Nema šale - ekstazi ubija

Nema šale - ekstazi ubija

offline
  • RIA  Male
  • Prijatelj foruma
  • Pridružio: 20 Feb 2005
  • Poruke: 2841
  • Gde živiš: Around Belgrade

V. Latas |||| - 23.10.2007. - 22:28
Prema nezvaničnim podacima broj narkomana u Srbiji je između 40.000 i 100.000.Ekstazi može biti smrtonosan, jer njegovo konzumiranje utiče na ubrzavanje metabolizma...
Više od hiljadu mladića i devojaka uzrasta od 17 do 25 godina umrlo je od droge u našoj zemlji u poslednje tri godine, upozorava dr Boro Lazić, šef stručnog tima Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti i autor knjige „To može biti i Vaše dete”.



DROGA - Prema nezvaničnim podacima broj narkomana u Srbiji je između 40.000 i 100.000. Lazić posebno upozorava na sve češću upotrebu sintetičkih droga, pre svega ekstazija, koji je po upotrebi među mladima pretekao i do sada neprikosnovenu marihuanu. U nedavnom istraživanju Komisije za prevenciju bolesti zavisnosti, kojaa je sprovedena u unutrašnjosti Srbije, utvrđeno je da tinejdžeri najčešće koriste ekstazi, zatim benzodijazepamske supstance, pa tek onda „travu".
- Upotreba tzv. klupskih droga, kao što je ekstazi, postala je trend u našoj zemlji. One su jeftinije, a mladi smatraju da će roditelji teže otkriti drogiranje sintetičkim drogama jer nema karakterističnog mirisa kao kod pušenja marihuane - objašnjava dr Lazić.
On kaže da je u našem okruženju sve veći broj ilegalnih laboratorija u kojima se proizvode sintetičke droge. Za 24 sata u jednoj takvoj laboratoriji, koja može da stane u običan kombi, može da se proizvede i do 80.000 tableta.
- Osnova tih droga je amfetamin, tako da i najmanja greška u tehnološkom procesu proizvodnje tablete može učiniti da njeno konzumiranje bude smrtonosno - kaže dr Lazić.
Čak i kada se ispoštuju pravila proizvodnje, ekstazi može biti smrtonosan, jer njegovo konzumiranje utiče na ubrzavanje metabolizma (brže rade bubrezi, srce, dolazi do dehidracije...).
- Tada može da nastupi izuzetno visoka temperatura, i preko 42 stepena Celzijusa, a ako se ne unosi dovoljno tečnosti, čovek može da umre ili da ostane sa trajnim oštećenjem bubrega - upozorava dr Lazić.
U knjizi „To može biti i vaše dete" osim ispovesti lečenih zavisnika, savremenih naučnih saznanja vezanih za droge i bolesti zavisnosti, ilustracija i fotografija koja ova saznanja potvrđuju, dr Lazić nudi i psihološki test kojim se može utvrditi sklonost deteta ka eksperimentisanju sa drogama.

http://www.24sata.rs/vesti.php?id=15176



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1426 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 4 sakrivenih i 1380 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Areal84, babaroga, bigfoot, Bobrock1, cinoeye, deLacy, DonRumataEstorski, dragoljub11987, galerija, Gall, goxin, hyla, ILGromovnik, JOntra, Karla, Krusarac, laurusri, Leonov, mercedesamg, milos.cbr, Miloskec, milutin134, novator, ozzy, Parker, pein, procesor, repac, ruger357, sasa87, Srle993, Stoilkovic, styg, suton, Trpe Grozni, Vladko, wizzardone, ZetaMan, zixmix, Zoca, šumar bk2