Santorini guide :)

Santorini guide :)

offline
 • Cigarette Smoking Man
 • Pridružio: 14 Feb 2005
 • Poruke: 9113
 • Gde živiš: Beograd

Odlučio sam da napišem ovaj "vodič" za sve one koji bi želeli da obiđu ovo prelepo ostrvo. Pisaću neke uopštene stvari ali naravno, svako putovanje i način putovanja je individualna stvar svakog pojedinca, u odnosu na ono što voli i u odnosu na ono koliko želi i može da troši. Cene smeštaja i troška na Santoriniju su visoke pa ću u delu o cenama govoriti "od" jer ono "do" ne postoji. Smile Nebo je limit. Smile Kada kažem "pristupačne cene" to se odnosi na Santorini.
Tekst ću podeliti po celinama pa verujem da će svako naći ono što ga zanima. Ako ipak bude nekih nedoumica, ne ustručavajte se da pitate. Wink


Istorija i geografija Smile

Santorini pripada grupaciji ostrva Kiklada a nalazi se nekih 200 km južno od kontinentalnog dela Grčke, neposredno iznad ostrva Krit. Ostrvo je vulkanskog porekla i nekada je činilo celinu a danas se sastoji od glavnog ostrva u obliku polumeseca, ostrva Nea Kameni - vulkana (kaldere) u sredini i manjeg ostrva Tirasia na zapadu. Ima još jedno malo ostrvo uz vulkan Palia Kameni i još manje ostrvo na zapadu Aspronisi ali ono nije bitno za našu priču jer zvanično ne pripada Santoriniju.
Prvi ga je pronašao spartanski kralj Tira i dao mu ime po sebi. I dan danas, originalno ime ostrva je Thira (Thera) dok je Santorini "komercijalno" i turističko ime koje je dobilo po svetoj Irini (staroj crkvi u gradu Perisa), na neki način zaštitnom znaku Santorinija. Mnogo toga na Santoriniju je dobilo ime po Svetoj Irini. Igrom slova i jezika - Santa Irini=Santorini.
Kada su došli španski osvajači vulkan su nazvali Kaldera i to ime je ostalo do danas.
Tirasia bukvalno znači "mala Tira" i tako je manje, zapadno ostrvo, dobilo ime.
Na ostrvu živi svega oko 20.000 ljudi a prosečno ga poseti oko 2,5 miliona
turista godišnje.Pogled na vulkan:Gradovi i smeštaj

Neću mnogo pričati o cenama smeštaja jer one mnogo variraju čak i u jednom mestu u odnosu na to da li je u pitanju hotel, soba, apartman.. U kom je periodu i tako dalje. Baziraću se više na opis samog mesta. Takođe, u svim mestima na Santoriniju preovladava bela boja pa i to neću pominjati.. Smile

Fira - Glavni grad i centar života na Santoriniju. Nalazi se na samoj litici, u sredini ostrva na zapadnoj strani. Bezbroj kafića, restorana, klubova, radnji, draguljarnica.. Naravno, nalazi se ogroman broj smeštajnih kapaciteta.
Što se tiče smeštaja, ne bih preporučio ovo mesto iz prostog razloga jer je skupo, bučno i nema plažu jer se nalazi na litici.
Smeštaj ćete teško naći za manje od 100€ za noć. Ako želite na plažu moraćete u Kamari, Perisu, Amudi, crvenu plažu ili nešto sasvim drugo. U tom smislu, svaki iole pristojan smeštaj u Firi ima bazen pa možete u njemu da se kupate sa pogledom na more. SmileFensi apartman u Firi:


Ia (Oia) - Smatra se najstarijim naseljenim mestom na ostrvu. Čuveni "grad štrumfova" Smile koji je poznat po svojim belim kućama sa plavim krovovima. To nije baš tačno. Istina, bela i plava boja preovladavaju ali ima i drugih boja. Smile
Sve u svemu nešto najlepše što sam do sada imao prilike da vidim. Takođe je poznato i po najlepšem zalasku sunca u Evropi.Ima dosta restorana i radnji.
Smeštaj je jako skup, naročito čuveni cave apartmani koji se kreću od 250-300€ za noć pa na više. Isto kao i Fira, nema plažu jer se nalazi na litici i svaki smeštaj ima svoj bazen. U neposrednoj blizini se nalazi mesto Amudi koje ima plažu ili možete otići do Kamarija, Perise.. Da se razumemo, ljude
koji idu tamo baš i ne interesuje more i sunčanje. Very Happy
Generalno, mesto je mnogo tiše i mirnije od Fire.


