Haus rešio pravi medicinski problem?

Haus rešio pravi medicinski problem?

offline
  • Rogi  Male
  • Mod u pemziji
  • Najbolji košarkaš koji
  • je ikada igrao ovu igru
  • Pridružio: 31 Avg 2005
  • Poruke: 11687

Godinu dana nemački pacijent patio je od niza simptoma koji su se pogoršavali, a lekari nisu uspevali da otkriju uzrok. Njegovo je srce počelo da otkazuje, vid i sluh su se pogoršali, patio je od želudačnog refluksa, otečenih limfnih žlezda i neobjašnjive temperature. Prognoza je bila loša.


Ideja o uzroku problema pojavila se zahvaljujući jednoj od epizoda popularne televizijske serije "House M.D." u kojoj brilijantni lekar i cinik Gregori Haus postavlja dijagnoze nerešivih slučajeva, navodi se u prikazu medicinskog slučaja objavljenom u britanskom medicinskom časopisu "Lancet".

Jedan od nemačkih lekara koji je primio 55-godišnjeg pacijenta upućenog u Marburški centar za nedijagnostifikovane bolesti u maju 2012. setio se epizode u kojoj je Hausov tim sumnjao na trovanje kobaltom.

Sumnja je potvrđena i u stvarnom životu i otkriveno je da je uzrok problema istrošeni veštački kuk koji je zamenjen keramičkim.

"Ubrzo nakon zamene kuka koncentracija kobalta i hroma u krvi je počela da se smanjuje i zdravstveno stanje pacijenta se stabilizovalo", navodi se u prikazu slučaja.

Godinu dana nakon zamene dotrajalog veštačkog kuka rad srca se poboljšao 40 posto, nije više bilo temperature a ni želudačnog refluksa. Pacijentov sluh i vid tek su se delimično popravili jer je oštećenje kobaltom bilo preteško.



Izvor i nastavak: http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2014&m....._id=809600



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 897 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 8 sakrivenih i 849 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., Apok, Boris90, d bos, dane007, dika69, Džordžino, FOX, Georgius, gomago, goxin, hyla, Karla, Kibice, Leonov, Metanoja, milutin134, MiroslavD, Mixelotti, mnn2, moldway, nelsa, nikoli_ca, pacika, procesor, radoznao, repac, sasa87, Smiljke, stalja, Toper, Trpe Grozni, vandrej, vathra, vladulns, wizzardone, ZetaMan, Zoca, 125