Umro je Slobodan Milosevic

Umro je Slobodan Milosevic

offline
  • Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7912
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

Preminuo Milošević

11. mart 2006. | 12:58 -> 14:30 | Izvor: B92
Hag -- Bivši predsednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević preminuo je danas u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala.

U Haškom tribunalu je zvanično potvrđeno da je jutros nađeno beživotno telo Slobodana Miloševića. Telo je nađeno u njegovoj ćeliji u pritvoru u Ševeningenu, a straža je potom pozvala osoblje pritvorske jedinice i dežurnog lekara, koji je potvrdio Miloševićevu smrt.

U saopštenju Tribunala stoji da su naređeni autopsija i toksikološki pregled Miloševićevog tela. Predsednik Haškog tribunala je naredio punu istragu. U saopštenju stoji i da je o smtri Miloševića obaveštena njegova porodica. Prema rečima izveštača B92 Miloša Milića, u Haškom tribunalu se okupljaju novinari, ali trenutno nema zvaničnika samog Tribunala, pa će do daljnjeg šturo saopštenje ostati jedina zvanična informacija Tribunala.

Sve svetske i domaće TV stanice prenele su vest o smrti Slobodana Miloševića pozivajuću se, prekidajući redovni program, na prvu informaciju B92.

U prvim reakcijama, Havijer Solana, funkcioner EU, izjavio je da će smrt Slobodana Miloševića omogućiti Srbima da se okrenu budućnosti. Vuk Drašković, ministar inostranih poslova SCG i lider SPO, rekao je da mu je žao što Milošević nije doživeo suočavanje sa pravdom.

Funkcioner Socijalističke partije Srbije Zoran Anđelković očekuje da Tribunal objasni kako je Milošević umro i zašto nije hteo da ga pusti na lečenje u Moskvu. "Slobodan Milošević, predsednik SPS-a i raniji predsednik Srbije i Jugoslavije, ubijen je danas u Haškom tribunalu. Odluka Sudskog veća da ga ne pusti u Institut Bakunjin u Moskvi bila je potpisivanje smrtne presude Miloševiću. Istina i pravda bile su na njegovoj strani i zato su pribegli sistemu postepenog ubijanja Slobodana Miloševića. Odgovrnost za smrt jasno je nad Haškim tribunalom", izjavio je Anđelković.

Milošević bolovao od hipertrofije srčane pretkomore

Bivši predsednik SR Jugoslavije i Srbije Slobodan Milošević godinama je bolovao od srčanih tegoba. Kako prenosi Beta, on je bolovao od hipertrofije leve srčane pretkomore, što je za posledicu imalo česte skokove krvnog pritiska. U proteklih nekoliko meseci njegovo zdravlje se pogoršalo, zbog čega je prvo u novembru prošle godine tražio šestonedeljni prekid suđenja, a potom i odlazak na lečenje u Rusiju.

Od početka suđenja pred Haškim tribunalom, 12. februara 2002, proces je prekidan više od 15 puta, najčešće zbog Miloševićevog krvnog pritiska. Poslednjih meseci, Milošević se sudijama Haškog tribunala često žalio na glavobolje i pritisak u ušima i očima.

Početkom novembra prošle godine, Miloševića je, na njegov zahtev, pregledalo troje specijalista koje se sam izabrao - kardiolog Florans Lekler iz Francuske, specijalista za krvne sudove Margarita Sumilina iz Rusije i otorinolaringolog iz Beograda Vukašin Andrić, koji je na suđenju ranije bio svedok Miloševićeve odbrane.

Lekarski tim je zatražio šestonedeljni prekid suđenja kako bi se Milošević odmorio i podvrgao detaljnijim pregledima van pritvora. Zahtevu se početkom decembra pridružila i ruska Duma. Tom zahtevu, međutim, nije udovoljeno.