Kamari - Nekadašnje malo ribarsko selo, danas je najpopularnije konačište na ostrvu. Cene smeštaja su koliko toliko razumne a po izgledu je pravo malo primorsko mesto. Uz more se nalazi šetalište dugačko oko 3 km uz koje se nalazi jako veliki broj kafića, restorana, raznih radnji.. Iza toga su hoteli, apartmani, sobe..
Mesto je jako mirno i savršeno za miran odmor i za ljude sa malom decom. U mestu nema klubova sa glasnom muzikom, na plaži je zabranjeno puštanje muzike. Već oko ponoći, teško da ćete naći restoran ili kafić koji radi.
Ima sjajnu, dugačku i uređenu plažu sa crnim, vulkanskim, peskom.Perisa - Takođe jedno od starijih mesta na ostrvu. Poput Kamarija savršeno je za smeštaj zbog lepe crne plaže i "pristupačnih" cena smeštaja. Mesto je više za mlađu populaciju sa glasnom muzikom na plaži, velikim borjem kafića i klubova. Po veličini je mnogo manje od Kamarija.

Imerovigli - U bukvalnom prevodu "mesto sa kojeg se sve vidi" je gradić na najvišoj tački na ostrvu. Nalazi se na putu između Fire i Ie. Nalazi se na litici pa baš kao i Fira i Ia, nema plažu. Samo mesto je mnogo skromnije ali predstavlja dobru alternativu ako želite da budete jako blizu glavnog grada a po mnogo pristušačnijim cenama. Nekako je kao predgrađe Fire. Smile

Firostefani - Malo mesto između Fire i Imeroviglija. Isto kao i Imerovigli, nema plažu jer se nalazi na litici ali je na neki način "predgrađe" Fire sa pristupačnim cenama smeštaja. U samom mestu nema ništa specijalno. Naravno, kafana ima svuda.. Very Happy

Imerovigli i Firostefani sa mora:


Naravno, na ostrvu ima još mnogo manjih mesta kao što je recimo Akrotiri ili Pirgos ali ona nisu mnogo značajna i ne mogu se ubrajati u "glavna".


Plaže i more

Na ostrvu ima dosta plaža od kojih se u "glavne" ubrajaju ona u Kamariju i ona u Perisi. Obe plaže su potpuno uređene sa ležaljkama, suncobranima, tuševima.. Pesak je crne boje zbog vulkana i prilično je vreo pa bez obuće nećete daleko stići. U nekim slučajevima je nepodnošljivo vreo i od ležaljke do mora. Smile

Takođe je jako lepo uređena i plaža Pervolos u neposrednoj blizini Perise. U nastavku plaže Pervolos se nalazi i nudistička plaža, ako vas naturizam interesuje. Smile

Na južnoj strani ostrva neposredno ispod mesta Akrotiri se nalazi crvena plaža koja je dobila ime po crvenoj boji peska i koja je retka čak i u svetu. Ipak, plaža je jako mala pa samim tim i prepuna. Do nje je prilaz jako loš i ima gomila stepenica. Istini za volju nije ni preterano bezbedna. Skoro se obrušio deo stene a sva sreća je da se to desilo u 6 ujutro inače.. Na samoj plaži piše da se tu nalazite na sopstvenu odgovornost.

Plaže Vlihada i Đalos nisu ništa specijalno. Deo je uređen (ležaljke i suncobrani) a drugi deo nije. Na Amudi plaži nisam bio ali kažu da je jako lepa i dobra za kupanje jedino što je jako mala i gužva može da bude jako velika.

Uglavnom, što se tiče plaža, držite se Kamarija ili Perise i ništa nećete propustiti. Lepe su, prostrane, opremljene..

Cene za dve ležaljke i suncobran variraju i od plaža i od mesta na plažama. Recimo, na Kamari plaži cena je od 5-10€ za komplet. Na nekim delovima ne plaćate ako ste gosti kafića ili restorana. U svakom slučaju, mislim da nije ni malo skupo.
Naravno, ako ne želite da plaćate možete staviti peškire i suncobran bilo gde i nećete imati nikakav problem.

Kiklade su poznate po malo hladnijoj vodi. Prosečna temperatura je oko 23-24 stepena. Kristalno je čisto. Zbog vulkana, u moru skoro da nema života. Smile Nema algi, nema ribica, meduza, ajkula.. Very Happy Jedina uteha roniocima je ogromna morska litica koja je na nekih 100m od obale.

