Srbija ulazi u Evropsku Svemirsku Agenciju(?!)

Srbija ulazi u Evropsku Svemirsku Agenciju(?!)

offline
  • Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7912
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

Nisam znao da li da postujem ovde ili u Astronomiju, a mozda cak i u Zanimljive vesti... Vidite za gde je... Ali, u svakom slucaju je jako interesantna vest...

Izvor: Blic

Srbija član Evropske svemirske agencije?

Republika Srbija dobila je jedinstvenu mogućnost da u narednih nekoliko meseci postane zemlja saradnik, pridruženi član Evropske svemirske agencije.

Ukoliko u narednih nekoliko meseci uspemo da okupimo kvalitetan konzorcijum naučnika, inženjera i privrednika koji će uspeti da ubede ESA u naše potencijale, Vlada Srbije uskoro bi mogla da potpiše i zvaničan ugovor sa čuvenom ustanovom i na taj način stekne pravo da radi zajedničke projekte, ali i ravnopravno koristi sva njihova naučna dostignuća. Ova jedinstvena ponuda stigla je pre desetak dana na ruke dekana novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta Miroslava Veskovića, čoveka koji je već sarađivao sa čuvenim univerzitetima, predavao na Oksfordu i tako upoznao pojedine saradnike Evropske svemirske agencije.

- Ponuda koju smo dobili je izuzetno ozbiljna i sada je pravi trenutak da pokažemo da imamo i potencijal i snagu da realizujemo ovakav jedan projekat. Status pridruženog člana Evropske svemirske agencije za nas znači dobitak u razvoju savremenih tehnologija, mogućnost da radimo na izuzetno važnim istraživanjima i stičemo iskustva, da sami pravimo i koristimo vrhunsku tehnologiju, a da potom u to uključimo i privredu - tvrdi Vesković.

Da bismo uopšte stekli status pridruženog člana, priča Vesković, neophodno je da najpre obrazujemo konzorcijum najboljih stručnjaka iz oblasti koje ESA traži: astrofizika, meteorologija, geodezija, monitoring, telekomunikacije. Većinu ovih polja pokrivaju departmani za fiziku, biologiju i informatiku PMF, a inženjerska podrška već je zatražena od kolega sa novosadskog Fakulteta tehničkih nauka. Ovi stručnjaci već sada, tvrdi Vesković, razmišljaju o temama koje bi mogle da preporuče Evropskoj svemirskoj agenciji.

- Moramo biti realni i znati šta je to što sa našim sredstvima možemo da uradimo. Ne treba da razmišljamo o megalomanskim projektima, već da se usredsredimo na naše specifičnosti i sposobnosti i da se opredelimo za manje ali istinski važne projekte - priča Vesković. On ne poriče da naša zemlja nema dovoljno dobru opremu za ovakva istraživanja, ali napominje da će nam članstvo u ESA pomoći da steknemo druge partnere, poput značajnih evropskih kompanija koje su spremne da ulažu u univerzitete ili da iskoristimo inostrane istraživačke fondove.

Ukoliko zainteresujemo stručnjake iz ESA, sledeći korak je potpisivanje ugovora i plaćanje članarine.

- Istina je da članarina nije mala, ali su mogućnosti koje nam se otvaraju daleko veće. Mislim da su ljudi koji vode politiku nauke u ovoj zemlji svesni naučnih tendencija i da će imati sluha za ovu ponudu - kaže Vesković i napominje da treba razmišljati o tome da članstvom dobijamo mogućnost da u privredi primenimo sva buduća otkrića.

-------------------------



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1234 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 9 sakrivenih i 1184 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Andrija357, aramis s, Buzdovan, cavatina, cifra, Denaya, DonRumataEstorski, dragoljub11987, Dukelander, FOX, ikan, Istman, ivica976, Karla, kunktator, kybonacci, ladro, M1los, mikrimaus, milenko crazy north, Mixelotti, nemkea71, nenad81, pein, Petarvu, RJ, royst33, sasa76, Sirius, slonic_tonic, solic, Srle993, stegonosa, Tvrtko I, vlvl, wolverined4, YugoSlav, zziko, |_MeD_|