Bez novog srca

Bez novog srca

offline
  • RIA  Male
  • Prijatelj foruma
  • Pridružio: 20 Feb 2005
  • Poruke: 2841
  • Gde živiš: Around Belgrade

Zemunac Marko Teodorović (19) vratiće se ovih dana iz Nemačke u Srbiju. Bez novog srca, po koje je pre dve godine, pun nade, krenuo iz naše zemlje.
Momak za kojeg je cela zemlja munjevitom brzinom prikupila pola miliona evra za lečenje, dolazi da se odmori i odluči šta dalje. Jer, nedavno je zbog komplikacija, po drugi put skinut sa liste za transplantaciju bolnice u Berlinu.
- Moram u Srbiju. Ovo je predugo vremena daleko od kuće - govori Marko. - Da se vidim sa drugarima, odlučim kako dalje. Imam vere, Bog me čuva, svašta sam već pregurao. Nekoliko dana u našoj zemlji psihički će me povratiti. Moram da vidim Beograd, moju Zemunsku gimnaziju, komšiluk...
Njegovo srce radi sa samo 18 odsto kapaciteta. Prošeta dvadesetak metara i ne može dalje. Povećao mu se pritisak u plućima, pa sada operaciju ugradnje novog organa nije ni moguće izvesti.
- Lekari su predložili ugradnju mehaničke pumpe - kaže Srđan Teodorović, Markov brat. - Međutim, sa tim život je pakao. Pumpa je u telu, a cevčice van. Pacijent sa sobom uvek nosi mali računar u tašnici, koji pokazuje nepravilnosti, ukoliko do njih dođe. Baterija traje samo dva sata, tako da udaljavanja od kuće gotovo da nema. Može doći i do zgrušavanja krvi i stvaranja tromba. Raspitivao sam se i saznao od pacijenata kojima je već ugrađena da je polovina ukupnog broja doživela šlog. Bolesnik koji je najduže izdržao sa ovom pumpom, poživeo je četiri godine. Teodorovići pokušavaju da pronađu neku novu kliniku, kako bi Marko dobio novo srce. Zasada, bezuspešno, svuda ima dosta pacijenata, a malo donatora.
Naši lekari se baš i ne slažu sa nemačkim. Čak su i predlagali lečenje, na nekom drugom mestu, možda u Americi. Za dve godine Marko je preživeo i moždani udar, zbog čega je prvi put skinut sa liste za transplantaciju. Sada se ponovo vratio na početak.
Njegovo srce kuca sve tiše...



POMOĆ
TEODOROVIĆI su iznajmili stan u Berlinu. Uz Marka su mama Marijana i brat Srđan. Imaju veliku pomoć sunarodnika u Nemačkoj. Novca na računu i dalje ima. Zahvaljuju se svima koji su donacijama pomogli Marku da se bori za život.

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=10&.....2007-10-30



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1433 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 9 sakrivenih i 1386 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Ageofloneliness, antonije64, Apok, Brana01, CikaKURE, cuculo, Dorcolac, Dukelander, dzoni19, Georgius, gmlale, janbo, ladro, lord sir giga, Lošmi, Lucije Kvint, Luka Blažević, Magistar78, Mcdado, mercedesamg, Metanoja, milimoj, Milometer, Misirac, Mixelotti, mocnijogurt, naki011, Nemanja.M, Ripanjac, Srle993, Stanlio, stegonosa, Vlad000, Vlada1389, vladulns, yrraf, zlaya011