Kamari plaža:


More pored vulkana:Prevoz

Ovo je vrlo interesantna stvar. Smile Celo ostrvo je "u vlasništvu" nekoliko porodica i one su sve uradile da ostanete što više u "njihovim" mestima. Smile Isto tako, praktično je nemoguće da u istom danu odete brodom na neko drugo ostrvo sa Santorinija i vratite se. U tom smislu, svi putevi autobusom vode u Firu pa iz nje možete bilo gde. Ako iznajmite vozilo možete kako želite. Recimo, iako Kamari i Perisu deli jedno
brdašce, nema direktnog prevoza pa morate iz Kamarija u Firu pa iz Fire u Perisu. Vrlo prosto, ako koristite autobus, prvo morate do Fire pa odatle gde god želite. To nije neki problem jer je ostrvo malo pa vam je, recimo, od Kamarija do Fire potrebno oko 10 minuta autobusom. Od Fire do Ie (skroz na sever) oko 15 minuta. Imajući u vidu da svi autobusi idu na 15-20 minuta i da rade u sezoni
celu noć, dolazimo do zaključka da je prevoz veoma dobar i u tom smislu vam je iznajmljivanje vozila skoro bespotrebno osim ako nećete sami da krstarite nekim vukojebinama. Smile
Umalo da zaboravim, iz Kamarija do Perise imate brodić ali vlasnik je klasičan grk koji se baš i ne drži reda vožnje pa se nemojte mnogo uzdati u njega što se tiče odlaska i dolaska. Inače, cena karte za relaciju Kamari-Perisa čamcem je 7€, dok je autobuska karta iz svakog pravca do Fire (osim Perise) 1,6€. Od Perise do Fire je 1,8€. Karta za vožnje autobusom posle ponoći je 2€. Ako slučajno zaglavite u kafani i želite da povraćate u taksiju umesto po drugim ljudima u autobusu Very Happy, cena je 10-15€ u bilo koje vreme između mesta. Ako se vozite od krajnjeg severa do krajnjeg juga, opet ne bi trebao da uzme više od 20€. Taksi je dakle takođe veoma pristupačan za one koji imaju tu
potrebu. Wink

Što se tiče iznajmljivanja vozila cene su sledeće.. Za motore (50 ccm) cena je 20€ za dan. Za kvadove je 20-25€, za automobile sa manuelnim menjačem od 35€ dan i za veće automobile sa automatskim menjačem cena je od 45€ za dan.

Opet pominjem, iznajmljivanje vozila je bacanje novca jer u Firu, Iu, Firostefani i Imerovigli i ne možete da ulazite kolima jer su ulice jako uske, već ćete morati da parkirate negde na ulasku u grad.


Izleti

Ne znam ni sam zašto pišem o ovome jer ih i nema mnogo. Uglavnom se sve vrti oko Kaldere. U tom smislu imate jutro na kalderi, veče na kalderi uz zalazak sunca.. Cene ovih izleta su od 30€ po osobi.

Postoji bus tura po ostrvu koja obuhvata antičku Tiru (antički grad kralja Tire) i obilazak ostalih većih mesta po ceni od 40€ ali vam preporučujem da na taj izlet ne idete. Možete mnogo lepše i jeftinije to sve videti u svojoj režiji.

Ima jedan lep izlet brodom. Podrazumeva posetu vulkanu i šetanje po njemu, kupanje na sumpornim izvorima na otvorenom moru i posetu lokalnoj selendri Manolos na ostrvu Tirasia. Mislim, nije ništa specijalno ali možete posle da pričate da ste šetali po vulkanu ili da ste se kupali na sumpornim izvorima na otvorenom moru. Istini za volju, lokalna selendra Manolos osim jahanja magaraca
nije vredno pomena. Cena ovog izleta je oko 30€ po osobi.


Cene

Najzanimljiviji deo priče koji, pretpostavljam, najviše zanima ljude.
Very Happy
Kao što sam rekao na početku na Santoriniju postoji samo ono "od". Ono "do" ne postoji. Smile
Takođe, to je ostrvo na kojem cene jako variraju. Možete jesti za 10€ po osobi a možete jesti i za 100€ po osobi, čak i mnogo više. Sve zavisi od vaših želja i mogućnosti. Jako je teško reći da je cena toga i toga - tolika i tolika ali pokušaću da vam dočaram cene po kafićima i restoranima. Wink

Espreso kafa je od 3€, pivo od 4,5€, sokovi od 4€, kokteli od 8€, flaša vina od 35-40€..Giros je 2,5€ i ima ga na samo jednom mestu (što sam ja video), omlet je oko 5€, pica od 10€, paste od 8€ a malo ozbiljnija jela po restoranima od 15€..

