Alat koji svaka kuća treba da ima

1

Alat koji svaka kuća treba da ima

offline
 • Pridružio: 10 Okt 2005
 • Poruke: 13526
 • Gde živiš: Beograd

Svaka kuća ili stan treba da imaju nekoliko komada osnovnog alata, čak i ako domaćini ne umeju da rukuju njim. Uvek će se naći predusetljiv komšija, vredan prijatelj ili poznanik koji mogu da poprave, pritegnu ili ukucaju ono što je pokvareno, labavo ili klimavo u kući. Uz sve to, lakše je naučiti kako se rukuje alatom ako ga već imamo u kući.

Predložićemo nekoliko osnovnih alata, a svi su dobrodošli da dopune predloge, da daju svoje mišljenje ili napišu iskustva.

ČekićObičan čekić je oduvek bio jedan od osnovnih kućnih alata. Na slici je takozvani bravarski čekić, i može nam poslužiti za ukucavanje eksera, razbijanje pločica, sklapanje nameštaja, podizanje vrata, kao podloga za ravnanje eksera i žice... Samo mašta može da iscrpi sve uloge koje čekić može da odigra.
Obratite pažnju da je drška čekića dobro uglavljena u glavu čekića. Ako primetite da je spoj glave čekića i drške nesiguran, popravite ga pre nego što povredite sebe i drugog ili napravite štetu.
Čekić uvek držite za kraj drške jer su tako poluga i momenat sile pri baratanju čekićem optimalni za što lakši i efikasniji rad.

OdvijačiOdvrtanje i zavrtanje šrafova, poluga za otvaranje kante sa bojom, i za još mnogo toga mogu poslužiti odvijači (šrafcigeri). Dovoljno je da imate dva komada sa ravnim vrhom, širim i užim, i dva sa krstastim vrhom, većim i manjim. Ako možete, nabavite šrafcigere kao zasebne komade alata, ali će u nuždi i odvijač sa izmenjivim vrhovima biti dovoljan.Kombinovana klještaSluže za zavrtanje i odvrtanje matica, za odvijanje šrafova, za čvrsto držanje cevi, komada metala ili drveta, za vađenje tiplova iz zida, za sečenje žice ili eksera, za pridržavanje vrućih komada gvožđa ili za držanje sitnog eksera koji ukucavate. Dakle, još jedan alat koji ima mnogo namena. Birajte one sa drškom koja vam dobro leži u ruci i sa izolacijom na drški.

Ključevi za šrafoveSluže za odvijanje/zavrtanje šrafova, pridržavanje matice, i postoje viljuškasti (na slici) okasti i cevasti. Veličine koje nam trebaju u kući su od 6 do 19. Za kućne potrebe biće dovoljni i ovakvi kao na gornjoj slici, a ponekad i podesiva varijanta obavlja posao podjednako dobro.Ispitivač napona (glimerica)Glimericom proveravate da li postoji napon u strujnoj utičnici, da li su topljivi osigurači pregoreli, da li struja "baca" na metalni oklop veš mašine ili bojlera, da li ima napona u sijaličnom grlu na kom menjate sijalicu... Vrh glimerice koristimo kao mali šrafciger. U radu sa glimericom i generalno sa strujom budite vrlo oprezni: greške se često plaćaju životom!

Testera za metalZašto baš za metal a ne za drvo? Jednostavno zato što testerom za metal možete seći i drvo, a obrnuto ne može.
Kad nabavljate ovaj alat, pazite da bude standardnih dimenzija, da bi listovi testere koje menjate bili lako dostupni za kupovinu. Takođe, ram testere treba da bude ugodan pri radu i da imate potpunu kontrolu nad alatom.

ŠpahtlaŠpahtlom skidamo stare tapete, uklanjamo višak gipsa, čistimo zamašćen pod u garaži, nanosimo glet masu pre krečenja, popunjavamo rupe nastale nakon vađenja tiplova iz zida... Postoji nekoliko veličina, ali one srednje veličine odgovaraće večini namena u domaćinstvu. Uz špahtlu nabavite i neku posudu za mešanje glet mase, najbolje plastičnu.

Metar (merna traka)Služi samo za merenje dužine, ali bez ovog alata nećete znati koliki tepih da kupite, koja je dužina police koju treba da napravite, ima li u uglu kuhinje mesta za frižider koji hoćete da ubacite... Onaj od tri metra je dovoljan za svakodnevne potrebe. Neki modeli imaju u kućištu i libelu, ali je diskutabilna njena preciznost.

