Pozitivne vesti

2

Pozitivne vesti

offline
  • Pridružio: 16 Feb 2007
  • Poruke: 270

Tri lepe vesti stigle su iz sedišta FIBA organizacije na Mali Kalemegdan. Nekadašnjim košarkašima Crvene zvezde Biliju Tomasu i Antoniju Burksu, evropska košarkaška federacija naložila je da moraju platiti obeštećenje nekadašnjem klubu kako bi mogli zaigrati za nove klubove. Burksovo obeštećenje iznosi 65.000 €, a Tomasovo 75.000 €.



Pored toga, mladi Rus Pavel Gromiko konačno može obući dres crveno-belih. Posle godinu dana treniranja sa prvim timom Zvezde, Gromiko je debitovao za crveno-bele u 4. kolu NLB lige, protiv Budućnosti u Podgorici (74:79).



Da podsetimo, prethodne godine u ovo vreme zbog finansijskih problema rasformirao se Dinamo iz Sankt Petersburga. Osamnaestogodišnji Rus koji je pre dve godine proglašen za najtalentovanijeg igrača Starog kontinenta stigao je u Beograd pošto je Dinamo ugašen.Himki je preuzeo neke od ugovora, a među njima je bio i navodno ugovor Gromika. Slučaj je stigao i do FIBA Evropa, gde se vodio redovan postupak u kome je Crvena zvezda tražila ispisnicu sa kojom bi mogla da ga registruje. Organizacija FIBA je od Himkija u više navrata tražila navodni ugovor, a ruski klub ga je dostavio tek krajem prethodne nedelje. Pri tom, ugovor je bio samo na četiri strane, od kojih su prva i četvrta bile na ruskom, a druga i treća na engleskom jeziku, sa evidentno falsifikovanim potpisom Pavela Gromika. FIBA Evropa je brzo reagovala i presudila u korist srpskog kluba i time su crveno-beli konačno mogli da dobiju veliko pojačanje.



Povodom konačnog razjašnjenja situacije, Pavel Gromiko je izjavio:



- Bio je to falsifikat, naravno. Nisam nikada ništa potpisao sa Himkijem. Nije me zanimao taj klub, želeo sam da igram za Crvenu zvezdu. FIBA je presudila pravično i srećan sam što ću konačno zaigrati u crveno-belom dresu. Kada sam u Podgorici bio u timu osećao sam se fenomenalno.



Inače, pošto Gromiko ima rusko državljanstvo on u ovom trenutku za Crvenu zvezdu igra kao stranac. To trenutno nije problem, jer NLB liga i ULEB kup nemaju ograničenje po pitanju broja stranaca. Crveno-beli žele da angažuju još jednog stranca na poziciji centra, i time bi Gromiko bio višak u predstojećoj Super ligi Srbije (dozvoljena su dva strana igrača). Iz tih razloga očekuje se da će Pavel Gromiko vrlo brzo dobiti i srpsko državljanstvo i time zaigrati kao domaći igrač. Ko zna, ako se bude razvijao kako mnogi stručnjaci predviđaju, možda Gromiko obuče i dres srpskih ¨orlova¨



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • RIA  Male
  • Prijatelj foruma
  • Pridružio: 20 Feb 2005
  • Poruke: 2841
  • Gde živiš: Around Belgrade

Citat:Stalni posao mladiću koji je pomogao izbodenom učeniku

Dom zdravlja u Leskovcu zaposlio je medicinskog tehničara Nenada Stojanovića (29) iz ovog grada zbog humanosti i veoma stručno pružene pomoći mladiću izbodenom izpred diskoteke ABC, rečeno je danas agenciji Beta.

"Odluku o prijemu doneli smo posle saznanja da je ovaj nezaposleni mladić stručno pružio prvu pomoć Radovanu Zdravkoviću izbodenom ispred diskoteke ABC u centru grada. Učenik je, nažalost, preminuo, ali je izvesno da mu je Nenad produžio život", kazao je Beti Miodrag Miladinović iz Upravnog odbora Doma zdravlja.

