Sam napravio helikopter

Sam napravio helikopter

offline
  • DR  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Okt 2004
  • Poruke: 5450
  • Gde živiš: Beograd

Zvonko Jakić iz Glušca kod Bogatića iz radoznalosti rešio da napravi helikopter, sada čeka lepo vreme da se provoza nebom iznad Mačve
BOGATIĆ - Zvonko Jakić iz sela Glušci kod Bogatića rešio je da iz radoznalosti napravi helikopter. Ovaj bivši policajac iz Prijedora bio je član avio-kluba i pre rata leteo je na cesni i na motornim zmajevima koje je sam pravio.


Zvonko Jakić sa "letećom makinom"

To mu, međutim, nije bilo dovoljno. Zanimalo ga je na kom principu radi helikopter, pa je počeo da istražuje. Krenuo je i dalje. Rešio je da sam napravi helikopter.

- Interesovalo me je na kom principu radi helikopter. Potražio sam literaturu po oglasima i na internetu i našao projekat za ultralaki helikopter - priča Zvonko Jakić za Kurir.

Godinu dana je proučavao projekat, a onda krenuo u gradnju helikoptera. Zvonko je projekat, nezadovoljan nekim rešenjima, malo izmenio. Njegov helikopter tako sada ima kardanski prenos snage između rotora.
- Sve delove sam napravio sam - ponosno će Jakić. - Samo je motor "Kavasakijev", GP 750, od 87 konja. Planirao sam da poletim ovog jula, ali ne žurim. Bitno je samo da sve bude urađeno kako treba - kaže Zvonko.

Sledećeg leta će, kaže, sigurno leteti helikopterom iznad Mačve. Već su mu se javili i neki njegovi poznanici, profesionalni piloti, koji žele da izvedu probni let. A do tog probnog leta Jakić radi na usavršavanju helikoptera. Radi simulacije na kompjuteru i polako privodi kraju rad na "letećoj makini".

- Do sada me je koštao oko 4.000 evra. Računam da ulaganja neće preći 6.000 evra. Iako mi je prvobitna namera bila da ga napravim za lično uživanje, ko zna, možda uskoro krenem i sa serijskom proizvodnjom - kaže na kraju Zvonko Jakić.

(P. J.)
kurir



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • offman  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 13 Avg 2003
  • Poruke: 3525

Ovaj je baš dokon bio.



Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1057 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 3 sakrivenih i 1024 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., anbeast, Andrija357, djboj, draganca, dushan, esx66, galerija, janbo, JOntra, kolle.the.kid, krkalon, Kubovac, Leonov, Marko Marković, mercedesamg, Mercury, Milos82, mnn2, nikoladim, Oscar, ozzy, ruger357, stegonosa, Trpe Grozni, vladulns, vukovi, yrraf, zeo, zixmix