Milošević se, inače, žalio na tretman lekara pritvorske jedinice u Sheveningenu Paulusa Falkea, koji je, prema njegovim rečima, dva meseca ignorisao njegove srčane tegobe i dijagnostikovao mu iscrpljenost.

Sudsko veće Haškog tribunala odbilo je krajem februara ove godine zahtev Miloševića da ga privremeno iz sudskog pritvora pusti u Moskvu na lečenje.

U obrazloženju odluke, veće predsedavajućeg Patrika Robinsona (Patrick) navelo je da Milošević nije dokazao da je medicinski centar "Bakuljev" u Moskvi jedino mesto na kojem on može biti lečen, kao i da, uprkos garancijama Rusije, nije izvesno da bi se vratio na kraj suđenja, budući da je optužen za teške zločine i da mu preti duga zatvorska kazna.

Dalje...



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • DR  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Okt 2004
  • Poruke: 5450
  • Gde živiš: Beograd

Telo na Dedinju - u muzeju
16. mart 2006. | 07:39 -> 13:23 | Izvor: B92, Beta
Beograd -- Oko hiljadu građana čeka da telo Slobodana Miloševića bude izloženo u muzejskom kompleksu "25. maj" na Dedinju, Mira stiže sutra.

Ožalošćena poštovateljka lika i dela Slobodana Miloševića (Beta)


Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Milorad Vučelić, organizator sahrane Slobodana Miloševića, izjavio je da Mira Marković sutra stiže u Beograd, a da očekuje i dolazak ostalih članova porodice. Vučelić je rekao da nije siguran da li će Miloševićev brat Borislav moći da dođe na sahranu zbog bolesti.

Odbornici SO Požarevac, gde većinu ima koalicija Socijalističke partije Srbije, Srpske radikalne stranke i Pokreta Snaga Srbije, odobrili su da se posmrtni ostaci Slobodana Miloševića sahrane u dvorištu porodične kuće i odlučili da dan sahrane proglase za dan žalosti u gradu. Na sednici je odlučeno i da telo Miloševića pre pokopa bude izloženo u svečanom salonu SO Požarevac. Sednici lokalnog parlamenta prisustvovalo je 37 odbornika, od ukupno 68. U radu sednice nisu učestvovali odbornici Demokratske stranke, G17 plus, koalicije SPO-Nova Srbija, kao i odbornici Demokratske stranke Srbije.

Što se tiče izlaganja tela Slobodana Miloševića u Beogradu, sinoć nije bilo sasvim izvesno mesto odavanja počasti poslednjem srpskom diktatoru, jer se Ministarstvo kulture protivilo da to bude u muzeju "25. maj". Juče su, pored socijalista, mesto za izlaganje tela tražili i predstavnici Vlade Srbije iz DSS-a.

Generalni sekretar Vlade Srbije Dejan Mihajlov je sinoć bio u muzeju u okviru kompleksa 25. maj na Dedinju, u prisustvu policije i ljudi koji su iznosili eksponate. Bili su prisutni i Milorad Vučelić, Zoran Anđelković i Aleksandar Vulin.

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Milorad Vučelić prethodno je saopštio da su socijalisti dobili dozvolu da Miloševićevo telo bude izloženo u Muzeju do subote u podne. Ministar kulture Dragan Kojadinović kaže za B92 da su ga zvali iz sekretarijata Vlade Srbije i pitali da li telo Miloševića može da bude izloženo u Muzeju revolucije. Kojadinović ističe da je dao negativan odgovor, jer u muzeju nema mesta.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2006&.....ategory=11

Knjiga zalosti- http://www.slobodanmilosevic.info/



Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 996 korisnika na forumu :: 20 registrovanih, 1 sakriven i 975 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: babaroga, Bobrock1, Centauro, Dimitrije Paunovic, Djordje29, DonRumataEstorski, dragoljub11987, Džordžino, Georgius, havoc995, ILGromovnik, ivica976, Karla, Kriglord, m0nstrum_, milos.cbr, opt1, Shilok, sovanova95, vaso1