Lekari Hirurgije Opšte bolnice u Leskovcu rekli su ranije Beti da je Zdravković (19) posle napada živ dopremljen u bolnicu "zahvaljujući nečijoj stručnoj intervenciji na licu mesta".

Stojanović je, kako je sam objasnio, pokušao da zaustavi krvarenje držeći oba dlana na Zdravkovićevoj rani, ali su ga policajci ubrzo oterali sa lica mesta.

"Molio sam ih, preklinjao da me ne diraju, ali nije bilo vajde. Da me nisu sklonili, možda bi ishod bio drugačiji", kažao je Beti Stojanović, koji je srećan što je dobio posao, ali žali za izgubljnim životim.


http://www.pressonline.rs/vest.jsp?id=33674



offline
  • Pridružio: 17 Sep 2007
  • Poruke: 292

Dobitnik lotoa u Kanadi ($14.5 miliona) Jose Lima ,mesar po struci castio je svoje kolege sa po 5000 dolara njih 50 i sa oko 30 tona pileceg mesa prolaznike u marketu u kome radi.
Citat:
TORONTO, April 4 (UPI) -- A Toronto butcher who won $14.5 million in a lottery says he gave away 30 tons of chicken legs to customers to honor the anniversary of his father's death.

Jose Lima, 52, made good Thursday on a promise of free chicken he made when he collected his winnings last week, and went further when crowds exceeded his expectations, the Toronto Star reported.

Lima, who has been a manager of two Portuguese meat markets for almost 20 years, made the giveaway vow a week ago, along with a pledge to give each of the the stores' 50 employees $5,000.

"Today, I repay my promise to give something back to my customers," Lima said. "I've been a lucky man since the day I came to Canada."

Lima timed the giveaway to coincide with the fifth anniversary of his father's death, the report said.

He told the Toronto Sun he didn't plan to retire and had no lifestyle changes in mind.

"I may continue doing something like this every year to mark my father's death," he said.



http://www.upi.com/NewsTrack/Top_News/2008/04/04/l.....alth/9221/

offline
  • RIA  Male
  • Prijatelj foruma
  • Pridružio: 20 Feb 2005
  • Poruke: 2841
  • Gde živiš: Around Belgrade

kakva legenda,svaka čast!

Dopuna: 08 Apr 2008 22:04

Citat:uspeh aukcije slika za obnovu manastira

Peta aukcija slika "Zvona metohije" koje organizuje udruzenje likovnih umetnika Srbije uz podršku kliničkog centra Srbije,za obnovu porušenih manastira na KiM,uz blagoslov patrijarha SPC gospodina Pavla,održana je u petak u gradskoj biblioteci u Lazarevcu.U organizaciji menadžerke opštine Lazarevac,Jelene Stojanović,i uz pomoć predsednika opštine Branka Borića,prodato je 43 slike,i prikupljeno oko 30.000 evra što je rekord svih ranijih aukcija.Na aukciji su ponuđena dela najpoznatijih umetnika članova ULUS-a,među kojima i akademika Olge Jević,Miodraga Rogića,Nikole Jankovića...Selekciju radova učinio je umetnički savet aukcije na čelu sa istoričarem umetnosti Nikolom Kusovcem.Sva prikupljena sredstva biće upućena manastiru Devič,koji je uništen prilikom nasilnih demonstracija na Kosmetu 2004,navodi se u organizacionom odboru aukcije


tekst je objavljen samo u štampanom beogradskom izdanju lista Danas
7.4.2008

Dopuna: 12 Apr 2008 10:53

Citat:Zaštićeno stablo Ane Frank

Izgradnja čeličnog prstena za podupiranje obolelog stabla kestena koje je u svom dnevniku opisivala Ana Frank, završena je i struktura je predstavljena javnosti, saopštila je Fondacija za podršku stablu Ane Frank.

"Posao je završen", rekao je novinarima Arnold Herće, profesor ekonomije koji je na čelu fondacije.

