“Igrali“ se bombama

“Igrali“ se bombama

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2007
  • Poruke: 292

NjUJORK - Ukupno 70 vojničkih karijera okončano je u Americi, pošto je ratno vazduhoplovstvo obznanilo rezultate istrage o incidentu od kog se Amerikancima još diže kosa na glavi, jer je, krajem avgusta, iznad njihovih glava prozujao gigantski strateški bombarder B-52 pun atomskih bombi, koje su sadržale i upaljače.
Bombarder natovaren atomskim bombama preleteo je od kanadske granice ka krajnjem jugu SAD, državi Lujzijana, što je, kada je procurilo u javnost, izazvalo vojno-politički skandal. Nabrojano je 70 pripadnika ratnog vazduhoplovstva koji su povredili pravila službe montirajući aktivne, ali za staro gvožđe spremne, starije krstareće rakete na strateški bombarder.
Ratno vazduhoplovstvo je sa mesta komandanta baze „Majnot“, iz koje je avion poleteo, smenio pukovnika Brusa Emiga, dok je ukupno 65 pripadnika tog roda američke vojske uklonjeno sa poslova koji se tiču naoružanja. Dodatan problem za vazduhoplovstvo predstavljala je činjenica da je bombarder po dolasku u Lujzijanu, ceo dan stajao na pisti, sa sve atomskim bombama.
Plan leta spornog B-52 uključivao je prenošenje bombi iz baze na krajnjem severu SAD do Lujzijane u Meksičkom zalivu, ali bez upaljača, koji su, prethodno, morali biti skinuti. Istragom je utvrđeno da je do greške došlo jer su posade odlučile da ne slede komplikovana pravila službe, prema kojima se status projektila aktivno prati od trenutka kada su razoružane, prenesene i natovarene na avion, već improvizuju.
- Ovo je neprihvatljiva greška i očigledno odstupanje od jasnih standarda. Osećamo se odgovornim pred američkim narodom i želimo da ga uverimo da su preduzete odgovarajuće korektivne mere - rekao je prvi čovek ratnog vazduhoplovstva SAD Majkl Vajn.
Parlamentarni kontrolor rada vojnih istražnih organa u Predstavničkom domu Kongresa Elen Taučer primetila je da su „to pravila koja su od suštinske važnosti za bezbednost države i sveta“.
Najveću kontroverzu izazvao je podatak da posada bombardera uopšte nije bila svesna da nosi aktivne atomske bombe. Incident je ocenjen tako ozbiljnim da su o njemu odmah obavešteni predsednik SAD Džordž Buš i ministar odbrane Robert Gejts.

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=11&.....2007-10-20



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 25 Avg 2007
  • Poruke: 32
  • Gde živiš: Beograd, Vranje

A da je samo sitnica posla po zlu odosmo svi dodjavola kad dodje do domino efekta, jer ko bi priznao da je nukleirao sopstvenu zemlju.



offline
  • RJ 
  • SuperModerator
  • Supermoderator vojnih foruma
  • Gavrilo Milentijević
  • Komandir stanice milicije Gornje Polje
  • Pridružio: 12 Feb 2005
  • Poruke: 9490
  • Gde živiš: ovalni kabinet

Opet bi neka Al Kaida bila kriva....

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1259 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 4 sakrivenih i 1217 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Areal84, Asparagus, Bobrock1, Boris BM, Centauro, CikaKURE, Cobi026, dijica, Dorcolac, FOX, GandorCC, hooraay, ikan, Karla, kovinacc, Kriglord, Kubovac, lord sir giga, Magistar78, Marko Marković, Metanoja, milutin134, minmatar34957, nenad81, nick79, nuke92, Papadubi, procesor, saputnik plavetnila, Shinobi, Stanlio, stegonosa, vandrej, vladaa012, voja64, vukdra, Zimbabwe