SkalpelNjime sečemo, krojimo, grebemo, stružemo. Bilo da radimo na tepisonu, kartonu za poleđinu slike, tapetama, uzicama od plastike, bilo da otvaramo paket, skidamo izolaciju sa kabla ili skraćujemo kanap, ovaj alat će nam pomoći u mnogim situacijama. Pri izboru treba da pazimo na kvalitet i sigurnost drške, kao i na čvrstinu i trajnost izmenjivih nožića.

Osim navedenih alata, svakako je dobro imati još neke komade (turpije, poluge, ključ za vodovodne cevi, dleto, štemajz za štemovanje zida), ali će se komplet dopunjavati kako potrebe i vaše znanje budu rasli.
Kad nabavljate alat, potrudite se da bude kvalitetan i pouzdan. Najgore je kad se jevtin alat polomi ili ošteti u sred rada. Isto tako, loš i slab alat može da povredi onog ko njime rukuje.

Koji su vaši predlozi za dopunu ovog osnovnog seta kućnog alata?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Spy
 • Pridružio: 21 Jul 2007
 • Poruke: 9424
 • Gde živiš: Kako kad

Rekao bih da pored svega ovoga navedenog, treba i jedna akubusilica i to neka najobicnija i osnovna. Nisu skupe i ima ih svuda, a uvek zatrebaju ...offline
 • Ričard  Male
 • Lavlje srce
 • Supermoderator
 • Zver!
 • Electro maintenance engineer
 • Pridružio: 28 Nov 2006
 • Poruke: 13738
 • Gde živiš: Vršac

Pored ovih alata, svaka kuća treba imati i osobu koja zna rukovatim istim. Wink

offline
 • Pridružio: 05 Feb 2008
 • Poruke: 2134

Ričard ::Pored ovih alata, svaka kuća treba imati i osobu koja zna rukovatim istim. Wink

Pa netreba tu neko preterano znanje za rukovanjem navedenih alata, svako zna lupati cekicem, odvrtati i zavrtati srafove i meriti Mr. Green jedino to oko struje netreba da se cacka ako neznas sta radis

offline
 • Pridružio: 10 Okt 2005
 • Poruke: 13526
 • Gde živiš: Beograd

Simke ::Rekao bih da pored svega ovoga navedenog, treba i jedna akubusilica i to neka najobicnija i osnovna. Nisu skupe i ima ih svuda, a uvek zatrebaju ...

Naravno, bušilica je važan alat za svakog ko ima makar malo ambicija da upotpuni set kućnog alata i da se ozbiljnije posveti kućnim majstorijama. Osim osnovne namene - bušenja rupa, bušilica može da se koristi i za uvrtanje šrafova. Osim toga, bušilicu možemo da koristimo i kao pogonski motor za druge alate: u glavu (futer) bušilice stavimo tocilo za oštrenje alata (burgija, noževa, dleta), gumeni disk sa brusnim papirom (šmirglom), šipku za mešanje boje...Akumulatorska bušilica ima prednost što nema kabl koji ograničava majstora u kretanju po prostoriji u kojoj radi. Nema razvlačenja produžnih kablova, traženja najbliže utičnice, smetnji pri radu na merdevinama... Odična je i kao električni šrafciger.Klasična bušilica na mrežni napon je pouzdanija u dugotrajnom radu (ne može da se isprazni akumulator), najčešće ima veću snagu nego akumulatorski modeli, i zgodna je za dodatne namene opisane u prethodnom pasusu.

offline
 • Pridružio: 10 Okt 2005
 • Poruke: 13526
 • Gde živiš: Beograd

daniel83 ::Ričard ::Pored ovih alata, svaka kuća treba imati i osobu koja zna rukovatim istim. Wink
Pa netreba tu neko preterano znanje za rukovanjem navedenih alata, svako zna lupati cekicem, odvrtati i zavrtati srafove i meriti Mr. Green jedino to oko struje netreba da se cacka ako neznas sta radis


Zapravo, alat je samo sredstvo, i korišćenje alata neodvojivo je od vrste posla koju treba da obavimo njime, ili u krajnjem slučaju, od zanata u okviru kog se upotrebljava.
Recimo, špahtla se ne koristi isto pri gletovanju, u štampariji za mešanje boja ili pripremi zida za krečenje. Takođe, čekić se za zakucavanje eksera koristi na jedan način, a pri obijanju vara posle zavarivanja na drugi. U obzir treba uzeti materijal na kom se primenjuje pojedini alat, kao i konači cilj koji želimo da postignemo tim alatom. To je ono što određuje način upotrebe alata.