"To nije obično drvo. Povezano je sa dramatičnom pričom progona Jevreja u Amsterdamu i s Anom Frank. Drvo je bilo jedina stvar iz spoljnog sveta koju je mogla da vidi", naveo je Herće.

Prsten od čelika bi trebalo da omogući stablu kestena, starom 150 godina i koje su napali paraziti, da izdrži još koju godinu.



Opština je ranije izdala dozvolu za seču stabla, na zahtev vlasnika bašte u kojoj se drvo nalazi, a pored kuće u kojoj je živela jevrejska devojčica Ana Frank.

Vlasnik bašte je strahovao da bi drvo moglo da se prelomi i načini štetu okolnim kućama ili uzrokuje žrtve.

Više organizacija je protestovalo zbog najave seče kestena, a u januaru je predloženo postavljanje strukture, što su prihvatile sve zainteresovane strane.

Izgradnja prstena, koji bi trebalo da izdrži 25 godina, koštala je 75.000 evra, a troškove su većim delom pokrile donacije.

Kuća Ane Frank je jedan od najposećenijih muzeja holandske prestonice.


http://www.svevesti.com/?l=sr&a=54872

Dopuna: 07 Maj 2008 21:38

Vratio violinu vrednu 4.000.000$

Citat:A violinist who left his 285-year-old instrument in a taxi in the United States is playing a concert to thank the driver who returned it to him.

Philippe Quint is giving a private 30-minute performance on Tuesday in the cab waiting area at Newark Liberty International Airport.

He left his violin, a 1723 Kiesewetter Stradivarius, in a taxi on the way back from the airport last month.

The driver, Mohamed Khalil, got in touch the next day to return it.

Mr Khalil, who was born in Egypt, was given a reward of $100 (£50) by Mr Quint, and was also presented with a medal from the City of Newark.

In addition to the airport performance, he and his family are also being given tickets to Mr Quint's next New York performance, at Carnegie Hall in September.

The violin was made by the Italian Antonio Stradivari, and then owned by the 18th-Century German composer and violinist Christophe Kiesewetter. It has been valued at $4m (£2m).

In 2006 the Stradivari Society arranged a loan of the instrument from its current owners, Clement and Karen Arrison, to Mr Quint, who has been nominated for a Grammy award.

After leaving it in the taxi on his return from a performance in Dallas, he rang the police and the Port Authority of New York and New Jersey.

The following day Mr Khalil was put in touch with Mr Quint, and soon the violin was returned.


http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/7385174.stm

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 18456
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Evo ja ću, pošto se honorarno bavim novinarstvom, postovati jednu prelepu vest:
Na brdu Avala kod Beograda ponovo niče Avalski toranj! Za sve one koji su
,prešavši begaljičko brdo, prvi pogled upućivali levo prema prekrasnom prizoru lepotice kojom su dominirali toranj i Spomenik neznanom junaku, ovo je prelepa vest. Devet godina sam okretao glavu udesno silazeći niz Begaljicu, ne želeći da gledam prazninu u pejzažu. Sada konačno mogu da gledam tamo gde sam godinama navikao...''

offline
  • RIA  Male
  • Prijatelj foruma
  • Pridružio: 20 Feb 2005
  • Poruke: 2841
  • Gde živiš: Around Belgrade

Napisano: 19 Jan 2009 21:23

Citat:Romska deca iz naselja kod Gazele pohađaju predškolski program

U klupama od 1. septembra



Mnogi od mališana imaju i po osam-devet godina, a predškolski program je idealan način da se lakše uklope u društvo i u školu

Grupa romske dece iz nehigijenskog naselja kod beogradskog mosta Gazela počela je da pohađa obavezan predškolski program. Posle završene četvoromesečne obuke, šezdesetoro mališana biće upisano u redovne škole i od 1. septembra krenuti u prvi razred. Oko 80 dece uzrasta od šest do devet godina ubrzano će pohađati obavezni predškolski program u ukupno tri radionice u opštinama Palilula, Vračar i Novi Beograd.