Ovo što sam naveo je prilično jeftino za Santorini i može biti mnogo, mnogo skuplje, naročito ako je na litici sa pogledom na vulkan. Primera radi, moja žena i ja smo uzeli flašu prosečnog grčkog crvenog vina, flašu obične vode, ja sam jeo svinjsku šniclu sa povrćem a ona je jela pileći file sa povrćem. Bez predjela, čorbe, dezerta.. Dakle, nešto prilično jednostavno i ne tako skupo po našim restoranima. U Firi nam je došao račun od 87€. Smile U Ii bi recimo to isto bilo bar duplo skuplje. U nekim restoranima i nekoliko puta skuplje naročito ako želite morske plodove i drugu egzotiku i afrodizijake. :)Dobra stvar je što ispred svakog kafića i restorana imate istaknut jelovnik sa
cenama pa možete da vidite da li vam je tu mesto ili ne. Wink

Fensi restoran u Ii u koji ne želite da idete: Very HappyZaključak

Santorini je sjajno mesto. Najlepše koje sam video a video sam mnogo njih, verujte mi. Sve je pitanje vašeg izbora i afiniteta. Možete imati miran odmor a možete imati i odmor pun aktivizma i provoda. Možete ceo dan provoditi na plaži a možete uživati u šetnji prelepim mestima i gradovima. Bukvalno, kako vam se god svidi jer za svakoga postoji nešto.Santorini nije klasična Grčka. Tamo ipak dolaze ljudi sa malo dubljim džepom ali ja nisam primetio ni najmanji oblik džiberizma. Sve je nekako kulturno, otmeno. Ljudi su potpuno opušteni i srdačni (domaći i turisti). Sve je nakako drugačije. Ima ljudi recimo koji su se izležavali po plaži, čitali, spavali ali ih nikada nisam video da uđu u vodu. Možete videti ljude u farmerkama i košuljama kako se izležavaju na plaži.. Sve je nekako čudno i malo mondenski.
Ima duha definitivno.
Komšije će vam biti sa svih strana sveta bukvalno a prednjače japanci, norvežani, danci, šveđani, italijani i amerikanci.Nema paradajz turizma pošto nema mnogo prodavnica sa hranom, nema mnogo brze hrane pa ste uglavnom prepušteni restoranima. Nema buke na plažama, dovikivanja, frižidera sa pivom i paradajzom, sendvičima. Nema đubreta.. Milina.. Ono što je jako bitno, srba ima jedva u tragovima. Recimo u celoj turi iz Srbije je bilo nas oko 20 raspoređenih u različite i udaljene hotele pa je šansa da se sretnemo bila veoma mala. Very Happy
Ja sam prilična cepidlaka ali ovde nisam imao ni jednu primedbu bilo koje vrste. Jedini "minus" su cene ali verujte mi da vredi svaki evro.

Na kraju, ja ću svakako ići ponovo sledeće godine a vama želim da odete bar jednom i lično se uverite u ovo što sam pisao i u to koliko je to jedno predivno ostrvo.

ZiveliRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Blue  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 06 Avg 2003
 • Poruke: 2214

svaka cast na opisu ... , koliko si prosao od prilike sa zenom za tih 10tak dana sve skupa smestaj,prevoz,hrana... ?? ,i kako to da si se odlucio opet da ides ,verujem da za taj novac mozes cak i maldive ubosti ,sto je meni plan 100% ovih godina...offline
 • Cigarette Smoking Man
 • Pridružio: 14 Feb 2005
 • Poruke: 9113
 • Gde živiš: Beograd

@blue

Na smeštaj, prevoz i troškove je otišlo oko 2500€.

Meni vredi svaki evro. Odgovaraju mi mesta, more, klima.. Da idem na neko drugo mesto, potrošiću za nijansu manje tako da mi je ovo sasvim ok.

Na Maldive ćeš teško otići bar bez 2000€ po osobi što je skoro duplo više. Osim toga, Maldivi nisu za osobe koje vole da obilaze. To je jedan potpuno neaktivan odmor jer tamo osim kućice, plaže i mora nema apsolutno ništa drugo i uglavnom je reakcija ljudi koji su bili - da je nenormalno dosadno. Prvih par dana je euforija od sve one lepote ali nakon toga živi smor. Ne kažem, treba otići svakako. Ja bar hoću sigurno.. Wink

offline
 • Pridružio: 04 Dec 2008
 • Poruke: 4059

Lep članak.Očekivala sam ga: )

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 763 korisnika na forumu :: 21 registrovanih, 7 sakrivenih i 735 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, cenejac111, crnitrn, darcaud, DJ Brain(w)rack, Doca, Dorcolac, Drug pukovnik, goxin, MarKhan, Marko Marković, milijarder, Mixelotti, piton, repac, sizif, Toni, voja64, Warhawk, zdrebac