Decu dijabetičare teraju iz obdaništa

Decu dijabetičare teraju iz obdaništa

offline
  • RIA  Male
  • Prijatelj foruma
  • Pridružio: 20 Feb 2005
  • Poruke: 2841
  • Gde živiš: Around Belgrade

Mnogi mališani oboleli od šećerne bolesti su žrtve diskriminacije
Decu dijabetičare teraju iz obdaništa
Četvrtak - 11.09.2008
Mališani oboleli od dijabetesa suočeni su sa diskriminacijom vaspitača i drugog osoblja u predškolskim ustanovama.

Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Beograda ukazalo nam je na dva slučaja, u vrtiću „Cerak“ u okviru Predškolske ustanove „Čukarica“ i u obdaništu „Žubor“ u sklopu Predškolske ustanove „Zvezdara“. U oba slučaja je reč o devojčicama od četiri godine, kojima vrtići traže svu silu lekarskih potvrda da bi ih uopšte primili, a i kad ih upišu, ne žele da im pruže ni elementarnu pažnju.

Roditelji devojčice sa Zvezdare na upis svog deteta u vrtić čekaju već dve godine. Dosad su odbijani uz obrazloženje da su potrebne saglasnosti endokrinologa i pedijatra, koje su roditelji uredno nabavljali, da bi naposletku sve stalo jer se čeka izvesno „odobrenje iz Ministarstva zdravlja“.
U slučaju devojčice sa Čukarice, roditelji imaju podršku direktorke vrtića, ali ne i pojedinih vaspitača i drugog osoblja?!
- Malena je dve i po godine normalno odlazila u obdanište, a onda je ustanovljeno da boluje od dijabetesa. Od tog trenutka, za nju i njene roditelje nastaju prave muke - priča za „Alo!“ Stela Prgomelja, predsednik Udruženja.

U periodu od aprila do jula, devojčica je posle silnih potvrda endokrinologa i pedijatara odlazila na tri i po sata u vrtić, ali obavezno u pratnji roditelja, i to tako što je doručkovala kod kuće, užinu nosila od kuće i boravila u vrtiću samo do ručka. Od septembra je trebalo da krene uobičajeno kao i sva druga deca, ali se to nije desilo. Prvog septembra su sa glavnom sestrom i glavnom kuvaricom dogovoreni detalji oko obroka i celodnevnog boravka.
- Sve je bilo divno dva dana. Onda je upriličen sastanak na inicijativu pedagoga, a prisustvovali su direktorka ustanove, dijetetičarka, glavna sestra, vaspitač?! Dogovor sa kuvaricom odjednom je prestao da važi. Bilo je dogovoreno da mi donosimo hleb, a da sve ostalo obavi kuvarica. To je funkcionisalo dva dana, a onda je vaspitač našao da su mu povređene radne dužnosti jer mora da posveti posebnu pažnju detetu u vreme obroka - pričaju rezignirani roditelji. Najteže im je da objasne ćerkici šta se dešava. Jer, ranije su je naučili da dijabetes nije bauk i da se sa tim normalno živi.
Na pitanje roditelja šta će biti sa pripremom za upis u osnovnu školu kada za to dođe vreme, jer je to po zakonu obavezno za svu decu, u predškolskim ustanovama im je odgovoreno: „Snaći ćemo se.“

***

Drugačije u Zrenjaninu i Novom Sadu

Roditelji jedne devojčice iz Zrenjanina obolele od dijabetesa izneli su na forumu Dijabetološkog saveza Srbije svoja pozitivna iskustva. U tamošnjoj predškolskoj ustanovi im nisu tražene nikakve dozvole i odobrenja lekara, već je sačinjen plan ishrane deteta. Pozitivno iskustvo imaju i roditelji jednog deteta iz Novog Sada.

kompletna vest

http://www.alo.rs/vesti/7101/Decu_dijabeticare_teraju_iz_obdanista



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Danica
  • Pridružio: 21 Jan 2008
  • Poruke: 710
  • Gde živiš: još uvek sam na istom brdu ali sada sama

Nemam reči.ovo je za svaku osudu,i dali ja sad mogu ili smem da kažem to vam je teko kad živite u Beogradu,svašta će vam se događati,pogledajte moj blog pa recite nešto možda tamo zalazi više ljudi sa običnim temama,mislim da se može nešto reći,istana nije vezano direktno za decu dijabetičare,ali ima veze sa odlaskom kod lekara i dešavanja za 2-3 god.Zaista sam zapanjena,sigurna sam da u N.Sadu toga nema i da se čak vodi posebna briga o deci oboleloj od dijabetese.Roditelji se moraju obavezno obratiti minitsru T.Milosavljeviću, i moraju biti uporni i istrajati u jednakosti ophođenja dece.To bi ja usudiću se reći(valjda me neće banovati)zove diskriminacija,užas.
PS.nisam imala nameru da reklamiram moj blog,jer je tema vrlo ozbiljna,molim vlast da me na sankcionoše!!!Molim čuj me narode,svašta od mene jedne bake,žalosno kad sam dotle došla.



Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1396 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 13 sakrivenih i 1350 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., bankulen, cenejac111, debeli, doktor123, draganl, dushan, elenemste, flash12, FOX, jackreacher011011, janbo, Karla, kjkszpj, ladro, laurusri, mercedesamg, Metanoja, mikrimaus, milutin134, mocnijogurt, ozzy, Petarvu, radoznao, raptorsi, Srle993, stegonosa, TheBeastOfMG, Webb, wizzardone, Zoca, |_MeD_|, šumar bk2