U skladu sa važećim programima Ministarstva prosvete, program realizuju nevladine organizacije Udruženje „Rom“, „Romsko srce“ i Dečji romski centar“. Za realizaciju ovog projekta iz gradskog budžeta izdvojeno je oko 2.000.000 dinara.

RODITELJI UČE OD DECE

Živojin Mitrović, predstavnik gradskog Koordinacionog centra za uključivanje Roma, istakao je da uključenjem dece u obrazovni sistem i roditelji uče od njih.
- Dete kada dođe iz predškolskog, pre obroka od roditelja traži da mu opere ruke. Steklo je higijenske navike, pa tome uči i svoje roditelje - naglasio je Mitrović.

Prema rečima LJiljane Jovčić, sekretara za dečju i socijalnu zaštitu, ovo je jedna od akcija kako bi se romska deca uključila u redovne društvene tokove i počela da idu u školu.

- Mnoga od te dece koja imaju i po osam-devet godina, zakasnela su sa upisom u školu i ne znaju srpski jezik. Predškolski program je idealan način da savladaju jezik i tako se lakše uklope u društvo u školi - istakla je Jovčić i dodala da je projekat finansijski podržala gradska uprava.

- Saradnja sa roditeljima romske dece koja pohađaju predškolske programe je odlična, jer su oni uvideli da je obrazovanje veoma važno u borbi protiv siromaštva - zaključila je Jovčić.

U Beogradu postoji ukupno 143 romska naselja u kojima živi oko 58.000 ljudi. U nehigijenskom naselju kod mosta Gezela stalno je smešteno 130 porodica, a povremeno dolazi još njih 90. Gradski sekretarijat za socijalnu i dečju zaštitu najavio je da bi naselje Gazela trebalo da bude raseljeno do kraja godine, a porodice će dobiti adekvatan stambeni prostor.


http://www.glas-javnosti.rs/clanak/glas-javnosti-2.....-septembra

Dopuna: 05 Jun 2008 23:28

Citat:PANTIN ČARDAK NI NA NEBU NI NA ZEMLJI



Pirot - Piroćanac Panta Petrović posle tri mosta koja je sam izgradio, u krošnji tri oraha kraj Garadašničke reke podiže etno kuću, koju mnogi u ovom kraju već zovu "Pantin čardak ni na nebu ni na zemlji". Graditelj je, kako kaže, odlučio da ovu kućicu podigne za decu i to će biti prva etno koliba za najmlađe u ovom kraju. "Planiram da nabavim predmete iz našeg kraja koji će deci biti interesantni. Dosta toga sam već prikupio. Deca i sada, iako koliba još nije gotova, dolaze i raspituju se kad će biti završena", kaže Panta, otac četvoro dece. Ovaj 58-godišnjak podigao je kuću na tri oraha za nepuna dva meseca. Utrošio je dve traktorske prikolice greda, jednu prikolicu stabljika od kukuruza, odnosno šaše i 25 kilograma eksera. Do njegovog čardaka u krošnjama drveća vode uske drvene stepenice, nalik merdevinama, koje se prepliću sa granama oraha koje mogu da posluže, zlu ne trebalo, da se za njih pridržite dok se penjete naviše. Na poslednjem spratu je soba sa terasom. Istina, ona se pomalo ljulja, ali Panti to ne smeta. Već je postavljen sto u jednom uglu. Posetioci će moći sa "čardaka" da posmatraju okolinu i slušaju žubor obližnje rečice. Beta


http://www.danas.rs/20080604/periskop1.html#0

Dopuna: 10 Jun 2008 21:55

[quote]Manekenka spasila jedan život

Ubedila čoveka da ne skoči sa mosta

Manekenka Katarina Vučetić posle kratkog razgovora ubedila je Mirka P. (44), koji se juče posle podne popeo na Brankov most sa namerom da skoči i izvrši samoubistvo, da odustane od svoje namere. Kako saznajemo, Mirko P. se odlučio na ovaj korak zbog svađe sa ženom, a Katarina je sasvim slučajno prolazila tu, pošto je iz autobusa izašla na pogrešnoj stanici.