Slično je i sa kompjuterima - oni su alat za pojedine poslove. Nekom služe za komponovanje muzike, nekom za prelom knjige i dizajn plakata a nekom za baze podataka. Isti alat, različita primena, i majstori jednog zanata ne moraju da poznaju drugi zanat iako koriste isti alat.

Dakle, ako neko hoće da upotrebi neki alat, mora da zna šta hoće njim da postigne, i bar okvirno, kako se to radi. To razlikuje kućnog majstora od skupljača alata. Poznajem nekoliko ljudi koji imaju skup, kvalitetan i moderan alat (ručni, električni i pneumatski) koji im stoji uredno poređan na polici u garaži ili u ostavi. Nikad upotrebljen. Ne da nemaju potrebe da ga upotrebe, već ne znaju kako.

offline
 • Brano  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 26 Dec 2008
 • Poruke: 1428
 • Gde živiš: Bijeljina

Pored navedenog, neizostavna je i izolir traka..
Ja uvek imam dve, razlicite boje. Jednu boju uvek koristim kad treba da izolujem zice koje su pod naponom ..

offline
 • oblak  Male
 • Legendarni građanin
 • Glavni moderator foruma Mobilni telefoni
 • LEBE KISELI
 • Pridružio: 14 Feb 2005
 • Poruke: 6355

Ja sam se uselio u svoj stan iz kuce gde ima garaza/radionica od 150m2 sa svim mogucim i nemogucim alatima...
Prvo sto sam uradio posle kupovine frizidera jeste kupovina alata...

-Lemilice (pribora za lemljenje)
-Garniture šrafcigera (do najsitnijeg mogućeg i svih torax-a)
-Garniture ključeva do 19 (okasto-viljuškasti)
-Garnitura gedora (do13)
-Francuski ključ
-Elmajz za sečenje stakla
-Skalpel (više komada i dezena)
-Garnitura burgija
-Garnitura imbus ključeva
-Unimer
-Kutija sa svim mogućima maticama, podloškama i srafovima
-Klešta za krimpovanje
-Aku šrafiilica-bušilica (kupljena od ranije boš)
-Garnitura pinceta i četki (a-static) za razvajivanje i čišćenje laptopova
-Testera za metal
-Testera za drvo
-WD, lepkovi, montage fix, silikon, abrazivna pasta, siriva guma....
-Mašinsko ulje
-Izolir trake
-Dijagnozer (čekić)
-PALJENA ŽICA jedno 20 metri Mr. Green
itd...itd...
Mislim da svaki ozbiljniji domaćin mora da ima makar deo ovoga...Vrlo brzo se čulo da imam sve to pa sam veom abrzo postao onaj komšija koji ima sve....

rip
 • argus  Male
 • Anti Malware Fighter
  Rank 2
 • Pridružio: 27 Apr 2008
 • Poruke: 9160
 • Gde živiš: Prokuplje

Napisano: 08 Okt 2012 14:04Razz

Dopuna: 08 Okt 2012 14:26

Ja imam maniju kada udjem u neki trgovinski centar, prvo gde me noge nose to su rafovi sa alatom. Dok to ne obidjem ne gledam nista drugo, nebitno da li sam posao u kuipovinu neceg drugog, alate ne zaobilazim.
Osim opreme za varenje i struju, imam skoro sve sto postoji od alata.
Mnoge alate sam pozajmljivao i nikad mi nisu vraceni, pa u poslednje vreme takve stvari ne dajem nikom.

offline
 • higuy  Male
 • Legendarni građanin
 • penzionisani tabijatlija
 • crni hronicar
 • Pridružio: 21 Apr 2010
 • Poruke: 8565
 • Gde živiš: Dubocica

argus ::


Razz


Tesarska "drombulja", imam i ja jednu, staru ko i ja sto sam.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 812 korisnika na forumu :: 49 registrovanih, 8 sakrivenih i 755 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, aramis s, arzak, Bane san, banebeograd, bobomicek, Boris90, Bubimir, ccoogg123, Chainsaw, Cirkon, dane007, Denaya, Dorcolac, esx66, Frunze, Georgius, gomago, gorantrojka, Insan, Karla, kihot, krlebgd77, Lazarus, marko2212, Mercury, MilosKop, naki011, nebkv, nemkea71, nenad81, pera bager, Petar35, Pikac-47, raptorsi, Rogan33, sakota79, sickmouse, slonic_tonic, srbijaiznadsvega, stegonosa, suton, vathra, Viceroy, VladaNS1978, vobo, voja64, VojvodaMisic, vukovi