da se uradi uninstall pa opet install celog Serviia zbog nove verzije Jave.

Ko neće da se smara sa tim moja preporuka PLEX ili Nero Media Home koji dolazi uz TV i koji ima najosnovnije funkcionalnosti DLNA klijenta ali koje su za prosečnog korisnika sasvim dovoljne...


Citat:Sledeće što sam probao je da pustim neki film sa prevodom. E sad, iako u uputstvu za softver LG SmartShare piše da je podržan samo SMI tip prevoda i da je SUB i SRT formate potrebno konvertovati u SMI, meni je TV sasvim lepo pročitao MP4 pa i DivX film sa SRT prevodom (napomena: i filmu i prevodu sam dao isto ime, maksimalno 8 karaktra dužine).

Čita on i .sub i .txt fajlove bez problema i sa dužim karakterima

Evo i dokaza:Bitno je samo da i film i titl budu potpuno istog naziva

A evo i kako gore pomenuti PLEX izgleda:


Capturing je radjen preko gore pomenute LG Remote android aplikacijeoffline
 • Fil  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2009
 • Poruke: 16380

Ima tu još dosta toga da se pomene, zato i imamo ovu temu Smile , tipa XBMC, PLEX i drugi.

Serviio se i meni pokazao kao nestabilan jer je znao da pukne katkad, tokom eksperimentisanja.

Iako imam Nero u full-u nije mi palo na pamet da ga isprobam.

Ovo oko 8-karaktera je samo moja praksa, tako uvek radim. Nisam probao SUB i TXT formate titlova, trebalo bi da ažuriraju dokumentaciju softvera, jer piše da može samo SMI Smile

Da, LG Remote ima i 2nd display opciju, kao i screen capture. O tome je pisano i u Android forumu, a kako to izgleda u praksi može se videti ovde Mr. Green

offline
 • Acid_Burn  Male
 • Moderator foruma
 • Glavni moderator foruma Zabava
 • Hellraiser
 • Demon to some. Angel to others
 • Pridružio: 07 Jan 2005
 • Poruke: 25503
 • Gde živiš: Beneath the Black Sky

XBMC meni lepo radi kada povežem laptop i tv sa HDMI kablom ali je kvalitet samih fajlova koji se puštaju preko XBMCa zna često da bude užasana a još kada se pusti preko TV bude i gore...

Kad je Nero u pitanju na netu piše da on ne pušta titlove uopšte uz film/seriju i sl kada se koristi kao DLNA klijent ali meni pušta. Medjutim dešavaju se periodi i kada neće da pusti titl u ma kakvom formatu bio i ma kakvog naziva bio. Nisam provalio do čega je to i zbog čega se tako zabaguje jer pretežno koristim ili Plex ili externi hard disk kao source za filmove i serije.

Što se tiče BubbleUpnp-a koristio sam ga jedno vreme i na kraju batalio i prešao na Media House aplikaciju. Jednostavnija i nekako mnogo čistija da se tako izrazim medjutim koliko sam provalio (ili je kod mene to slučaj) skoro svi android DLNA klijenti imaju problema sa puštanjem mkv 720p fajlova preko DLNA.

Znači ni Bubble ni MediaHouse ni neki drugi klijenti jednostvno te fajlove neće da puste ni na telefonu ni na tabletu.

Što se tiče update software to je meni najveća mana lg smart TVa jer posle svakog update meni se čini da je TV sporiji. Barem je kod mene na 32 inča je takav utisak.

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2003
 • Poruke: 24135
 • Gde živiš: Wien

Ja imam Toshibin televizor iz prve generacije DLNA uredjaja, i jedino ume da pusti MPEG kodirane streamove, i to ne u svim rezolucijama. Kod mene je DLNA server morao da re-kodira sav materijal pre pustanja na TV. Jedini program koji sam nasao da moze da mi zavrsi posao je bio http://www.homemediaserver.ru/index.htm
Kako mi je TV na mrezu bio prikljucen preko Toshibinog WiFi dongla (zadovoljstvo od 40 evra), vrlo brzo sam skontao da nema nista od gledanja HD filmova (nedovoljno brza veza). Premotavanje napred/nazad kroz film je bila posebna prica, posto PC ne stigne da re-kodira film dovoljno brzo za takvu operaciju.

Na kraju mi je pukao film i narucio sam jedan Media Player zasnovan na Androidu, vezao ga na LAN, spojio HDMI kablom na TV, i sada gledam preko njega filmove sa NAS hard diska. I ovde doduse situacija postaje sve losija - ne mogu da nadjem jedan program za Android koji pusta sve zivo onako kako treba.
Morao sam da instaliram par plejera (MX player, Wondershare i jos jedan kojem ne mogu da se setim imena trenutno) da bih mogao da gledam sve tipove fajlova koji mi naidju (AVI, MKV, sa ovim i onim kodekom itd, a posebna prica su VOB fajlovi, tj. kopije DVD-ova na HDD-u)

offline
 • Aco  Male
 • Moderator foruma
 • Aleksandar
 • Pridružio: 12 Maj 2006
 • Poruke: 16823
 • Gde živiš: /home/aco

Znaš šta mene bode u oči, opis proizvoda. Kada mi napiše "Ugrađen digitalni tuner" ja bi se odmah okrenuo od njega.
Valja bih brate trebalo da ispiše šta je unutra DVB-T, DVB-C, DVB-S itd..

offline
 • Acid_Burn  Male
 • Moderator foruma
 • Glavni moderator foruma Zabava
 • Hellraiser
 • Demon to some. Angel to others
 • Pridružio: 07 Jan 2005
 • Poruke: 25503
 • Gde živiš: Beneath the Black Sky

@bobby
Probaj MoBo player. On meni na androidu pušta sve fajlove koje MX Player i ostali nisu hteli

offline
 • Pridružio: 12 Okt 2010
 • Poruke: 10601

Koristi li ovde iko televizor za gledanje televizijskog programa? Mr. Green

offline
 • Acid_Burn  Male
 • Moderator foruma
 • Glavni moderator foruma Zabava
 • Hellraiser
 • Demon to some. Angel to others
 • Pridružio: 07 Jan 2005
 • Poruke: 25503
 • Gde živiš: Beneath the Black Sky

mpman ::Koristi li ovde iko televizor za gledanje televizijskog programa? Mr. Green

Televizijski program? Šta to beše? Mr. Green

offline
 • Fil  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2009
 • Poruke: 16380

Kod Smart TV-a televizijski program je relativna stvar. Jer ima:
- Premium TV kanali (HBO GO paket, i sl.) kao zasebne smart aplikacije
- Streaming preko browsera
- YT TV,podcasti,....

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 530 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 6 sakrivenih i 494 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., aljosa7, Belac91, Bogoslov, BSD, celik, dekao, dijica, djboj, doom83, Dorcolac, FOX, Georgius, helen1, HrcAk47, Insan, Kiki2004, kulus, Lieutenant, MB120mm, mercedesamg, Mercury, Milica10, Nebo_M, NoOneEver Dreams, S-lash, sajkaca, shone34, Vlada78