Mirko P. preskočio je zaštitnu ogradu mosta nešto posle 18 sati, a, kako saznajemo, nameravao je da skoči zato što mu je supruga posle 15 godina braka pretila da će ga ostaviti. Ubrzo su se na licu mesta pojavili Hitna pomoć i policajci, koji su mu prišli kako bi pokušali da ga odgovore od te namere. Mirko je u jednom trenutku, čak, i mobilnim telefonom razgovarao sa ženom, međutim, ni posle toga nije pokazivao želju da odustane od skoka. U međuvremenu pozvan je i Pregovarački tim MUP, ispod mosta počeli su da kruže čamci Rečne policije, a radoznali vozači su usporavili kako bi videli šta se dešava. Poneki ljudi su počeli da dobacuju i neke neumesne komentare, ali, srećom, među prolaznicima zatekla se i Katarina Vučetić. Kad je videla šta se dešava, lepa manekenka je prišla Mirku i počela razgovor sa njim.
- Nemoj da se ubiješ, život je tek pred tobom - hrabrila je Katarina Mirka.
Mirko, koji je sve vreme stajao okrenut licem ka vodi, tad se okrenuo, naslonio ruke na ogradu i počeo da razgovara sa manekenkom. Posle svega nekoliko minuta, Katarina je uspela da ga ubedi da se predomisli. U jednom momentu, pružila mu je ruku, a on je uhvatio i preskočio ogradu.
Inače, Katarina se pukim slučajem u tom trenutku zatekla na mostu, pošto je, kad se vraćala sa kastinga iz autobusa izašla na pogrešnoj stanici, pa je krenula peške.


- Bilo mi je jako žao kad sam videla šta se događa. Ljudi su stalno pod pritiskom i stresom i ovakve stvari su počele često da se dešavaju. Drago mi je što sam uspela da ga odgovorim - ispričala je Katarina Vučetić.
Mirko P. prebačen je sinoć u bolnicu „Laza Lazarević“, rečeno je Tanjugu u Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

Mis 2005. godine
Katarina Vučetić je 2005. je ponela laskavu titulu mis „Hypo NetAuta“, kad je u „Hajatu“ na proglašenju Internet automobila godine, izabrana za najlepšu devojku. Inače, ova lepa manekenka je rođena 1983. godine u Nišu.

Dopuna: 19 Jan 2009 21:23

Jeftiniji i bolji od stranih uzora



Milan Grujović, student doktorskih studija na kragujevačkom Mašinskom fakultetu, napravio prvi domaći laboratorijski model helikoptera

Kragujevac - Student doktorskih studija na kragujevačkom Mašinskom fakultetu Milan Grujovićnapravio je laboratorijski model helikoptera, kojim se upravlja pomoću računara. On, s jedne strane, predstavlja svojevrsno nastavno pomagalo koje studentima omogućuje da ovladaju tehnikom automatskog upravljanja mehaničkim modelima, ali je i proizvod s konkretnom cenom na tržištu, pre svega inostranom. Prema oceni rukovodstva i većine profesora Mašinskog fakulteta, laboratorijski model helikoptera jedan je od najboljih, ako ne i najbolji studentski proizvod u istoriji te visokoškolske ustanove.

Na Mašinskom fakultetu tvrde da je Grujovićev laboratorijski helikopter prvi proizvod te vrste u Srbiji i da je, iako rađen po uzoru na istovetne inostrane projekte, po nekim rešenjima bolji od stranih uzora.

- Uspeo sam da napravim domaću i jeftiniju varijantu laboratorijskog modela helikoptera, koji je, po oceni mojih kolega, možda i bolji od istovetnih inostranih proizvoda. Široj javnosti treba pojasniti da moj model laboratorijskog helikoptera radi po principima pravog helikoptera. Drago mi je što će moj projekat služiti za edukaciju studenata u mnogim naučnim disciplinama, od oblasti dinamičkih sistema, preko mehanike i aerodinamike do automatskog upravljanja - objašnjava za Danas Milan Grujović.

kompletna vest

http://www.danas.rs/vesti/drustvo/terazije/jeftini....._id=150949

Dopuna: 29 Jun 2009 11:33

BEOGRAD, 28.06.2009.

