AP Vojvodina proglašena za "Evropski region godine 2006

AP Vojvodina proglašena za "Evropski region godine 2006

offline
  • AxeZ 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 17 Apr 2003
  • Poruke: 3989
  • Gde živiš: Novi Sad, Vojvodina

http://www.vojvodina.sr.gov.rs/Srpski/novosti/saopstenja399.htm

AP Vojvodina proglašena za "Evropski region godine 2006. godine"

Novi Sad, 16. jun - Organizacija "Evropski region godine" proglasila je AP Vojvodinu za "Evropski region godine 2006. godine". Tim povodom, Izvršno veće Vojvodine utvrdilo je na današnjoj sednici predlog Sporazuma o nominaciji AP Vojvodine, koji će, 21. juna ove godine, u Novom Sadu potpisati predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine Đorđe Đukić i Havijer Tudela, predsednik organizacije "Evropski region godine". Odluku da Vojvodina u 2006. godini ponese ovu prestižnu titulu donela je mešovita komisija sastavljena od internacionalnih eksperata. Organizacija "Evropski region godine" okuplja 96 regiona Evrope iz 29 zemalja i ima podršku Saveta Evrope. Kroz akciju "Evropski region godine", koja se vodi od 2001. godine, stvara se baza znanja i podataka o radu na regionalnom nivou, čime se doprinosi integracionim procesima u Evropi. Svake godine po dva regiona dobijaju mogućnost da se predstave u Evropi. Pored Vojvodine, u 2006. godini predstaviće se i Sarajevski kanton u BiH.
Pokrajinska vlada uputila je Skupštini AP Vojvodine na usvajanje predlog odluke kojom se, nakon 10 godina, uređuje položaj pokrajinskog javnog pravobranioca za obavljanje poslova pravne zaštite imovinskih prava i interesa AP Vojvodine. Takođe, prihvaćene su dve informacije koje je pripremio Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i kulturu o osnovnom i srednjem obrazovanju učenika u Vojvodini u školskoj 2003/2004. godini sa posebnim osvrtom na školovanje pripadnika nacionalnih manjina. U redovnim osnovnim školama u našoj Pokrajini školuje se 180.012 učenika, što je skoro za 4.000 učenika manje nego prethodne školske godine, čime se ubrzava tendencija smanjenja broja učenika i broja odeljenja, tako da postojeća mreža osnovnih škola u potpunosti zaodovoljava sadašnje potrebe. Obuhvat učenika pripadnika nacionalnih manjina nastavom na maternjem jeziku je zadovoljavajući. U pojedinim školama koje nastavu izvode na jezicima nacionalnih manjina prisutan je problem da se nastava ne izvodi u celosti na maternjem jeziku učenika, već se deo nastave izvodi na srpskom jeziku, zbog nedostatka stručnog prosvetnog kadra. Srednje obrazovanje se u ovoj školskoj godini u Vojvodini ostvaruje u 117 redovnih škola i njim je obuhvaćeno 79.378 učenika. U odnosu na prošlu školsku godinu, školuje se 2.894 učenika manje, a smanjen je i broj odeljenja za 22. Međutim, puno je učinjeno otvaranjem novih smerova za moderna zanimanja. U srednjim školama manji je obuhvat pripadnika nacionalnih manjina nastavom na maternjem jeziku nego u osnovnim školama, što je i razumljivo, s obzirom na izbor smerova. Mreža srednjih škola je u suštini odgovaraća, a obuhvat pripadnika nacionalnih manjina nastavom na svom jeziku može se povećati obezbeđivanjem domskog smeštaja za srednjoškolce.
Izvršno veće Vojvodine dalo je saglasnost na program rada i finansijski plan Fonda za razvoj neprofitnog sektora Vojvodine u ovoj godini, koji se baziraju na planiranim prihodima iz buzeta AP Vojvodine u iznosu od osam miliona dinara.


http://www2.dw-world.de/serbian/Srbija/1.83100.1.html

Pokrajina Vojvodina proglašena je, zajedno sa Sarajevskim kantonom u Bosni i Hercegovini, "Evropskim regionom godine 2006.".