Iva Burk sprečila je juče ujutru šesnaestogodišnjeg mladića da skoči sa Brankovog mosta i izvrši samoubistvo

Ona je pričom uspela da nesrećnom mladiću odvrati pažnju, nakon čega su ga policajci savladali i prebacili na sigurnu stranu mosta. Kako saznajemo, maloletnik je sebi hteo da oduzme život jer nije smeo da roditeljima saopšti da je pao školsku godinu.

Ivana Burk se oko 2.30 vraćala kući iz grada i, prelazeći preko Brankovog mosta, slučajno je primetila na novobeogradskoj strani mladića koji se sprema da skoči. Prema rečima očevidaca, devojka je potrčala i odmah započela priču.

- Dok je devojka pokušavala da smiri mladića, gotovo u trenutku se skupilo oko 200 ljudi koji su posmatrali ceo događaj. Policija, Hitna pomoć i vatrogasci su veoma brzo došli. Dok su vatrogasci ispod mosta postavljali vazdušni jastuk, mladić je odbijao svaki razgovor sa policijom. Hteo je da priča sa devojkom koja mu je prva prišla - rekao je jedan od mnogobrojnih očevidaca.

On dodaje da su policajci iskoristili trenutak nepažnje i uspeli da sklone mladića sa mosta.

Iva Burk je nakon ovog plemenitog čina rekla da je osetila potrebu da razgovara sa mladićem i pokuša da razume zašto hoće da se ubije.

kompletna vest

http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=70453§ionId=39

Dopuna: 26 Sep 2010 13:13

14. februar 2010.

Crkolez: Kosovski Srbin oženio Albanku iz Skadra

Nikola Bešević, dopisnik Bete CRKOLEZ, 14. februara 2010. (Beta) - Žikica Belošević (42), iz sela Crkolez na severu Metohije, dugo je tražio ženu u srpskoj zajednici na Kosovu. Pošto su mu svi pokušaji propali, suprugu je 2008. godine pronašao na Skadru u Albaniji i sada žive na Kosovu gde su srpsko-albanski brakovi retkost. Žikica je za agenciju Beta kazao da je njegova mlada supruga Vitore Belošević (24), pre šest meseci, odnosno godinu dana nakon venčanja, rodila sina Danijela. Prema njegovim rečima, žena i sin konačno su vratili vedrinu u njegov dom. "Tražio sam životnu saputnicu među našim ženama ovde na Kosovu i Metohiji, u našim selima, kao i u centralnoj Srbiji. Neće, međutim, naše zene na selo, a kad još čuju da treba da žive ovde u Crkolezu odbijaju svaki razgovor", rekao je Belošević. Dodaje da je dugo tražio ženu pre rata 1999. godine, ali da su mu svi pokušaji propali. Posle rata, 2000. godine, ubijen mu je otac Vojin dok je čuvao stoku na svom imanju u Crkolezu. "Provodio sam usamljen mnoge besane noći. Pre dve godine ponuđeno mi je da idem u Skadar u Albaniju da tražim devojku. Odlučio sam da tako i uradim", rekao je Belošević. Čak četiri puta je 2008. godine putovao u Albaniju. Prvi put je, kaže, išao da vidi devojku, a već drugi put je sa svojom budućom izabranicom išao da kupe prstenje i sve što treba za svadbu. Treći put je, kaže, otišao u Skadar da ugovore datum svadbe, dok je poslednji put sa sobom iz Skadra doveo Vitore.

Kompletna vest

http://www.glas-javnosti.rs/aktuelne-vesti/2010-02.....-iz-skadra

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 904 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 0 sakrivenih i 896 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Boris90, Dorcolac, goxin, Koridor, Metanoja, Milos82, TBF1D