Organizacija "Evropski region godine" ustanovljena je 2001. godine, okuplja 96 evropskih regiona i radi pod pokroviteljstvom Saveta Evrope, s ciljem da, kroz predstavljanje evropskim regiona, doprinese njihovom razvoju i integrisanju u Evropu. Organizacija "Evropski region godine" potpisala je sporazume o saradnji sa velikim brojem evropskih televizijskih stanica, radi promocije regiona koji budu izabrani.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Djordje Djukić kaže da je to velika prilika za Vojvodinu da se predstavi u Evropi i u svetu:

"Postavlja se pitanje šta imamo od toga? Ova titula nam omogućava da predstavimo Vojvodinu u celom svetu, a posebno u Evropi. Nama se tako otvaraju mogućnosti da promovišemo sve svoje privredne, kulturne turističke, naučne, demografske i sve druge potencijale i karakteristike, ali istovremeno da Vojvodina pokaže svoje temeljnomo opredeljenje da se uključi u Evropu, odnosno u zajednicu evropskih regiona, da postanemo deo moderne Evrope.

Romano Prodi, predsednik Evropske komisije 2002. godine ovu organizaciju je ocenio kao primer podrške regionima da učetsvuju u izgradnji regiona Evropske unije."

U 2003. godini titulu Evropskog regiona godine nosili su Balearska ostrva u Španiji i Karelija u Rusiji, u 2004. Nemačko govorno područje u Belgiji i Madeira u Portugaliji, a "regioni godine" za 2005. su Kijev iz Ukrajine i Pijemont iz Italije.

Inače, Vojvodina je od kraja 2002. godine članica Skupštine evropskih regija (AER), najveće regionalne asocijacije u Evropi, koja okuplja oko 250 evropskih regija. Pokrajina ima i živu regionalnu saradnju sa regijama iz susednih Rumunije, Mađarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i sa nekoliko regiona u zapadnoj Evropi, pre svega u Nemačkoj.

Vojvodjanska vlada potpisaće u ponedeljak sporazum o nominaciji sa organizacijom "Evropski region godine", a sam čin potpisivanja desiće se na velikoj manifestaciji Drugi susret poslovnih ljudi iz regiona jugoistočne Evrope, koju organizuje Izvršno veće Vojvodine.

Dinko Gruhonjić



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Stane 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 13 Jan 2004
  • Poruke: 3590
  • Gde živiš: Niš

Cestitamo



offline
  • Goran 
  • Prof.Mr.Dr.Sci. Traumatologije
  • Pridružio: 05 Maj 2003
  • Poruke: 9977
  • Gde živiš: Singidunum

Svaka čast Lalama. Wink

online
  • offman  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 13 Avg 2003
  • Poruke: 3525

Svaka čast!

Još kad bi se sve one vaše pare slile tamo gdje treba ..... Wink
ne bi trebali ni ići u Evropsku uniju.

offline
  • AxeZ 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 17 Apr 2003
  • Poruke: 3989
  • Gde živiš: Novi Sad, Vojvodina

Pa bice valjda i to...Smile

offline
  • Puky  Male
  • Scottish rebel
  • Pridružio: 18 Apr 2003
  • Poruke: 5815
  • Gde živiš: u Zmajevom gnjezdu

Citat:
...Ova titula nam omogućava da predstavimo Vojvodinu u celom svetu, a posebno u Evropi. Nama se tako otvaraju mogućnosti da promovišemo sve svoje privredne, kulturne turističke, naučne, demografske i sve druge potencijale i karakteristike...


Hocu sad i hocu SVE ... Very Happy

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1070 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 9 sakrivenih i 1016 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, bankulen, bladesu, Bokiboks, cavatina, cinoeye, darkangel, debeli, Dimitrise93, dragoljub11987, drimer, esx66, FileFinder, Fog of War, hyla, ivan1973, jackreacher011011, Karla, kokodakalo, kunktator, kybonacci, Marko Marković, mercedesamg, milenko crazy north, mnn2, nemkea71, Nobunaga, NoOneEver Dreams, ObelixSRB, offman, ozzy, Pikac-47, procesor, rajkoplje, RJ, Rogan33, slonic_tonic, Srle993, Stoilkovic, Trpe Grozni, TwinHeadedEagle, vathra, Vatreni Zmaj, vladulns